De kans dat Bangkok dit jaar te maken krijgt met zware overstromingen is uiterst gering, zegt het Royal Irrigation Department (RID). Dit is te danken aan het feit dat de hoeveelheid water die uit het Noorden komt en door de Chao Phraya rivier stroomt, aanzienlijk minder is dan in het rampjaar 2011.

Bij de keerdam Chao Phraya in de provincie Chai Nat worden hoeveelheden water gemeten die normaal zijn voor de tijd van het jaar en dat geldt ook voor het meetstation in Bang Sai (Ayutthaya). Daar bedraagt de waterstroom 1.040 kubieke meter per seconde; Bangkok moet zich pas zorgen gaan maken als 2.800 wordt gemeten.

De optimistische voorspelling is verder gebaseerd op de hoeveelheid water in Thailand’s twee belangrijkste stuwmeren, Bhumipol (Tak) en Sirikt (Uttaradit). Ze kunnen nog veel aan.

RID directeur-generaal Lertviroj Kowattana zegt dat vijf stormen nodig zijn, wil het land een herhaling van 2011 zien. Maar die kans is uiterst klein; het Meteorological Department voorspelt slechts één storm [dit regenseizoen]. Niettemin blijft Lertviroj alert.

‘Het is belangrijk de situatie tot eind oktober nauwkeurig te blijven volgen. We verwachten dat het grootste volume water uit het Noorden op 2.000 kubieke meter water [per seconde] in Nakhon Sawan uitkomt en dat is normaal voor september, wanneer de waterstroom altijd piekt. Regenbuien in Bangkok kunnen op sommige gevoelige plaatsen tot overstromingen leiden, maar die zullen niet lang onder water staan.’

De RID heeft overstromingswaarschuwingen afgegeven voor de zeven provincies van de Central Plains (kaartje): Chai Nat, Uthai Thani, Sing Buri, Ang Thong, Suphan Buri, Lop Buri en Ayutthaya. Deze provincies liggen laag zodat ze elk jaar het haasje zijn.

Het Department of Disaster Prevention and Mitigation heeft vijftien provincies in het zuidelijk deel van de Central Plains en Zuiden gewaarschuwd voor zware regenbuien. Op zee is het ook oppassen geblazen. De buien houden tot maandag aan. Volgens de RID staan snel inzetbare reddingsploegen stand-by.

(Bron: Bangkok Post, 10 september 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website