Het Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft besloten om de noodtoestand en de lockdown in Thailand met een maand te verlengen, maar vanaf 4 mei mogen een aantal bedrijven met een laag risico voor overdracht van het coronavirus, weer open. 

Sommige ingrijpende maatregelen zoals de avondklok van 22.00 uur tot 04.00 uur en strikte reisbeperkingen, blijven bestaan. Premier Prayut wil een “door de volksgezondheid geleide economie” en hij hecht meer belang aan de veiligheid en de gezondheid van de bevolking dan aan de consequenties voor bedrijven, zegt CCSA-woordvoerder Taweesilp Visanuyothin.

Gezondheidsexperts, waaronder Prasit Watanapa, decaan van de medische faculteit van het Siriraj Hospital, waarschuwde dat de geleidelijke opheffing van de lockdown het dagelijkse aantal nieuwe Covid-19 besmettingen kan laten toenemen.

De geldende noodwet zal donderdag aflopen, maar vier maatregelen onder de wet blijven gehandhaafd, aldus Dr. Taweesilp, zoals de avondklok van 22.00 uur tot 04.00 uur, het verbod op massabijeenkomsten, beperkingen op interprovinciale reizen en strikte controles op reizen naar Thailand, waaronder een verbod op alle inkomende passagiersvluchten voor nog een maand.

Prayut is het wel eens met het Bureau van de Nationale Raad voor Economische en Sociale Ontwikkeling, dat sommige bedrijven onder bepaalde voorwaarden zouden moeten kunnen heropenen. Daar worden wel strikte voorwaarden aan gesteld. Zo moeten bedrijven en plaatsen die vanaf 4 mei weer opengaan, noodzakelijk zijn voor het dagelijks leven van mensen en een laag risico op overdracht van het virus hebben. Boksstadions, uitgaansgelegenheden en activiteiten met grote menigten in kleine ruimtes, worden als een hoog risico beschouwd en zullen voor langere tijd verboden blijven.

Wanneer de lockdown versoepelt gaat worden voor bepaalde bedrijven, volgt iedere 14 dagen een evaluatie. Loopt het aantal besmettingen weer te sterk op dan worden de versoepelingen weer teruggedraaid.

De CCSA wil niet dat de geselecteerde bedrijven in bepaalde provincies opengaan, maar in het hele land, om zo te voorkomen dat men naar gebieden reist waar zakelijke activiteiten groen licht krijgen.

Als de regering toestaat dat activiteiten met een laag risico weer kunnen opstarten, zal het aantal nieuwe infecties waarschijnlijk toenemen met 40 tot 70 per dag, dat is onder de huidige strenge regels 15 tot 30, aldus dr. Taweesilp. Toch is deze stijging van het aantal infecties wel aanvaardbaar, gezien de economische impact van de huidige maatregelen. Alles is er op gericht om een te streke stijging van het aantal patiënten te voorkomen.

Bron: Bangkok Post

22 reacties op “Premier Prayut kiest voor een ‘door de volksgezondheid geleide economie’”

 1. rob zegt op

  L S
  De maatregelen zijn wat dat betreft wel goed.
  Maar of het daad werkelijk ook zal helpen ,zal de toekomst moeten uitwijzen.
  Er zijn in verhouding voor zo een groot land als Thailand weinig besmetting !!
  Op dit moment zijn er meer doden door zelfmoord gepleegd dan door de virus zelf .
  Oorzaak ….de centen zijn op .
  Nooit een buffer aangelegd voormindere tijden.
  Ze leven met de dag .
  Maar ze zijn niet de enige, hier in nerdeland is het al net zo .
  Met name de zzp ers ,Ik ken er genoeg in mijn familie en kennissenkring die er een zwarte kasboek bij hadden .
  En nu handje ophouden !!!

  Ik wens ze veel sterkte daar in Thailand en of ik in augustus nog heen ga is afwachten !
  De ticket prijs is zeeeer laag ,maar of ze ook vliegen ??

  En of je het land binnenkomt ??/

  Wachten ,wachten en geduld hebben!!

  Anders wordt het november!!
  Gr rob

  • janbeute zegt op

   Beste Rob , hoe kunnen vele Thaise mensen een financieele buffer op bouwen met rond de 300 bath per dag aan loon.
   Om gewoon dagelijks al rond te kunnen komen is voor velen al een hele toer.

