De waterpijp en de e-sigaret gaan in de ban. Het ministerie van Handel werkt aan een importverbod op beide rookmiddelen. De waterpijp, waarmee tabak, baraku of shisha wordt gerookt, is vooral bij jongeren populair, die in uitgaansgelegenheden aan het ding lurken. Het verbod zou geregeld kunnen worden via de Export and Import of Goods Act.

Roken met deze middelen is schadelijk, is gebleken uit een studie van het Department of Disease Control (DDC). Alhoewel bij de waterpijp sap van gefermenteerd fruit wordt gebruikt, leidt het verbrandingsproces tot ziektes vergelijkbaar met ziektes als gevolg van roken. Baraku is schadelijker dan sigaretten omdat die meer teer en nicotine bevat en de rook langer wordt geïnhaleerd.

De e-sigaret is ook niet zonder risico. De damp, ontbrand door elektriciteit, bevat kleine deeltjes metaal die kanker kunnen veroorzaken. Er zijn twee soorten e-sigaretten: een met nicotine en de ander zonder. De tweede leveren qua regelgeving een probleem op omdat ze niet voldoen aan de definitie van tabak, zoals geformuleerd in de Non-Smoking Protection Act en de Tobacco Act. Bovendien kan gemakkelijk na inspectie door de douane nicotine worden toegevoegd. De DDC wil daarom dat de import van alle e-sigaretten wordt verboden.

De import en verkoop van e-sigaretten is al door twintig landen verboden. Online reclame die suggereert dat de e-sigaret kan helpen van het roken af te komen, is volgens de DDC misleidend. Kauwgom en pleisters kunnen dat wel.

De belastingdienst gaat uitgaansgelegenheden inspecteren  om te zien of ze baraku verstrekken aan klanten, hetgeen in strijd is met de Tobacco Act. Vooral etablissementen in de buurt van universiteiten worden daarvan verdacht. De belastingdienst neemt de spullen bij overtreding in beslag; uitbaters kunnen ook hun vergunning kwijtraken. (Bron: Bangkok Post, 8 september 2014)

– Het voorarrest van twee studenten die worden beschuldigd van majesteitsschennis, is op verzoek van de politie door de rechtbank met twaalf dagen verlengd. De advocaat van een van hen, Pornthip Munkong, legt zich neer bij de verlenging, maar gaat wel beroep aantekenen wanneer het voorarrest op 19 september opnieuw wordt verlengd.

De twee zijn aangehouden vanwege hun rol in een toneelstuk dat vorig jaar werd opgevoerd op de Thammasat universiteit. Dat stuk gaat over een denkbeeldige monarch. De politie is ook op zoek naar de jongere zus van Pornthip. Haar moeder zegt dat de politie haar de afgelopen maand verschillende keren heeft gevraagd waar ze is, maar ‘ik heb geen idee’.

– De namen van twee goede vrienden van premier Prayuth Chan-ocha circuleren als belangrijkste kandidaat voor de functie van secretaris-generaal van het PM’s kantoor. De drie kennen elkaar uit de tijd toen ze een militaire opleiding volgden aan de Armes Forces Prepatory School.

Een is assistent-hoofd van de inlichtingenstaf en is hij lid van de National Legislative Assembly (NLA, noodparlement). Omdat hij is opgeleid aan de Royal Military Academy Sandhurst in de UK zou hij perfect geschikt zijn Prayuth te assisteren bij diens contacten met het buitenland.

De ander, ook NLA-lid, heeft zeven jaar bij het Internal Security Operations Command voor Prayuth gewerkt. Volgens de krant is het een opgeruimde kerel om wiens grappen Prayuth vaak moet lachen. Waarnemers achten de ander meer geschikt.

– Normaal zouden de microfoontjes 99.000 baht per stuk kosten, maar er moet 145.000 baht voor worden betaald. Over de aanschaf van 192 DCN Multimedia CN Bosch microfoons plus beeldschermpje voor de grote vergaderzaal in het Banchakarn 1 gebouw van het Government House is reuring ontstaan. Als proef zijn er al enkele geïnstalleerd (foto homepagina).

Minister Panadda Diskul (PM’s Office) zegt dat ze niet te duur zijn. De dienst die verantwoordelijk is voor de aanbesteding, twijfelt echter en heeft het contract nog niet getekend. Panadda begrijpt dat de inkopers kwalitatief goede producten willen, maar als ze niet nodig zijn kan volstaan worden met goedkopere exemplaren. Van corruptie is volgens Panadda geen sprake. Het nieuwe systeem is ook in gebruik in het Witte Huis.

