Nieuws uit Thailand – 8 november 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
8 november 2013

Maandag 11 november is een belangrijke dag in Thailand: Niet alleen behandelt de Senaat het omstreden amnestievoorstel, maar ook valt in Den Haag de beslissing of de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear Thais of Cambodjaans grondgebied is.

De aan de grens gelegerde Suranee Task Force van de tweede legerregio klaagt dat Cambodja troepenversterkingen naar het tempelgebied aan het sturen is. Volgens een bron rijden sinds zaterdag legervoertuigen met voedselrantsoenen, militaire voorraden en versterkingen naar de tempel.

Dinsdag heeft de taskforce daarover geklaagd bij het Township Border Committee. Het Cambodjaanse leger beweert dat het om voedsel en benodigdheden voor soldaten en hun gezinnen gaat. Maar de bron zegt dat ook versterkingen worden aangevoerd. Woensdag is de zoon van premier Hun Sen, kolonel Hun Manit, in het gebied gesignaleerd. Volgens het Thaise leger handelt Cambodja in strijd met de gemaakte afspraken dat er geen versterkingen naar het grensgebied zouden worden gestuurd.

Inmiddels blijft het wel rustig aan de grens. De districtschef van Ban Kruat in Buri Ram zegt dat het business as usual is op de markt in Chong Sai Taku. De grens is nog steeds open. Ook op de markt van Chong Sangam in het district Phu Sing (Si Sa Ket) is de situatie kalm, alhoewel er wel geruchten over een mogelijk conflict tussen beide landen circuleren.

Nog meer Preah Vihear nieuws:

 • De Dharma Yatra groep, die zich verzet tegen de inmenging van het Internationale Hof van Justitie in Den Haag, marcheerde gisteren over snelweg 24 naar een city pillar shrine in Kanthalarak in de hoop meer tegenstanders te mobiliseren. Morgen wil ze in het omstreden gebied demonstreren. De krant noemt helaas geen aantallen demonstranten.
 • De Thaise ambassadeur in Nederland (foto) verwacht dat Thailand en Cambodja na de uitspraak van het Hof aan de onderhandelingstafel plaatsnemen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken acht vier uitkomsten mogelijk: Het Hof zegt onbevoegd te zijn, Thailand of Cambodja krijgen hun zin of het Hof geeft beide landen de opdracht om over een nieuwe grens te onderhandelen.
 • Kenners beschouwen de eerste optie als een overwinning voor Thailand, omdat de zaak door Cambodja aanhangig is gemaakt. Cambodja vroeg het Hof in april 2011 het vonnis van 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd teruggewezen, nadere te preciseren. Phnom Penh stapte naar het Hof na grensgevechten met Thailand.
 • De echtgenote van Veera Somkwamkid, coördinator van het Thai Patriots Network die sinds eind 2010 wegens ‘spionage’ in Cambodja gevangen zit, denkt dat het vonnis van het Hof van invloed is op zijn gevangenschap. Volgens haar overweegt Cambodja hem vrij te laten. Maar wat er met hem na het vonnis gaat gebeuren, weet ze niet. De vrouw doet een beroep op alle Thais, de pers en de regering om Phnom Penh te vragen hem zo snel mogelijk vrij te laten. Begin dit jaar kreeg de secretaresse van Veera, die ook gevangen zat, gratie. Veera’s gevangenisstraf van 8 jaar werd toen met een half jaar verminderd. Omdat Veera een derde van zijn straf heeft uitgezeten, komt hij in aanmerking voor een transfer naar Thailand om daar de rest van zijn straf uit te zitten.

– Met de geldautomaten van vijf banken in All Seasons Place en het Rolex gebouw aan de Witthayu weg in Bangkok is door geboefte uit de Oekraïne geknoeid, waardoor ze al bij 43 personen geld van de rekening hebben kunnen halen. De politie geeft het (voor de hand liggende) advies om de automaten te mijden. Klanten wordt verder geadviseerd hun hand boven het toetsenbord te houden, wanneer ze hun code intikken. Tevens doen ze er goed aan zich te registreren voor een sms-notificatie wanneer een transactie wordt verricht. Naar mijn weten kennen Nederlandse banken die service niet.

– Zeg Kallapraphuek Farm en Thai kunnen je vertellen dat er de beste mango’s van het land vandaan komen. Maar het grootste deel van de boomgaard in Chachoengsao is door de overstromingen vernield. Twaalfhonderd bomen waren niet bestand tegen het water dat vanuit Prachin Buri en Nakhon Nayok het district Bang Khla instroomde.

