Tijdens de ‘seven dangerous days’ zijn 4.956 automobilisten bekeurd omdat ze te veel hadden gedronken. Dat aantal ligt 20 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

De toename is volgens het Department of Probation te danken aan strengere controles. De meeste bekeuringen werden uitgedeeld in Bangkok. Volgens een nieuwe verkeerswet, die in augustus van kracht werd, kunnen de desbetreffende automobilisten gestraft worden met gemeenschapsdienst.

– Voor de tweede keer is het Chao Fa filiaal van de Kasikornbank in Phuket beroofd. Gistermiddag ging een man er vandoor met 260.000 baht. Hij bedreigde een werkneemster met wat op een .38 pistool leek en liet een papieren zak met geld vullen. De man droeg een motorhelm waardoor zijn gezicht aan het zicht werd onttrokken. In januari vorig jaar ging een man er met 600.000 baht vandoor. In het filiaal, dat gevestigd is in warenhuis Tesco Lotus, is geen bewaker werkzaam.

– Thailand geeft zich in Den Haag niet zonder slag of stoot gewonnen in de juridische strijd om het eigendom van de 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear. De regering zal er alles aan doen, zegt premier Yingluck, om de souvereiniteit van het land te beschermen.

Yingluck wil niet dat de grenskwestie binnenlands onaardt in politiek geharrewar. Daar begint het wel op te lijken, want de People ’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) heeft de regering opgeroepen de rechtsbevoegdheid van het Internationale Hof van Justitie (ICJ) niet te erkennen en het militante Thai Patriots Network gaat een aanklacht tegen het ministerie van Buitenlandse Zaken indienen omdat het ‘valse informatie’ over het grensconflict met Cambodja heeft verspreid. Op 21 januari houdt het netwerk een rally op de Royal Plaza.

Yingluck probeert de gemoederen te bedaren, nadat minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlande Zaken) zijn twijfels had geuit of de zaak valt te winnen. Cambodja heeft het ICJ gevraagd zijn vonnis van 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, te herinterpreteren met het doel het Hof een uitspraak te ontlokken over het omstreden gebied. Destijds baseerde het Hof zich op de zogeheten Dangrek kaart en wanneer het Hof dit weer zou doen, wordt ook de 4,6 vierkante kilometer aan Cambodja toegewezen. In april houden beide landen een mondeling pleidooi voor het Hof, dat naar verwachting in oktober vonnist.

Surapong zei gisteren dat hij met zijn collega van Defensie gaat overleggen over de vorming van een gezamenlijk team dat tot taak krijgt de bevolking te informeren over de Preah Vihear kwestie.

De PAD heeft niet alleen opgeroepen de rechtsbevoegheid van het ICJ niet te erkennen, maar tevens opgeroepen een eventuele ongunstige uitspraak te negeren. Verder vindt het PAD dat de regering zich niets moet aantrekken van het tussenvonnis van het ICJ, waarbij een gedemilitariseerde zone bij de tempel werd ingesteld. Maar die oproep is vrij overbodig, want tot nu toe hebben beide landen nog nauwelijks soldaten teruggetrokken.

Volgens senator Kamnoon Sitthisamarn hoeft de regering de rechtsbevoegdheid helemaal niet te erkennen. De laatste keer dat dit is gebeurd, was in 1949 en die erkenning zou slechts 10 jaar geldig zijn. Kamnoon zegt dat Thailand juridisch niet is gebonden om aan de uitspraak van het Hof te voldoen, omdat er sinds 1959 meer dan 50 jaar zijn verlopen.

[Wie geïnteresseerd is in de details, zie: http://tinyurl.com/d9ok3mm.]

– Het lijkt erop dat de NBTC liever niet zijn vingers brandt aan de vrijdag abrupt gestopte soapserie Nua Mek 2 (Beyond the Cloud, of Beyond Comparison). De Thai Constitution Protection Commission (TCPC)  had de tv-waakhond gevraagd kanaal 3 opdracht te geven de laatste aflevering alsnog uit te zenden, maar de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) heeft ervoor gekozen een sub-panel de zaak te laten onderzoeken. Naar verluidt zou de serie onder politiek druk zijn gestopt.

De TCPC heeft de tv-waakhond een week de tijd gegeven om een besluit te nemen. Als dat uitblijft, stapt ze naar de bestuursrechter. Behalve uitzending van de laatste aflevering eist ze dat de regering de concessie van (overheids)kanaal 3 intrekt wanneer de rechter oordeelt dat de tv-zender zich schuldig heeft gemaakt aan schending van de rechten en vrijheid van personen.

