Redactionele bronvermelding: SPhotograph / Shutterstock.com

Pita Limjaroenrat aanvoerder van de Move Forward Party en winnaar van de Thaise parlementsverkiezingen van dit jaar, denkt dat een overeenkomst over de voorzitter van het Huis hem kan helpen premier te worden. Tijdens een bijeenkomst van het nieuwe parlement van Thailand, vonden de twee grote partijen, Move Forward en Pheu Thai, een manier om de verkiezing voor de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden te starten. Ze kozen Wan Muhamad Noor Matha, de 79-jarige leider van de Prachachat-partij, om de volgende Kamervoorzitter te worden.

Move Forward krijgt de positie van eerste plaatsvervangend Kamervoorzitter, terwijl Pheu Thai de positie van tweede plaatsvervangend Kamervoorzitter krijgt.

Volgens een verklaring van de twee partijen is deze overeenkomst bedoeld om acht partijen samen te brengen om een regering te vormen. Ze willen dat Pita Limcharoenrat probeert premier te worden, in lijn met de afspraak die ze samen op 22 mei 2023 hebben ondertekend.

De MFP en Pheu Thai hebben samen bevestigd dat ze belangrijke wetten voor de bevolking willen goedkeuren. Dit omvat amnestie voor politieke meningsuiting en veranderingen aan de wet voor het hervormen van het leger.

Wan Muhammad Nor Matha, ook bekend als Wan Nor, was vroeger de leider van de Wadah-groep. Deze kleine groep van moslimpolitici komt uit de zuidelijke provincies. Hij is meerdere keren parlementslid en minister geweest. Van 24 november 1996 tot 27 juni 2000 was hij de eerste Thaise moslim die diende als voorzitter van de Nationale Assemblee en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Wan Nor zei dat hij eigenlijk niet de Kamervoorzitter wilde worden, omdat hij een kleine partij vertegenwoordigt. Maar als de grote partijen het niet eens kunnen worden en hem vragen om te helpen, zal hij het doen. Hij heeft eerder gezegd dat de beslissing van de twee partijen goed zou zijn voor het volk.

Pita heeft verteld dat hij met Wan Noor heeft gepraat. Hij heeft Wan Noor verteld over het besluit van de twee partijen. Wan Noor zei dat de mensen het belangrijkst zijn. Als beide partijen dit willen, zal hij het niet weigeren.

Volgens het Amerikaanse persbureau Associated Press is het nog niet duidelijk of Pita premier kan worden en een einde kan maken aan negen jaar militaire overheersing. Pita heeft een coalitie gevormd met acht partijen die 312 van de 500 zetels in het Huis hebben. Ze hebben echter niet genoeg stemmen zonder steun van veel van de 250 senatoren.

Daarnaast wordt Pita wordt ervan beschuldigd de wet te hebben overtreden door aandelen in een mediabedrijf te hebben. Het mediabedrijf is niet meer actief en Pita zegt dat de aandelen van zijn vader waren, niet van hem.

Er zijn zorgen dat de politieke onrust die Thailand sinds 2006 heeft getroffen, kan terugkeren als Pita uit de politiek zou worden verwijderd en zelfs zou kunnen worden gevangen gezet voor iets wat als een kleine technische overtreding wordt beschouwd.

Bron:Khaosod 


Versie voor laaggeletterden

Pita hoopt dat hij premier van Thailand kan worden dankzij een afspraak over de voorzitter van het Huis

Twee grote politieke partijen in Thailand, Move Forward en Pheu Thai, hebben samen besloten dat Wan Muhamad Noor Matha de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden wordt. Wan Muhamad Noor Matha is een 79-jarige man van de Prachachat-partij.

Move Forward krijgt een belangrijke positie in het Huis, net als Pheu Thai.

De twee partijen hebben dit besloten omdat ze acht partijen bij elkaar willen brengen om een regering te vormen. Ze willen dat Pita Limcharoenrat zijn best doet om premier te worden. Dit past bij een afspraak die ze samen op 22 mei 2023 hebben gemaakt.

