Geef toestemming voor het gebruik van wapens op vrachtschepen, want nu zijn die schepen een gemakkelijke prooi voor piraten.

Dat pleidooi houdt Phumin Harinsut, president van de Thai Vessel Owners Association, naar aanleiding van de kaping vorige maand van de Thaise olietanker Orapin 4 en dat was sinds april al de derde aanval op een Thais schip.

Phumin zegt al twee jaar hetzelfde liedje te zingen, maar nog steeds verbiedt de wet wapenbezit aan boord van schepen. Het ministerie van Defensie verzet zich.

Phumin waarschuwt dat rederijen vanwege de hoge verzekeringspremies hun schip onder een andere vlag kunnen laten varen, bijvoorbeeld van Singapore dat minder strenge regels kent. Bewapende bewakers verhogen weliswaar de kosten, maar de verzekeraars zijn er blij mee.

Thans beperken de maatregelen zich tot patrouilles rond de klok en de installatie van hogedruk waterspuiten om te voorkomen dat piraten aan boord klimmen.

De Orapin 4 werd in de Straat van Malakka gekaapt. Tien piraten, gewapend met messen en vuurwapens, bonden de bemanning van veertien man vast en pompten de 3,7 miljoen liter diesel over in een ander schip. Niemand werd een haar gekrenkt. Tijdens de kaping veranderden de kapers de naam van het schip in Rapi. Na vier dagen werd het schip aangetroffen in Sri Ratcha (Chon Buri) zonder communicatieapparatuur.

– De drie opgestoken vingers door demonstranten gisteren bij winkelcentrum Siam Paragon zijn zeven personen komen te staan op arrestatie. Soldaten en agenten hielden hen niet ter plaatse aan, maar ze maakten foto’s van hen. Soldaten hielden hen later in de buurt aan.

Het gebaar met de drie vingers is ontleend aan de film The Hunger Games waarin het respect betekent, maar de anti-coup demonstranten gebruiken het als symbool voor ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’, het motto van Frankrijk dat tijdens de revolutie aan het eind van de achttiende eeuw werd geïntroduceerd. [Maar als je het mij vraagt, is het het padvinderssaluut, met de vingers tegen elkaar– althans zo ken ik het uit mijn zeeverkennerstijd.]

– De krijgsraad heeft op verzoek van de Crime Suppression Division toestemming verleend voor de arrestatie van tien personen die zich niet hebben gemeld bij het militair gezag (NCPO). De meesten zijn roodhemd supporters.

– Voetballiefhebbers wachten met smart op de uitspraak in een rechtzaak voor de Supreme Administrative Court over de televisieuitzendingen van het WK Voetbal. Tv-waakhond NBTC en RS Plc, die de uitzendrechten heeft, staan er tegenover elkaar. De NBTC wil dat alle wedstrijden via de gratis tv-kanalen worden doorgegeven. Dat eist de ‘must-have rule’ [?].

RS Plc is daarentegen van plan slechts 22 van de 64 wedstrijden op kanaal 7 en 8 uit te zenden. Begin april kreeg het bedrijf daarvoor de handen op elkaar van de Central Administrative Court, wat de NBTC noopte in beroep te gaan. Dinsdag komt de zaak voor het eerst voor. Het wordt spannend, want de WK begint donderdag met de match Brazilië-Kroatië.

De politie neemt extra maatregelen om het illegaal gokken tegen te gaan, zegt Ake Angsananond, adjunct-hoofd van de landelijke politie. Ze doet een beroep op de bevolking de kliklijn 1599 te bellen wanneer ze iets in die richting ziet. [Helaas vermeldt de krant niet wat die ‘extra maatregelen’ inhouden, behalve de verwijzing naar de kliklijn.]

– De avondklok heeft een dief niet weerhouden om zaterdagnacht twee kruidenierswinkels te beroven. De eerste beroving vond kort na middernacht plaats in de 7-Eleven winkel van een benzinestation aan de Chaeng Watthanaweg. Het personeel was bezig de inventaris op te maken toen een man binnenkwam en een lang mes trok. Hij ging er met 1.200 baht vandoor. Een tweede 7-Eleven winkel in de buurt werd 800 baht lichter gemaakt.

Twee andere 7-Eleven winkels in Don Mueang en Muang Thong Thani kregen dezelfde nacht ook ongewenst bezoek, maar daarover zijn nog geen details bekend.

