Het Noorden en Noordoosten kampen met een ernstige droogte. De grote rivieren zijn er tot een bedenkelijk laag niveau gezakt.

Het district Bang Rakam in Phitsanulok is het ergst getroffen en dan te bedenken dat het eind 2012 te kampen had met overstromingen. De rivier Yom stond toen 9 meter boven zeeniveau. Gisteren werd 22 cm gemeten; de verwachting is dat het waterpeil nog verder zakt. Op sommige plaatsen is het rivierbed al droog gevallen. De gevolgen voor de boeren zijn desastreus. De rijst staat te verpieteren.

In het Noordoosten is het waterpeil van enkele delen van de rivieren Moon en Chakarat, een zijrivier van de Moon, fors gezakt. Tijdens het regenseizoen vorig jaar brak de Chakarat door haar oevers en zette achthonderd huizen in Phimai onder water. Gisteren konden de dorpelingen over het rivierbed lopen. Om de drinkwatervoorziening veilig te stellen, is de stuw bij Thung Samtir gesloten.

Volgens het Regional Irrigation 8 Office hoeven inwoners van Nakhon Ratchasima zich geen zorgen te maken over de vraag of er nog water uit de kraan komt. De grote reservoirs bevatten dit jaar voldoende water. Maar er is niet voldoende om water naar de akkers in het district Phimai te leiden. Het kantoor adviseert de boeren hun tweede oogst uit te stellen.

Op de foto de situatie in Phak Hai (Ayutthaya).

– Politie, soldaten, mariniers en ambtenaren slaan de handen ineen om de vier mannen te zoeken die maandag in Bacho (Narathiwat) drie jonge kinderen doodschoten en hun ouders verwondden. De aanslag vond plaats toen ze na een bezoek aan de moskee net bij hun woning waren gearriveerd en naar binnen wilden gaan. De bevolking en de autoriteiten zijn geschokt door het incident. Unicef heeft de aanval veroordeeld. In het gebied wordt nu door sommigen het gerucht verspreid dat de aanslag het werk van veiligheidspersoneel was om de haat tegen hen aan te wakkeren.

– Het ongeval met de container die maandag van een oplegger viel en een minibusje plette, is voor het ministerie van Transport aanleiding de veiligheidsmaatregelen te versterken. Gebleken is dat de meeste vrachtwagens geen twistlocks hebben [Dank je Farang Tingtong, dat je me attent maakte op dit woord]. Volgens minister Chadchart Sittipunt (Transport) zet 70 procent van de chauffeurs de containers niet vast. Als het mis gaat, komt dit omdat ze te hard rijden, zegt hij.

– Een 65-jarige Duitse toerist is gisteren om het leven gekomen toen zijn flying inflatable boat [?] 500 meter voor de kust van Muang (Phuket) explodeerde. Hotelpersoneel bracht het lichaam aan wal, maar de Duitser was al overleden. De vliegende boot had al eerder met motorproblemen gekampt en was in zee gevallen, maar toen had de man kans gezien weer hoogte te maken.

– Het niveau aan stofdeeltjes in de provincie Saraburi heeft vorige maand de veiligheidsnorm overschreden. De hoogste overschrijding mat het Department of Pollution Control op 25 januari; toen bedroeg de concentratie 304 microgram per kubieke meter, ver boven de limiet van 120 microgram. Vorig jaar bedroeg de hoogste meting 352.

In de provincie bevinden zich veel steenslijperijen. DPC directeur-generaal Wichien Jungrungruang heeft bij de lokale autoriteiten aangedrongen op maatregelen. Vrachtwagenchauffeurs dienen hun lading met zeilen te bedekken, straten moeten tweemaal per dag worden gereinigd en de bedrijven dienen goed in de gaten te worden gehouden.

– Een oud akkefietje. Oppositieleider Abhisit werd er vorig jaar van beschuldigd de dienstplicht te hebben ontdoken. Het Constitutionele Hof heeft nu besloten een petitie van een Pheu Thai parlementariër met het verzoek Abhisit diens parlementaire status te ontnemen, niet in behandeling te nemen. Sinds de ontbinding van het Huis van Afgevaardigden is Abhisit geen parlementslid meer, dus is de vraag niet meer van belang.

Veel voorkomende afkortingen

 • UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
 • Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
 • CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
 • ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
 • DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
 • PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
 • NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
 • Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Bangkok Shutdown

– De arrestatiebevelen die de rechtbank gisteren heeft uitgevaardigd voor negentien protestleiders, hebben geen gevolgen voor de anti-regeringscampagne, zeggen ze. ‘We zullen niet vluchten, maar we geven onszelf ook niet aan omdat we moeten vechten tegen een regering van tirannen’, zegt protestleider Sathit Wongnongtoey. ‘We geven ons pas over als Yingluck en haar kabinet van hun post zijn verwijderd en het Thaksin regime is uitgeroeid.’

