CZ 75 SP-01 Tactical 9mm pistool (Borka Kiss / Shutterstock.com)

Onderzoekers in de zaak naar de dodelijke roofoverval op de goudwinkel in Lop Buri laten weten dat de dader mogelijk een beroepsmilitair of een sportschutter is.

De verdachte is vermoedelijk een man van 35 tot 40 jaar en 1,65 tot 1,68 meter lang. Uit de videobeelden van de schietpartij, waarbij drie doden en vier gewonden vielen, blijkt dat de dader goed getraind is in het gebruik van vuurwapens.

Volgens de politie is bij de schietpartij een CZ 75 SP-01 Tactical 9mm pistool gebruikt. Dit pistool van de Tsjechische wapenfabrikant Česká Zbrojovka Uherský Brod (CZ) is populair bij sportschutters die de dynamische schietsport (parcoursschieten) beoefenen. De politie zoekt daarom in de registers van geregistreerde vuurwapens die in het bezit zijn van particulieren, of het gebruikte vuurwapen daarin voorkomt. In Lop Buri zijn circa 300 vuurwapens geregistreerd.

Verder blijkt dat de dader 13 keer geschoten heeft en dat de gestolen gouden halskettingen een waarde hadden van 635.000 baht (eerder werd 500.000 baht genoemd). De politie onderzoekt beelden van bewakingscamera’s langs verschillende routes om te zien welke ontsnappingsroutes hij gebruikte.

Lokale wapenwinkels is gevraagd om informatie over het pistool en de geluiddemper. De geluiddemper lijkt te zijn gemaakt in Thailand en dit type is slechts in het bezit van een beperkte groep wapenliefhebbers.

De beroofde Aurora goudwinkel in winkelcentrum Robinson is weer open gegaan. De bewaking is verscherpt.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nog geen arrestatie bij onderzoek dodelijke beroving van goudwinkel in Lop Buri”

 1. Jacques zegt op

  Ik hoop wel dat dit politieteam niet een tunnelvisie hanteert, want daar zijn meerdere onderzoeken de mist mee in gegaan. Alle opties openhouden en dader informatie niet vrijgeven op voorhand, want dat werkt ook in het voordeel van de dader. Een opsporingsonderzoek moet in alle rust voor de buitenwereld gebeuren met zoveel mogelijk ter zake deskundige (politie)mensen. Analisten als luizen in de vel zijn van essentie. Getuigen zullen van wezenlijk belang blijken te zijn. Hij zal er over hebben gesproken en moet zijn gestolen waar kwijt dus, fouten maken is onontbeerlijk op termijn. Het tipgeld moet verhoogd worden, want als hij gekend is en men wil dit kwijt voor geld dan is het risico behoorlijk hoog met zo’n schietgrage gek. Ik dacht dat het merk motorbike ook bekend was en deze is niet zo gangbaar in Thailand. We praten niet over een Honda Click. Dus in combinatie met zijn postuur etc., zijn er mensen die beter weten. Hopelijk komen zij snel over de brug, want recidive gedrag ligt op de loer en een ieder is hier bij gebaat.

 2. Het kan natuurlijk ook een (ex)politie-agent zijn. Ik vraag mij af waarom deze groep niet genoemd wordt? Verder vraag ik mij af hoe gemakkelijk men in Thailand een wapenverlof afgeeft? Zal wel niet zo streng zijn als in Nederland. Sinds het incident met Tristan van der Vlis in Alphen aan den Rijn is de wapenwet in Nederland aangescherpt. Tegenwoordig moeten alle nieuwe verlof aanvragers een psychologische test ondergaan, de E-screener. Een geluiddemper mag je ook ziet zomaar aanschaffen, zelfs al heb je al een wapenverlof. Daarvoor moet een speciale vergunning voor worden afgegeven en krijg je alleen als er zwaarwegende redenen zijn. Zo zijn er jagers die een geluiddemper gebruiken.

  • pete zegt op

   Politieagenten hebben geen geluiddempers ter beschikking.

   Het leger ofwel speciale eenheden van defensie zijn wel in het bezit van geluiddempers.

  • Jacques zegt op

   Inderdaad je moet niets uitsluiten. Ik vraag mij af of de Thaise politie ook een afdeling interne onderzoek kent, zoals wij in Nederland hebben. Zeker hier kun je niet zonder. De zwarte markt is overal bekend maar zeker in Thailand aanwezig op allerlei gebied. Van valse paspoorten en ID kaarten tot wapens ze zijn er te kust en te keur. Hoe de controle is geregeld op schietverenigingen is ook van belang. Ik hoop dat men geleerd heeft en dossiervorming adequaat is en hierbij kijkende naar recidive gevallen is ook onontbeerlijk.
   Zijn de politiesystemen landelijk gekoppeld en werken ze op dezelfde wijze, zodat bepaalde informatie snel kan worden verkregen. Er is nog zo veel wat we niet weten, wel zag ik dat het plaats delict afhandelingsgebeuren weer werd bemoeilijkt door allerhande figuren die aan sporen vermenging konden doen dan wel deden en dat moet je ook niet willen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website