Premier Prayut bezorgd over nepnieuws

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
27 december 2019

(SPhotograph / Shutterstock.com)

Premier Prayut is bezorgd over nepnieuws en hij wil dan ook dat het actief bestreden wordt. Hij heeft het leger de opdracht gegeven pro-actief te zijn in het bestrijden van nepnieuws.

De premier denkt dat nepnieuws wordt gebruikt om tweedracht te zaaien in de Thaise maatschappij en daarom is het gevaarlijk. Er wordt dan ook juridische actie ondernomen tegen mensen die zulke informatie bewust  verspreiden.

Enige tijd geleden was er ophef in Thailand over het bericht dat er op tampons extra belasting zou worden geheven omdat ze als een cosmetisch product worden beschouwd en niet zoals bij maandverband als een hygiënische noodzaak. Dat bericht is verspreid door woordvoerder Ketpreeya van de politieke partij Puea Chat. Maar volgens haar is het geen nepnieuws, want het kabinet zou dit eerder dit jaar hebben besloten.

Bron: Bangkok Post

33 reacties op “Premier Prayut bezorgd over nepnieuws”

 1. ruud zegt op

  Hij heeft het LEGER opdracht gegeven.
  Dat maakt de democratie in Thailand voor het buitenland toch wel erg ongeloofwaardig.

  • In Nederland wordt het leger ook wel eens ingezet tegen burgers. Bij de boerenprotesten heeft de regering het leger gevraagd voertuigen te leveren. Het binnenhof werd toen afgesloten met zware legertrucks.

   • Cornelis zegt op

    Ik zou dat niet als ‘het leger inzetten tegen burgers’ benoemen……

  • Tino Kuis zegt op

   En, ruud, het leger wordt ingezet tegen het leger want het leger is één van de grootste verspreiders van nepnieuws in Thailand. Onlangs nog beweerde legercommandant Apirat nog dat er ‘geheime’ groepen waren in Thailand die de monarchie omver wilden werpen. Het was duidelijk wie hij bedoelde: een bepaalde politieke partij.
   Leeg, leger, het leegst.

   • chris zegt op

    Een (geinstitutionaliseerde) politieke partij kun je toch bezwaarlijk een ‘geheime’ groep noemen. Dus dat bedoelde Apirat duidelijk niet.

    • Tino Kuis zegt op

     Ja, chris, ik drukte me wat onduidelijk uit. Apirat bedoelde een groep (groepen) met geheime en kwalijke bedoelingen. Hij noemde de partij niet maar iedereen begreep welke partij hij bedoelde.
     Als je het hier niet mee eens bent vertel ons dan welke groepen Apirat bedoelde?

     • chris zegt op

      “Communisten”, oud-communisten, verdedigers van de mensenrechten in Thailand, ‘voorstanders van een republiek’ om er vier te noemen.
      Hij noemde geen partij en bedoelde mijn inziens ook geen partij om niemand te vergeten. Hij is niet gek.

      • Rob V. zegt op

       Toen Apirat los ging over het rode gevaar communisten en (in het geheim hullende) anti monarchisten wees hij wel naar de oppositie en in bedekte termen Thanathorn:

       “Army commander Apirat Kongsompong on Friday stunned the nation with an 90-minute tirade on anti-government politicians and academics, in which he accused them of attempting to sabotage the country’s constitutional monarchy. (…)

       Although he did not mention the name, he appeared to be targeting Future Forward leader Thanathorn Juangroongruangkit, whose party is spearheading the ongoing campaign to amend the junta-drafted constitution.

       At one point, he showed a picture of Thanathorn and Hong Kong activist Joshua Wong, albeit with Thanathorn blacked out for an unknown reason. (…) He then lashed out at the opposition and painted them as a selfish group of opportunities who cannot be trusted.”

       http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/10/11/apirat-revives-red-scare-in-epic-rant-against-opposition/

      • Rob V. zegt op

       Nee die speech van Apirat is heus geen nep nieuws laat staan aanzetten tot haat jegens de oppositie en andersdenkenden. En het leegschieten van zijn pistool op roodhemden in 2010 maakt ook wel duidelijk dat generaal Apirat echt niet knetter gek is, heus:
       https://www.youtube.com/watch?v=x26MASB1J9w

  • Johannes zegt op

   Nu snap ik eindelijk waar voor men die onderzeeërs gaat aanschaffen, om het nepnieuws te bestrijden want dat blijft vaak onder de oppervlakte.

