Sinds het minimumdagloon op 1 januari omhoog is gegaan naar 300 baht in 70 provincies van Thailand hebben de eerste 5 dagen 2.479 arbeiders hun baan verloren, aldus een voorlopige opgave van het Social Security Office. Maar dat aantal moet nog geverifieerd worden. Tussen april, toen het minimumloon in 7 provincies al omhoog ging, en december zijn 243.141 arbeiders hun baan kwijtgeraakt.

Gisteren heeft het kabinet een pakket steunmaatregelen voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) goedgekeurd. Het arbeidsintensieve MKB heeft het meest te lijden van de verhoging. De maatregelen behelzen onder meer belastingvrijstellingen en –kortingen, verlaging van de werkgeversbijdrage aan het Social Security Fund en zachte leningen. Kleine en middelgrote hotels bijvoorbeeld betalen de komende 3 jaar 40 baht per kamer tegen nu 80 baht. Deze maatregel alleen al kost de regering 14,6 miljoen baht.

Volgens minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) verzachten alle maatregelen bij elkaar de pijn voor 210.000 MKB’s en nog eens 80.000 MKB’s krijgen toegang tot leningen. De minister beweert dat de maatregelen 320.000 banen creëren.

Minister Padermchai Sasomsap (Werkgelegenheid) zegt dat sommige grotere bedrijven hun toevlucht nemen tot outsourcing om hun zorgplicht te ontlopen. Maar hij wijst erop dat ook onderaannemers verplicht zijn het wettelijk minimumloon te betalen. Als ze dat niet doen, kunnen ze voor 6 maanden de bak indraaien en/of ze krijgen een boete van 100.000 baht.

Padermchai wijst er ook op dat werkgevers niet zonder toestemming van hun werknemers de arbeidsvoorwaarden kunnen veranderen. Overigens zegt hij van de heel grote bedrijven te hebben gehoord dat ze niet van plan zijn uitzendkrachten in te zetten of te snijden in de voorzieningen voor hun personeel.

Premier Yingluck verdedigde gisteren opnieuw de verhoging. Die is nodig vanwege de stijgende kosten van levensonderhoud. Ze verhoogt de koopkracht wat op de lange termijn gunstig is.

– Voor de derde keer heeft het Kabinet een salarisvoorstel van de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) afgewezen. In haar derde voorstel had de NBTC de voorzitter een maandtoelage van 398.297 baht willen geven; het ministerie van Financiën heeft er 335.850 baht van gemaakt. De vice-voorzitters hadden een toelage moeten krijgen van 394.181 baht, maar ook dat bedrag vond het ministerie buiten proporties. Het maakte er 269.000 baht van.

De door het ministerie vastgestelde bedragen komen overeen met de vergoedingen voor leden van de Energy Regulatory Commission. De leden van beide commissies hebben soortgelijke kwalificaties, verantwoordelijkheden en een zelfde zittingsduur.

– Kanaal 3 ontkent dat de soap Nua Mek 2 onder politieke druk van de buis is gehaald, maar dit is gebeurd vanwege de gewelddadige inhoud. Vorige week vrijdag werden de drie laatste episodes te elfder ure geschrapt, waarna berichten de kop opdoken dat dit onder politieke druk was gebeurd. Kanaal 3 reageerde niet eerder op die berichten. De serie wordt niet op YouTube gezet of als VCD verkocht.

[Eerdere berichten hadden het over de laatste episode; nu zijn het er ineens drie. Het geweldsargument lijkt me flauwekul. Ik zie die soaps wel eens; veel zijn uiterst gewelddadig. De personages maken ruzie, vechten, knokken en moorden.]

– Duizend overheidsziekenhuizen en gezondheidscentra krijgen nieuwe medische apparatuur, zoals narcoseapparatuur, defibrillators, orthopedische matrassen en maag oscilloscopen. Het kabinet heeft gisteren goedkeuring verleend aan een budget van 3,27 miljard baht in het kader van het Development Policy Loan programma van de Wereldbank.

Het ministerie van Volksgezondheid had de toenmalige regering Abhisit in 2011 al om het geld gevraagd, maar ze schoof de beslissing door naar de huidige regering. Volgens de Rural Doctors Society is de afgelopen 10 jaar niet geïnvesteerd in medische apparatuur.

– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung, op bezoek in Maleisië, praat niet met leiders van de zuidelijke afscheidingsbewegingen, zegt het hoofd van de National Security Council. Doel van Chalerm’s bezoek is juist medewerking van het land te verkrijgen bij de bestrijding van die bewegingen. Morgen praat de Thaise delegatie met premier Najib Razak, daarna keert het gezelschap huiswaarts.

