Het is niet het hol van de leeuw, want dat is Chiang Mai, de geboorteplaats van oud-premier Thaksin, maar het is wel een rood bolwerk: de provincie en de gelijknamige provinciehoofdstad Khon Kaen. Enige durf kan premier Prayut dan ook niet ontzegd worden, want gisteren bracht hij er een bezoek.

Tijdens zijn speech bij het Provinciehuis zagen vijf studenten kans de beveiliging te omzeilen en maakten voor het spreekgestoelte, waarop de premier stond te oreren, het drievingerig gebaar, ontleend aan de filmcyclus The Hunger Games. En mocht u dat niet weten: ze brachten niet het padvinderssaluut, maar protesteerden tegen de militaire coup van 22 mei. Het vijftal werd snel afgevoerd.

Voorafgaand aan Prayut’s bezoek waren al flyers op straat gevonden waarop de premier werd welkom geheten met de tekst ‘Isan  does not welcome dictatorship’, maar die waren ijlings verwijderd voordat de Grote Roerganger arriveerde.

Over de speech van Prayut kan ik kort zijn. Hij beloofde de problemen van de regio op lossen waaronder droogte. Verder hanteerde hij de voorzittershamer op een vergadering met gouverneurs uit het Noordoosten (Isaan) en overheidsdiensten. Die informeerden hem over watervooorraden en de voorbereidingen om de droogte te bestrijden.

Prayuth dreigde: ‘Als de droogteproblemen volgend jaar niet zijn verminderd, zwaait er wat.’ Na zijn bezoek aan Khon Kaen (stad) nam de premier een kijkje bij de Lampao dam in buurprovincie Kalasin.

Alongkorn Akkasaeng, docent politicologie aan de Mahasarakham universiteit, denkt dat het Prayut wel zal lukken de hearts and minds van de Isaan-bevolking te winnen ‘wanneer hij zijn persoonlijkheid verzacht en meer luistert naar degenen die andere ideeën dan hij hebben.’

Maar Sida Sonsri, expert op het gebied van politieke ontwikkelingen en Zuidoost-Azië, is er nog niet zo zeker van of de premier dit zal lukken. ‘De meerderheid is nog steeds loyaal aan de vorige regering. Het is niet zo gemakkelijk om hun opvattingen in één dag te veranderen.’

(Bron: Bangkok Post, 20 november 2014)

1 reactie op “Premier Prayut probeert roodhemden voor zich te winnen”

  1. GJKlaus zegt op

    Ach, nu het opsteken van de drie vingers is verboden kan men altijd nog de middelvinger introduceren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website