Ook BIG C heeft interesse in overname Tesco

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
17 januari 2020

Big C Supercenter laat weten dat het bedrijf graag de Aziatische activiteiten van Tesco wil overnemen en ook een bod zal uitbrengen. Volgens Aswin Techajareonvikul, CEO van het bedrijf, is er een behoorlijk verschil tussen Big C en Tesco wat betreft producten en locaties.

“Tesco is interessant omdat ze winkels hebben in provincies waar wij nog niet zitten”, aldus Aswin. “Maar veel hangt af van de prijs en juridische kwesties. ”

Big C heeft in Thailand 1.231 winkels waarvan 150 hypermarkten en meer dan duizend Mini Big C’s.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Ook BIG C heeft interesse in overname Tesco”

 1. Rob V. zegt op

  CP liet eerder al weten wel iets te zien in een overnamen van Tesco. Nu Big C dus ook. Die had al eerder Carrefour overgenomen. Moederbedrijf ivan Big C s TCC Group, ook geen kleine jonge.

  Een overname door CP of Big C lijkt mij beide geen goed iets voor de consument. Minder concurrentie is vaak een teken voor hogere prijzen, minder variatie in het aanbod etc. De grote bedrijven en families aan de top zullen er echter wel heel blij van worden…

  https://en.wikipedia.org/wiki/Big_C
  https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/cp-heeft-interesse-in-overname-van-tesco/

  • Johnny BG zegt op

   Indien ze gek gaan doen dan geeft dat goede mogelijkheden voor slimme ondernemers.

   Wees niet bang.

   Hoe moeilijk kan het zijn om lokaal voor de eigen dorpen te produceren?

   • Mark zegt op

    De dorpen? Waar de 7-11’s nu al het terrein bezet hebben. Elk nieuw initiatief wird daar gefnuikt door tijdelijke en plaatselijke lagere prijszetting door CP-group.
    En reken maar dat mr. CP die lokale prijzenoorlog volhoudt tot jij blut bent, mr. BG.
    Beetje overmoedig en naïf toch?

    • Ger-Korat zegt op

     Geen idee waar je het over hebt. Je woont blijkbaar niet in Thailand net zo min als Rob V. Ken de markt en kijkt om je heen zou ik zeggen, doe ik als ondernemer ook. Om maar eens wat te noemen zijn er nog andere ketens zoals Lawson, Familymart, CatOne, Wish& Co. etc. Deze laatste heeft hier in Korat een paar grote vestigingen en aanzienlijk goedkoper dan 7eleven of de andere bekende ketens. CatOne idem aanzienlijk goedkoper en heeft vele vestigingen in de grotere dorpen in de Isaan en dat fnuikt de winsten van Lotus en 7eleven. En zo zullen lezers wel meer voorbeelden kunnen geven. En naast de 7eleven, BigC en Lotus winkels heb je zo een vijftigvoud aan kleinere winkel(tje)s welke hetzelfde als de grotere ketens aanbieden. De 7elevens zijn populair voor snacks en andere ongezonde troep en voor de dagelijkse boodschappen heb je niets bij de 7elevens te zoeken maar koopt men in de eindeloos vele markten of in de kleinere gespecialiseerde winkels. Wil ik ook nog opmerken dat de gemiddelde Thai meer buitenshuis eet dan de Europeaan en daarbij helpen de lage prijzen en de vele restaurants en eetzaken, en dan heb je al aanzienlijk minder boodschappen nodig want je hoeft niet zelf te koken.

     • Rob V. zegt op

      Ik weet niet wat iemands woonland er toe doet, moet dat meer of minder geldigheid aan iemand geven? Een vuistregel is dat (commerciele) kartels, monopolies, oligopolies, minder concurrentie de consument veelal geen goed doen. Als de grote vissen aan de top elkaar overnemen dan gaat bij mij de vlag niet uit, ook al zijn er nog kleinere visjes in de zee.