De partijen MFP en Pheu Thai willen samen wetten goedkeuren die goed zijn voor de mensen in Thailand. Dit gaat onder andere over vrijheid van meningsuiting en over het leger.

Wan Muhammad Nor Matha, ook wel Wan Nor genoemd, was vroeger de baas van een kleine groep moslimpolitici. Hij is vaak parlementslid en minister geweest. Van 1996 tot 2000 was hij de eerste moslim die voorzitter was van de Nationale Assemblee en het Huis van Afgevaardigden in Thailand.

Wan Nor heeft gezegd dat hij eigenlijk niet de voorzitter van het Huis wilde worden. Maar als de grote partijen het niet eens kunnen worden en hem om hulp vragen, wil hij het toch doen. Hij denkt dat dit goed is voor de mensen in Thailand.

Pita heeft met Wan Nor gepraat over het plan van de twee partijen. Wan Nor vindt dat de mensen het belangrijkste zijn. Als de twee partijen dit willen, wil hij dat niet tegenhouden.

Maar het Amerikaanse persbureau Associated Press zegt dat het nog niet zeker is of Pita wel premier kan worden en een einde kan maken aan negen jaar met veel invloed van het leger.

Pita heeft samen met acht partijen een groep gevormd. Deze groep heeft 312 van de 500 plaatsen in het Huis. Maar ze hebben niet genoeg stemmen zonder hulp van veel van de 250 senatoren.

Pita wordt ervan beschuldigd dat hij aandelen in een mediabedrijf heeft. Dit is niet toegestaan voor politici. Het mediabedrijf werkt niet meer en Pita zegt dat de aandelen van zijn vader waren, niet van hem.

Er zijn zorgen dat er weer veel onrust kan komen in de politiek van Thailand. Dit komt omdat Pita misschien geen politicus meer mag zijn en misschien zelfs naar de gevangenis moet. Dit zou gebeuren voor iets kleins.

7 reacties op “Pita: “Overeenkomst over de voorzitter van het Huis kan helpen om premier te worden””

 1. Soi zegt op

  In een column van de Thai Enquirer van eergisteren wordt de MFP opgeroepen eindelijk eens volwassen te handelen vanuit het besef bezig te zijn in het belang van Thailand, en niet enkel met de eigen partij en/of met de machtsstrijd met Pheu Thai. Fraai (maar niet voor MFP) is de constatering dat “de partij er niet tevreden mee moet zijn als een onstuimige tiener het politieke huishouden op zijn kop te zetten”.
  En dat klopt natuurlijk. MFP is veel tijd verloren: de 112 kwestie is veel te snel aangeroerd, dat gedoe rondom vermeend bezit van media-aandelen had voor de verkiezingen eigenlijk al opgelost moeten zijn immers Thanatorn als voorbeeld, er is veel controverse verspreid omdat niet alle groeperingen het per direct eens kunnen zijn met het programma van MFP, in het blijven hangen op de post van voorzitter van het “lagerhuis” is veel te veel energie gaan zitten, en het meest in het oog springend: bij het “hogerhuis” (senaat) zijn geen vorderingen geboekt. Voor de aanstelling van Pita als PM zijn nog minstens 64 voorstemmers nodig. Dat aantal bleek al op 15 mei jl, en dat aantal is anno vandaag niet verkleind. Speelt arrogantie de partij niet op? Lees:
  https://www.thaienquirer.com/50104/to-proceed-mfp-must-show-more-political-maturity/

  • Mark zegt op

   @Soi : Speelt arrogantie de partij niet op?
   Uiteraard niet. De resultaten van de stembusgang spreekt voor zich.
   Al dat achteraf gekonkel en geblaat doet afbreuk aan de duidelijke stem van het volk en aan het herstel van democratie in Thailand na een jarenlang (pseudo-)militair bewind.
   Jammer dat sommige farrang reageerders ook op deze site bewust of onbewust systematisch meehelpen de prille democratie in Thailand te fnuiken. Ze doen dat door selectief feiten in vraag te stellen, twijfel te zaaien, te desinformeren, enz …
   Met een modieuze term noemen we dat heden een proxi-oorlog voeren tegen de wil van het Thaise volk, dat zich met 63% overduidelijk uitgesproken heeft voor verandering van politiek regime.
   Als democratie je lief is kan je het resultaat van de stembusgang toch niet systematisch minimaliseren? Waarmee ben je dan bezig?

