Meldde de krant gisteren dat de motortaxibestuurders in Bangkok een groen lichtgevend hesje krijgen, vandaag wordt gemeld dat het om een groene strip op de voor- achterkant van het bekende oranje hesje gaat. De junta zou van gedachte zijn veranderd. [Of de krant blunderde weer eens.] Op de achterkant komt de naam van de bestuurder.

Verder zat het er natuurlijk dik in dat de bestuurders zouden gaan koeren over het vrijgeven van de markt oftewel: de limiet op het aantal bestuurders vervalt. En dat leidt volgens hen tot een overaanbod [en inkomstenderving, maar dat zeggen ze er niet bij].

Een bestuurder in Ekamai zegt dat er al genoeg bestuurders zijn. Zijn standplaats telt 25 bestuurders. ‘Waar moeten die allemaal staan als ze geregistreerd zijn?’

Een bestuurder in Thong Lor vindt dat de maatregelen van de junta al eerder genomen hadden moeten worden. Hij verwacht dat het plan van de NCPO werkt, want alleen ongeregistreerde bestuurders zijn afhankelijk van bescherming door de maffia. ‘Als iedereen geregistreerd is, heeft niemand aan die bescherming behoefte.’

Een bestuurder die 200 baht per maand dokt, zegt dat je weinig aan dat geboefte hebt. Ze helpen bij kleine verkeersovertredingen, maar als een bestuurder bij een ongeluk in de problemen komt, zijn ze in geen velden of wegen te bekennen.

– Lof van de ambassadeurs van Laos, Cambodja en Myanmar voor de aanpak van de problemen met buitenlandse werknemers. Gisteren namen ze een kijkje in Samut Prakan, waar migranten zich moeten registreren bij een one-stop servicecentrum. Eveneens gisteren ging in nog eens zeven provincies zo’n centrum open. De migranten krijgen er een tijdelijke werkvergunning.

Ambassadeur Ly Bounkham van Laos prees de instelling van die centra. ‘Het verkort het registratieproces en maakt het meer transparant’, zei hij. ’Het is een goede dienstverlening omdat het misbruik van migranten en andere problemen kan voorkomen, zoals mensenhandel.’ De Cambodjaanse ambassadeur zei te hopen dat de migranten dankzij het systeem nu aanspraak kunnen maken op de voorzieningen, waarop ze recht hebben. De ambassadeur van Myanmar riep zijn landgenoten op om zich toch vooral te registreren.

– De openbare aanklager en de familie van de vermoorde Saoedische zakenman Mohammed al-Ruwaili zijn in beroep gegaan tegen de vrijspraak voor vijf politieagenten, die ervan beschuldigd zijn hem 24 jaar geleden te hebben ontvoerd en vermoord.

Volgens de Southern Bangkok Criminal Court was er onvoldoende bewijs voor het ten laste gelegde. Zo lukte het de verdediging niet een sleutelgetuige laten opdraven. De rechtbank had alleen een verklaring van die man, vorig jaar afgelegd, maar die kwam niet overeen met eerdere verklaringen van hem in 1992 en 1993.

Na de vrijspraak zeiden de Saoedische zaakgelastigde en de familie teleurgesteld te zijn. De zaakgelastigde vroeg zich af waarom de president van de rechtbank maanden eerder was vervangen. Het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken vermoedt beïnvloeding van de rechtsgang.

De zaak Ruwaili en de moord op vier Saoedische diplomaten in 1989 en 1990 zorgen sindsdien voor verzuurde verhoudingen tussen beide landen. Saoedi-Arabië verwijt Thailand laksheid.

– De politie is op zoek naar de echtgenoot van een zwangere vrouw, die zaterdag dood in haar appartement in Chatuchak (Bangkok) werd gevonden. Ze was verschillende keren met een mes gestoken. De echtgenoot wordt als hoofdverdachte beschouwd.

– In Than To (Yala) is gisteren een militaire ranger door een ontploffende mijn om het leven gekomen. Een andere werd gewond. De twee maakten deel uit van een team rangers dat te voet patrouilleerde op een weg waarover onderwijzers reizen. Opstandelingen, die zich aan beide zijden van de weg hadden verschanst, brachten een mijn tot ontploffing en openden het vuur. Na een vuurgevecht van een kwartier trokken ze zich terug.