 2. Cornelis zegt op

  In een democratie zou het leger in een dergelijke kwestie geen enkele rol mogen spelen. Daar heb je de politie voor, toch?

 3. Goort zegt op

  Helaas de tijdsgeest, waarbij “het verspreiden van fakenews” wordt gebruikt om soms onwelgevallig, en kritisch nieuws de kop in te drukken. Natuurlijk biedt het internet mogelijkheden om eigen interpretaties ruim baan te bieden, maar overheden gebruiken het ook graag ter bescherming van hun eigen agenda.
  Maar laat ons niet alleen focussen op Thailand, in Europa en ook in Nederland is het niet veel beter…minister Ollongren weet er alles van.

  En natuurlijk zijn er ook buitenlandse actoren die er baat bij hebben om onzinverhalen over een ander land te vertellen…denk aan Ukraine/Turkije.

 4. Koge zegt op

  Het is prima dat het leger dat doet, die hebben hier weinig te doen. Het maakt tocb ook geen verschil of het leger het doet of de politie.

  • Rob V. zegt op

   Het leger is slechts fulltime bezig met het eigen volk in toom te houden. Soms schieten ze er een paar (honderd) dood (een noodzakelijk kwaad en het zijn toch maar communistische ratten, kun je prima verdelgen), soms verdwijnen er een paar burgers of blijft het bij een minder fijn gesprek met een burger, journalist of activist. Een fake news bunker is dan een kleinigheidje, dat kan er makkelijk bij. Zolang er maar rust en orde heerst onder leiding van krachtige mannen. Zaken zoals gerechtigheid, mensenrechten, vrijheid van meningsuiting en scheiding er machten mogen daarvoor best wijken, dat zijn maar rare ‘westerse’ ideeën en Thailand is héél anders.

   • chris zegt op

    Voel je je wel lekker? Of heeft het anti-alleswatmaarriektnaarleger virus toegeslagen?

    • Rob V. zegt op

     Ik voel me prima, de strijdkrachten in zijn algemeen is het probleem niet mits zij zich puur met defensie bezig houden en zich dus niet met de politiek bemoeien, (nep)nieuws en niet innig verweven zijn met de top van het bedrijfsleven. In Thailand is dat (en andere zaken die niet thuis horen in een land met Trias politica) wél aan de orde en daar heb ik dus wel een probleem mee. De vele misstanden die het voor de gewone Thai er niet echt beter op maakt. In Thailand zijn de strijdkrachten onderdeel van het probleem en niet de oplossing.

     • Johnny BG zegt op

      Strijdkrachten zijn een onderdeel van het systeem zoals het er al eeuwen aan toe gaat en toch zijn ze een erkend land in de wereld waar ook nog eens velen een warm gevoel van krijgen.

      Vrijheden in eigen handelen zijn per definitie beperkt en betreffende de vele misstanden denk ik dat het subjectief is.
      Alleen luizen in de pels om het systeem te willen veranderen kunnen de Sjaak zijn. De overgrote meerderheid schikt zich in de rol dat het nu eenmaal zo is.
      Mijn mening is dat een Thai zich echt niet onderdrukt voelt op een paar % na dan. Maar zelfs zij hebben een keuze..doorgaan als Don Quichot of inbinden.
      Al met al niet anders dan in een zakelijke of privekring over wat wel en niet gewenst is.

    • Tino Kuis zegt op

     Vertel eens, chris, waarom jij in de afgelopen jaren werkelijk alle kritiek op het leger, hoe duidelijk ook zelfs voor verreweg de meeste Thais, hebt afgewezen of goedgepraat?

     • chris zegt op

      Volgens mij verwar jij – met je notoire autoriteits-syndroom – een genuanceerde mening met goedpraten.

  • TheoB zegt op

   Dat maakt wel degelijk verschil!
   Het leger moet het territorium beschermen en valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Defensie, de politie moet de wetten handhaven en valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Justitie.
   Als het leger te weinig te doen heeft, moet ze afslanken, bezuinigen, saneren.
   Maar in Thailand (b)lijkt tegenwoordig alles te vallen onder de verantwoordelijkheid van het leger.

