Thailand zal nog langer dan gedacht worden bestuurd door de militaire Junta nu het voorstel voor de nieuwe grondwet is afgewezen door het parlement. Van de stemgerechtigden waren 135 tegen het ontwerp, tegenover 105 voorstanders.

Er komt een nieuwe commissie van 21 personen die binnen 180 dagen met een nieuw voorstel moeten komen. De leden worden opnieuw benoemd door de junta. Daarna moet het parlement weer stemmen en wordt het voorstel in een referendum voorgelegd aan de Thaise bevolking. Vanwege alle procedures zullen verkiezingen waarschijnlijk pas in 2017 plaatsvinden. 

De reden dat de nieuwe ontwerp grondwet is afgewezen was de bepaling dat een comité van 23 mensen, waaronder militairen, de macht zou mogen overnemen als er een “nationale crisis” dreigde. Bijna alle partijen in het land wezen die bepaling af omdat het ondemocratisch is. 

Er was op voorhand al veel kritiek op het ontwerp bij de opositie. Kiezers zouden minder te vertellen krijgen, zo vond Pheu Thai. De Democraten stelden dat de nieuwe constitutie ervoor zou zorgen dat het land dieper in de problemen zou komen.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/mjxx1Z


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Ontwerp grondwet afgewezen: Verkiezingen in Thailand uitgesteld”

 1. John Chiang rai zegt op

  Thailand heeft eigenlijk geen probleem een democratisch gekozen regering te vormen. Het grote probleem is een oppositie te vinden,die zelf democratisch genoeg is,deze te respecteren. Zodat ik helaas vermoed,dat de volgende militair regering niet lang opzich wachten laat.

 2. Laas Mooi zegt op

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat “iedereen” al wist dat dit voorstel voor een nieuwe grondwet zou worden weggestemd met als direct gevolg dat de verkiezing van een democratisch gekozen regering zo’n anderhalf jaar vooruit wordt geschoven.
  Is het realistisch te stellen dat dit plan direct afkomstig is uit de hoge hoed van de laatste couppleger/MP om op deze manier zo’n anderhalf jaar langer in het pluche te kunnen blijven zitten om zijn soms aan paranoia grenzende gedachtegoed nog verder te verspreiden over de Thaise samenleving?

 3. Laas Mooi zegt op

  Mijn excuses. MP moet natuurlijk PM zijn.

 4. jasmijn zegt op

  Dat is toch niets nieuws?
  Het leger neemt toch altijd de macht over als er een crises ontstaat?
  Dus dat had er toch helemaal niet in hoeven te staan?
  Was dat weer een bekende move om toch langer de macht te behouden?

 5. ruud zegt op

  Het is als met door de kat of de hond gebeten worden.
  Stem je tegen, dan hebben de militairen de macht.
  Stem je voor dan hebben de militairen de macht, alleen valt het dan wat minder op.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website