Het Department of Health Service Support (DHSS) waarschuwt privé ziekenhuizen dat ze volgens een nieuwe wet verplicht zijn om 72 uur spoedeisende hulp (SEH) te verlenen aan patiënten die worden binnengebracht. Ze mogen de kosten hiervoor niet aan hen in rekening te brengen.

De regeling vloeit voort uit de nieuwe wet op ‘Universal Coverage for Emergency Patients’, die zaterdag van kracht is geworden. Directeur-generaal Visit zegt dat de eerste 72 uur na een incident, zoals bij een verkeersongeluk, van groot belang is voor de overlevingskans c.q. het herstel van slachtoffers.

Sommige particuliere ziekenhuizen willen alleen spoedeisende hulp bieden als patiënten kunnen aantonen verzekerd te zijn, of als men voldoende financiële middelen heeft. Weigering kan onder de nieuwe wet bestraft worden met een maximum van twee jaar gevangenisstraf en/of een boete van 40.000 baht per overtreding.

De gratis behandeling geldt voor 72 uur, daarna moeten patiënten worden overgebracht naar het ziekenhuis waar ze staan ingeschreven. Blijven kan ook maar dan moet er wel betaald worden.

Regeringswoordvoerder Sansern verklaarde eerder dat de regering met de nieuwe wet iedereen gelijke toegang tot de gezondheidszorgwil geven om zo de kloof tussen arme en rijke Thai te verkleinen.

Volgens cijfers van het National Institute of Emergency Medicine telde Thailand vorig jaar 12 miljoen patiënten op de spoedeisende hulp. Naar verwachting zal dit aantal, mede door de nieuwe wet, toenemen.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


12 reacties op “Patiënten hebben recht op 72 uur gratis spoedeisende hulp in ziekenhuizen”

 1. Lung Jan zegt op

  Let wel: in de engelstalige nieuwsuitzending op NBT (‘s ochtends om 08:00u) werd duidelijk vermeld dat het om “citizens” gaat…Bijgevolg geldt dit niet voor expat’s…helaas.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. erik zegt op

  ” Iedereen gelijke toegang tot de zorg in de eerste 72 uur ”

  Iedereen lijkt me iedereen dus ook een buitenlander. Maar zie ik dat wel juist? Heb zo mijn twijfels.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. Jan zegt op

  Hopelijk geldt die regeling ook voor toeristen? Tot nog toe moest vaak eerst aan allerlei formaliteiten worden voldaan alvorens men in de ziekenhuizen met een (buitenlandse) patiënt aan de slag ging.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. bob zegt op

  Alle patiënten? Dus ook expats? en vakantiegangers?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Nonkel Jan zegt op

   Neen!…toeristen of niet-immigrant verblijvers zijn géén “Citizens”…pas hiermee op!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. Rene Martín zegt op

  Is deze wet ook voor niet Thais bedoeld ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. peter zegt op

  Geldt deze nieuwe wet alleen voor Thai of ook voor expats?
  Wat verstaan ze onder spoedeisende hulp? Letsel door een verkeersongeval lijkt me duidelijk. Maar een acuut hartinfarct of een longontsteking valt normaal gesproken ook onder de spoedeisende hulp. Vraag me af of Bangkok Hospital zich aan deze wet gaat houden. Mijn ervaring was dat ze pas tot opname en behandeling wilden overgaan na overleg en goedkeuring van mijn verzekering. En in mijn geval duurde dat onverantwoord lang. Het is allemaal veel te vaag en daardoor een bron van conflicten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 7. Nonkel Jan zegt op

  Ik heb dit reeds eerder aangehaald maar zie hierbij menige twijfelachtige vragen; nogmaals: de urgente zorg betreft in de nieuwsgeving “Citizens”…en daar behoren de farangs niet bij…dus: Pas op!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Rene Martin zegt op

  Pensionado’s, studenten en expats zijn volgens mij ook inwoners. Toeristen duidelijk niet. Het lijkt me een goede zaak als hierover meer duidelijkheid komt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 9. Renévan zegt op

  Het is de bedoeling dat ziekenhuizen teams gaan vormen om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor spoedeisende hulp. Het is dus maar net de vraag wat daar van terechtkomt. Dat kan wel eens zo worden, geen geld of verzekering dan niet spoedeisend. Dit is denk ik ook weer zo’n halfbakken maatregel, waarover de uitvoering niet goed nagedacht is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. David H. zegt op

  Ik verwacht dat die spoedeisende niet aanrekenbare hulp…(!) wel door Bangkok Hospitaal en” vergeleikbaren ” zal verrekend worden in hun algemene prijzen ….dus nog maar eventjes wat meer aanrekenen bij hun normale klanten …..ofte “de sterkste schouders dragen de lasten van de minderen ” principe …….Boekhoudkundig opgelost ..!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 11. colin de jong zegt op

  Alle ziekenhuizen zijn verplicht om spoedeisende eerste hulp te verlenen. Ik ken een geval waar een farang naar een staats ziekenhuis werd gestuurd en onderweg is overleden. Dit ziekenhuis heeft een hoge schadeclaim moeten betalen aan de nabestaanden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website