– In Ban Joh Leemat (Yala) wekte een gat in de weg wantrouwen. Soldaten inspecteerden het gat dat zandzakken en vuil bleek te bevatten, maar in de buurt lag een draad. De autoriteiten vermoeden dat seperatisten van plan waren geweest een militair excorte van leraren aan te vallen.

Soldaten hebben zich teruggetrokken uit de districten Chana en Na Thawi in Songkhla. Zes maanden hadden er geen aanslagen plaatsgevonden.

In Rueso is een 34-jarige man beschoten toen hij op zijn motorfiets reed. Hij werd in zijn heup geraakt en is opgenomen in het ziekenhuis van Rueso.

– Vier onderwijzers krijgen volgende week woensdag een ‘great teachers with ideology’-onderscheiding tijdens de National Teacher’s Day. Ze worden onderscheiden vanwege hun buitengewone verdiensten voor het onderwijs in moeilijke omstandigheden.

Een van hen is Preecha Vetchasart, directeur van het Pattani Fisheries College, dat in de door geweld geteisterde provincie Pattani staat. Hij werkt er al 10 jaar en overnacht in zijn school om het gebouw te beschermen tegen aanvallen. Twee anderen werken in grensscholen en een onderwijzer in Nakhon Ratchasima zet zich in voor arme leerlingen.

– Paniek in tambon Khung Namwon (Ratchaburi). De oudere vrouwen zijn hun huis ontvlucht vanwege een aantal verkrachtingen van oude vrouwen. De vrouwen wonen nu bij hun kinderen. De paniek is ontstaan naar aanleiding van berichten dat een man vorig jaar in Bang Khonthi (Samut Songkhram) vier oudere vrouwen heeft verkracht, één heeft vermoord en de anderen heeft mishandeld. Na de daad ging hij er met hun kostbaarheden vandoor. Khun Namwon grenst aan Bang Khonthi. Volgens de politie hebben zich de afgelopen twee jaar slechts twee incidenten voorgedaan waarbij oudere vrouwen werden aangevallen.

– Veertig zogeheten ‘community homes’ in Boonchusri (Bangkok) zijn gisteravond in de as gelegd. Het vuur greep zich snel om zich heen in het dichtbebouwde buurtje. Twee personen raakten gewond. De brandweer had een uur nodig om het vuur onder controle te krijgen.

– De People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) vergroot de druk op de regering in de Preah Vihear-zaak. Ze heeft een lijstje van zeven eisen aan de regering overhandigd. Wanneer de regering niet reageert op haar voorstellen, gaat ze actie ondernemen en dat zou een ‘mass rally’ kunnen zijn.

De PAD wil dat de regering de rechtsbevoegdheid van het Internationale Hof van Justitie (ICJ) niet erkent om zijn vonnis van 1962 waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, te ‘herinterpreteren’. Cambodja heeft daar om gevraagd met als doel het Hof een uitspraak te ontlokken over de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer bij de tempel. Wanneer Thailand de rechtsbevoegdheid niet erkent, hoeft het land zich ook niet te houden aan een eventueel ongunstige uitspraak, aldus de PAD.

Maar de PAD heeft nog meer noten op haar zang: Thailand moet de Cambodjaanse nederzetting uit het gebied verdrijven en ze moet zich blijvend terugtrekken uit de World Heritage Convention van Unesco. Dat is een ander pijnpunt in Thailand: de tempel heeft in 2008 de werelderfgoedstatus verworven en Cambodja ontleent daaraan het recht het omliggende gebied te managen. De regering moet ook het ministerie van Buitenlandse Zaken verbieden tegen een bedrag van 1,7 miljoen baht academici in te huren die het publiek moeten gaan masseren een uitspraak van het ICJ te accepteren.

En ten slotte eist de PAD dat de regering meer moeite doet om Veera Somkwamkid, coördinator van het militante Thai Patriots Network, en zijn secretaresse vrij te krijgen. Ze zitten sinds december 2010 in Pnom Penh gevangen wegens spionage en illegale betreding van Cambodjaans grondgebied.

Puntsgewijs de standpunten van Cambodja en Thailand:

 • Cambodja wil dat het Hof de term ‘vicinity’ uit zijn vonnis van 1962 interpreteert. Wanneer daarover duidelijkheid is, dient Thailand zijn troepen terug te trekken.
 • Thailand meent (1) dat het Hof niet bevoegd is een uitspraak te doen over de grens tussen beide landen. (2) Cambodja’s vraag komt niet in aanmerking voor behandeling, omdat het een nieuwe zaak betreft. (3) Deze zaak dient beschouwd te worden als een beroep door Cambodja omdat het Hof in 1962 weigerde zich over de grens uit te spreken. (4) Cambodja heeft de grens rond de tempel, zoals het Thaise kabinet die destijds heeft getrokken, 50 jaar zonder enig protest geaccepteerd.

