Na negen jaar aan de leiding van Thailand te hebben gestaan, heeft premier Prayut Chan-ocha aangekondigd dat hij uit de politiek stapt. Hij zal ook afscheid nemen van zijn partij, de Verenigde Thaise Natiepartij. Desondanks blijft hij tot nader order premier, totdat een nieuwe regeringsploeg is gevormd.

Prayut, 69 jaar oud, maakte zijn voornemen bekend in een periode die voor zijn partij moeilijk was, na een zware nederlaag bij de verkiezingen in mei. Daarbij boekte de oppositie een opmerkelijke overwinning. De timing van zijn aankondiging valt samen met de voorbereidingen van het nieuwe parlement om deze donderdag een nieuwe premier te kiezen.

Prayut, oorspronkelijk een militaire leider, nam de macht over in 2014 na een coup. Hij bleef aan de macht na de verkiezingen van 2019, die werden beschouwd als gemanipuleerd, waardoor zijn regering kon blijven regeren. In de daaropvolgende jaren doorstond hij verschillende rechtszaken, stemmingen van vertrouwen in het parlement en protesten van tegenstanders die zijn leiderschap betwistten.

Vorig jaar werd Prayut onder de loep genomen door het constitutioneel hof na beschuldigingen dat hij te lang in het ambt was. Tegenstanders van de regering hebben al jaren geprobeerd hem uit zijn positie te verwijderen, bewerend dat de Thaise grondwet bepaalt dat niemand langer dan acht jaar premier mag zijn. Prayut en zijn volgers stelden echter dat deze grondwet later van kracht werd.

Buiten de kwestie van zijn termijn heeft Prayut ook kritiek ontvangen op zijn economisch beleid en de manier waarop hij de COVID-19 pandemie heeft aangepakt. Toen duizenden jonge mensen de straat op gingen om tegen hem te protesteren, reageerden de autoriteiten streng.

8 reacties op “Ook premier Prayut stopt er mee en stapt uit de politiek”

 1. Jos K. zegt op

  En moet hij nu ook weg uit zijn militaire ambtswoning?

 2. teun zegt op

  ik denk, dat Prayuth met Mark Rutte heeft gebeld.

  • PEER zegt op

   Onmogelijk Teun,
   Dhr Prayuth spreekt énkel Thais, wat opmerkelijk is voor ‘n leider van 75 miljoen Thai!
   Onze Mark spreekt minimaal 3 talen, maar zal dan toch wél ‘n Engels-sprekende Thai nodig hebben om hem te kunnen verstaan.
   Begrijpen is anders!

   • Chris zegt op

    Prayut gebruikte gewoon een smartphone met onmiddelllijke vertaalmogeljkheid.

 3. GeertP zegt op

  Net als bij Rutte, beter laat dan nooit.
  Beide hebben ruim de tijd gehad om een leven na de politiek veilig te stellen door hand en span diensten te verlenen aan multinationals, we hoeven niet bang te zijn dat beide heren in de bijstand terechtkomen.

  • Erik Kuijpers zegt op

   GeertP, je kunt beide heren niet vergelijken. Prayuth heeft een goed militair pensioen.

   Rutte is er financieel nog niet en zal gaan werken; met zijn capaciteiten haalt ie een half miljoen pj of meer binnen, beter dan de 180 k die hij nu heeft. Ministers worden onderbetaald; het zijn hondenbanen ook. Ik vraag me wel eens af hoe ze daar nog mensen voor krijgen. Voor de eer? Enfin, over anderhalf jaar zien we wel wie in NL deze ploeg gaat opvolgen. Tot zolang zit dat kibbelend gezelschap er nog wel….

 4. Chris zegt op

  Je moet deze mededeling van Prayut duiden op de Thaise manier.
  De westerse manier is: hij heeft de verkiezingen ruimschoots verloren, hij is al wat ouder en heeft de honden baan van premer al heel lang gedaan (na zijn topbaan in het leger), dus hij geeft er nu de brui aan en gaat nu thuis met zijn kleinkinderen spelen (wat Thaksin zo graag gedaan zou hebben).
  De Thaise manier: hoewel Prayut de verkiezingen heeft verloren was er nog altijd een kans dat hij premier zou kunnen worden in een minderheidskabinet, dankzij de steun van senatoren die hij zelf min of meer gekozen heeft. Het wachten is tot een rechtbank vindt dat Pita een of andere regel heeft overtreden en daarom geen premier kan worden. Dat zou de weg banen voor een regering met de PT die maar al te graag bereid is om aan de geldkraan te draaien met een premier Prayut aan het roer die naar hun pijpen (en die van Thaksin) moet dansen. Dat laatste ziet Prayut helemaal niet zitten. Daarnaast heeft hij een telefoontje gekregen van hogerhand dat het nu genoeg is en dat men hem niet meer in een regering wil zien ziten. En daarom geeft hij de pijp aan Maarten.

 5. Rob V. zegt op

  Het zou tijd worden, deze man had in 2014 überhaupt niet aan de macht mogen komen. Maar een deel van de mensen ontving hem met open armen, zelfs op Thailandblog was er veel lof voor deze man die weer “rust en orde” zou brengen (nadat er kunstmatig op escalatie gestuurd was door Suthep enzo). Ben benieuwd of lezers die toen de loftrompet uitstaken, hoe die nu denken over het Prayuth tijdperk?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website