      Wat cijfers uit 2016-2017 mbt de omvang van de ketens.
      Ek-Chai (Tesco): $6189 miljoen omzet, 1.950 winkels.
      CP (7/11): $7925 miljoen omzet, 10.000 winkels
      Makro: $4800 miljoen omzet , 115 winkels
      Central Food Gr (Tops, Central family mart): $4760m, 1387 w.
      Mall Group (home fresh): $685m, 20 winkels
      Foodland: $165m , 20 winkels
      MaxValu: $213m, 88 winkels
      Villa Market: $154m, 34 winkels

      Lawson108 : omzet? 150-200 winkels
      CatOne: omzet? Winkels?
      Wish&co: omzet? Winkels?

      Wat zal het betekenen als een keten met een paar duizend winkels en een omzet van een paar duizend miljoen dollar wordt overgenomen door een vergelijkbare grote speler aan de top? Zal de consument daar eerder vooruit of achteruit op gaan? Wellicht dat op termijn bijvoorbeeld Lawson uit kan groeien tot een concurrent van de grootste spelers maar dat laat onverlet dat het opslokken van de ene reus door de ander de consument niet snel goed zal doen.

      Nu schijnt er een soort van mededings autoriteit te zijn in Thailand, maar of die zijn werk doet? Het mag natuurlijk niet zo zijn dat een instantie met het vingertje gaat zwaaien als de gewone burger het haasje dreigt te worden van verminderde concurrentie.

      Bronnen:
      – Retail Foods_Bangkok_Thailand_12-28-2017, TH2017-1629:

      https://apps.fas.usda.gov/newgainapi/api/Report/DownloadReportByFileName?fileName=Retail%20Foods_Bangkok_Thailand_12-28-2017

      https://www.nationthailand.com/Corporate/30337635

      • Rob V. zegt op

       Big C vergeten: $3038 miljoen dollar omzet, 825 winkels.

      • Ger-Korat zegt op

       Dank voor je info Rob, wat ik zelf als consument ervaar dat de prijzen van veel produkten al op een hoger niveau liggen dan in Nederland.
       Naast de monopolies heb je ook de vertikale prijsbindingen in Thailand en zie je produkten overal voor de zelfde prijzen aangeboden worden of dat de verkoopprijs al op het product wordt gedrukt; dan weet je wel hoe nadelig en hoe het staat met consumentenbescherming en de macht van de door jou aangehaalde monopolies en fabrikanten. Onderlinge afspraken tussen de verschillende winkelketens wat prijzen betreft, wie zal het zeggen of het gebeurd..
       Wat mij ook opvalt in Thailand zijn de prijzen van schoenen en kleding: juist in Thailand en omliggende landen staan de fabrieken en valt me toch op dat vooral schoenen en sportschoenen de prijzen hoger liggen dan in Nederland. Ik denk ook een weer de controle van de markt door een paar grote partijen.

     • Mark zegt op

      Ger-Korat gaat in onwetendheid van een foute veronderstelling uit. Ik verblijf immers het leeuwendeel van het jaar in Thailand. Noord-Thailand ken ik het best.
      Ik zie dat het aantal échte kleine buurtwinkels systematisch in aantal vermindert. Ze kunnen niet op tegen de grote ketens. De ketens openen, liefst met een franchissenemer die alle risico draagt, zoveel mogelijk verkooppunten op.

      De kleine zelfstandige buurtwinkel verdwijnt zienderogen.

      Wat heeft trouwens buitenhuis eten met deze monopolievorming te maken?

 2. HansNL zegt op

  Als Tesco verkocht wordt betekent dit dat de mededinging om zeep gebracht wordt.

  • Rob V. zegt op

   De kans is groot dat bij een overname één speler meer dan 50% van de markt in handen krijgt. Dat is in strijd met de wet. Echter blijkt dat in de praktijk niet altijd tot een verbod of terugdraaien van een overname uit te lopen.

   “”No matter who wins the bid, they have to confront the Trade Competition Act,” said a source who asked not to be named, noting a lack of confidence that the Commerce Ministry can actually enforce the law”

   https://www.bangkokpost.com/business/1834274/tesco-purchase-tempts-cp
   https://www.bbc.com/news/amp/business-51106295

 3. brabantman zegt op

  De overname van Carrefour door BIg C is een verarming gebleken voor het assortiment. Bijna alle import produkten zijn in de loop van de jaren uit de winkels verdwenen. Huidige situatie, veel van het zelfde, kilometers planken met olie en
  onverkoopbare papierwaren enz.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website