– De regerende Pheu Thai partij wil de grondwet (van 2007) wijzigen om te voorkomen dat ze gecontroleerd wordt door onafhankelijke organisaties. Zo interpreteert oppositieleider Abhisit het voorstel van een kamercommissie om het Constitutionele Hof en de afdeling voor politieke gezagsdragers van de Hoge Raad af te schaffen. Pheu Thai is ongelukkig dat ze aan de hand van de grondwet door onafhankelijke organisaties in toom wordt gehouden, zegt Abhisit.

Abhisit betrapt de regeringspartij op een inconsequentie, want PT was juist enthousiast over de grondwet van 1997, waarbij die onafhankelijke organisaties werden ingesteld. Het verschil tussen beide grondwetten is de verkiezingsprocedure van de leden van die organisaties (zoals de National Anti-Corruption Commission, het Constitutionele Hof en de speciale afdeling van de Hoge Raad). Volgens de grondwet van 1997 hadden politici daarop meer invloed dan volgens de huidige grondwet en dat frustreert blijkbaar politici, zegt Abhisit.

– De schulden van ambtenaren liegen er niet om. Ze bedragen 22 keer hun gemiddeld inkomen, blijkt uit een onderzoek van het National Statistical Office. In 2008 was dat 18,2 keer. Het onderzoek is uitgevoerd onder 13.252 willekeurig gekozen ambtenaren met een spreiding in sekse, functie en inkomen.

Circa 83 procent van de ondervraagde ambtenaren heeft schulden, met een gemiddelde van 1.111.425 baht per huishouden. Het gemiddeld inkomen van de ondervraagden bedraagt 39.915 baht per maand. De meeste schulden (54,7 pct) bestaan uit hypotheken; autofinancieringen en reparaties vormen 16,5 procent van de schulden.

Ambtenaren in de lagere regionen hebben vaker schulden dan hoger geplaatste ambtenaren, respectievelijk 86,3 procent tegen 31,9 procent.

– Een dag voordat zijn zittingsduur afliep, heeft gouverneur Sukhubhand van Bangkok zijn functie neergelegd, waardoor de verkiezingsdatum twee weken opschuift naar 3 maart. Volgens de gemeentewet dienen verkiezingen 45 dagen na het einde van de zittingsduur te worden gehouden, maar bij een vervroegd ontslag bedraagt de termijn 60 dagen. Deze regel stelt Sukhumbhand in de gelegenheid twee weken langer campagne te voeren voor zijn herverkiezing.

Vandaag brengt Sukhumbhand een bezoekje aan het Department of Special Investigation (DSI), dat een onderzoek is begonnen naar het contract tussen de gemeente en de BTSC voor de verlenging van drie metrolijnen. Voor dat contract is geen toesteming verleend door de minister van Binnenlandse Zaken. Dinsdag maakt regeringspartij Pheu Thai bekend welke kandidaat ze in de strijd brengt. Pheu Thai wil proberen de dominantie van de Democraten in Bangkok te breken.

Economisch nieuws

– Het gaat luchtvaartmaatschappijen voor de wind, want voor dit jaar zijn talloze nieuwe vluchten aangekondigd. Puntsgewijs:

 •  TUI Travel Plc lanceert in november een directe vlucht tussen Londen Gatwick en Phuket. Gevlogen wordt met TUI’s charterdienst Thomson Airways. Later worden Birmingham en Manchester toegevoegd. De reistijd Gatwick-Phuket bedraagt 12,5 uur omdat met de nieuwe 787 Dreamliner van Boeing wordt gevlogen.
 • Emirates begint op 31 maart met haar vijfde dagelijkse non-stop vlucht tussen Bangkok en Dubai. De concurrenten verbazen zich over de beslissing omdat met de A380 superjumbo wordt gevlogen. Emirates vliegt ook sinds kort tussen Dubai en Phuket.
 • Quatar Airways begint op 20 februari een vierde dagelijkse vlucht tussen Bangkok en Doha.
 • Etihad heeft geen uitbreidingsplannen. Die blijft driemaal daags tussen Bangkok en Abu Dhabi vliegen en eenmaal per dag tussen Phuket en Abu Dhabi, een route die wordt bediend door Airberlin.
 • Bangkok Airways begint op 31 maart met een vlucht tussen Bangkok en Krabi, tweemaal per dag. Vanaf 15 september wordt viermaal per week tussen Bangkok en Mandalay gevlogen. Op andere routes wordt de frequentie vergroot.