   Jan Beute.

  • Lung addie zegt op

   Citaat:
   ‘Oorzaak ….de centen zijn op .
   Nooit een buffer aangelegd voor mindere tijden.
   Ze leven met de dag.’
   @Rob,
   blijkbaar heb je weinig kennis van het dagelijkse leven in Thailand van de gewone werkende mens. Ik zou eens willen weten hou jij het gaat klaarspelen om van een loon van +/-10.000THB/m een buffer aan te leggen voor mindere tijden. Als JIJ hiervan zou kunnen ‘overleven’ zou het al een hele prestatie op zich zijn.

   • Cornelis zegt op

    Inderdaad, Lung addie, en zelfs die 10.000 per maand wordt door velen niet gehaald. Er is weliswaar een minimumloon, maar dan moet je natuurlijk wèl werk hebben…..,

 2. pw zegt op

  En wanneer kan ik weer gewoon een biertje kopen?
  Had dat alcolholverbod niet met songkran te maken?
  Het begint er steeds meer op te lijken dat het alcoholverbod een ordinaire pesterij is.
  Getreiter dat helemaal nergens op slaat en niets met dat virus te maken heeft.

  • Johnny BG zegt op

   Een gegeven is dat bij verveling vaker alcohol wordt gedronken en ook al is er amper inkomen dan gaat dat bij een niet te onderschatten aantal mensen liever op aan alcohol dan voeding.
   Voor de mensen met geld lijkt het getreiter, maar waarschijnlijk is het nodig om de onderste laag van de bevolking tegen zichzelf of anders hun familie te beschermen.

   De vraag kan ook zijn ” Waarom snak ik zo naar mijn biertje?” Toch stiekem verslaafd 😉 In dat laatste geval is het zoeken naar de dealer die momenteel wel een gevarentoeslag vraagt.

   • chris zegt op

    De mannelijke Thais in mijn soi die ik op basis van hun drinkgedrag wel alcoholist zou willen noemen hebben voor weken alcohol ingeslagen. Die kunnen nog twee tot drie weken vooruit. Dan komt er inderdaad een probleem. Maar de echte alcoholist weet altijd drank te vinden.
    Dat alcoholverbod is ingesteld door de regering om samenscholingen van meer dan twee mensen te voorkomen. Ze zijn echter een belangrijk detail vergeten. De mannen scholen elke avond in mij soi samen onder het genot van alcohol. Ietwat verderop scholen de vrouwen samen met alleen water en achterklap. Daar moet Prayut wat op verzinnen maar dat zal nog niet meevallen: water verbieden lijkt me simpeler dan een boete voor achterklap.(lol)

  • RonnyLatYa zegt op

   Zou vanaf 3 mei weer mogelijk zijn, maar dat hangt van de Gouverneur van je provincie af.

   • RonnyLatYa zegt op

    Correctie.
    Volgens wat ik nu begrepen heb zou je alcohol kunnen kopen in die twee dagen. 1 en 2 mei dus. Vanaf 3 mei mogelijk opnieuw alles dicht.

  • theoweert zegt op

   Maar heeft wel een groot voordeel, dat er minder verkeersslachtoffers zijn door drankmisbruik.
   Dus heeft toch wel grote voordelen. Ach en dat biertje komt wel weer. Maar het is een feit dat als men zich verveeld graag wat drinkt.

 3. chris zegt op

  Mag ik even overgeven?
  Een ‘door de volksgezondheid geleide economie’? Naast het feit dat dat een ontkenning is van andere belangrijke sectoren in dit land (ik noem de landbouw, de export, het toerisme, edelstenen en juwelen, auto-onderdelen) had de heer Prayut daar al veel eerder wat aan kunnen doen. Dit land sterft van de milieuproblemen (gif, luchtverontreiniging), van de ongezonde levensstijlen (rauw vlees en vis eten, alcoholmisbruik, drinken en rijden, weinig beweging) en van het wegkijken van doodsoorzaken (stress, hoge bloeddruk, verkeersdoden). Duizenden doden vallen er elk jaar en op termijn nog veel meer. Maar nu zijn er 55 Corona-doden en het beleid gaat om. Gelooft u het zelf?
  Opvallend is ook dat de nieuwe, vooruitstrevende en innovatieve jongens en meisjes van de oude Future Forward partij geen enkel weerwoord hebben tegen de regering. Nu moet Jatuporn (ja, hij is er weer) op sociale media de kastanjes uit het vuur halen en hij kan alleen maar roeptoeteren om te protesteren.

