[youtube]http://youtu.be/l9hmO-wOx-s[/youtube]

Vandaag als opening een vrolijke noot. Heeft niets met Thailand te maken, mag u overslaan, maar daar zult u nog spijt van hebben. Veel plezier voordat u aan de wormen begint.

– Biologen van de Chulalongkorn universiteit hebben 25 nieuwe soorten aardwormen, een nieuwe duizendpoot en een nieuwe soort bloedzuiger ontdekt. Dat maakten ze gisteren na vijf jaar research bekend.

De meeste aardwormen werden in de Isaan, het Noordoosten van Thailand, gevonden. Twintig soorten waren 30 tot 40 cm lang, wat 20 cm langer is dan een ‘gewone’ aardworm, die elders in het land voorkomt. De andere vijftien leven in het water.

De vondst is niet van belang ontbloot want wormen bemesten de grond. ‘Als we er meer over weten, kunnen we meer kennis verwerven hoe onze agrarische zones vruchtbaarder te maken zodat we minder afhankelijk zijn van kunstmest en pesticides’, zegt hoofdonderzoeker Samsak Panha (foto).

De duizendpoot werd in 2011 in het Similan Marine National Park in Phangnga gevonden. De duizendpoot heeft een diepe purperen kleur en meet 5 cm. Het beestje wordt als een ‘levend fossiel’ beschouwd omdat het vele duizenden jaren geïsoleerd van het vasteland op een eiland leefde. De bloedzuiger is gevonden in een vijver in Nakhon Phanom.

– De Nationale Hervormingsraad (National Reform Council, NRC) is nog niet begonnen of het gekrakeel begint nu al. Weng Tojirakarn, topman van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD,roodhemden), hekelt de eenzijdige samenstelling van de NRC, waarin roodhemden en leden van voormalig regeringspartij Pheu Thai ontbreken. ‘Het land zet een stap terug.’

Cherdchai Tantisirin, ook roodhemd en voormalig PT-parlementslid, noemt de NRC tijdverspilling. ‘De problemen worden alleen maar vergroot.’

Beiden hebben ook weinig fiductie in de grondwet die een commissie van 36 personen, voor te dragen door de NRC, gaat opstellen. Weng: Die zal de de bureaucratie versterken.’ Cherdchai : ‘De grondwet maakt de mensen waardeloos en holt hun waardigheid uit.’

Cherdchai pleit voor een referendum. Komt dat er niet dan zullen ‘pro-democratie groepen’, wanneer de zittingsduur van de NRC is afgelopen en verkiezingen zijn gehouden, campagne gaan voeren voor wijziging van de grondwet.

Akanat Phromphan, voormalig woordvoerder van de anti-regeringsbeweging PDRC, weerspreekt de kritiek. ‘De NRC bestaat uit capabele mensen die nationale hervormingen tot stand kunnen brengen.’

De NRC bestaat uit 250 (benoemde) leden die tot taak hebben op een elftal gebieden hervormingen voor te stellen. De raad vergadert voor het eerst op 21 oktober.

– Het is maar een klein bericht in de krant, maar groot nieuws voor de familieleden. Na tien dagen is de helikopter gevonden die boven Myanmar vermist werd, met drie overlevenden: de piloot en twee passagiers. De helikopter was naar het gebied gestuurd om te zoeken naar twee vermiste bergbeklimmers.

– Ik schreef er al eerder over: corruptie bij de aanleg van futsalvelden in 2012 bij 358 scholen in het Noordoosten. Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) en het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) zijn door de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) ingeschakeld om de zaak te onderzoeken.

Tijdens een inspectie in Nakhon Ratchasima heeft de PACC ontdekt dat slechts twee bedrijven, notabene eigendom van één man, op het werk hadden ingeschreven. Eén bedrijf is gevestigd in een huis van twee verdiepingen in Lam Luk Ka (Pathum Thani). De hulp van Amlo is nodig om de geldstroom te traceren. Voor de aanleg van de velden was een bedrag van 689 miljoen baht beschikbaar.

Bij de corruptie zijn medewerkers van Obec (Office of the Basic Education Commission), scholen en parlementsleden betrokken. Voor de aanleg van de velden werd een veel te hoge prijs in rekening gebracht; bovendien was het gebruikte rubbermateriaal van inferieure kwaliteit.

– Weet u nog? Thailand is in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport van de Tier 2 naar de Tier 3 lijst gedegradeerd, omdat het te weinig doet tegen mensenhandel, met name in de visserij. De Law Reform Commission of Thailand wil dat het ministerie van Werkgelegenheid de touwtjes aantrekt.

De commissie stelt voor dat vissers minimaal 18 jaar moeten zijn, dat de bemanningsleden per etmaal minstens 10 uur pauze moeten krijgen en dat ze niet langer dan 77 uur per week mogen werken. Er moet ook een standaard arbeidscontract komen en de schipper (die de zweep hanteert, figuurlijk gesproken dan) moet verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor de slavernij aan boord.

Op Thaise vissersboten werken 4.500 geregistreerde migranten (cijfers van 2012).