– Oud-premier Thaksin, die in ballingschap in Dubai leeft, brengt later deze maand een bezoek aan Hong Kong. Volgens een bron bij voormalig regeringspartij Pheu Thai zullen veel roodhemden en Pheu Thai-leden de kans niet voorbij laten gaan hem daar te ontmoeten.

Matichon Online meldt dat de trip kort na Thaksin’s verjaardag op 26 juli, die in Parijs werd gevierd, is gepland. Voor dat feestje waren alleen familieleden en goede kennissen uitgenodigd. Thaksin zou zelf geopperd hebben dat anderen hem in Hong Kong konden ontmoeten, omdat dit gemakkelijker voor hen is.

– Premier Prayuth legt vrijdag de regeringsverklaring af in het parlement. Dat heeft de parlementsvoorzitter informeel van Thailands grote man te horen gekregen. Vandaag buigt het kabinet zich tijdens zijn eerste vergadering over de verklaring.

– Donderdag vergadert de NLA (noodparlement) over het reglement van orde. Dat bestaat uit 221 regels, waarvan de meeste door de coupplegers van 2006 zijn opgesteld. Een van de hete hangijzers is de impeachment procedure. Critici vinden dat de NLA niet de bevoegdheid mag hebben politici af te zetten. Ze wijzen daarbij op de voorlopige grondwet, die thans van kracht is, en die op dit punt niets regelt.

Een van de critici is de adjunct secretaris-generaal van voormalig regeringspartij Pheu Thai. Hij heeft daarover kort geleden een open brief naar het parlement gestuurd. Volgens hem kan de kwestie de pogingen van de coupplegers frustreren om verzoening tot stand te brengen.

De voormalige senaatsvoorzitter verzet zich ook. [Voorheen konden politici alleen door de Senaat worden afgezet.] NLA-lid Somjet Boonthanom verdedigt de regel. Hij wijst erop dat het huidige noodparlement ook als Senaat fungeert.

– De ‘Zero Corruption’ campagne is gisteren van start gegaan met een seminar. Anti-corruptie advocates [ik twijfel altijd over de vertaling: advocaten of pleitbezorgers; wie helpt?] pleitten er voor strengere regels bij overheidsaanbestedingen en verhuur plus een nieuwe wet ter bestrijding van corruptie.

Aanbestedingen en verhuur door overheidsdiensten zijn aantrekkelijke doelen voor misbruik omdat ze lucratief en ondoorzichtig zijn. Ze zijn goed voor 883 miljard baht van de begroting en 7 procent van het bruto binnenlands product. Volgens Rangsan Sriworasart, permanent secretaris van Financiën, worden nog steeds steekpenningen betaald ondanks strengere regels voor e-veilingen van het Department of the Comptroller-General.

Somkiat Tangkitvanich, president van het Thailand Development Research Instiute, vindt het hoog tijd worden dat de aanbestedingsregels van het PM’s Office in een wet worden vastgelegd. Hij pleit ook voor meer openbaarheid, want 60 procent van de informatie is thans classified. Dat percentage is alleen al een aanwijzing voor corruptie.

Uthit Buasri, assistent secretaris-generaal van de National Anti-Corruption Commission, hoopt dat de nieuwe anti-corruptie strijd dit jaar meer resultaten oplevert [dan voorgaande jaren]. Hij wijst erop dat het nieuwe bestuur vastbesloten is corruptie de kop in te drukken en daarvoor ook in de begroting gelden heeft uitgetrokken.

– Premier Prayuth brengt volgende maand een bezoek aan Maleisië. Hij praat er met de Maleisische premier Najib Abdul Razak, een ontmoeting die door een adviseur van de National Security Council (NSC) ‘een belangrijke stap’ wordt genoemd in Thailands pogingen de vredesgesprekken met het zuidelijk verzet te hervatten. De secretaris-generaal van de NSC gaat ook naar Maleisië om de gesprekken, die al een jaar stil liggen, vlot te trekken. [Maleisië is facilitator van de gesprekken. Het woord ‘bemiddelaar’ is taboe.]

Volgens beoogd delegatieleider Akanit Muansawat wil Prayuth dat gepraat wordt met alle zuidelijke verzetsgroepen in plaats van een of twee, zoals eerder. De gesprekken zouden ook achter gesloten deuren moeten plaatsvinden en voorkomen moet worden dat groepen voorwaarden vooraf stellen. Het aantal delegatieleden wordt verminderd van 15 naar 7, omdat een klein team flexibeler is. Akanit is al een aantal keer naar Malesië gereisd om over de gesprekken te praten.

– De wachttijd van 24 uur nadat de politie is geïnformeerd over een vermissing dient te vervallen, zeggen actievoerders voor kinderrechten. De oproep is een reactie op de recente vermissing en dood van een 4-jarig meisje, wier lichaam in een rioolpijp werd gevonden.

