Het donderdag geïnstalleerde noodparlement (NLA) begint gelijk al met een ‘probleem’. Tot voorzitter is gisteren Pornpetch Wichitcholchai gekozen. Pornpetch is in het dagelijks leven nationaal ombudsman.

Pornpetch geeft toe dat die twee petten elkaar in de weg kunnen zitten omdat zijn kantoor ook tot taak heeft het werk van de NLA te controleren. In het geval van een conflict moet hij wellicht kiezen tussen de post van ombudsman, waarin hij nog vier jaar heeft te gaan, en die van parlementsvoorzitter. Het lidmaatschap van de NLA noemt hij de ‘most honourable’ baan die hij ooit heeft gehad. Volgens hem is zijn benoeming niet in strijd met wat de voorlopige grondwet daarover voorschrijft.

Overigens heeft Pornpetch vier petten, want hij is ook adviseur van coupleider Prayuth Chan-ocha en hij was lid van de commissie die de voorlopige grondwet heeft opgesteld. Maar dat adviseurschap levert volgens hem geen problemen op, omdat het een ‘informele’ post is.

Zodra de koning de benoeming van Pornpetch plus twee vice-voorzitters heeft bekrachtigd met zijn handtekening, wordt een interim-premier gekozen.

Op de foto Pornpetch (midden) en de twee vice-voorzitters.

– Volgens coupleider Prayuth Chan-ocha is de anti-monarchie beweging nog steeds actief. Gisteren waarschuwde hij het koningshuis niet in ’s lands politieke conflicten te betrekken. Hij zei dat tijdens zijn wekelijks tv-praatje Returning Happiness to the People.

Prayuth verdedigde de vervolging van deze lieden voor majesteitsschennis. ‘Degenen die ondergronds zijn gegaan, beschadigen het land. We kunnen ons niet veroorloven zoals in vroegere tijden geweld of wapens te gebruiken. Het handhaven van de wet is de enige manier.’

Prayuth waarschuwde ook tegen de retoriek over de prai-ammart (rijken versus de armen) scheiding in de media en op de social media.

‘Die term duidt op een gebrek aan gelijke behandeling van mensen in de samenleving. De term is een belediging van alle Thais. Mensen kunnen qua geboorte, beroep, inkomen en de kwaliteit van leven verschillen, maar ze zijn gelijk in menselijke waardigheid. Het is de plicht van elke regering sociale ongelijkheid te reduceren.’

– Thailand is niet bereid de doodstraf te schrappen omdat de mensen geloven dat die de beste afschrikking vormt tegen ernstige misdrijven, indien vergeleken met de ineffectieve wetshandhaving door overheidsdiensten. Dit zei Srisombat Chokprajatchat, docent aan de Mahidol universiteit, gisteren tijdens het seminar ‘What offences should be exempt from the death penalty?’

Srisombat wees erop dat in een opiniepeiling 41,4 procent van de respondenten voorstander van de doodstraf was; slechts 7,8 procent meent dat die geschrapt dient te worden en de overige respondenten waren besluiteloos. Gebleken is wel dat minder mensen de doodstraf steunen, nadat ze kennis hebben genomen van de feiten.

De universiteit heeft ook een online peiling uitgevoerd. Van de respondenten die weinig over de doodstraf weten, bleek 73 procent die te ondersteunen en 4 procent wil de straf schrappen.

Als verklaring gaf Srisombat dat mensen nog steeds denken dat de doodstraf een effectief afschrikkingseffect heeft, een mening die volgens haar ook bestaat bij academici en experts.

Volgens het derde National Human Rights plan 2014-2018 wordt de doodstraf afgeschaft en vervangen door levenslange detentie. Het plan behoeft wel de goedkeuring van het parlement, dus er is nog werk aan de winkel.

De meeste deelnemers aan het seminar waren van mening dat de doodstraf voor te veel misdrijven geldt; die dient alleen bij heel ernstige misdrijven te worden gegeven. Sinds een 13-jarig meisje in een nachttrein is verkracht en vermoord, is de roep om de doodstraf toegenomen.

– Een 13-jarige jongen is gisteren in het ziekenhuis van Ayutthaya overleden, nadat hij dinsdag door zijn vader was geslagen. Volgens de moeder heeft de man, van wie ze gescheiden is, zijn zoon drie dagen achtereen geslagen. Ze zegt dat hij verslaafd is aan methamphetamine. Hij had de jongen opgedragen 200 baht te lenen van zijn grootmoeder. Toen hij met 120 baht terugkwam, begonnen de ranselpartijen. De man is gisteren gearresteerd.

– Drie personen die worden verdacht van het vervalsen van BTW-facturen ter waarde van 200 mijoen baht, zijn in Bangkok en Lop Buri aangehouden. Twee van hen runden in Bangkok een cosmeticawinkel als dekmantel.

Ze verstrekten het afgelopen jaar valse facturen aan hun klanten, die vervolgens de zogenaamd afgedragen BTW terugvorderden. De bende streek zelf een commissie van 3 tot 4 procent van de aangegeven waarde van de goederen op.

