Premier Yingluck heeft het leger gevraagd de politie te helpen bij het handhaven van de wet en het bewaren van de openbare orde.

‘Het lijkt erop dat het land zich in een staat van wetteloosheid bevindt, omdat de mensen maar doen wat ze maar willen’, zou de premier gezegd hebben, aldus een bron bij het ministerie van Defensie.

Yingluck maakt zich ernstig zorgen over de plannen van de protestbeweging [People’s Democratic Reform Committee, PDRC] om Bangkok lam te leggen. Ze heeft legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha (op de foto Yingluck en Prayuth) gevraagd met actieleider Suthep te praten of een gesprek te arrangeren tussen hem en de regering, en ze heeft gevraagd of het leger wil deelnemen aan de assemblee, die tot taak krijgt politieke hervormingen voor te stellen.

Volgens de bron staat Prayuth niet te trappelen om het leger in te zetten. Het leger ligt zwaar onder vuur vanwege zijn rol in 2010. ‘Soldaten werden de “bad guys” en het eindigde ermee dat ze vervolgd worden’, zou Prayuth aldus de bron gezegd hebben. In 2010 vielen 90 doden en raakten een kleine 2.000 personen gewond bij schermutselingen.

Bangkok shutdown

Actieleider Suthep maakte woensdagavond de volgende stappen van de protestbeweging bekend. Bangkok shutdown begint op maandag 13 januari om 9 uur. Ter voorbereiding worden van 5 tot 8 januari in Bangkok marsen gehouden om supporters te werven voor de protestbeweging.

De actie kan volgens actieleider Suthep Thaugsuban 5 tot 20 dagen duren, rond de klok. Op twintig kruispunten in de stad worden actiepodia geplaatst. Suthep dreigde woensdagavond ook elektra en water van de woningen van de ministers en alle overheidsgebouwen af te snijden.

De acties gaan net zo lang door totdat premier Yingluck en haar kabinet aftreden en de verkiezingen worden uitgesteld. De protestbeweging wil dat eerst de bezem door de politiek gaat. Het motto is ‘reform-before-election’. Suthep verwacht deze maand de victorie te kunnen uitroepen.

PDRC-woordvoerder Akanat Promphan ontkent geruchten dat de ‘shutdown’ zich ook uitstrekt tot het openbaar vervoer (BTS, busvervoer, bezetting van de luchthaven). Het enige doel is het verkeer te ontregelen, het werk van de regering onmogelijk te maken en de voorbereidingen voor de verkiezingen te hinderen.

Mocht de ‘shutdown’ mislukken, dan grijpt de protestbeweging naar agressievere actie, aldus Akanat, maar wel gebaseerd op het principe van geweldloosheid. Hij bevestigde andermaal dat de PDRC niet met de Kiesraad praat.

(Bron: Bangkok Post, 2 januari 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Premier Yingluck roept hulp leger in; Bangkok gaat ‘op slot’”

 1. Jan Dekker zegt op

  En het verkeer rond Bangkok? Wij zijn van plan om rond die tijd richting Hua Hin te gaan voor wat warmte, hebben wij dan last van opstoppingen?

  • Leon zegt op

   Hoi Jan
   Je kunt vanaf de luchthaven rechtstreeks met taxi of luxe bus deze rijdt meerdere keren per dag naar Hua Hin. En als laatste kun je ook nog vliegen vanaf bangkok naar Hua Hin, 2 of 3 x per dag. Dus geen probleem.

   • Jan Dekker zegt op

    Ja, maar ik ga met de auto. Ook geen probleem? Ik kom vanuit Chiangrai.

 2. Soi zegt op

  Bij een ‘government shutdown’ worden overheidstaken gestaakt, omdat de betr overheid geen gelden (meer) tot haar beschikking heeft om deze taken uit te voeren. Destijds in de VS deed de overheid letterlijk de boel ‘op slot’. Zie bv: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/01/shutdown-een-feit-overheid-vs-gaat-op-slot-4-vragen-over-wat-dit-betekent/ Bangkok shutdown: kortom: Bangkok op slot!

  Edoch, in geval van BKK is het niet de regering die de boel op slot doet, maar is de oppositie dat van plan, om andere redenen dan feitelijk gangbaar. De oppositie kan aldus naar de betekenis van het woord eigenlijk niet van een ‘shutdown’ spreken, alhoewel het de oppositie wel te doen is uiteraard om de effecten ervan. Je zou alsdan denken dat de oppositie de ‘deuren’ naar en van BKK wil dichtgooien om de boel te traineren, dwars te zitten, tegen te werken, uit te dagen, en wat dies meer zij. (Het kon er wel eens op uitdraaien dat straks gaat blijken dat zij slechts bezig waren met het ingooien van eigen ruiten.)
  Kortom: lamleggen willen ze de BKK, en vooralsnog lijkt het hen te lukken, gezien de duur van de protesten onderhand, maar ook gelet op het totaal afwezig zijn van enig weerwoord en/of daadkracht op de gebeurtenissen, geen enkel antwoord op wat in de stad gaande is, bij zowel de regering als ook bij de BKK autoriteit. Die permitteert per slot van rekening dat het centrum van BKK een semi-permanent kampement gelijkt.

  Het rondparaderen met de legerleiding toont de impasse: geen bereidheid met intelligent leiderschap partijen richting probleemoplossing te loodsen. Regering zowel als protestbeweging versterken nog maar eens hun posities. Vooralsnog geen toenadering. En deze toestand gaat nog wel even duren.

