Milieu-activisten en consumentenorganisaties zijn boos de huidige regering een voorstel voor pesticidenverbod voor zich uit schuift. Het Department of Agriculture (DoA) maakt zich er gemakkelijk van af door te laten weten dat zij geen expertise in huis hebben om de gezondheidsrisico’s te beoordelen. Zij hebben het dossier doorgeschoven naar het ministerie van Industrie.

De Consumer Protection Confederation (CPC) bood gisteren een petitie aan voor premier Prayut bij het klachtencentrum van de regering. Zij willen dat het DoA het gebruik van paraquat en chlorpyrifos verbiedt, dat zijn twee veel gebruikte middelen om gras/onkruid te bestrijden.

Paraquat is een zwaar gif dat ook via de huid binnendringt. Het kan het zenuwstelsel aantasten en Parkinson veroorzaken en is daarom in 48 landen verboden, inclusief China, Zuid-Korea, Vietnam, Laos en Cambodja.

Ook in Yasothon en Buri Ram hebben boeren en consumentenorganisatie soortgelijke petities ingeleverd bij de provinciale autoriteiten. Ze roepen ook op glyposate te verbieden, een gif dat kanker kan veroorzaken. Ze verwijten de DOA bedrijven die het gif verkopen, de hand boven het hoofd te houden.

De DOA maakte vorige week bekend het besluit te hebben uitgesteld. Dat is opmerkelijk omdat een commissie in april al heeft vastgesteld dat het gebruik lange-termijn gevolgen heeft voor de gezondheid van boeren en consumenten.

Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nog geen verbod op gebruik levensgevaarlijke pesticide in Thailand”

 1. NicoB zegt op

  Er lopen altijd lobby lijnen van belanghebbende producenten en handelaren naar controlerende instanties.
  Je zou kunnen zeggen dat is het echte gif wat er toe leidt, dat verbieden van bepaalde gifsoorten niet van de grond komt. Zoals bv. het Monsanto en Round-up verhaal in de VS.
  Daar waar vele andere landen, ook Aziatische, bepaalde giffen al verboden hebben, je niet veel studie meer nodig zou hebben, maar ja ieder land wil het wiel weer uitvinden.
  Het ware goed indien sprake is van pesticiden dit op een wereldlijk nivo te reguleren, maar heb er weinig vertrouwen in dat dit zal gebeuren, helaas. Dan maar via regulering per land? Zou zeggen Thailand waar blijf je? Hoop dat landen die producten aanschaffen in Thailand dan over gaan op niet langer alhier kopen.
  NicoB

 2. niek zegt op

  Evenmin vaardigt de EU een verbod uit voor het gebruik van Round-Up, onder invloed van uiteraard de machtige lobby van Monsanto. In België is het bij mijn weten nu wel verboden.
  Bizar is dat de EU zijn weigering het product te verbieden baseert op adviezen van de European Food Safety Authority, die op zijn beurt die adviezen baseert op studies van ….jawel, Monsanto zelf.
  Die EFSA zou de waakhond moeten zijn voor de veiligheid van het voedsel dat wij in de EU eten, maar bestaat in werkelijkheid uit ‘draaideur’ CEO’s, die voordien in de voedselindustrie werkzaam waren.
  Er wordt al jaren actie gevoerd om meer transparantie te krijgen in de EFSA en corruptie tegen te gaan, maar Timmermans is niet geïnteresseerd..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website