SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

Wie wel eens een winkel op een Thaise luchthaven binnenloopt, bijvoorbeeld op Suvarnabhumi, zal zich rot schrikken van de prijzen, ondanks dat het ook nog eens gaat om belastingvrije aankopen. Dat heeft te maken met de hoge importtarieven en de monopoliepositie van King Power.

De oprichter van deze winkels Vichai Srivaddhaprabha kwam recentelijk tragisch in het nieuws omdat zijn helicopter vlak na het opstijgen neerstortte. Vichai was multimiljonair en eigenaar van de voetbalclub Leicester City.

De Thai Duty-Free Shop Trade Association en de Thai Retailers Association willen nu dat de regering een eind maakt aan deze monopoliepositie. Ook moet volgens hun het importtarief op sommige luxueuze artikelen omlaag. Ze hebben berekend dat Thailand 720 miljard baht kan verdienen in plaats van de huidige 50 tot 60 miljard die ze nu ontvangen omdat King Power het alleenrecht heeft.

Beide partijen hebben een ‘open brief’ aan premier Prayut geschreven. Zij wijzen daarin ook op de luchthavens van Incheon (Zuid-Korea), Changi (Singapore) en Hong Kong International Airport, die het veel beter geregeld hebben. Volgens voorzitter Woorawoot van de TRA genereert Incheon zesmaal zoveel inkomsten dan Suvarnabhumi. Voor wat betreft de importtarieven op luxe goederen, zoals cosmetica, apparaten, tassen en schoenen, stelt hij Maleisië en Indonesië als voorbeeld. Die landen hebben hun tarieven verlaagd, waardoor de omzet fors is toegenomen.

6 reacties op “Ondernemers willen einde van monopolie King Power op Thaise luchthavens”

 1. Leo Th. zegt op

  Zou het kwartje gevallen zijn en goed landen? Meestal worden de prijzen in Thailand verhoogd wanneer de omzet achterblijft/tegenvalt. De prijs verlagen waardoor de omzet kan stijgen en de winst per saldo zal toenemen is iets waar de doorsnee ondernemer in Thailand aan zal moeten wennen. De vaststelling dat de prijzen in het taxfree gedeelte op de luchthaven momenteel exorbitant hoog zijn, is zeker een feit en dat de monopolie positie van King Power daar één van de oorzaken van is waarschijnlijk ook.

 2. Harry Romijn zegt op

  De truc van “taxfree” zou juist moeten zijn: free van taks, dus ook invoerrechten. Maar ook Thaise producten zijn daar veel en veel duurder dan in Thailand zelf. Dus loop ik er hooguit even doorheen, maar nog liever langs. Overigens: ook op andere luchthavens heb ik die “belastingvrije” aankopen nog nooit goedkoper gezien dan gewoon in de winkel.

 3. Hans zegt op

  Ik koop ook nooit in de belasting vrije winkels op de luchthavens.
  1. Het is zelden goedkoper.
  2. Meer winst voor de ondernemers want ze hoeven geen belasting er over af te dragen.
  3. Je moet het extra meeslepen.

 4. brabantman zegt op

  Moderator: Discussie bij Thailand houden graag.

 5. erfenis zegt op

  Het is toch algemeen bekend dat dit een van de grootse projekten van de gevluchte en thans op maandag zijn pheenoi toesprekende hr T was? Vriendjes onder mekaar monopolie toestoppen. Overigens is er in de STAD al wel concurrentie, door het gigantisch grote Koreaanse Lotte-concern, dat een groot shop-centre (vooral heel veel toerbussen met sjineesjes) langs RamIX, dichtbij Makkasan ARL runt. Maar dan moet je dus tevoren je inkopen doen.

  • Tino Kuis zegt op

   Nee hoor, meneer erfenis. King Power bestaat al sinds 1989, en kreeg al een monopolie op Don Mueang Airport in 1995, allemaal voor de heer Thaksin. Die regering gaf King Power inderdaad een monopolie op Suvannaphumi en later op andere luchthavens. Verder heet het niet voor niks ‘King’ Power. Ze hebben met hun ‘garuda’ in 2009 een koninklijke status verworven.

   In 2020 worden de contracten herzien. Wedje maken?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website