Senator Somchai Sawaengkarn heeft zich ook in de zaak gemengd. Hij heeft premier Yingluck, de NBTC, de National Human Rights Commission en de National Anti-Corruption Commission opgeroepen onderzoek te doen naar de afgelasting. Premier Yingluck houdt zich van de domme. Ze heeft verslaggevers verteld dat ze niets weet van de abrupte stopzetting.

Gisteren werd de website van kanaal 3 gehackt. Een soapfan had dwars over de pagina de prikkelende vraag geplaatst: Waar is mijn Nua Mek 2?

– De douane op Suvarnabhumi en de luchthaven van Ho Chi Minh City (Vietnam) heeft zondag rinoceroshoorns met een totaal gewicht van 27 kilo en een waarde van $US 1,4 miljoen inbeslaggenomen. Op Suvarnabhumi werd een Vietnamse man gearresteerd die 10,6 kilo aan hoorns in zijn bagage bij zich had. De man kwam uit Ethiopië en zou een aansluitende vlucht naar Hanoi nemen. De hoorns kwamen uit Mozambique.

Rinoceroshoorns zijn met name in Vietnam populair vanwege hun veronderstelde medicinale eigenschappen. Op de zwarte markt kost 1 gram $5.000.

– Wanneer vice-gouverneur Teerachon Manomaiphibul van Bangkok niet op het matje komt bij het Department of Special Investigation (DSI), zal de DSI niet schromen een arrestiebevel tegen hem aan te vragen.

Teerachon is door de DSI opgeroepen in verband met het onderzoek naar het contract dat de gemeente Bangkok met metro-exploitant BTSC heeft afgesloten. Dat contract zou niet in de haak zijn. Behalve Teerachon zijn ook de gouverneur, enkele ambtenaren en twee bedrijven van corruptie beschuldigd.

Teerachon heeft de DSI laten weten dat ze niet bevoegd is de zaak te onderzoeken. Alleen de National Anti-Corruption Commission is dat volgens hem.

– Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok heeft besloten twee weken voor het einde van zijn zittingsduur af te treden. Hij heeft daardoor twee extra weken om campagne te voeren voor zijn herverkiezing. De aanvankelijk in februari geplande gouverneursverkiezing wordt nu op 3 maart gehouden. Deze week maakt regeringspartij Pheu Thai officieel bekend wie het tegen Sukhumbhand gaat opnemen. Naar verwachting brengt de partij Pongsapat Pongcharoen in de strijd, vice-hoofd van de landelijke politie.

– Omdat de twee rechtscolleges te veel macht hebben en zich met de politiek bemoeien, wil een sub-commissie van het Huis van Afgevaardigden ze opheffen. Het gaat om het Constitutionele Hof en de afdeling voor politieke gezagsdragers van de Hoge Raad.

Het Constitutionele Hof zou volgens de commissie vervangen moeten worden door een tribunaal, waarvan de leden door het parlement worden gekozen, en zaken die nu door de speciale afdeling worden behandeld zouden door een rechtbank gedaan kunnen worden. Volgens commissievoorzitter Sophon Phetsawang is er geen land in de wereld dat zo’n speciale afdeling voor politieke gezagsdragers heeft.

De sub-commissie wil nog meer snoeien. Het kantoor van de Ombudsman dient te verdwijnen en de National Anti-Corruption Commission moet aan banden worden gelegd.

Niettemin ontkent Sophon dat de voorstellen van de commissie tot doel hebben de macht van onafhankelijke organisaties in te perken ten gunste van politici. ‘Power belongs to the people who exercise it through parliament. If power is abused, they [MP’s] won’t be elected’, zegt hij.

– De Nitirat groep, een groep progressieve docenten recht aan de Thammasat universiteit, stelt voor dat politieke amnestie voor roodhemd demonstranten wordt meegenomen bij wijziging van de grondwet. De groep wil dat de grondwet een apart hoofdstuk krijgt, waarin de amnestie wordt geregeld. Een commissie van 5 personen zou moeten beslissen over het verlenen van amnestie.

Nitirat geeft daaraan de voorkeur omdat in dat geval de autoriteiten, die protesten hebben neergeslagen, niet profiteren van amnestie, wat ze wel zouden doen wanneer amnestie via een speciale wet of decreet wordt geregeld.