 3. chris zegt op

  Daarnaast lijkt ze de baas van het leger, maar is ze het niet.
  In de ‘Thai democratie’ luistert het leger niet naar de minister.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Chris,
   Ik ben het helemaal met je eens. Dan heeft Abhisit ook gelogen toen hij zei dat hij het leger opdracht gaf een eind te maken aan de ‘rode’ demonstraties in Bangkok in 2010, nietwaar? Wie gaf in 2010 dan wel die opdracht als het niet de regering kan zijn geweest?
   Ongetwijfeld weet jij naar wie het leger wel luistert. Kijken ze alleen naar hun eigen belangen of zetten ze zich misschien in voor het nationale belang? Vertel ons alsjeblieft naar wie of wat het leger dan wel luistert, jij moet dat weten, denk ik.
   Volgens de grondwet van 2007, afgekondigd en ondertekend door de Koning, zou het leger eigenlijk naar de regering moeten luisteren, dat is toch juist of vergis ik me?

   Moderator: svp niet chatten.

 4. Dick Neufeglise zegt op

  Mijn vliegtuig gaat 14 januari om 2am dat kan nog spannend worden als ze alles afsluiten dan denk ik dat ze een hoop krediet verspelen bij de bevolking en ik denk dat het leger niet zomaar zal toekijken.

 5. monique zegt op

  Wij landen 17 januari in Bkk en willen eerst een aantal dagen in Bkk verblijven. Begin me nu toch zorgen te maken, hoewel er al verschillende Thailandkenners hebben gezegd dat dit niet nodig is!
  Is het verstandiger om de plannen te wijzigen en meteen weer te vertrekken uit Bkk?

  • Khun Peter zegt op

   Volg het nieuws. Je kan je plannen altijd nog aanpassen, misschien valt het mee.

 6. Jaap zegt op

  Wat ik mezelf steeds meer ga afvragen is waar blijven de roodhemden en wat gaat er gebeuren als zij zich er ook mee gaan bemoeien? Het verbaast me in toenemende mate dat zij zich nog steeds niet hebben gemengd in het conflict maar hoe lang duurt dat nog? Staan we aan de vooravond van een echte burgeroorlog?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jaap Zie Breaking News onder Nieuws uit Thailand.

 7. Siamees zegt op

  Mijn echtgenote moet op 25 januari het vliegtuig nemen om zich bij mij te vestigen in Belgie ik hoop maar dat dat in orde komt, want ik begin mij echt zorgen te maken.

 8. pascal zegt op

  ik ben van plan om begin februari naar Bangkok te vliegen om vandaar uit naar Korat door te reizen ook om mijn vrouw te gaan halen en zouden dan te samen willen teruggaan naar Bangkok?
  worden ook reizigers gehinderd ? is deze periode af te raden of maakt het voor ons niks uit ?

 9. Adje zegt op

  Ik maak me ook zorgen. Ik arriveer op 9 januari. Op 14 januari vertrek ik met mijn vrouw naar Krabi. Hotel is al besproken en betaald. Ik hoop dat alles goed gaat. Het best vervelend voor de toeristen want veel toeristen gaan juist in Januari en Februari naar Thailand.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Pascal en Adje Zie Breaking News onder Nieuws uit Thailand van 2 januari: Het openbaar vervoer in Bangkok blijft normaal functioneren. Op kruispunten, die worden geblokkeerd, wordt een rijstrook vrijgehouden voor bussen. Taxi’s zullen wel hinder ondervinden.

 10. peter lenaers zegt op

  Ik ga 14 Januarie van Don Muang naar Suvarnabumi Airport.Welk vervoer dien ik te nemen om zonder problemen op Suvarnabumi Airport te geraken ?
  Is de Sky train een option ?En zo je wat is het dichts bijzijnde Skytrain station richting Suvarnabumi ?
  Of kan ik gewoon de shuttelbus nemen op Don Muang richting Suvarnabumi?
  BVD voor de tips

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Peter Lenaers Tussen Don Mueang en Suvarnabhumi rijdt een shuttlebus. Ik heb de rit nog nooit gemaakt, maar als ik op de kaart van Bangkok kijk, komt de bus niet in de buurt van de kruispunten die geblokkeerd worden. Don Mueang ligt immers aan de noordkant van Bangkok en Suvarnabhumi aan de oostkant. De bus zal de Ram Inthra Road en Expressway wel nemen.

 11. Nonkelwin zegt op

  Aan alle reizigers die nog komen en gaan.
  Vanaf de airport kan je op alle mogelijke manieren, ook met eigen vervoer helemaal rond BKK rijden, zodat je niet in de afgezette gebieden komt.
  Voor arrivals, die toch eerst enkele dagen in BKK willen blijven alvorens door te reizen is een verblijf in een van de vele airport hotels (beschikbaar in alle budgetten) beslist een aanrader. je kan dan met openbaar vervoer of Skytrain of taxi naar hartje BKK, er is echter weinig vertier of nachtleven in deze area.
  Jan Dekker (met de auto van Noord naar Zuid) houd zich best ten westen van BKK, zonder echt in het BKK verkeer te komen, via Nakhon Pathom naar Petchaburi en zo naar het zuiden.
  Veel succes en reisplezier.

 12. Andrea de Boer zegt op

  Wij vertrekken a.s. maandag voor een aantal weken, met een groepsreis naar Thailand. We verblijven eerst 5 dagen in Bangkok in een hotel vlakbij de zakenwijk en gaan dan het land door, richting het noorden. Er is (nog) geen negatief reisadvies. Kunnen we veilig Bangkok in? En de rest van het land? Reisorganisatie zegt het “in de gaten” te houden maar wij maken ons wel zorgen.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Andrea de Boer Een bonafide reisorganisatie zal u niet op plaatsen brengen, waar u gevaar loopt. Bangkok Shutdown beperkt zich tot het centrumgebied van Bangkok. Het openbaar vervoer blijft normaal functioneren. En verder: wij kunnen niet koffiedik kijken; het is allemaal afwachten tot maandag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website