-’t Is wel toevallig, maar alla het zou kunnen. De voormalige burgemeester van Patong, die met zijn twee zonen terecht moet staan voor het leiden van een criminele organisatie en een illegaal transportbedrijf op Phuket, is gisteren op 67-jarige leeftijd overleden nadat hij op een natte vloer in zijn huis was uitgegleden. De man, zijn zonen en vijf andere verdachten hadden zich in september aangegeven bij de politie, waarna ze waren vrijgelaten op borgtocht.

– Apiwan Wiriyachai, naar de Filipijnen gevlucht omdat hij gezocht werd wegens majesteitsschennis, is maandagavond overleden. De voormalige vice-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vooraanstaand partijlid van regeringspartij Pheu Thai en roodhemd UDD-leider bezweek aan een longinfectie. Hij is 65 jaar geworden. Morgen keert zijn lichaam terug naar Thailand voor de uitvaart in Wat Bang Pai (Nonthaburi).

Apiwan was in augustus aan zijn longen geopereerd. Sindsdien liet zijn gezondheid te wensen over. De aanklacht wegens majesteitsschennis was gebaseerd op een toespraak die hij in januari 2011 tijdens een roodhemdrally in Phetchaburi hield.

– Werk aan de winkel voor de vrouw van premier Prayut of diens personeel: schoon ondergoed inpakken en gestreken overhemden. Want Prayut vertrekt morgen naar Myanmar, waar hij tot vrijdag blijft. Hij praat er met zijn counterpart over het Dawei diepzeehaven project, energie en grenskwesties. Op 16 en 17 oktober woont Prayut de tiende Asia-Europe Meeting in Milaan bij en  – het kan niet op – want daarna volgen bezoeken aan Maleisië en Cambodja en midden november neemt hij deel aan het Asia-Pacific Economic Cooperation forum in Beijing.

– Het Network for Community Welfare in de provincie Nan roept het noodparlement op een wet aan te nemen waarbij Chiang Mai de status van een autonome bestuursregio krijgt, waardoor de provincie bijvoorbeeld zelfstandig belasting kan heffen.

Een vertegenwoordiger van het netwerk lanceerde het idee gisteren tijdens een forum in het King Prajadhipok Institute in Muang (Chiang Mai). De bijeenkomst die werd bijgewoond door driehonderd personen had tot doel de mening van de bevolking te peilen over de pogingen van de regering om het land en de politiek te hervormen.

Andere voorstellen die naar voren werden gebracht, behelsden zonering van landbouw en industrie in het Noorden, de vorming van een burgerraad die voor de regio een economisch masterplan maakt en het upgraden van coöperaties.

– De taxitarieven gaan in december omhoog, maar taxichauffeurs moeten wel de kwaliteit van hun dienstverlening verbeteren, zegt minister Prajin Juntong (Transport). Gisteren gaf het ministerie het groene licht voor de verhoging. Met kwaliteitsverbetering wordt gedoeld op betere manieren en reparaties aan voertuigen zodat ze voldoen aan de eisen ten aanzien van de veiligheid en hygiëne, inclusief air-conditioning. Het Department of Land Transport gaat taxi’s inspecteren of ze in orde zijn. Dan krijgen ze een sticker.

Het tarief voor korte afstanden wordt slechts licht verhoogd, voor de langere afstanden moet wel meer worden betaald. De nieuwe tarieven moeten ervoor zorgen dat een chauffeur minimaal 300 baht per dag overhoudt.

– Je bent een rund als je met vuurwerk stunt, luidt een bekende slogan van een Nederlandse campagne tegen het onverantwoord gebruik van vuurwerk.Dat kunnen vier jongens zich ter harte nemen, die gisteren met ernstige verwondingen zijn opgenomen in het ziekenhuis van Khon Kaen nadat vuurwerk was ontploft.

Een jongen van 10 verloor drie vingers, nummer twee raakte gewond aan linkerhand en linkeroog, bij nummer drie werden zijn vingertoppen verwond en nummer vier, een 12-jarige, verwondde een pees in zijn linkerhand.

Veel kinderen spelen sinds het eind van de boeddhistische vastentijd gisteren met vuurwerk in de aanloop naar Loy Krathong volgende maand.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Foto homepagina: Lotus festival in Samut Prakan aan het einde van de boeddhistische vastentijd.

Meer nieuws in:

Nederlander verdacht van moord op zijn echtgenote
Verdachten Koh Tao moorden: We zijn gemarteld

Aanbevolen:

Eerbetoon aan mode legende
Ons nieuwe boek: ‘Mooi geworden, alleszins de moeite waard’

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 8 oktober 2014”

  1. chris zegt op

    Het meest interessante nieuws van vandaag is het filmpje van de Dikke en de Dunne.
    Oh, nee. Voor de ware Boeddhisten onder ons is het natuurlijk geen toeval dat ‘slechte’ mensen eerder doodgaan dan ‘goede’. God straft onmiddellijk, de Boeddha doet het op termijn.

  2. Tino Kuis zegt op

    Laurel en Hardy……Een schitterend duo. Die kameel…..Doet mij erg aan van Kooten en de Bie denken. Een mooi begin van de dag. Bedankt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website