‘Dit voorstel heeft geen precedent’, zegt Worachet Pakeerat van Nitirat. ‘Het heeft tot doel de autoriteiten een lesje te leren. Het zal een concreet platform vormen om de strafvrijstelling in onze samenleving te ontmantelen.’

– Van nu af aan worden herbebossingsprojecten alleen uitgevoerd in samenwerking met de lokale bevolking, belooft Boonchob Sutthamanuswong, hoofd van het Royal Forest Department (RFD). In het verleden gebeurde dit niet altijd, zodat projecten mislukten.

Dit jaar begint de RFD met een 5-jaren plan dat tot doel heeft 150.000 rai aan aangetaste bossen te rehabiliteren. Als eerste komt dit jaar het stroomgebied van zes rivieren aan de beurt: Ping, Wang, Yom, Nan, Pasak en Sakae Krang. In de tweede fase volgen nog eens 11 stroomgebieden. De te planten bomen kosten 19 baht per stuk. Bewoners worden bij de herbebossing betrokken. Ze worden ingehuurd om bomen te planten en voor de herbeplante plaatsen te zorgen.

– Hij wilde vermomd als monnik vluchten naar Myanmar, maar dat lukte mooi niet. De politie arresteerde gisteren in Mae Ai (Chiang Mai) een 22-jarige man, die zijn vriendin in Pak Kret (Nonthaburi) had vermoord. Haar lichaam werd op 1 januari gevonden. Haar nek was met een mes bewerkt, haar oren waren afgesneden en haar genitaliën verminkt. Het lichaam vertoonde ook op enkele plekken brandwonden.

– Vijftig dorpelingen van Ban Kaeng Yai (Prachin Buri) blijven zich verzetten tegen de aanleg van een reservoir in het district Nadi, wanneer ze niet behoorlijk worden gecompenseerd. Ze voeren al sinds 9 december actie. [Maar hoe, vermeldt het bericht niet.]

Het Royal Irrigation Department heeft een compensatie van 700.000 baht per gezin aangeboden, maar dat bedrag vinden de bewoners te laag om alle verhuiskosten van te betalen. Ze eisen 5 miljoen baht.

Economisch nieuws

– Vanaf april moet witte exportrijst gekeurd worden door het Office of Commodity Standards (OCS). De keuring moet het mengen van Thaise met inferieure rijst uit buurlanden voorkomen. Sinds 2002 wordt alleen Hom Mali door het OCS gekeurd. De exporteurs zijn niet blij met de nieuwe maatregel. ‘Ze betekent hogere kosten en meer tijd om alle exportprocedures te doorlopen door het lange bureaucratisch systeem’, zegt een bron.

Verzendingen van witte rijst worden thans geïnspecteerd en geverifieerd door de Board of Trade waarna de douane een exportvergunning verleent. Volgens de exporteurs komt daarin geen verandering maar wordt een extra procedure toegevoegd. Bovendien krijgt de OCS nu de mogelijkheid om rijstexporten te reguleren.

Voor dit jaar zijn de exporteurs weinig optimistisch omdat er een enorm aanbod in de markt is, met name vanuit Thailand. De trage wereldmarkt en de uitdijende voorraad van de regering zullen ook invloed hebben op de export. Vorig jaar exporteerde Thailand 6,9 miljoen ton rijst, 30 procent minder dan het jaar ervoor.

De Thai Rice Exporters Association verwacht dat de particuliere bedrijven dit jaar tussen de 6 en 6,5 miljoen ton rijst zullen exporteren, exclusief de rijstverkopen door de regering.

China, een grote koper van Thaise rijst, vergroot naar verwachting zijn rijstproductie van 140 naar 143 miljoen ton rijst, waardoor het land minder hoeft te importeren. De twee grootste rijstexporteurs, India en Vietnam, gaan dit jaar meer rijst verkopen en Myanmar en Cambodja verschepen respectievelijk 1,5 miljoen ton en 1 miljoen ton.

De exporteurs houden de overheid scherp in de gaten uit angst dat de regering rijst uit haar gigantische voorraad goedkoop gaat dumpen. Zoals bekend koopt de regering in het kader van het rijsthypotheeksysteem de paddy van boeren op voor prijzen die 40 procent boven de marktprijzen liggen. Die te dure rijst is kansloos op de exportmarkt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website