Ome Jan doet goede zaken

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags: , ,
24 oktober 2013

Het gaat goed met Ome Jan, om het eens populair te zeggen. Iets formeler: pandjeshuizen doen goede zaken. Easy Money, Thailands grootste lommerd, heeft de afgelopen maanden een stijging van 20 procent in aantal klanten geboekt.

‘De meeste mensen hebben vanwege hogere kosten van levensonderhoud en huishoudschulden geld nodig om leningen te betalen’, zegt directeur Sittiwit Tanghanakiat.

Een van de belangrijkste oorzaken van de schuldproblemen is het eerste-autoprogramma van de regering. Kopers van een eerste auto krijgen de betaalde belasting terug. Het programma eindigde eind vorig jaar. Daarnaast drukken hypotheken, credit card rekeningen en persoonlijke leningen zwaar op het huishoudbudget. De overstromingen en de slappe economie doen er nog een schepje bovenop.

Easy Money heeft een mix van klanten: zowel hand- als hoofdarbeiders. In beide segmenten is het aantal klanten sinds juli met 20 procent toegenomen. Ook eigenaren van kleine en middelgrote bedrijven weten de weg naar Ome Jan te vinden. Ze verpanden dure eigendommen, omdat ze werkkapitaal nodig hebben om te kunnen overleven. De autokopers zullen naar verwachting hun verpande spullen claimen, wanneer ze de belastingteruggave ontvangen.

De rente bij Easy Money bedraagt 2 procent per maand bij een hoofdsom van 2000 baht of minder en 1,25 procent bij een hoger bedrag gedurende een periode van 5 maanden of 4 procent indien de hoofdsom niet op tijd wordt afgelost.

Negentig procent van de verpande spullen bestaat uit goud en juwelen. Het inzakken van de goudprijs van april tot juni heeft het bedrijf zwaar getroffen, alhoewel het wel verzekerd was. Het bedrijf verwacht dit jaar de helft van zijn winsttarget te halen.

Easy Money, dat in 2005 werd opgericht, heeft 27 vestigingen. Volgend jaar komen er 2 bij in Udon Thani. In het Zuiden heeft het bedrijf geen filialen. Het gebied heeft geen prioriteit omdat de mensen er voldoende liquide middelen hebben vergeleken met andere regio’s, zegt Sittiwit.

(Bron: Bangkok Post, 24 oktober 2013)

6 reacties op “Ome Jan doet goede zaken”

 1. Gringo zegt op

  Ook in Pattaya heeft deze club onlangs een immens pand geopend aan 3rd Road halverwege Pattaya Klang en Pattaya South.
  Lrees over Ome Jan ook mijn eerdere verhaal
  https://www.thailandblog.nl/dagelijks-leven-in-thailand/ome-jan-thailand/

 2. Hansk zegt op

  In de kleinere plaatsen waar ome Jan” er niet is fungeert vaak de plaatselijk chinese goudwinkel als laten we dan maar zeggen “tante Annie”.
  Ik kan u beloven dat er meer klanten daar heen gaan om hun goud op te halen c.q. weg te brengen dan om er wat te kopen.

  • dickvanderlugt zegt op

   Beste Hansk, Ook in Bangkok kun je goud belenen bij een goudwinkel. Heb het een vorige vriendin zien doen in een goudwinkel in een winkelmall Ik moest wel uit de buurt blijven, anders kreeg ze minder.

   • hansk zegt op

    Hallo Dick,
    55555 Ben je niet in het ootje genomen??. met dat minder krijgen.
    Volgens mij bestaat er in thailand een systeem met soort van wisselkoers m.b.t. tot in-verkoop van goud die dagelijks wordt vastgesteld per bath en ook worden aangehouden door de goudwinkels.
    Kijk maar is goed in de Bangkok Post daar zal ie denk ik wel bijna dagelijks in staan.
    en
    http://www.goldpricethai.com goed referentiepunt als je voor het eerst een ketting ” mag” kopen voor je thaise vriendin. De opslag voor sieraden is minimaal en er valt dus weinig te pingelen.

    • dickvanderlugt zegt op

     @ hansk Mijn vriendin verkocht haar gouden sieraden niet, maar ze beleende ze, net als in een pandjeshuis. Het sieraad wordt getaxeerd, waarbij gekeken wordt naar eventuele beschadigingen. Volgens haar kreeg ze er in de desbetreffende goudwinkel meer voor dan bij Easy Money.

     • HansK zegt op

      Beste Dick, als je het beleend maakt het toch niet zoveel uit of je meer of minder krijgt. Als je het weer ophaalt betaal je de beleende prijs die je destijds hebt gekregen en daarbij de rente, of een sieraad dan wel of niet beschadigd is
      doet er dan ook niet zo heel veel toe, het word toch immers niet verkocht, zoals je vriendin zegt.
      De goudwinkels geven inderdaad meer voor goud dan “Ome Jan” door het geringe prijsverschil tussen inkoop en verkoop, en dan doet een beschadiging wel iets aan de prijs, als je het dan zou belenen ben je door de rente duurder uit, dan het te verkopen aan de goudwinkel.
      Maar laten we het maar ophouden dat “Ome Jan”en “Tante Annie” goede zaken doen. Die Tante Annie waar ik laatste de keer goud kocht zag ik later in een dikke vrij nieuwe Mercedes rijden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website