Het Thaise ministerie van volksgezondheid gaat speciale klinieken openen in de door smog getroffen gebieden. Woordvoerder Sukhum van het ministerie heeft dat gisteren bekend gemaakt naar aanleiding van de aanhoudende problemen met zwaar verontreinigde lucht in het Noorden van Thailand.

Nu is er in Thailand slechts één ziekenhuis met een speciale afdeling voor patiënten met problemen door de luchtverontreiniging, het Nopparat Rajathanee ziekenhuis in Min Buri (Bangkok).

Tussen 3 en 9 maart zijn in acht noordelijke provincies 22.000 personen behandeld in overheids- en provinciale ziekenhuizen. De meesten waren ouderen, kinderen, wangere vrouwen en mensen met allergieën. De helft had ademhalingsmoeilijkheden, maar ook geïrriteerde ogen en huiduitslag, de andere helft waren Thai met een hart- en vaatziekte.

Volgens de PCD baart de situatie in Mae Sai in de provincie Chiang Rai de meeste zorgen; de concentratie PM 2,5 is er met 159 mcg driemaal zo hoog als de veiligheidslimiet.

Milieu-activisten hebben de PCD gevraagd om de door Thailand gehanteerde veiligheidslimiet voor fijnstof van 50 mcg per dag te verlagen naar 25 mcg, dat is de limiet die de WHO hanteert. Ook is er door bijna 27.000 personen een petitie ondertekend waarbij de autoriteiten gevraagd wordt om meer te doen aan de luchtverontreiniging.

Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Overheid gaat klinieken openen voor patiënten met klachten door smog”

 1. ano zegt op

  En dan vraag ik me dus af of een procedure van aansprakelijkheid tegen de overheid kan worden gestart ivm gezondheidsklachten direct verwant aan de ontkenningen en het negeren van adviezen van WHO (denk t niet, maar zou wellicht meer -internationale- media aandacht verwerven)

 2. haki zegt op

  Ik heb geen direct commentaar op dit bericht, maar omdat het over het smogprobleem gaat, en ik die ook aan den lijve bij mijn jaarlijks verblijf in Bangkok heb mogen ervaren, heb ik vorige week aan mijn huisarts in NL gevraagd, welk mondkapje nu echt het meeste vuil tegenhoudt. Want eigenlijk alle kapjes hebben in meer of mindere mate last van lekkage langs de randen. Het antwoord van huisarts was eigenlijk heel logisch; mondkapjes die gebruikt worden bij besmettelijke ziektes, oftewel die de kwalificatie FFP 2 of FFP 3 dragen. Deze zijn gemaakt om virussen buiten het lichaam te houden en dus meest geschikt ook bij smog. Kosten in NL (vlgs. opgave internet) paar euro/stuk.

 3. teun zegt op

  Dit heet “symtoom bestrijding”!! Prayuth cs. zouden er beter aan doen om nou eindelijk eens de oorzaak aan te pakken! En dat is: absoluut verbod op afbranden van landbouw(?) gronden.
  Dat gebeurt uitsluitend om een betere oogst in het volgende seizoen te behalen…..maar er zijn ook andere belangen en ook andere oplossingen denkbaar.
  Alleen: HH tamruat handhaaft niks, want anders gaat “tea-money” de mist in.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website