De arrestatiebevelen waren aangevraagd door het Department of Special Investigation (DSI). De negentien mannen worden beschuldigd van overtreding van de Noodverordening. De rechtbank achtte hiervoor voldoende aanwijzingen te zijn. Wanneer de negentien worden gearresteerd, worden ze gedetineerd in Khlong Luang (Pathum Thani). Ze mogen zeven dagen in voorarrest blijven. De arrestatiebevelen zijn een jaar geldig. Daarna vervallen ze.

– De bescherming van premier Yingluck wordt uitgebreid om te voorkomen dat ze eventueel door demonstranten gevangen wordt genomen. Aan de beveiliging worden dertig compagnieën militaire politie toegevoegd, zegt Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council. Die worden gestationeerd bij het tijdelijk kantoor van Yingluck in een gebouw van het ministerie van Defensie aan de Chaeng Wattanaweg. Volgens Paradorn heeft de PDRC een ‘fast deployment team’ naar het gebouw gestuurd om de veiligheidsmaatregelen te bestuderen.

Een ander geluid komt van het leger. Het heeft verbaasd gereageerd op opmerkingen van vice-minister-president Surapong Tovichakchaikul, adviseur van het CMPO, die heeft gezegd dat Yingluck beter beschermd moet worden. Yingluck krijgt al de best mogelijke bescherming, zegt het leger.

Surapongs opmerkingen zouden te maken kunnen hebben met het groeiend wantrouwen tussen de roodhemden en het leger. UDD-voorzitter Tida Tawornseth heeft gesuggereerd dat het leger betrokken was bij het vuurgevecht van zaterdag in Lak Si. Roodhemdactivist Wutthipong Kotchathammakhun beschuldigt legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha ervan hem te willen laten doden. Het zou ook kunnen dat Surapong geïrriteerd is omdat demonstranten maandag een fluitconcert hielden voor het kantoor waar Yingluck werkzaam is.

– Het is de politie gisteren niet gelukt een eind te maken aan de belegering van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het CMPO had de politie opgedragen de demonstranten uiterlijk om 15 uur te verwijderen. Politieofficieren hielden twee gespreksrondes met de demonstranten, maar ze waren niet te vermurwen om te vertrekken. De PDRC heeft aangekondigd alle overheidsgebouwen te gaan sluiten.

– De politie maakt vorderingen met haar onderzoek naar het vuurgevecht op zaterdag in Lak Si. Ze meent dat er 21 personen bij betrokken waren; tegen drie, van wie de identiteit bekend is, wordt een arrestatiebevel aangevraagd.

Demonstranten belegerden vorige week het districtskantoor in Lak Si om te voorkomen dat de stembussen en –biljetten die er lagen opgeslagen, verspreid zouden worden. Toen een tweede groep arriveerde, braken gevechten uit met een groep die zich tegen de belegering verzette. Daarbij raakten zes personen gewond, van wie één ernstig.

Nog geen vorderingen zijn gemeld in de andere onderzoeken, onder andere naar de gevechten in Ramkhamhaeng, bij het Thai-Japanese stadion en granaataanvallen.

– Een netwerk van boeddhistische groepen heeft de Crime Suppression Division van de politie gevraagd actie te ondernemen tegen Luang Pu Buddha Issara, de monnik die de leiding heeft over de protestlocatie Chaeng Wattana. De monnik leidde onder andere de belegering van het districtskantoor van Lak Si.

Volgens het netwerk handelt de monnik in strijd met de boeddhistische leerstellingen, de strafwet en de Sangha wet. Monniken mogen niet betrokken raken bij politieke rally’s. Hij beschadigt daardoor het land en de religie en dient uit de orde van monniken te worden gezet. Issara werd eerder deze week gewaarschuwd door het National Office of Buddhism.

Demonstranten onder leiding van Issara belegeren sinds 13 januari het regeringscomplex aan de Chaeng Wattanaweg. Een aantal diensten heeft inmiddels toegang tot hun kantoren gekregen. De DSI zou dat ook willen; de monnik praat daarover vandaag met een vertegenwoordiger.