– De Kiesraad zit niet stil, alhoewel er voorlopig geen verkiezingen komen. Na een vergadering van zeven [!] uur lag er een pakket maatregelen op tafel, waaronder het voorstel parlementsleden minder afhankelijk te maken van hun partij, zodat ze zich meer met hun kiesdistrict kunnen bezighouden. De Kiesraad wil de districten ook vergroten, hetgeen het kopen van stemmen bemoeilijkt, en de raad wil de verhouding tussen landelijk gekozen MP’s en districts MP’s wijzigen. Thans is die 1 op 3, maar dat verschil is te groot.

– Weg met het bestuur van de Government Pharmaceutical Organisation (GPO), de organisatie die geneesmiddelen produceert en verstrekt aan staatsziekenhuizen. Acht gezondheidsclubs, waaronder de organisatie van plattelandsartsen, vinden dat de bestuursleden slecht functioneren en ze vermoeden problemen die te maken hebben met corruptie.

De klachten deponeerden ze gisteren bij het klachtencentrum van de junta in het Government House. Volgens de klagers wordt de GPO steeds ‘zwakker en zwakker’. De huidige bestuursvoorzitter zou gelden hebben misbruikt voor een reisje naar de VS, golfspel, brandstof en zijn mobiele telefoon. Ze verwijten de directeur de productie van enkele medicijnen te hebben stopgezet. Staatsziekenhuizen zouden al medicijnen tekort komen.

De GPO kwam eerder in het nieuws toen de directeur de zak kreeg vanwege vermeende nalatigheid bij de bouw van een vaccinfabriek en vermeende onregelmatigheden bij de aankoop van Chinese componenten voor paracetamol. De gezondheidsclubs noemen zijn ontslag onwettig. Bovendien had hij goed gepresteerd: hij vergrootte in 2011 de omzet naar 12 miljard baht.

– Het ministerie van Onderwijs gaat uitzoeken hoe het toch komt dat grote aantallen leerlingen bijles volgen om een betere kans te hebben bij de toelatingsexamens voor de universiteit. [Nou, dat kan ik ze wel vertellen: omdat op veel scholen slecht onderwijs wordt gegeven. Maar naar mij zullen ze wel niet luisteren.]

Maar er gloort hoop aan de horizon. Wanneer de redenen bekend zijn, kan het onderwijs worden verbeterd, zegt Suthasri Wongsamarn, permanent secretaris van het ministerie van Onderwijs. En dat scheelt de ouders, die de bijlessen betalen, een hoop geld. Het initiatief van Onderwijs is een reactie op opmerkingen van Prayuth, vrijdag in zijn tv-toespraak. Hij zei precies hetzelfde.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Grootscheepse zoektocht naar vermist meisje (13)
Nu al in 12 provincies verdachte toestanden met rijst


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 8 juli 2014”

 1. Hans van Mourik zegt op

  Ikzelf heb 10-jaar lang les gegeven op diverse overheidscholen (lager onderwijs).
  De meeste leerkrachten op deze scholen zijn min of meer luie donders…
  van maandag t/m vrijdag als de kinderen al in hun klaslokaal zitten te wachten (09.00 AM).,
  komt de meester of juf veelal om ca 09.30 AM pas in het klaslokaal met zojuist gekocht eten + drinken voor zichzelf…ik mag aannemen dat dit een “schoolbrunch” is!
  Dan geeft deze leerkracht vervolgens de kinderen opdracht om een paar pagina’s uit een leerboek over te schrijven.,gaat eventjes met haar stokje (schoolwapen) in het rond zwaaien, en gaat daarna met haar gekochte brunch naar een ander lokaal om aldaar met andere leerkrachten gezellig te brunchen.
  Dit achterlijke gedoe gaat helaas bij veel lager onderwijs van de overheid vijf dagen per week zo!
  Men kan wel raden wat de kinderen in zo’n week hebben geleerd!
  Vandaar dat deze leerkrachten het goed menen met hun leerlingen, en de ouders een alternatief aanbieden om vervolgens hun kroost op de zaterdag bijlessen te geven in het vrije schoolcomplex…tegen betaling natuurlijk rechtstreeks aan de desbetreffende leerkrachten, en deze geven dan vervolgens eveneens een deel aan het schoolhoofd…en het onderhoofd.
  Zo is iedereen gelukkig in het thaise onderwijs…de kinderen, de ouders, de leerkrachten, de kantine, het schoolhoofd en het onderhoofd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website