   • Soi zegt op

    Achteraf gekonkel en geblaat. Fnuiken. Twijfel zaaien. Desinformeren. Jij weet je krachttermen wel te vinden zeg! Als iemand een aan jou tegengesteld geluid laat horen dan maar die ander de mond snoeren met insinuaties als het voeren van een proxy-oorlog. Weet je wel wat je zegt? Je gedraagt je als een gebeten hond. Kom zelfs eens met een doordachte mening, deel je inzichten of een opvatting. Daarbij: de vraag naar arrogantie wordt door de columnist van Thai Enquirer zelf gesteld. Eerst goed lezen. De vraag naar “maturity” wordt gebruikt als stijlfiguur. Zo ook de plagerige verwijzing naar het gedrag van een “onstuimige tiener die een huishouden op z’n kop zet”. En dat mag ik niet aanhalen want dan ben ik bezig met het “minimaliseren van het resultaat van de stembusgang”. Is het niet het door jou genoemde militaire bewind dat wil dat kritiek verstomt? Laat ik tot slot nog dit zeggen: die 63% van je voer je gemakshalve op omdat je PT erbij sleept.

 2. Chris zegt op

  Uit de toespraak van de koning:
  King Maha Vajiralongkorn, accompanied by his wife Queen Suthida, reminded the rows of white-uniformed MPs of their duty to represent the people of Thailand.”
  Een kleine, maar omfloerste hint naar de senatoren?
  Insiders weten maar al te goed dat hij niet gecharmeerd is van Prayut.

 3. Rob V. zegt op

  Afwachten maar, het is een vrije nieuwe partij dus ze zullen daardoor stomme foutjes maken maar ook een bepaalde gedrevenheid kennen om voor een standpunten te strijden ook als de oude partijen in die situatie gas terug zouden nemen. Neem je teveel gas terug dan ga je het vertrouwen van de kiezer die de afgelopen 10-20 jaar meer dan zat niet voor je winnen. Teveel gas en dan zitten we met de dinosaurussen van o.a. de senaat en oude rotten die menen dat bepaalde zaken altijd zus en zo gingen en dat zo zou moeten blijven.

 4. Andrew van Schaik zegt op

  De senaat straft Pita af omdat hij de 112 af wil schaffen. En die heeft hij nou net nodig om premier te kunnen worden. Men is gedoken in zijn bezittingen om te kijken of ze hem ergens op kunnen pakken.
  Pawit wordt steeds meer als mogelijke premier genoemd doch van hem duiken steeds meer video’s op waarop duidelijk te zien is dat hij bij belangrijke gebeurtenissen af en toe in slaap sukkelt.
  Hoe gaan we nu verder?

  • Chris zegt op

   Achter de schermen van de senaat speelt het echte spel zich af.
   Veel senatoren zitten in een enorme splagaat: persoonlijk (!!!) willen ze Pita en de oppositie niet aan de macht helpen maar tegen de kandidaat van MFP en de PT stemmen komt ze op behoorlijke kritiek van de bevolking te staan (en wellicht ook uit het buitenland maar daar zijn ze minder gevoelig voor) met alle gevolgen vandien voor de senaat en hun baantje. Art112 is een stok om de hond te slaan maar die angel is al lang uit het coalitie-verhaal gehaald.
   Ik schat in dat volgende week een groot aantal senatoren eieren voor zijn geld kiest en op Pita stemt omdat zij er niet van beschuldigd willen worden dit land in een politieke crisis te storten zonder enig mandaat van de kiezers. Er is eigenlijk geen alternatief voor een andere parlementaire meerderheid. Een telefoontje vanuit de Privy Council gaat daar zeker bij helpen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website