Verkiezingen

– VN secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft zijn zorgen uitgesproken over de verkiezingen van zondag en roept alle partijen op hun meningsverschillen middels een dialoog op te lossen. Hij zegt zich bewust te zijn van de complexiteit van de situatie en betreurt het dat sommige Thai niet in staat waren gebruik te maken van hun stemrecht. ‘Acties die democratische processen ondermijnen en het democratisch recht van Thais hinderen, kunnen niet getolereerd worden.’

– De Kiesraad gaat juridische experts en regeringsvertegenwoordigers uitnodigen voor een gesprek over de vraag hoe de opkomst voor de herverkiezingen kan worden vergroot. De uitnodiging is een reactie op kritiek van minister Phonthep Thepkanchana. Die heeft gezegd dat de Kiesraad beter zijn best moet doen.

Kernprobleem is dat het parlement niet aan het werk kan, wanneer niet minimaal 95 procent van de kamerzetels zijn bezet. De Kiesraad beslist vandaag of de herverkiezingen op 23 februari worden gehouden.

De lage opkomst zondag is voor de PDRC een indicatie dat de meeste mensen het met haar eens zijn. Zondag werden 14,3 miljoen geldige stemmen uitgebracht door circa 33 procent van de 43 miljoen kiesgerechtigde Thais. Dit betekent, zegt het PDRC, dat tweederde van de kiesgerechtigden niet wilde stemmen. ‘Ze willen blijkbaar niet dat corrupte politici in de politiek terugkeren’, verklaart PDRC-woordvoerder Akanat Promphan. De opkomst bedroeg zondag 46,7 procent, aanzienlijk minder dan de 75 procent in 2011, toen de regering Yingluck aan de macht kwam.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai ziet het anders. Kiezers bleven weg omdat haar rivaal, oppositiepartij Democraten, niet aan de verkiezingen deelnam of ze maakten zich zorgen dat de verkiezingen ongeldig worden verklaard. Zondag kon in negen zuidelijke provincies en in enkele districten in Bangkok niet gestemd worden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News vervalt vanaf vandaag en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Nieuws uit Thailand (incl. Bangkok Shutdown en verkiezingen) – 6 februari”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Dick, bedankt voor al je bijdragen van Bangkok Breacking News. Door jouw overzicht is het veel duidelijker geworden dan al de bomen in het bos die de diverse media geplant hadden. Klasse!

 2. Cornelis zegt op

  ‘I second the motion’, is de Engelstalige uitdrukking – net zoals Gerrie Q8 wil ik je bedanken voor al je inspanningen om de materie begrijpelijk en toegankelijk te presenteren aan de lezers!

 3. Farang tingtong zegt op

  Ik schrok er echt van dat 70% van de vrachtwagens geen twistlocks heeft, en als zij die wel de chauffeur deze niet gebruikt,weer het zoveelste voorbeeld hoe makkelijk er gedaan word als het om de veiligheid gaat

  Dat die meneer Chadchart Sittipunt minister van transport is vind ik echt ongelofelijk, willens en wetens legt deze meneer de levens van heel veel mensen in de waagschaal.

  En dan alles maar afschuiven op de chauffeur, als de container er af valt heeft de chauffeur te hard gereden, ja du, als deze er afvalt is hij niet geborgd, en misschien verkeerd beladen, of hij staat op een oplegger die ongeschikt is, en hij kan ook te hard hebben gereden ja dat kan.
  Maar alles valt en staat bij een goeie wetgeving en opleidingen op logistiek gebied, dat iedereen weet waar hij mee bezig is, maar hier word er maar wat aangerommeld met alle gevolgen van dien.

  • janbeute zegt op

   Moderator: svp niet chatten.

 4. henk zegt op

  Die ‘flying inflatable boat’ vraag mij af wat dat is? Je had er zelf ook al een vraagteken achter geplaatst.

  • jan hagen zegt op

   Kijk maar even op google ,[ hangglyder ].

 5. roos zegt op

  Hallo, ik heb een vraag.

  Ik wil voor business naar de weekendmarket. Normaal verblijf ik in de buurt van Rambuttri-street.
  De laatste keer (nov) had ik al veel vertraging met de taxi, dat zal nu nog wel meer of onmogelijk zijn.
  Is het nog steeds mogelijk om vrachten te laten versturen, of ligt dat ook op z’n ‘gat’?
  En heeft iemand ervaring met de vrachtvervoerders vanaf de weekendmarket? Zijn zij duurder dan vervoerders op andere plekken?

  Dank, gr. roos

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ roos De blokkade op Lat Phrao is opgeheven, dus Chatuchak is nu gemakkelijker bereikbaar. Het vrachtvervoer functioneert normaal. Op je laatste twee vragen kan ik geen antwoord geven: dat weet ik niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website