QRoy / Shutterstock.com

Het ministerie van Transport heeft dinsdag de bevindingen van een onderzoek naar vermeende onregelmatigheden bij Thai Airways International (THAI), voorgelegd aan het ministerie van Financiën voor verdere actie.

Het rapport werd ingediend door Khomkrit Wongsomboon, hoofd van een onderzoeksteam dat is samengesteld door het Ministerie van Transport, om de oorzaken van de zware verliezen bij de nationale luchtvaartmaatschappij van Thailand te onderzoeken.

Volgens de heer Khomkrit zijn er in 2003-2004 onregelmatigheden geconstateerd bij de verkoop van vliegtickets, overuren van technici en de aanschaf van Airbus A340-vliegtuigen (lees: corruptie). Al deze zaken hebben bijgedragen tot de enorme verliezen van het voormalig staatsbedrijf.

De technici die voor THAI werkten maakten het wel erg bont. De salarissen en uitgaven voor technici staan voor 2,4 miljard baht per jaar op de begroting, maar in werkelijkheid werd er voor 2 miljard baht extra aan overuren voor deze groep uitgegeven. Zo werden er veel overuren geschreven die in werkelijkheid nooit gemaakt zijn.

De heer Khomkrit zegt dat het ministerie van Transport de zaak aan het ministerie van Financiën overlaat omdat THAI niet langer een staatsbedrijf is en daarom niet onder haar toezicht staat. De luchtvaartmaatschappij verloor haar status als staatsbedrijf toen het ministerie van Financiën haar belang in de luchtvaartmaatschappij terugbracht tot onder de 50%.

Volgens de heer Khomkrit zullen de bevindingen ook worden voorgelegd aan de premier en de National Anti-Corruption Commission (NACC).

THAI heeft schulden die opgelopen zijn tot meer dan 244 miljard baht en is in principe failliet. Echter de faillissementsrechter staat toe dat THAI gaat reorganiseren zonder dat de schuldeisers, hun schuld kunnen opeisen.

Gisteren kondigde Wingspan, een zusterbedrijf van THAI, haar voornemen aan om met onmiddellijke ingang 2.598 werknemers te ontslaan. Al eerder verloren 896 personeelsleden hun baan. Het bedrijf had voorheen 4.400 werknemers in dienst.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Onderzoek schulden bij THAI Airways: ‘Veel onregelmatigheden ontdekt’”

 1. herman buts zegt op

  Corruptie en vriendjespolitiek? nog nooit van gehoord in Thailand:) De vraag is wie gaat de put dichtdoen.En dan netjes op tijd je aandeel op minder dan 50% gebracht , das weer toeval waarschijnlijk.Thailand is goed bezig om zich economisch ten gronde te richten.Ik heb alleen medelijden met al de onschuldige Thai die hier het slachtoffer van zijn.

 2. teun zegt op

  Wat verrassend! Dit past geheel niet in de Thaise cultuur. Toch? 5555!!
  Wanneer krijgen we de deal te horen bij de duikboten?

 3. Gerardus zegt op

  Go dat is verrassend. Dit hoort toch bij Thailand? Heb wel te doen met al die mensen die op straat komen te staan. Wanneer gaat dat knopje hier in Thailand om ?

 4. Cornelis zegt op

  Wat de overuren betreft verschenen er een paar dagen geleden al wat details in een artikel in de Bangkok Post. Het is gebleken dat verschillende werknemers wel héél veel overuren declareerden. Dat lijstje wordt aangevoerd door een werknemer die in één jaar tijd 3354 uren – 419 werkdagen – overuren schreef!
  567 werknemers schreven méér dan 1500 uur in een jaar……..

  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1976655/mismanagement-graft-sank-thai-says-panel

 5. Johnny BG zegt op

  In de tijd van Thaksin was alles schijnbaar mogelijk. Vraagtekens bij het hele grondgebeuren, veiligheidssystemen en kwaliteit van het vliegveld en bij Thai graaien waar het maar kon.
  Het volgende lijkt off topic maar in het grote geheel wel van belang.
  Hoe meer bewijs zal er nog komen dat het rode volk destijds massaal niet in staat was om wijselijk om te gaan met hun vrijheden?
  Het volk krijgt een regering die ze verdient maar ik vind het niet raar dat als het te ver gaat dat anderen de grens gaan trekken om verdere schade te voorkomen. Een lijfspreuk van het leger en de feitelijke baas aangestuurd door het koningshuis.
  Dit gaat zeker een staartje krijgen denk ik al is het maar om iedereen eraan te herinneren wat voor dubbele agenda die man erop na hield.
  War on Drugs met een paar duizend doden, de verkoop van AIS die ook niet door de beugel kon ter meerdere glorie voor zijn clan en daarnaast populair geneuzel want het is toch geen eigen geld.
  Een zwarte periode in de geschiedenis waarvan de gevolgen nu nog steeds zichtbaar zijn.

  • T zegt op

   Alsof de huidige regering beter is met een militaire dictator die er alles aan doet zijn hoog geplaatste leger vriendjes te verrijken.
   Bevolking monddood proberen te maken etc. etc. dat deze lijken nu uit de kast vallen komt enkel door corona anders was er nog heeeel lang niks aan de hand geweest…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website