Verrassend, maar erg lang duurde het niet. Premier Yingluck ging gisteren zelf naar de National Anti-Corruption Commission (NACC) om haar verweer tegen de beschuldiging van nalatigheid te overhandigen.

Ze sprak 20 minuten met de commissie, leverde 200 pagina’s als verdediging in en vroeg of ze nog eens tien getuigen kon inbrengen. De commissie buigt zich vandaag over het verzoek, dat volgens de krant een poging is om tijd te winnen.

Yingluck wordt er door de commissie van beschuldigd dat ze als voorzitter van het National Rice Policy Committee de zaken op hun beloop heeft gelaten. Ze heeft niet opgetreden tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en tegen de uit de hand gelopen kosten.

Wanneer Yingluck schuldig wordt bevonden, zal de NACC haar voor afzetting voordragen. Ze moet dan met onmiddellijke ingang haar werkzaamheden staken. De Senaat beslist over haar lot.

Het door de Pheu Thai-regering heringevoerde hypotheeksysteem begint na 2 jaar vast te lopen omdat de regering de rijst van de boeren tegen een prijs die 40 procent boven de marktprijs ligt, opkoopt. Als gevolg daarvan heeft Thailand zijn positie als ’s werelds grootste rijstexporteur moeten afstaan aan Vietnam en India. Veel boeren hebben sinds oktober nog geen satang gezien voor hun ingeleverde rijst.

NACC slaat terug

De NACC heeft zich gisteren verdedigd tegen de kritiek waarmee ze is overladen. Zo zou de zaak tegen Yingluck binnen 21 dagen beklonken zijn, maar de commissie wijst erop dat ze al een jaar en tien maanden onderzoek doet naar de corruptie. Tijdens dat onderzoek kwam de rol van Yingluck al ter sprake.

Andere argumenten hebben betrekking op de procedure. Ik licht er twee uit: Yingluck heeft de commissie verweten dat de NACC haar verzoek om een uitstel van 45 dagen heeft geweigerd. De commissie wijst er evenwel op dat ze eenmaal een uitstel van 15 dagen heeft gekregen en dat ze sinds de beschuldiging bekend werd gemaakt, 32 dagen de tijd heeft gehad om haar verdediging voor te bereiden.

Een tweede verwijt van Yingluck betreft het bewijsmateriaal. In eerste instantie kregen de advocaten van Yingluck 49 pagina’s aan documenten, maar pas drie dagen geleden nog eens 280 pagina’s. Volgens de NACC heeft die extra informatie echter geen betrekking op haar rol als voorzitter en daar draait de zaak in essentie om.

Over een ander verwijt rept de commissie niet of de krant vermeldt het niet. De commissie ligt onder vuur omdat zaken uit de tijd toen de regering Abhisit aan de macht was, na vier jaar nog steeds niet zijn afgerond.

(Bron: Bangkok Post, 1 april 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website