Nieuws uit Thailand – 8 november 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
8 november 2014

Het Meteorological Department heeft gewaarschuwd voor noodweer in het Zuiden van Thailand. Een lagedrukgebied trekt vanaf vandaag tot maandag over de Golf van Thailand en het Zuiden. Het zorgt voor stormachtige wind en stortbuien die mogelijk overstromingen in Songkhla, Trang, Satun en Phatthalung veroorzaken.

Bewoners in zes districten in Narathiwat is geadviseerd hun bezittingen in veiligheid te brengen en vissers kunnen maar beter niet uitvaren, want er worden golven van 2 à 3 meter verwacht. Het personeel van boorplatformen bij Sathing Phra (Songkhla) in de Golf van Thailand is uit voorzorg naar de kust verkast.

– Japan heeft in principe zijn medewerking toegezegd bij de ontwikkeling van de zogeheten East-West Economic Corridor, een project waarvoor Thailand andere landen al een decennium warm probeert te maken. Belangrijkste onderdeel van het project is de aanleg van een 1.450 kilometer lange snelweg vanaf het westen van Mawlamyine in Myanmar via Tak en Mukdahan in Thailand en Savannakhet in Laos naar Danang in Vietnam. Japan is bereid Thailand te helpen bij het ontwikkelen van het wegdeel tussen Tak en Mukdahan.

De principeafsprak (meer is het niet) is begin deze week gemaakt tijdens een bezoek van een Thaise delegatie onder leiding van minister Prawit Wongsuwon (Defensie) aan Japan. De minister sprak met de Japanse vice-premier, de secretaris van de chef kabinet en de minister van Land, Infrastructure, Transport and Tourism.

Alhoewel Thailand de belangrijkste bestemming is voor Japanse investeringen in Asean en wereldwijd de op een na, zijn er de afgelopen jaren op topniveau tussen beide landen weinig contacten geweest. Met de komst van de Japanse premier Shinzo Abe lijkt daar verandering in te komen. Hij is de eerste Japanse premier die in bijna 10 jaar een bezoek aan Thailand brengt als onderdeel van zijn tour door Asean om de banden aan te halen.

– De zeventien opstellers van een verklaring, waarin ze zich distantiëren van het kabinet, het noodparlement en de nationale hervormingsraad, zijn vorige week door het Tweede Legerkorps op het matje geroepen. Ze werden telefonisch opgeroepen en door soldaten uit hun huis gehaald om stevig aan de tand te worden gevoeld over hun verklaring.

De zeventien zijn actievoerders (onder anderen een actievoerder tegen een kaliummijn in Udon Thani) en academici. Ze schrijven in de verklaring niet te zullen samenwerken met organen die door het leger worden gedomineerd, omdat ze het niet eens zijn met de coup.

Na ondervraagd te zijn, moesten ze een document tekenen waarin ze beloven niet deel te zullen nemen aan politieke activiteiten en het leger niet in het openbaar te kritiseren.

Srisuwan Khuankachorn, voorzitter van het NGO Coordinating Committee, dat het verhoor heeft veroordeeld, zegt dat de zeventien geen politieke activisten zijn maar samenwerken met dorpelingen, wier land is geconfisqueerd, oogsten zijn vernietigd en huizen verplaatst als gevolg van langdurige conflicten over landeigendom. Daar protesteerden ze al tegen voordat het leger de macht greep. Srisuwan vindt dat het monddood maken van de actievoerders het voorgenomen hervormingsproces van de regering ondermijnt.

Het Thai Lawyers for Human Rights Centre verdedigt de verklaring en zegt dat het oproepen van de zeventien een klimaat van angst creëert. Het vindt dat de staat van beleg het leger geen blanco cheque geeft om arbitrair te handelen, zoals het tot nu toe heeft gedaan.

De minister van Defensie bevestigt dat nog meer personen zijn opgeroepen voor een ‘goed gesprek’, onder anderen een voormalig Pheu Thai parlementslid. Aanleiding is het verzet van Pheu Thai-leden tegen de impeachment (afzetting) met terugwerkende kracht van twee partijgenoten, de voormalige voorzitters van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Het noodparlement gaat daarover een besluit nemen. De minister zegt dat de gesprekken tot doel hebben de toezegging te verkrijgen van de opgeroepen personen om zich te onthouden van politieke activiteiten.

