Thaise overheid wil minder schooluitval

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
19 juni 2016

Ondanks een daling van het aantal vroegtijdige schoolverlaters, wil het ministerie van onderwijs toch het schooluitval aanpakken. Staatssecretaris Surachet maakte vrijdag bekend dat het ministerie maatregelen gaat nemen.

In 2014 waren er 8.814 kinderen die de school niet afmaakte. Het ging daarbij om 1.760 kinderen op de lagere school, 4.290 tijdens de eerste drie klassen van het middelbaar onderwijs en 2.764 in de laatste drie jaar. In 2012 was dit aantal veel hoger met 32.799 afhakers.

De belangrijkste redenen voor het niet afmaken van de school zijn volgens het ministerie:

 • verhuizing van het gezin;
 • een kind moeten grootbrengen als gevolg van tienerzwangerschap;
 • leerlingen die op school niet kunnen meekomen en er de brui aan geven;
 • jongeren die op het verkeerde pad terecht komen en de criminaliteit in gaan.

Volgens cijfers van Obec is uitval als gevolg van verhuizingen vorig jaar met 70 procent toegenomen.

De staatssecretaris zegt dat scholen en onderwijsautoriteiten in het hele land een database gaan aanleggen van afhakers. De verzamelde gegevens stellen het ministerie in staat efficiënter maatregelen te nemen.

Om te voorkomen dat leerlingen de school voortijdig verlaten, gaan onderwijsspecialisten huisbezoeken afleggen, gezinsproblemen bespreken en mogelijk financiële of andere steun verlenen. Voor kinderen die helemaal niet naar school gaan, worden aparte plannen gemaakt.

De maatregelen zijn een reactie op de oproep van parlementslid Wallop Tangkana-nurak. Hij wil dat de regering meer gaat doen om vroegtijdige schoolverlaters in kaart te brengen en alsnog weer naar school te krijgen. Educatie blijft belangrijk om Thailand ook verder economisch te blijven ontwikkelen.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Thaise overheid wil minder schooluitval”

 1. william zegt op

  Dit ligt duidelijk in mijn ogen aan de relatie van ouders en kinderen, ik woon nu enkele jaren midden in de isaan, en zie regelmatig de kinderen hebben de broek aan, ofwel zij zijn de baas in huis. Me naaste buren
  hebben 2 oudere jongens die lopen elke dag hun scootertje te poetsen, schuren, ander kleurtje, of aan de alcohol, en de ouders maar werken om dit te betalen, onbegrijpelijk in mijn ogen.

 2. jacques zegt op

  Er is zeker een causaal verband tussen ouders en kinderen zoals William aangeeft.
  Dit kan zijn dat de kinderen al vroeg de overhand nemen, of dat de ouders andere zaken aan hun hoofd hebben en de kinderen laten zwemmen, met alle gevolgen van dien. Geldgebrek en verkeerde invloed van criminele kennissen en vrienden zijn hier ook debet aan. Daarnaast is er de Thaise mentaliteit, wat voor een hoop mensen inhoudt, dat men maar wat doet dat men goeddunkt. Echte zorg en betrokkenheid van zowel ouders als kinderen is een groot gemis in vele families. Het is vaak een vicieuze cirkel die van ouders op kinderen overgaat, zodat voor de meeste kinderen een onzekere toekomst al vaststaat.

 3. janbeute zegt op

  Helaas maar waar , de huidige jeugd is compleet los hier in Thailand .
  Met opgevoerde brommertjes en met veel lawaai rond scheuren , het mobieltje en het gamen .
  Liefst rond lopen met de look van een popartiest .
  Wat ik zo al zie is dat ze nooit werken , bang voor de zon en de regen .
  En om Engels te willen leren , no way .
  Zelf de politie is bang voor de huidige jongeren .
  Ze zijn vaak samen te vinden in groepjes , en de politie houd meer van hunner eigen persoonlijke veiligheid , dan de veiligheid van de burgers en verkeer deelnemers .
  Ik heb diverse malen meegemaakt dat ze rond middernacht aan het rond scheuren zijn met de race brommertjes en zeker met hoge snelheid .
  Lijkt wel op de TT maar dan op de openbareweg en veelal snachts of na schooltijd .
  En dan zelfs ook nog enkele malen rond een politie box langs racen .
  De Thaise oom agent blijft mooi binnen zitten achter de muren van zijn box , en ik denk met de deur op slot .
  Denk je dat deze jeugd uberhaupt geintereseerd is om ook maar iets te leren .
  Ze houden van een easy life op kosten van hun ouders .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website