– De Thaise hotelindustrie kampt in toenemende mate met een tekort aan arbeidskrachten. Dat tekort doet zich al sinds 2010 voelen, met name in Phuket, Samui en Pattaya. Het tekort wordt verergerd door de snelle toename van het aantal hotelkamers in tal van steden.

Surapong Techaruvichit, president van de Thai Hotels Association, geeft als voorbeeld zijn eigen hotel, Asia Hotel Bangkok. Voor de 600 kamers zijn 700 werknemers nodig, maar de afgelopen jaren werkten tussen de 500 en 550 werknemers in het hotel. Met name tijdens het hoogseizoen heeft dat gevolgen voor de serviceverlening.

De hoteliers hebben hun hoop gevestigd op de Asean Economic Community die eind 2015 van kracht wordt, zodat buitenlandse werknemers gerecruteerd kunnen worden. Chanin Donavanik van Dusit International zegt dat de sterke economische groei van de afgelopen jaren voor een overaanbod aan hotels heeft gezorgd. Dusit komt met name keukenstaf tekort. ‘Ons land produceert maar een klein aantal werkers voor de servicesector, vergeleken met leraren en executives.’ Chanin vindt dat Thailand snel voor werkers voor de hotelindustrie moet zorgen voordat de AEC van kracht wordt.

– Het management van vliegveld Don Mueang wil af van de beperkende voorwaarde dat het vliegveld alleen door budgetmaatschappijen mag worden gebruikt, die non-stop vluchten verzorgen. Het gaat het bestuur vragen actie te ondernemen om het kabinetsbesluit van juni 2012 van tafel te krijgen. Directeur Somchai Sawasdeepon vraagt zich af waarom alleen LCC’s van Don Mueang gebruik zouden mogen maken. ‘Alle faciliteiten zijn aanwezig om Bangkok’s tweede luchtvaart hub te worden naast Suvarnabhumi’, zegt hij.

Don Mueang wordt thans gebruikt door Nok Air, Orient Thai en drie lijnen van de AirAsia-groep (Thai AirAsia, Air Asia Malaysia en Indonesia AirAsia). Het is niet gelukt de overige elf LCC’s te bewegen Suvarnabhumi in te ruilen voor Don Mueang, ondanks de aangeboden douceurtjes. Ook twee nieuwe budgetmaatschappijen die sinds enkele maanden op Suvarnabhumi vliegen, hadden geen trek in Don Mueang.

Don Mueang liep tijdens de overstromingen in 2011 onder water. Terminal 1 ging na reparatie in maart open, terminal 2 bevindt zich in vervallen staat.

– Drinkwater uit rioolwater: voor een natie die geobsedeerd is met properheid, is dat vloeken in de kerk, maar Thais zullen er ooit aan moeten geloven omdat watertekorten steeds vaker voorkomen, zegt Suradej Boonyawatana, directeur van Premier Product Plc. In ontwikkelde landen is het niets bijzonders meer en zelfs Singapore past het procedé toe om niet afhankelijk te zijn van water uit Maleisië.

PP werd opgericht in 1975 en heeft een eigen techologie ontwikkeld om afvalwater te reinigen. Het bedrijf verkoopt de Aerowheel, een systeem dat afvalwater uit toiletten, wastafels en keukens geschikt maakt om planten water te geven, voor visvijvers en om wc’s mee door te spoelen en indien verder behandeld om te drinken.

De Aerowheel gebruikt de helft van de elektriciteit die andere systemen gebruiken en doet dat ook nog eens eenderde sneller. Het systeem wordt al gebruikt door enkele universiteiten, scholen, ziekenhuizen en grote ontwikkelingsprojecten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 9 januari 2013”

 1. Theo zegt op

  Hi Dick,

  Bedankt weer voor de fijne berichtgeving, maarre….. Sinds wanneer is Thailand geobsedeerd met properheid? Sinds ik Thailand kom, en nu gedeeltelijk woon, ben ik nog geen Thai tegengekomen met deze obsessie. Het gemiddelde straatbeeld op mijn netvlies is ook al niet hoopgevend. De straat waar ik aan woon veeg en ruim ik af en toe zelf. Lege blikjes, plastic verpakkingsafval, enorme palmbladeren, etc. blijven daar anders desnoods een jaar liggen. Maar wellicht een leuke nieuwe stelling?

  Thailand is geobsedeerd door properheid!

  Hartelijke groet, Theo


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website