Premier Prayut noemt de gesprekken geen vorm van onderdrukking door de junta. Ze hebben alleen maar tot doel de verspreiding van meningsverschillen te voorkomen. De minister: ‘Er is niets om je zorgen over te maken. De premier heeft als beleid dat gesprekken moeten worden gehouden om het begrip voor wat de regering doet, te bevorderen.’

– Premier Prayut heeft gisteren in zijn wekelijks tv-praatje Returning Happiness to the People voedselverkopers gewaarschuwd de verhoging van de LPG-prijs (butagas) van 50 satang niet te misbruiken om hun prijzen onredelijk te verhogen. Hij zegt dat prijsverhogingen voorkomen van 10 tot 15 baht voor gerechten als khao kaeng. Zo’n verhoging is buiten proporties en die dient gecorrigeerd te worden. ‘Je kunt beter meer voor lagere prijzen verkopen dan minder voor hogere prijzen’, adviseert Prayut de voedselverkopers.

– In het Maha Sawat kanaal in Nakhon Pathom is een auto gevonden met daarin het lichaam van een 35-jarige man die door een kogel om het leven was gekomen. Hij zat op de achterbank. In de wagen vond de politie 5.000 baht aan contant geld en een koffer met persoonlijke spullen. Een reddingswerker die hielp het lichaam te bergen, zegt een man in natte kleren te hebben gezien toen hij arriveerde, maar die maakte ijlings dat hij weg kwam in een gereed staande wagen.

– De gemeente Bangkok heeft 982.064 krathong uit de Chao Phraya, kanalen en vijvers gevist die er tijdens Loy Krathong op donderdag te water werden gelaten om de watergodin eer te bewijzen. Vergeleken met vorig jaar is de oogst 13 procent groter. Meer dan 90 procent was gemaakt van natuurlijke materialen zoals bananenbladen.

– Soldaten in het Zuiden die lijden aan stress, kunnen psychiatrische hulp en religieuze ondersteuning krijgen. Het aanbod volgt op een tragisch incident waarbij een ranger na een felle ruzie en het nuttigen van de nodige alcoholica drie collega’s doodschoot en en twee anderen verwondde.

– Bangkok en vier steden in het benedenstroomgebied van de Mekong bundelen de krachten om het toerisme in de regio te bevorderen. Dat hebben ze tijdens de gisteren beëindigde driedaagse conferentie van burgemeesters van Asean-hoofdsteden afgesproken.

De vijf gaan een alliantie vormen die als motto heeft ‘Five Cities – One Destination’. Het gaat om Phnom Penh, Vientiane, Ho Chi Minh City, Yangon (niet aanwezig tijdens de conferentie) en uiteraard Bangkok. Ze hebben ook al vijf fraaie doelstellingen bedacht en als eerste een internationaal cultureel uitwisselingsprogramma voor vertegenwoordigers van de vijf. De alliantie gaat ook proberen andere steden in de Mekong regio bij haar project te betrekken.

– Een gezamenlijk panel van de National Anti-Corruption Commission (NACC) en het Openbaar Ministerie heeft gisteren geen overeenstemming kunnen bereiken over strafrechtelijke vervolging van oud-premier Yingluck.

Besloten is dat de NACC enkele door het OM voorgestelde getuigen gaat horen. Het gaat om getuigen die al eerder door de NACC gehoord zijn en getuigen die door Yingluck zijn voorgesteld maar afgewezen zijn door de NACC. De NACC heeft erin toegestemd met enkele maar niet alle door het OM voorgestelde getuigen te zullen gaan praten. Na het getuigenverhoor beslist de procureur-generaal of de zaak aanhangig wordt gemaakt.

Volgens de NACC heeft Yingluck als voorzitter van het National Rice Policy Committee niets gedaan tegen de vermeende corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de uit de hand gelopen kosten. De NACC wil haar daarom laten vervolgens wegens grove nalatigheid.

Het panel is in september gevormd nadat het OM het verzoek van de NACC om tot vervolging over te gaan, had afgewezen. Het vond het bewijsmateriaal incompleet. Het besluit van de NACC dateert van medio juni.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Regering geeft land aan landloze boeren


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 8 november 2014”

  1. Gert zegt op

    Shinzo Abe de huidige premier van Japan was eerder al in Thailand.
    Hij was ook al premier van Japan van 2006 – 2007. Ik heb hem toen
    ontmoet in het vis restaurant Somboon op Surawong Road.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website