 5. John Chiang rai zegt op

  Afgezien van het feit dat nepnieuws werkelijk schade veroorzaken kan, heb ik sterk de indruk dat Premier Prayut op zijn laatste bezoek aan USA een beetje te veel naar Donald geluistert heeft.
  Donald Trump noemt ook alles Fake News wat hem,zijn politiek en zijn macht bedreigen kan.

 6. Tino Kuis zegt op

  Er is net een verslaggeefster veroordeeld tot 2 (!) jaar gevangenisstraf omdat een tweet als nepnieuws (onwaar) werd beoordeeld. De aanklacht was wegens smaad. Die slechte arbeidsomstandigheden waren echter in een eerdere rechtelijke uitspraak al vastgesteld als juist.

  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1823424/reporter-gets-jail-in-libel-case-filed-by-poultry-farm

  De waarheid gecriminaliseerd.

 7. Kees zegt op

  Wat een eng idee dat het leger zou moeten gaan optreden tegen nepnieuws. En gaan ze dan ook bepalen wat nepnieuws is en wat niet? Ik vermoed dan dat veel meningen die de regering en het leger niet welgevallig zijn, zullen worden bestempeld als nepnieuws. En daar kunnen ze dan middels nieuwe “nepnieuwswetten” weer de politieke tegenstanders mee de mond snoeren.

  Toen ik jonger was, was ik ervan overtuigd dat de democratie en de mensenrechten vroeger of later ook zouden doordringen in landen die daar nog niet aan toe waren. Die overtuiging heb ik inmiddels moeten herzien.

 8. leppak zegt op

  De premier, met de media in vaste, welwillende handen, tegen verspreiding van nepnieuws…..is dit niet het bekende “de pot verwijt de ketel..”?

  • Rob V. zegt op

   Thaise journalisten hebben hem die eer dan ook gegeven, en dat heeft Prayut boos gemaakt:

   ‘BANGKOK — Prime Minister Prayuth Chan-ocha on Monday had only one response to a list of nicknames lampooning his administration compiled by a media group: a death glare.

   Gen. Prayuth appeared to be so stung by the list that he declined the daily interview and walked past the crowd of waiting reporters. (…) Prayuth was bestowed with the nickname “Angry Pot Calling the Kettle Black” by the reporters ‘

   http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/12/24/prayuth-slams-reporters-nicknames-satirizing-govt/

 9. Erik zegt op

  Wat loopt Prayuth nu te zeuren? Thailand heeft toch zijn nep-nieuws onderzoeksteam? Een hele afdeling nota bene onder de naam Ministerie van Waarheid! Iets van 600.000 tips al uit de ‘burgerij’ die niet in de gaten heeft dat ze als extra Big Bro wordt gebruikt. Als extra verlink-eenheid!

  En WAT voor nepnieuws nog wel! Een ATM machine waarvan de lampjes niet flikkeren is gehackt door Oekraïense hackers (bleek nepnieuws…), de Eerste Minister gaat aftreden vanwege de onvolledige eed (zal altijd nepnieuws blijven) en zowaar een goed nieuwtje ook: zwangere vrouwen mogen geen heet bad nemen!

  Gezeur en een schreeuw om de aandacht af te leiden van het opheffen van de oppositie!

 10. Johnny BG zegt op

  Je weet er wel een sfeer te maken.

  De persoon is op borgsom vrij en gaat in hoger beroep. Klinkt vrij democratisch en na die volgende uitspraak is je waardeoordeel pas van belang.
  Ik kan je wel in een ding gelijk geven. De Nederlandse scheiding tussen machten en het meer dan redelijke respect ervoor is mogelijk best uniek in deze verziekte wereld.
  De vraag is of je dat unieke zomaar kan vertalen als normaal en in het bijzonder toepasbaar voor Thailand.
  De toekomst zal uitwijzen dat Jan L. steeds minder te vertellen heeft en dat alles met dank aan de technologie.
  Facebook en c.s. is een verhaal wat te mooi voor woorden is. Geboren in een garage..ja ja. tuurlijk geloven we dat hhh

