Het Thaise Ministerie van Financiën laat weten dat eigenaren van vastgoed in Thailand niet in paniek hoeven te raken over de nieuwe grond- en onroerendgoedbelasting die volgend jaar ingevoerd gaat worden.

Vooral investeerders die appartementen kopen om ze vervolgens te verhuren maakte zich zorgen. Echter zij hoeven niet het (hogere) belastingtarief voor commercieel gebruik te betalen omdat het gaat om permanente bewoning.

Dat geldt niet voor eigenaren van pensions en particulier verhuur. Dat zijn wel degelijk commerciële activiteiten dus de eigenaren worden aangeslagen voor het hogere tarief voor commercieel gebruik. Het ministerie gaat nog kijken of de duur van de verhuurperiode ook een rol gaat spelen bij de vaststelling van de hoogte van de belasting.

Meer over dit onderwerp, kan je hier lezen:www.bangkokpost.com/business/1824284/landowners-panic-over-tax-changes

Bron: Bangkok Post

3 reacties op “‘Paniek over nieuwe grond- en onroerendgoedbelasting in Thailand ongegrond’”

 1. Aad van Vliet zegt op

  Kan iemand me dit uitleggen.

  Vooral investeerders die appartementen kopen om ze vervolgens te verhuren maakte zich zorgen. Echter zij hoeven niet het (hogere) belastingtarief voor commercieel gebruik te betalen omdat het gaat om permanente bewoning.

  Wij hebben pas onderzoek gedaan naar condos in Chiang Mai. Ik zou zeggen dat 50 pct leeg staat, in het boogseizoen, Deze maatregel lijkt erop om de laatste buitenlanders het land uit te jagen want dat zou betekenen dat ook de huurprijzen omhoog gaan.
  Dat begint nu ook te gelden voor de rest van de toeristensector dus ook voor de werkgelegenheid.

  In de onroerend goed sector is geen vraag meer en kunnen eigenaren hun panden niet meer kwijt.

  Gisteren zei iemand tegen me toen ik zei, zoals waarschijnlijk velen onder de buitenlanders, WAAROM, dit heet Thailandisme en hij had gelijk denken wij.

  Redden wie zich redden kan.

 2. Mark zegt op

  Wij organiseerden dit jaar een kerstfeest met “Franstaligen” uit de provincies Phitsanulok, Uttaradit en Sukhothai. Een 30 talk gasten aan de feestdis, farrang (langverblijvers) met Thaise partners.

  Zonder uitzondering verklaarden ze allen bijzondere terughoudend te zijn met “initiatief” in Thailand. De meesten geloven geen snars van de officiële economische en financiële cijfers. Zij denken dat de cijfers vals zijn en dat er de boel binnenkort ineenklapt. Het gebtek aan betrouwbare bronnen en info is een terugkerende klacht. Ze vrezen dat de militairen alles en iedereen “manipuleren”, omzeggens met het wapen tegen de slaap gedrukt.

  Twee aanwezigen stelden een huis te koop (rijwoning en bescheiden villa via makelaars) in 6 maanden geen enkele kandidaat koper gezien.
  Er was absolute concensus dat het hier economisch “op zijn gat zit”.
  Hopelijk is het in andete regio’s anders en beter? EEC? Bangkok? Zo niet zullen veel wensen onvervuld blijven

 3. Erik zegt op

  Tja, nu krijg ik toch echt de indruk dat er in Thailand alleen huizen staan boven de 50 miljoen baht. Want daar begint de heffing pas voor het huis dat dient voor hoofdbewoning. Na 26 jaar Thailand weet ik toch echt wel beter….

  Pas als je naar de verhuursector gaat is er geen benedengrens en komt direct het tarief van 0,02 procent. Bij een huis van 10 miljoen baht, en dat is al een hoog bedrag voor een bouwsel voor de verhuur, komt de heffing dan uit op 2.000 baht per jaar. Dat zijn peanuts! Heb je dit in Nederland dan valt het in box 3 en krijg je ook nog de onroerende zaakbelasting en het waterschap aan je broek.

  Ik denk dat de klaagzangen hier gewoon krokodillentranen zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website