  • Jan S zegt op

   Inderdaad 55 Corona doden op de 70 miljoen inwoners.

   • niek zegt op

    En meer dan 20.000 verkeersdoden jaarlijks!

 4. Christiaan zegt op

  PW, wat de alcoholverkoop betreft, wordt niets gezegd.t Het viel mij vandaag op, dat bij een &-elevenwinkel alle alcohol is geruimd inclusief het alcoholvrij bier.Volgens het personeel van de winkel is dat gedaan, omdat men niet snel een opheffing van het verkoopverbod verwacht.

 5. ginette zegt op

  Alcohol heeft niets maar dan ook niets met corona te maken , hier in België kan je alles kopen, denk dat meer in Thailand is om de bevolking onder control te hebben

  • RonnyLatYa zegt op

   Maar verder dan het met je gezin of alleen opdrinken kom je ook in België niet…. 😉

 6. Sander zegt op

  Die ‘door de volksgezondheid geleide economie’ wordt in feite in ieder land gehanteerd, ook NL. Ook hier zegt Rutte, geen opening van sectoren die met zich meebrengen dat mensen zich veel verplaatsen of bij kunnen elkaar zijn, met vermeend risico van verspreiding van het virus. Wereldwijd beoordelen de regeringen de economische gevolgen als irrelevant, of nou ja, in ieder geval ‘zorg voor later’. Is niet echt een specifiek Thaise zienswijze als je het mij vraagt.

 7. wim zegt op

  Met vandaag nog enkele besmettingen is er in Thailand nauwelijk een corona probleem. Wat de curfew voor nut heeft weet niemand; de ene helft van Pattaya is afgesloten van de andere helft maar Chonburi heeft 0 besmettingen de laatste 10 dagen. Het is duidelijk dat de beleidsmakers zelf geen bedrijven hebben die getroffen worden.

 8. carlo zegt op

  We leven in een surreële tijd waar men een ‘denkbeeldige’ strijd tegen een onzichtbare vijand voert.
  In feite is er geen grote extra sterfte onder de oudjes; het crematorium in mijn buurt (Lochristi) spreekt van maximaal een 20% extra tov andere jaren.
  Vooral de singels worden psychisch zwaar getroffen door gebrek aan sociale contacten.
  Is dit niet een door bepaalde machten gedirigeerde actie tegen sociale losbandigheid? Alcoholverbod en nachtklok wijzen ook in die richting.

 9. Leo zegt op

  Moet de titel van dit artikel niet zijn: Premier Prayut kiest voor een ‘door het leger geleide economie’?

 10. Peter V. zegt op

  Ik heb je typo gecorrigeerd: ‘door het leger getorpedeerde economie’ 🙂

 11. Daan zegt op

  In Thailand zijn nog maar weinig besmettingen. Het aantal doden is klein. Vrij vroeg en snel zijn maatregelen ingeroepen. De Thaise regering houdt vol en verlengt met een maand. Nu zegt Prayuth de Thaise economie te baseren op wat de volksgezondheid nodig heeft. Hij handhaaft de noodtoestand en de lockdown en vanaf 4 mei mogen een aantal bedrijven met een laag risico voor corona-overdracht. Sommige ingrijpende maatregelen zoals de avondklok van 22.00 uur tot 04.00 uur en strikte reisbeperkingen, blijven bestaan. Kortom Prayut wil dat de volksgezondheid prevaleert.
  Maar als met betrekknig tot die volksgezondheid zo goed als geen schade optreedt, de besmettingen minimaal zijn, idem dito het aantal doden: waarom toch die focus op het afsluiten van de samenleving?
  Welke baat heeft Thailand bij die maatregelen, nu de schade onderhand duidelijk wordt? Waarom verlenging met één maand als de praktijk laat zien dat überhaupt een lockdown niet meer hoeft?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website