 11. Rob V. zegt op

  Eenheid is wat de hogere heren graag zien. Is het niet zozeer de vraag wie het (nep)nieuws de ether in helpt maar wie. Generaal Apirat mocht een hele voordracht houden met nepnieuws: beschuldigingen dat communisten de monarchie en het land omver willen werpen terwijl op de achtergrond een foto stond met een slecht weggewerkte Thanathorn. De minister die veroordeeld is voor drugshandel in Australië schreeuwde oo moord en brand ‘nep nieuws’ en dreigde met aanklachten tegen diverse personen. Ondertussen mag meneer de drugsdealer gewoon minister blijven ook al staat in de wet dat criminelen dat ambt niet mogen dragen…

  De zorg dat er selectief omgesprongen wordt met wat nepnieuws is lijkt mij dan ook zeker niet onterecht. Het zou mij niet verbazen als alle pro-regime nepnieuws de fluwelen aanpak krijgt terwijl nepnieuws dat de regering in diskrediet brengt kan rekenen op een harde aanpak.

  Wie de Thaise politiek en maatschappij een beetje volgt weet dat de scheiding der machten (trias politica) niet echt een ding is in Thailand. Kijk maar eens naar de ‘onafhankelijke instanties’ zoals de Kiesraad en net Constitutionele Hof. Een niet onafhankelijke fake nieuws commando bunker onder militaire leiding kan daar dan nog prima bij. Alles om de Thai er aan de herinneren dat zij onverdeeld zijn. Eén zijn. Een Thais volk in een Thais land onder een Thaise leider. Stap uit de pas en er volgen consequenties…

 12. Peter zegt op

  Er is een spreekwoord in Nederland.
  De beste stuurlui staan op de wal.
  Geniet van je leven in Thailand en als je er niet tegen kan dat het leger daar de dienst uitmaakt ga dan lekker terug naar Nederland met zijn Haagse loopjongens.

  • Tino Kuis zegt op

   Goed, Peter. Steek je kop in het zand. We zien geen nare dingen. We zijn alleen in Thailand om te genieten. We hebben geen boodschap aan het lijden van de Thais. Die kunnen verrekken, als wij maar genieten.

   Als je geen enkel begrip kunt opbrengen voor de problemen waar Thailand mee worstelt dan kun je beter naar Nederland terugkeren.

   • Rob zegt op

    Het gaat hier over het beoordelingsvermogen van de buitenlander, en hoe die DE (?)
    problemen beoordeelt.

 13. KhunTak zegt op

  Je kunt natuurlijk een mening hebben over van alles en nog wat zich afspeelt in Thailand, ook over nep-nieuws.
  Ik ben hier een gast en geen inwoner.
  Ik kan en mag een mening hebben over dit fenomeen, maar verandert dat iets aan het nep- nieuws?
  Ik ken sites waar volgens de gevestigde orde nep-nieuws verspreid wordt.
  Wel vreemd dat diezelfde sites vaak nog gelijk hebben ook.
  Waar is de gevestigde orde eigenlijk bang voor?!
  Ze doen hun best maar hier in Thailand om het nep-nieuws te bestrijden.
  Als het mij hier niet langer bevalt, om wat voor reden dan ook, vertrek ik.
  Alvast een voorspoedig 2020 in goede gezondheid en voorspoed.

 14. chris zegt op

  Volgens mij gaat deze posting over de bezorgdheid van de premier over nep-nieuws. Ik heb nooit begrepen wat nep-nieuws meer is dan berichten of nieuws die niet waar zijn. Ik ben met de premier bezorgd over de groei van onware berichten: bijvoorbeeld hoe je als arme Thaise burger in no time met een nieuwe bitcoin net zo rijk kunt worden als Thaksin en Chearavanont (methode dagelijks in mijn FB).
  Onware of onjuiste berichten bestrijd je natuurlijk niet met een leger maar met de waarheid en transparantie.
  Ik stel dus voor dat de premier bij elk bericht dat volgens hem onwaar of onjuist is niet kwaad wordt maar dit ziet als een mogelijkheid om zijn reputatie als doorgewinterde politicus een nieuwe impuls te geven; door een bericht, tweet of email te laten uitgaan naar alle Thaise burgers hoe de vork werkelijk in de steel zit. Bij erg belangrijke zaken een debat in het parlement (waarom hebben ze hier geen wekelijks vragenuurtje voor de premier?) gevolgd door een persconferentie. Kunnen we allemaal fact-checken en hem bedanken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website