Wanneer de politie direct na de melding in actie was gekomen, had het meisje wellicht gered kunnen worden, want uit de autopsie is gebleken dat ze niet onmiddellijk is overleden nadat de aangehouden verdachte haar had gewurgd. De autopsie wijst op verdrinking als doodsoorzaak, aldus Porntip Rojanasunan, directeur van het Central Institute of Forensic Science.

De Royal Thai Police heeft onlangs alle politiebureaus de instructie gegeven onmiddellijk in actie te komen wanneer een vermissing wordt gemeld. In de praktijk echter hangt dit af van het onderzoek. Porntip vindt snelle actie geboden, ook om te voorkomen dat slachtoffers worden weggehaald uit het gebied waar ze verdwenen. Vertragingen hebben er ook al toe geleid dat geen DNA kon worden gevonden op het lichaam van het slachtoffer omdat te veel tijd was verstreken.

De praktijk om 24 uur te wachten kwam vorig jaar onder vuur te liggen na de verkrachting van en moord op een 6-jarig meisje. Het hoofd van het Missing Persons Information Centre van de Mirror Foundation, Eakla Loomchomkhae, zegt dat sindsdien geen vorderingen zijn geboekt, alhoewel er soortgelijke gevallen zijn geweest. Eaklak heeft zijn hoop nu gevestigd op de beoogde vorming van een speciale eenheid. Andere suggesties zijn het aanleggen van een database en een speciaal radiostation zoals Jor Sor 100 FM voor verkeersinformatie.

Sinds 2013 zijn negen kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar verdwenen en dood aangetroffen.

– Het is nu officieel: generaal Prayuth wordt als legercommandant opgevolgd door Udomdej Sitabutr, thans tweede commandant en staatssecretaris van Defensie. Zijn benoeming wordt bevestigd in de Royal Gazette, samen met 1.091 andere benoemingen en overplaatsingen bij de strijdkrachten per 1 oktober, populair aangeduid als de jaarlijkse reshuffle en dit jaar door de krant aangeduid als no-surprises reshuffle. Op 1 oktober gaan de commandanten van leger, marine en luchtmacht alsmede de opperbevelhebber der strijdkrachten met pensioen.

– 21 september is autovrije dag. De gemeente Bangkok sluit zich aan bij het Traffic and Transportation Department voor de organisatie van activiteiten [niet nader aangeduid]. Fietsers verzamelen zich die dag om 8 uur op Sanam Luang en peddelen vandaar via de Ratchadamnoen Klang Avenue naar Silom.

– Een vrouw van 41 jaar is gisterochtend op de spoorwegovergang bij de Yommarat kruising in Dusit (Bangkok) door een trein gegrepen en om het leven gekomen. De treinmachinist had nog getoeterd, maar de vrouw reageerde er niet op. Haar lichaam werd in tweeën gereten.

– Het lichaam van een arbeider die zondag op Koh Chang door een sterke waterstroom werd meegesleurd, is gevonden. Zijn twee collega’s zijn gered en naar het ziekenhuis gebracht. De drie werden vermist nadat hun onderkomen aan de rand van een kanaal bij een ijsfabriek zondagavond ten prooi viel aan het water.

De overstroming op Koh Chang was het gevolg van twee dagen met ononderbroken regenbuien. Vijf dorpen in tambon Chang Tai kregen te maken met zware overstromingen en wegen raakten onbegaanbaar. Het water kwam er kniediep.

Aan de andere kant van het eiland werd het dorp Khlong Son getroffen. Daar kwam het water tot een halve meter en op één weg tot zelfs 1 meter.

Nog steeds houden bewoners in zes districten in Ayutthaya hun adem in. De rivieren Chao Praya en Noi kunnen er overstromen, zoals elk jaar gebeurt. Van huizen en akkers worden foto’s gemaakt om die te vergelijken met de situatie na de overstromingen, zodat de schade kan worden vastgesteld.

In Sukothai is het district Muang getroffen door een enorme hoeveelheid water van de rivier Yom. Toen water begon de districten Bang Rakam en Phrom Phiram (Phitsanulok) binnen te lopen, is water uit de Yom afgevoerd naar de Nan, waardoor het waterpeil in die rivier sterk steeg.

De keerdam Chao Phraya (Chai Nat) dat water uit de rivieren Ping, Wang, Yom en Nan ontvangt, loost nu 1.100 kubieke meter per seconde in de Chao Phraya. Het water in de provincies Pa Mok en Ang Thong en in twee districten in Ayutthaya zal daardoor met 10 cm stijgen. Naar verwachting zullen in lager gelegen gebieden veel woonwijken worden getroffen, maar het water komt er niet hoger dan 30 cm.