Indien veroordeeld kunnen ze voor elke vervalste factuur zeven jaar achter de tralies verdwijnen en ze krijgen ook nog een pittige boete. Ook de klanten gaan vervolgd worden; voor hen geen gevangenisstraf maar een forse boete.

Op de foto op de homepagina het bewijsmateriaal.

– Thai Airways International, haar budgetdochter Thai Smile en Nok Air gaan hun vluchtschema’s op elkaar afstemmen om zo een groter marktaandeel aan binnenlandse vluchten te krijgen. Volgende week steken ze de koppen bij elkaar om een strategie te ontwikkelen voor de concurrentie met andere grote budgetmaatschappijen, zoals marktleider Air Asia, die vanaf Don Mueang vliegt.

Thai Smile wil tickets via 7-Eleven gaan verkopen en via banken promotionele acties voeren, gericht op houders van creditkaarten. Prijsconcurrentie wordt niet overwogen. Momenteel liggen de prijzen van Thai Smile 15 tot 20 procent boven die van de andere budgetmaaatschappijen, maar de maatschappij wil dat zo houden omdat ze een service biedt vergelijkbaar met die van moedermaatschappij THAI.

Deze week zijn drie vluchten overgeheveld van Suvarnabhumi naar Don Mueang: naar Chiang Mai, Khon Kaen en Phuket. Op de eerste dag leidde dat al tot een verhoging van de gemiddelde bezetting van 70 naar 90 procent. ‘We gaan in de goede richting’, zegt Thai Smile directeur Woranate Laprabang. In oktober moeten alle vluchten verhuisd zijn. Passagiers krijgen er de beschikking over een lounge. En da’s uniek voor een budgetmaatschappij.

Afgelopen jaar zakte het marktaandeel aan binnenlandse vluchten van Thai Smile en THAI van 33,7 naar 29,3 procent. THAI kampt ook met grote financiële problemen. Het verlies dit jaar wordt geschat op 10 miljard baht, wel 2 miljard minder dan vorig jaar en da’s toch een lichtpuntje – als het lukt.

– Gisteren is de driedaagse ‘Asia-Pacific Regional Education Conference’ in Bangkok afgesloten met een mooie verklaring waarin de landen beloven de onbalans in onderwijsontwikkeling in de regio te lijf te gaan. De conferentie werd bijgewoond door twintig ministers van Onderwijs en vertegenwoordigers uit 37 landen. Wie er meer over wil weten, leze Ministers commit to boosting education standards (zie website Bangkok Post).

– Een goedkope maaltijd van 25 tot 35 baht is het jongste initiatief van de junta om ‘happiness to the people’, de slogan van de junta, terug te brengen. Het ready-to-eat meal programma werd gisteren officieel gelanceerd. Het programma heeft tot doel de kosten van levensonderhoud van de inwoners van Bangkok te verlichten.

Het gaat om one-dish maaltijden die mensen zich kunnen veroorloven, die schoon zijn, goed en lekker, zoals khao rad kaeng (curry on top of rice), chicken rice of noodles. Restaurants die zich bij het programma aansluiten, mogen niet later hun prijzen verhogen.

Chatchai Sarikalya, adjunct-hoofd economische zaken van de NCPO, die het initiatief bekend maakte, hoopt dat de genoemde prijzen ook voor niet-deelnemende restaurants standaard worden. De deelnemende restaurants krijgen een mooi logo.

Om de restauranthouders niet tot de bedelstaf te veroordelen vanwege de lage prijzen, zorgt het ministerie [welk?] voor rijst, suiker en bakolie tegen gereduceerde prijs. Voedselfabrikanten en producenten van dranken wordt gevraagd een duit in het zakje te doen.Tot gisteren telde het programma 500 deelnemende eetzaken. De target is 1.000.

– Chane Thaugsuban, de jongere broer van anti-regerings actieleider Suthep (inmiddels monnik), zegt niets te maken te hebben met een gevalletje van illegaal gebruik van land in nationaal bosreservaat Phu Kaew-Pa Dong Pak Chom (Loei). De politie zoekt daar uit wie de eigenaar is van 700 rai, die al in 2009 in gebruik is genomen.

Donderdag maakte een taskforce korte metten met honderd rubberbomen en een traditioneel Thai huis werd voorzien van een plakkaat met het verzoek of de eigenaar zich wil melden. Volgens Pongpeth Ketsupha van het Internal Security Operations Command is de eigenaar van het land een stroman van Chane. Chane bevestigt op zoek te zijn geweest naar land in Loei, maar hij ontkent er ooit iets gekocht te hebben omdat grondaktes ontbraken.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Japanse ‘vader’ vlucht; vermoedens van mensenhandel

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 9 augustus 2014”

  1. Rob V. zegt op

    Moderator: reacties met dit onderwerp worden niet geplaatst.

    • Rob V. zegt op

      Duidelijk, laat ik me dan beperken dat ik vraagtekens heb bij Prayuth’s motieven en belangen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website