Kort overstromingsnieuws:

 • In een poging het economisch hart van Bangkok te beschermen heeft de regering besloten het oostelijk deel van Bangkok op te offeren. Dit betekent dat zeven districten vrijdag onder water lopen: Sai Mai, Klong Sam Wa, Kannayao, Min Buri, Lat Krabang, Bang Khen en Nong Chok. Vanaf de oostkant wordt het water verder omgeleid via de provincies Chachoengsao en Samut Prakan naar de Golf van Thailand.
 • Lat Krabang Industrial Estate loopt het risico te overstromen.
 • Het (regerings) Flood Relief Operations Centre op luchthaven Don Mueang heeft de bewoners van vijf provincies in het midden van Thailand en Bangkok geadviseerd hun eigendommen naar droge grond over te brengen.
 • In de provincie Pathum Thani zijn verschillend dijkjes doorgebroken, waardoor het gebied dat onder water staat zich uitbreidt en de rand van Bangkok bereikt.
 • De gouverneur van Bangkok heeft omwonenden van Khlong Hok Wa en Khlong 2, zo’n 1400 gezinnen, gezegd te evacueren.
 • Richting Bangkok stroomt 8 miljard kubieke meter water, afkomstig van de provincies Ayutthaya en Pathum Thani. De Chao Praya rivier kan 200 miljoen kuub per dag afvoeren en via de oost- en westkant van Bangkok kan 86 miljoen kubieke meter water per dag worden afgevoerd.
 • De regering en gemeente Bangkok verschillen weer eens van mening. De regering wil drie kanalen in Bangkok gebruiken om water af te voeren, maar de gouverneur wil dat pas doen als het niet meer regent. Gevraagd of zijn weigering het waterniveau in het Rangsit kanaal beïnvloedt, antwoordde de gouverneur dat het kanaal niet zijn verantwoordelijkheid is maar de verantwoordelijkheid van de regering. Update 21 oktober: Het is weer koek en ei tussen beide. Zie kaartje Draining out. Morgen de details.
 • Alle zes districten van de provincie Nonthaburi staan onder water. In sommige gebieden komt het water tot (Thaise) borsthoogte. In het district Bang Bua Thong baande het water zich een weg door twee stuwen, waardoor enkele woonwijken onder water liepen. Bewoners van de Prajak 7 housing estate parkeerden hun wagen, nadat een dijkje was doorgebroken, ijlings op de Wat Lat Pladuk weg, die nu een kilometers lang parkeerterrein is.
 • Een weg door de tambons Pimonrat en Bang Khurad (Nonthaburi) is de enige verbinding met de hoofdweg naar Bangkok. Als die onder water komt te staan, kunnen de bewoners niet meer weg.
 • In het district Pak Kret (Pathum Thani) sloeg het water een gat van 3 meter in een dijkje. Ruim honderd bewoners haastten zich ernaar toe met zandzakken.
 • In tambon Bang Kadi (Pathum Thani) zijn soldaten bezig met zandzakken een dijk aan te leggen ter bescherming van industrieterrein Bang Kadi.
 • Het drinkwater in de hoofdstad is nog veilig, zegt de Metropolitan Waterworks Authority. Er zijn geen gevaarlijke chemische stoffen in gevonden, die gelekt zouden kunnen zijn uit de overstroomde industrieterrein in Ayutthaya en Pathum Thani. De dijkjes langs het toevoerkanaal van het drinkwaterbedrijf zijn versterkt om te voorkomen dat water uit het Rangsitkanaal er in stroomt. In geval van nood kan het bedrijf water betrekken uit de Mae Klong rivier. Het grootste risico voor de volksgezondheid vormt de E.coli bacterie, maar tot nu toe is die niet gevonden in monsters. Het bedrijf test ook regelmatig op zware metalen, zoals lood, cadmium, zink en koper en kankerverwekkende chemicaliën.