– De vakbond van het gemeentelijk vervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) vraagt de gemeente de geplande aankoop van 3.183 door aardgas aangedreven bussen te versnellen. De vakbond stelt voor dat de BMTA de terms of reference wijzigt zodat de bussen met lage instap als eerste worden aangeschaft.

Vrijdag pleitten de Disabled Foundation and Foundation for Consumers al op een forum voor de aanschaf van meer bussen met een lage instap ten behoeve van ouderen en mensen met een handicap. Particuliere vervoerders is gevraagd bij de aanschaf van nieuwe bussen ook rekening te houden met een gemakkelijke toegang tot de bus.

Het busvervoer in Bangkok en voorsteden wordt voor 20 procent verzorgd door de BMTA. De rest is in handen van particulieren.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Meer tienerzwangerschappen; seksuele voorlichting ontbreekt

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 9 september 2014”

 1. TAK zegt op

  Hi Dick,

  Bedankt voor je uitstekende nieuws overzicht.

  je vraag:
  Anti-corruptie advocates [ik twijfel altijd over de vertaling: advocaten of pleitbezorgers; wie helpt?

  Antwoord;
  Zeker niet advocaten want dat zijn lawyers.
  pleitbezorgers kan ( beetje stijfjes)
  een goed alternatief “aanhangers”.

  met vriendelijke groeten,

  TAK

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Tak Bedankt voor het advies. Ik twijfel omdat Bangkok Post soms Amerikaanse uitdrukkingen gebruikt die een andere betekenis hebben dan in het Engels. Mijn online woordenboek geeft voor advocate ook de vertaling advocaat en misschien zitten die wel tussen de pleitbezorgers/aanhangers. Heb trouwens meer de indruk dat BP de aanhangers bedenkt om zelf een mening te ventileren. Soms blijkt er niet meer dan 1 bron te zijn.

   • erik zegt op

    Mijn indruk is dat de BKK Post altijd op de Amerikaanse toer is in haar taalgebruik. Mijn “Dikke van Dale” Eng-NL woordenboek geeft vaak andere vertalingen dan die in de zinnen passen.

    Ik vind in casu ‘pleitbezorger’ een betere uitdrukking dan advocaat. Je hebt ook milieu ‘advocates’ en daar worden absoluut geen juristen mee bedoeld. En het Vlaamse woord ‘sensibiliseren’ ? Maar bestaat dan ‘sensibiliseerder’ ? Sensibilisator lijkt me teveel gaan naar een condensator……

    Heb wel even moeten lachen bij het zero corruption verhaal. Maar wie niet ?

 2. Sir Charles zegt op

  Ja, helaas ‘verovert’ de waterpijp steeds meer terrein, waar je voorheen het voornamelijk zag in de sois en bars daar waar veel Arabieren zich ophouden, wordt het ook steeds meer gezien daar (ver)vandaan. Beerbars, ‘massage’-salons en zelfs in restaurants zie je de Thaise dames zoals op de foto aan zo’n slangetje lurken, vind het een afgrijselijk gezicht en is het zoals gezegd zeer ongezond. Redenen om niet in die gelegenheden te komen om dan maar een andere gelegenheid te bezoeken.

  Als verwoed niet- en antiroker juich ik sowieso het beleid toe m.b.t het ‘gewone’ roken doch niet minder het beleid om de e-sigaret en de waterpijp te verbannen, hoop dat die stinkrotzooi gauw tot het verleden behoort!

  • quillaume zegt op

   Moderator: reageer op artikel.

 3. Haki zegt op

  Jullie nieuwsoverzicht is niet alleen interessant voor ons, hier in NL, maar heeft ook zeker meerwaarde voor Thaise partner, die ik dagelijks op de hoogte breng wat ik hier lees. Er zitten nl. altijd items bij, die ook leerzaam zijn voor Thaise partner. Zoals vandaag heb ik mijn Thaise partner (die woont in BKK) kennis laten maken met het bestaan van de e-sigaret en bleek zij ook onbekend over het bestaan van “amber alert” (dit naar aanleiding van het artikel over de trage reactie van politie bij vermissing van kinderen). Is het amber alert inderdaad nog niet ingevoerd in Thailand?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Haki Ik kende het amber alert niet, dus even op internet gekeken wat dat inhoudt. Het enige wat ik in Bangkok gezien heb is dat op die megagrote elektronische billboards een item over vermiste kinderen staat. Cijfers over vermissingen die goed zijn afgelopen, ken ik niet. Daar Bangkok volhangt met camera’s worden daders snel gevonden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website