Volgens sommige boeren werd ook water omgeleid, zodat het Bangkok niet zou bereiken. ‘Ze wilden Bangkok redden. Phu yai (senior officials) kozen voor de grote industrieën in plaats van ons boeren. Ze vonden dat de schade aan boerderijen qua waarde er weinig toe deed’, zegt Chumphon Anantarakitti (51), eigenaar van de beroemde boomgaard.

Kallapraphuek Farm werd 50 jaar geleden gesticht door de vader van Chumphon en verwierf faam met de teelt van mangosoorten als khiew sawuey, thawai duen kao en nam dork mai. Mango’s die gegeten moeten worden wanneer ze nog niet rijp zijn. Dan zijn ze knapperig en hebben een milde, natuurlijke zoete smaak. Ministers van landbouw van andere landen bezochten de boomgaard en ook belangrijke Thais namen een kijkje. Op de boomgaard werd al vroeg gepionierd met zaadloze mango’s.

Chumphon krijgt van de regering een bedrag van circa 50.000 baht ter compensatie van de geleden schade, maar dat bedrag is bij lange na niet genoeg om de boomgaard te herstellen, zegt hij. Het is niet eens genoeg om spruiten te kopen.

– De zeldzame dugong (zeekoe) is binnen 16 jaar uitgestorven in de wateren van Trang. Bij een recente telling van het Phuket Marine Biological Centre zijn 110 tot 125 zeekoeien geteld, vorig jaar waren dat er nog 135. De dieren leggen door de destructieve visvangt het loodje. Gemiddeld gaan twaalf dieren er per jaar aan. Als dat in hetzelfde tempo zo doorgaat, is het over 16 jaar over en uit voor de zeekoe in Trang.

– De geplande waterwerken waarvoor de regering 350 miljard baht heeft uitgetrokken, beschermen het land de komende honderd jaar tegen overstromingen. Deze boude bewering deed Apichart Anukularmphai, adviseur van een subcommissie van het Water and Flood Management Committee, op de tweedaagse conferentie ‘Challenges in flood risk management in urban areas of river deltas in South and Southeast Asia’ in Bangkok.

Het miljardenplan bestaat volgens Apichart uit herbebossing, de aanleg van waterreservoirs, omleidingskanalen en herbestemming van wateropslaggebieden. In 36 provincies worden thans hoorzittingen over de geplande werken gehouden. Apichart verdedigde de gehanteerde design-and-build methode, want daardoor worden tijd en geld gespaard. Volgens critici biedt die methode, waarbij ontwerp en bouw in handen van één bedrijf zijn,  volop gelegenheid voor corruptie.

In het artikel mis ik elke verwijzing naar de bouw van enkele hoogst omstreden dammen, maar misschien heeft Apichart daar wijselijk zijn mond over gehouden. Dat zou me niet verbazen. Zoals het gezegde luidt: Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

– Vier scholen bij de protestlocatie op de Ratchadamnoen Avenue houden vandaag de deuren gesloten om de veiligheid van leerlingen niet in gevaar te brengen. Diverse wegen in de buurt zijn afgesloten, zodat ze al moeilijker bereikbaar zijn. Wanneer de deuren weer opengaan, is nog niet bekend.

– In het district Muang (Yala) heeft de politie vijf nepbommen gevonden. In drie gevallen ging het om een kartonnen doos met tape eromheen. Daar bleek zand in te zitten.

Gisterochtend is in Muang (Narathiwat) een dorpshoofd doodgeschoten. Toen de man van een theehuis terugliep naar zijn huis, opende een man die in de laadbak van een passerende pickup truck zat, het vuur op hem. Het dorpshoofd stierf ter plaatse.

– Twee Russische toeristen zijn om het leven gekomen toen hun auto woensdagavond laat op de Nakhon Si Thammarat-Surat Thani weg tegen een boom botste. Een derde passagier werd gewond. Het drietal was onderweg naar Koh Samui. Mogelijk is de chauffeur achter het stuur in slaap gevallen.

– Het dodental van de ramp met de veerboot in Pattaya is naar zeven opgelopen. Het 12-jarige Russische jongetje dat zwaar gewond was, overleed gisteren in het ziekenhuis van Si Ratcha. In het ziekenhuis liggen nog drie slachtoffers, maar die zijn niet in levensgevaar.

– De douane van Suvarnabhumi heeft 475 beschermde schilpadden onderschept. Ze zaten in twee koffers die onbeheerd waren achtergelaten. De koffers kwamen uit Dhaka in Bangladesh. De douane hoopt via Immigration de eigenaar te kunnen achterhalen.