– De politieke situatie heeft rampzalige gevolgen voor de charter luchtvaartmaatschappijen. Sinds oktober is het aantal chartervluchten van Japan naar Bangkok gehalveerd. Charters naar en van China en Rusland hebben nergens last van.

Jet Asia Airways, dat directe vluchten naar en van China en Japan verzorgt, zit op de blaren. Het heeft het Civil Avation Department toestemming gevraagd twee van haar vier toestellen op andere routes in te mogen zetten.

Het aantal reguliere vluchten is sinds vorige maand met 5 procent afgenomen, maar dat is niet ongebruikelijk voor het laagseizoen.

– Bij een  inval in een huis in Mae Sot (Tak) heeft een gecombineerde ploeg van ambtenaren van het Office of the Narcotics Control Board, soldaten en agenten een vrouw gearresteerd en vermogen ter waarde van 200 miljoen baht, verdiend met drugshandel, in beslag genomen. Het gaat om de woning, grond, voertuigen en stortingen op zeventig bankrekeningen.

Volgens de ONCB sluisde de vrouw jaarlijks 2,4 miljard baht aan drugsgeld door naar een netwerk in Yangon, Maleisië. Haar netwerk in Thailand bestond onder anderen uit zes Myanmarezen. Om hen aan een werkvergunning te helpen, had de vrouw een bedrijf opgericht. Tegen hen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd.

– Voormalig Democratisch parlementslid Chalard Vorachat (71) drinkt sinds 19 dagen alleen maar water gemengd met honing. Hij is voor het parlementsgebouw in hongerstaking gegaan uit protest tegen de staatsgreep.

Chalard ging eerder al zeven keer in hongerstaking; de eerste keer in 1980. Zijn langste staking duurde 100 dagen. Die was in 2000 gericht tegen premier Chuan Leekpai. Chalard verwacht drie maanden zonder voedsel te kunnen. De NCPO negeert vooralsnog de staking.

– Hoe lang hebben de coupplegers nodig om de situatie onder controle te krijgen en wanneer wordt de avondklok opgeheven? Dat zijn de belangrijkste vragen, waarmee de bevolking volgens een peiling van Suan Dusit worstelt – althans 89,3 procent van de 1.434 respondenten. Andere vragen zijn: Wanneer zijn er verkiezingen, wat doet de NCPO om hervormingen tot stand te brengen en conflicten op te lossen, en wat doet de NCPO aan de hoge prijzen van gas, brandstof en elektriciteit?

– Driehonderd omwonenden van industrieterrein Map Ta Phut (Rayong) zijn zaterdagavond geëvacueerd vanwege een sterke gaslucht. Aanvankelijk werd vermoed dat die afkomstig was van een zwavelfabriek; later bleek de stank te komen van een fabriek van tapiocameel buiten het industrieterrein. De fabriek zal worden stilgelegd. Desalniettemin hielden de klachten over zwavelstank aan.

De bewoners bivakkeerden van 20 tot 4 uur in een sportstadion. Twee bewoners die last hadden van ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid en misselijkheid werden opgenomen in het ziekenhuis.

– Zuid-Korea heeft Thailand gevraagd iets te doen aan het toenemend aantal Thaise arbeiders dat er illegaal werkt. Wanneer hun contract afloopt, blijven ze in het land. Veel werkgevers laten hen doorwerken.

De Thailand Overseas Employment Administration heeft van het Employment Department de opdracht gekregen een eind te maken aan deze praktijk, die ook in andere landen speelt. Van de Thais die in het buitenland werken, zou 15,6 procent hun arbeidscontract schenden.

Zuid-Korea is een populair land vanwege de hoge lonen die er worden betaald. Degenen die er willen werken, komen het land vaak als toerist binnen. Thaise arbeiders in Zuid-Korea sturen jaarlijks vijf miljard baht naar hun familie in Thailand.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 9 juni 2014”

 1. Marco zegt op

  Hoi Dick 3,7 miljoen ton diesel is best veel zulke grote schepen bestaan niet,je zult waarschijnlijk liters bedoelen.

  • Pjdejong 43 zegt op

   Leuke reactie van marco. Niet gelijk van dat neg .
   Hoop dat vele hier een voorbeeld aan nemen .
   Gr peter

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Marco Foutje, bedankt. Ton moet liter zijn. Ik heb het veranderd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website