Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de overstromingen is gestegen tot 83 en het aantal getroffen provincies is toegenomen van 14 vorige week tot 23 gisteren.

De provincie Sukhothai telt het hoogst aantal doden: 23. De provincies aan de benedenstroom van de Chao Praya, inclusief Bangkok, moeten rekening houden met meer overstromingen.

De stroomsnelheid van de Chao Praya bedraagt nu 3.700 tot 3.900 kubieke meter per seconde, evenveel als tijdens de overstromingen in 2002. Een watermassa van de Ping rivier bereikt maandag Bang Sai en enkele uren later Bangkok. Verder puntsgewijs de situatie:

 • Nakhon Sawan. Een twee meter hoge vloedwal is ingestort, 800 huizen zijn overstroomd, het water staat 3 meter hoog.
 • Ang Thong. Vloedwal ingestort, om 4 uur s nachts liepen 1.000 huizen onder water, het water staat 1 meter hoog.
 • Pathum Thani. Het water in enkele grote kanalen staat 3 meter boven het gemiddeld zeeniveau. Meer water wordt verwacht uit het Noorden en door regenval.
 • Ayutthaya. Vloedwal ingestort, 6.000 huishoudens liepen onder water.
 • Tak. Drie bruggen beschadigd. Bewoners in 15 dorpen zijn geïsoleerd.
 • Moei rivier langs de Thai-Birmese grens. Tien kades overstroomd, 300 winkels in een markt moesten sluiten. Het water staat 2 meter hoog.

Het kabinet heeft gisteren 327 miljoen baht uitgetrokken voor hulp in de provincies Nakhon Si Thammarat, Uttaradit, Ayutthaya en Chai Nat: 316 miljoen is bestemd voor reparaties aan huizen in Ayutthaya en Chai Nat; 3,5 miljoen voor vier door landverschuivingen getroffen dorpen met 705 gezinnen in Uttaradit en 7,5 miljoen gaat naar 1500 gezinnen in Nakhon Si Thammarat.

www.dickvanderlugt.nl

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Overstromingen eisen 83 levens; meer water in aantocht”

 1. Het dodental is inmiddels gestegen tot 91

  • cor verhoef zegt op

   Ik ga mijn badmuts uit het vet halen en mijn snorkel inspecteren. We wonen pal aan klong Bangkok Noi *kust zijn zwemdiploma A*

 2. De Thaise overheid lijkt zich ook niet te beseffen welke impact die overstromingen hebben op het toerisme. Toeristen blijven weg als ze die beelden zien, zelfs al is het in een ander deel van het land.

  • Thailandganger zegt op

   Natuurlijk hebben ze dat besef wel. Ze zijn niet onnozel daar. Het ontbreekt alleen aan structurele oplossingen en daadkracht.

 3. rene zegt op

  Heel veel watersnood ook in Isaan. Buriram, Sa Kaeo, Surin, Kalasin etc. Ik heb vooral medelijden met de rijstboeren die door die overstromingen hun volledige rijstoogst zien verdwijnen en dus zonder inkomen komen te zitten. Hopelijk zal de regering hen te hulp schieten.

 4. Willem zegt op

  Stoer verhaal meneer Cor Verhoef, vooral die snorkel doet het erg goed. Misschien kun je beter de noodlijdende Thaien in de buurt een handje helpen, zou je sieren!!

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Tsjongejonge. Cor bedoelt het ironisch. Van wederzijdse hulp zal in zijn wijk ongetwijfeld sprake zijn.

  • cor verhoef zegt op

   @Willem,

   Wat betreft de stoere verhalen moet je eerder bij de Thaise politici zijn, die elk jaar weer weer verklaren dat er een “lange termijn oplossing moet komen”, maar dat die jaar op jaar uitblijft, omdat dat zou betekenen dat de mogelijkheid tot kekke foto-ops van premiers in kaplaarzen die het ondergelopen gebied ‘inspecteren’ tot het verleden zou gaan behoren…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website