Economische nieuws

– De regering heeft een nieuwe taskforce gevormd om het Dawei-project in oost Myanmar van de grond te tillen. Thailand en Myanmar willen daar een diepzeehaven en een economische zone (lees: industrieterrein) ontwikkelen, maar erg veel vorderingen zijn er nog niet gemaakt.

De taskforce, die onder leiding staat van minister Pongsak Raktapongsaipal (Energie), ging gisteren met ambtenaren van de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken en vertegenwoordigers van de National Economic and Social Development Board voor overleg naar Myanmar.

Het ambitieuze project ligt stil vanwege meningsverschillen tussen projectontwikkelaar Dawei Development Co, opgericht door Thailands grootste aannemer Italian-Thai Development Co, en de regering van Myanmar.

Op 21 november vergadert het Joint Coordinating Committee in Bangkok, maar die vergadering wordt uitgesteld, wanneer het de taskforce niet lukt de meningsverschillen bij te leggen. Geprobeerd wordt Japan als derde partner bij het project te betrekken, maar het land heeft meer tijd nodig voor een haalbaarheidsstudie. De regering van Thailand wil dat Thaise overheidsbedrijven in energiecentrales in Dawei gaan investeren.

– Bij het bepalen van de advertentiebudgetten voor volgend jaar houden reclamemakers rekening met twee factoren: de politieke onzekerheid en de verminderde koopkracht van consumenten. ‘Wanneer de protesten van korte duur zijn, zullen de reclame-uitgaven volgend jaar stijgen en de verkopen opjagen’, zegt Wannee Rattanapon, president van de Media Agency Association of Thailand. Maar wanneer de protesten langer duren dan de roodhemdprotesten in 2010 blijven de uitgaven op hetzelfde niveau.

Dit jaar wordt naar verwachting 3 procent meer uitgegeven dan vorig jaar toen 113 miljard baht werd besteed aan reclame. De producenten van consumentengoederen hebben hun budgetten sterk ingekrompen; telecoms en producenten van groene thee vergrootten hun budget dankzij hun hogere omzet.

Voor multinationale bedrijven is vertrouwen de belangrijkste factor wanneer ze de marktsituatie evalueren en hun verkoopactiviteiten plannen. Wanneer de verkoop terugloopt, gaat het reclamebudget als eerste omlaag. Normaal is het vierde kwartaal het beste kwartaal van het jaar, maar gezien de politieke situatie stellen veel bedrijven hun geplande marketing activiteiten en verkoopcampagnes uit. Ter illustratie: Greater Bangkok telt momenteel 200 lege billboards.

– Thaise touroperators zijn bang dat ze door touroperators uit Singapore uit de markt worden gedrukt, wanneer eind 2015 de Asean Economic Community van kracht wordt. Die touroperators hebben een sterke financiële backup.

In Thailand is het heel gemakkelijk een reisbureautje te beginnen. Daarvoor is een bankgarantie van 200.000 baht voldoende. In Singapore is twaalf keer zo veel nodig. In Laos kun je met 370.000 baht beginnen, in Brunei met 800.000 baht en in Maleisië met 1,1 miljoen baht.

Behalve de zwakke financiële positie van de Thaise touroperators beschikken ze niet over voldoende talenkennis en kennis van de geschiedenis. Daarentegen missen attracties in Laos, Cambodja, Myanmar en Vietnam toeristisch management, alhoewel ze nieuwer zijn dan in Thailand.

Volgend jaar begint het Tourism Department met een project om het tekort aan gidsen, die Russisch, Chinees en Koreaans spreken, te helpen oplossen. De universiteit van Chiang Mai is begonnen met de training van 50 studenten tot tourgids voor Chinese toeristen in de noordelijke provincies.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 8 november 2013”

 1. justHarry zegt op

  “Het dodental van de ramp met de veerboot in Phuket is naar zeven opgelopen. Het 12-jarige Russische jongetje dat zwaar gewond was, overleed gisteren in het ziekenhuis van Si Ratcha. In het ziekenhuis liggen nog drie slachtoffers, maar die zijn niet in levensgevaar”

 2. Dutchie01 zegt op

  @justHarry
  Vraagje;
  wat is de bedoeling van je quote uit N.u.T. van Dick van der Lugt?

  • justHarry zegt op

   Het comment is niet compleet maar het komt erop neer dat ik de ‘mod’ or whatever wilde aangeven dat er een foutje in het bericht zit …

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ justHarry Bedankt voor de tip. Phuket moet Pattaya zijn. Inmiddels gecorrigeerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website