De Thaise autoriteiten hebben een aanklacht wegens majesteitsschennis uitgevaardigd tegen de voormalige premier Thaksin Shinawatra. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren aangekondigd dat zij de twee Thaise paspoorten van Thaksin hebben ingetrokken. 

Deze actie wordt gezien als een reactie op Thaksin’s interview in Seoul afgelopen woensdag met Chosun Ilbo, toen hij beweerde dat belangrijke privé-personen de staatsgreep van 22 mei, waarbij zijn Yingluck is verdreven, in het geheim hebben gesteund. Het interview werd op sociale media verspreid en op grote schaal bekeken in Thailand.

De politie is van mening dat op het interview de wet over majesteitsschennis van toepassing is, ook zou het strafrechtelijke gevolgen hebben door toepassing van de computer-criminaliteit wet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf gisteren een verklaring af waarin ze aangeven dat delen van Thaksin interview de “nationale veiligheid en waardigheid” van het land ondermijnen. Als gevolg hiervan heeft het ministerie Thaksin’s paspoorten ingetrokken.

Norachit Singhasenee, permanent secretaris van Buitenlandse Zaken, liet weten dat het niet ongewoon is dat Thaksin twee paspoorten heeft. Iedere Thais burger heeft recht op twee paspoorten. Zo kunnen zakenmensen die regelmatig reizen hun paspoort blijven gebruiken, omdat ze vaak een visum moeten aanvragen en daarvoor hun paspoort moeten inleveren. Het verstrekken van een visum kan soms weken in beslag nemen en zo kan men op het extra paspoort toch blijven reizen naar het buitenland.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/Ec6NKB

6 reacties op “Oud-premier Thaksin beschuldigd van majesteistschennis”

 1. Dirk Haster zegt op

  Wie de schoen past, trekke hem aan. Soap-Opera’s zonder zeep zijn ook mogelijk in Thailand, en inderdaad, bechuldigen is veroordelen, Daar komt geen rechter of rechtszaak aan te pas.

 2. Jos zegt op

  Beste mensen,

  Het wordt tijd dat ze deze corrupte familie opsluiten .
  Want deze familie is het schuld dat Thailand nu in de problemen zit , en ik hoop dat deze PM hetnu door zet om deze criminelen op te sluiten.
  En als er nog Nederlanders of Belgen zijn die , denken dat deze Thaksin of Yingluck iets goeds gedaan hebben voor dit prachtige land , dan raad ik deze mannen om samen met een partner uit de Isaan naar Dubaite gaan , dan zal die oplichter, Thaksin hun wel ondersteunen.

  En als al die rode weg gaan uit Thailand , dan wordt het eindelijk gezellig hier en veel veiliger!!!

  Mvg,

  Een echte Thailand liefhebber.

  • John Chiang rai zegt op

   Het gaat naar mijn mening helemaal niet om de familie Thaksin op zich,maar veel meer om het feit dat ze de vertegenwoordigers waren van een democratisch gekozen partei,die zijn grote aanhang onder de eenvoudige land bevolking heeft.
   Ook al zou deze familie Thaksin vervangen worden door een andere,blijven we het probleem houden dat de veel kleinere oppositie, die hoofdzakelijk bestaat uit de kleine elite minderheid,bij een volgende verkiezing op nieuw de minderheid zal hebben.zodat de problemen van voren beginnen.
   De kleinere oppositie die aan het macht verlies behoorlijk te knagen heeft,zal ook bij een toekomstige democratisch gekozen regering,zolang zoeken naar fouten die niet in hun concept passen,zodat ze opnieuw hetzen,en op de straat gaan,en een poging doen om het regerings gebouw te bezetten,zodat het land eigenlijk niet te regeren is.
   De problemen die Thailand op het ogenblik heeft,is het voortdurende touwtrekken om de macht,die helaas vaak neid,en gier als basis heeft,omdat de betekenis van werkelijke democratie bij vele Thai’s nog niet bekend is.

 3. Cor van Kampen zegt op

  Een dictatuur die een land regeerd kan de internationale gemeenschap nooit vragen om utilevering van een democratie’s gekozen premier. Ondanks dat deze in fout is gegaan. Dan zal eerst de democratie
  weer terugmoeten keren, Het buitenland zal Thaksin nooit uitleveren zolang de situatie in Thailand zo blijft.
  Cor van kampen.

 4. wim brands zegt op

  Eerder vermelde ik al de lezenswaardigheid van het boek Taksin
  te koop bij de asia bookshop
  Dan begrijpt u de ins en outs van dit stuk politiek EN de afgelopen coup
  Gekochte democratie is geen echte democratie!

 5. Patrick zegt op

  Ik schreef dat het dorp waar mijn vrouw vandaan komt en de weide omgeving aldaar iedereen Taksin goed gezind is omdat ze werkgelegenheid krijgen.
  Ik vind ook dat wij als buitenlanders ons best verdraagzaam en neutraler opstellen, eerder dan wel de ene of de andere kleur te verwensen.
  Ik zei ook dat Thailand nog steeds geen Venezuela is en Taksin geen Chavez.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website