 • De Thammasat universiteit in Rangsit blijft open als evacuatiecentrum. Er is nog plaats voor 200 evacuees. Twee lekken in de dijk zijn door vrijwilligers gedicht. Wanneer het water door de beschermende dijk breekt, wordt de begane grond van de sporthal ontruimd en een ander gebouw in gebruik genomen. Evacuees op de eerste verdieping hoeven niet te verhuizen. De keuken is verplaatst naar een verhoging van 5 meter ter grootte van 1.000 vierkante meter.
 • De vervoerssector heeft de regering gevraagd vliegtuigen van de luchtmacht en THAI ter beschikking te stellen voor het vervoer van goederen naar de luchthaven van Phitsanulok. De marine is gevraagd om boten. Een deel van de Asian Highway, de belangrijkste verbinding met het noorden, staat in de provincie Nakhon Sawan onder water. Vervoer per weg duurt daardoor een dag langer en de vervoerskosten zijn verdubbeld c.q. verdrievoudigd.
 • Volgens minister Thirachai Phuvanatnaranubala (Financiën) doen de commerciële banken niet genoeg voor gedupeerde bedrijven en particulieren, maar de Thai Bankers’ Association ontkent dat. Voor getroffen klanten is onbeperkt krediet beschikbaar. Andere maatregelen worden per geval bekeken, zoals wijziging van de terugbetalingsregeling en het schrappen van de rente gedurende korte tijd.
 • De Bhumibol dam moet weer meer water lozen, omdat woensdag 100 miljoen kubieke meter regenwater in het stuwmeer was gestroomd. De uitstroom is met 10 miljoen kubieke meter water verhoogd naar 60 miljoen per dag, maar volgens de directeur van de dam heeft dat geen invloed op het waterpeil van de Ping rivier. Het stuwmeer is voor 99 procent vol.
 • Bangkok Aviation Fuel Services, het bedrijf dat via een pijpleiding brandstof aan Suvarnabhumi levert, profiteert niet van de vloedwal om het vliegveld omdat het zich erbuiten bevindt. Het ministerie van Transport maakt zich zorgen dat het mogelijk overstroomt. Wanneer dat het geval is, wordt de controlekamer gesloten om schade te voorkomen. [Weer zo’n heerlijk bericht in de krant dat meer vragen oproept dan het beantwoordt.]
 • De Moon rivier is in het district Non Sung (Nakhon Ratchasima) (foto) buiten haar oevers getreden. 2000 rai boerenland liep onder water en 200 gezinnen zijn gedupeerd. Dorpelingen, soldaten en ambtenaren waren begonnen met het aanleggen van een dijk van zandzakken, maar ze waren te laat. De overstroming was te wijten aan een combinatie van regen en water dat uit vier reservoirs werd geloosd.
 • In de provincie Surin wordt water geloosd uit het overvolle Huay Saneng reservoir in het district Muang. Hierdoor is een deel van de snelweg Surin-Buri Ram no 226 onder water gelopen.
 • Vier elektriciteitscentrales zijn nu gesloten. De eerste ging al 1 september dicht (in Pichit), de andere twee weken geleden, één week geleden en nummer 4 op dinsdag. Ze hebben een gezamenlijke capaciteit van 1.200 MW, oftewel 3,9 procent van het landelijk netwerk. De Electricity Generating Authority of Thailand (Egat) heeft de capaciteit van de centrale in Samut Prakan met 300 MW opgevoerd en van de centrale in Rayong (eigendom van Egco Group Plc) ook met 300 MW. De Egat-centrale in noord-Bangkok zou kunnen overstromen, maar volgens Egat is er voldoende reservecapaciteit.
 • De Board of Investment Fair 2011 in tentoonstellingscomplex Impact Muang Thong Thani is uitgesteld tot 5-20 januari. 60 tot 70 procent van de 84 stands is al opgebouwd. [Het bericht vermeldt niet of die nu moeten worden afgebroken.] De beurs was aanvankelijk gepland voor 10 tot 25 november.
.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website