Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft nu voorgesteld telefoons te gaan afluisteren van gevangenen die ervan verdacht worden hun drugshandel vanuit de gevangenis voor te zetten.

Het Department of Special Investigation (DSI) vindt het een goed idee. In het verleden luisterde de DSI alleen telefoons af op verzoek van andere overheidsdiensten. Nu wil de DSI zelf het initiatief nemen.

Bestrijding van de drugshandel is een van de topprioriteiten van de huidige regering Yingluck. Ze wil de handel binnen een jaar aanzienlijk hebben teruggebracht. Critici zijn bang voor een herhaling van Thaksin’s war on drugs in 2003 die 2819 levens heeft gekost.

– De eigenaren van een kledingwinkel in Nana (Bangkok) zeggen bedreigd te worden door een stel onverlaten wegens een ruzie over de stoep voor de winkel. Drie jaar geleden werd die ruimte verhuurd aan een vrouw, maar die weigert nu te vertrekken.

Dinsdag kwamen de vrouw en twee in het zwart geklede mannen langs en eerder op 4 januari bedreigden zeven mannen de eigenaren. Een van hen was een bekende gangster, die lokaal bekend staat als Sua Dam (Black Tiger). In beide gevallen werd de politie te hulp geroepen, maar die heeft geen actie ondernomen. Ga maar naar de rechtbank, was het consigne.

Alhoewel trottoirs openbare ruimte zijn en het verboden is er handel op te drijven, wemelt het in Bangkok van de straatverkopers. De winkeleigenaar verhuurt doorgaans de ruimte voor zijn winkel. Stadsinspecteurs, tesakij geheten, incasseren 500 baht per verkooppunt/maand.

– Geen toeristische vluchten boven Hindu-tempel Preah Vihear. Een informeel verzoek van Cambodjaanse autoriteiten is door het Tweede Leger afgewezen wegens zorgen over de veiligheid en omdat door Thais luchtruim gevlogen zou worden.

– Het hooggerechtshof beslist dinsdag of het vonnis van een lagere rechtbank in de Lower Klity-zaak wordt gehandhaafd. De rechtbank heeft Lead Concentrates Co bevolen 35,8 miljoen baht aan 151 Karen te betalen wegens verontreiniging van het water en loodvergiftiging. Het bedrijf moet ook het nog aanwezige lood en met lood verontreinigd sediment in de kreek verwijderen.

– De regering is er helemaal klaar voor; laat het water maar komen. Premier Yingluck zei zaterdag in haar wekelijks radiopraatje dat het vloedpreventie en watermanagement plan klaar is. Het behelst onder andere de aanleg van nieuwe dijken en het baggeren van waterwegen; die klussen zijn voor het begin van het regenseizoen geklaard, beloofde ze. Verder worden nieuwe waterwegen gegraven om de rivieren in 17 stroomgebieden met elkaar te verbinden.

– Een vrouw kwam niet erg ver met een pickup truck die ze had gestolen bij een showroom in Bang Phli. Onderweg deed ze een dutje en dat deed haar de das om. Ze had de wagen gestolen terwijl de koper aan het bidden was bij een joss house.

– Regeringspartij Pheu Thai heeft de laatste hand gelegd aan een wetsontwerp ter wijziging van artikel 291 van de grondwet. Dit artikel bepaalt hoe grondwetwijzigingen tot stand komen. Pheu Thai wil de grondwet van 2007, tot stand gekomen onder het militair bewind, wijzigen.
Een assemblee van 99 burgers (1 per provincie en 22 experts, te kiezen door het parlement) moet de wijzigingen voorbereiden. Alvorens het parlement zich erover buigt, worden ze in een referendum voorgelegd aan de bevolking.

Volgens Pheu Thai ondermijnt de huidige grondwet politieke partijen. Procedures om onafhankelijke organisaties in het leven te roepen en hun leden te benoemen, zouden niet democratisch zijn.

– De nabestaanden van de 108 dodelijke slachtoffers van de schietpartij in 2004 in de Krue Se moskee krijgen, als het aan vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa ligt, ook 7,75 miljoen baht per gezin; evenveel als de regering heeft uitgetrokken voor de slachtoffers van politiek geweld tussen 2005 en 2010. Dat geldt ook voor de nabestaanden van de vier moslims die zondagavond door rangers werden doodgeschoten, indien blijkt dat de rangers onschuldige mensen hebben gedood.

– Om te voorkomen dat Myanmar weer handelsgrensposten sluit, neemt minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken) de gelegenheid te baat om tijdens de Asian-India Dialogue in New Delhi het buurland nog eens uit te leggen waarom Thailand een dam in de rivier Moei heeft aangelegd. De aanleg was voor Myanmar aanleiding uit protest de grenspost Mae Sot-Myawaddy van juli tot december gesloten te houden.

Thailand heeft de dam aangelegd om erosie te voorkomen, veroorzaakt doordat de stroom van de rivier is verlegd; Myanmar vindt dat er daardoor opnieuw over de grens moet worden onderhandeld. Na de heropening nam het handelsvolume tussen de twee landen toe van 2 naar 2,4 miljard baht per maand. De grenshandel is volgens de minister in de toekomst goed voor 100 miljard baht per jaar.

– De autoriteiten van Pattaya hebben een ambitieus 10-jarenplan gepresenteerd dat van de badplaats een ‘greenovative tourism city’ van wereldklasse moet maken. De kosten bedragen 646,7 miljoen baht. Het plan behelst 34 projecten: 13 in de stad en de overige in de omgeving. Verwacht wordt dat het aantal toeristen de komende 10 jaar verdubbelt. [Details over het plan ontbreken in het bericht.]

– Volgens een Amerikaans rapport is Thailand een bron, bestemming en doorvoerland voor mannen, vrouwen en kinderen die het slachtoffer zijn van gedwongen arbeid in de visverwerkende industrie, visserij en het huishouden. Om van de zogeheten Tier 2 Watch List af te komen, gaat het ministerie van Labour een lijst van banen opstellen die als te gevaarlijk voor kinderen worden beschouwd. De lijst wordt gebaseerd op de Labour Protection Act 1998, Child Protection Act 2003, Convention 182 van de International Labour Organisation en de Worst Forms of Child Labour Convention 1999.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website