De voorgenomen moordaanslag op oud-premier Thaksin is mogelijk gefabriceerd om hem een geloofwaardig excuus te geven Tachilek niet te bezoeken, zeggen ‘intelligence analysts’, zoals Bangkok Post deze geheimzinnige bronnen noemt.

Thaksin zou nooit de bedoeling hebben gehad de grensplaats in Myanmar te bezoeken. Omdat er een arrestatiebevel tegen hem loopt, zou dat de druk op de regering Yingluck hebben vergroot. Door de doodsdreiging te fabriceren, heeft Thaksin een geloofwaardig excuus om zijn bezoek te annuleren zonder duizenden roodhemden, die hem hadden willen opzoeken, voor het hoofd te stoten.

De oud-premier komt nu één dag naar Myanmar en wel op donderdag voor een ontmoeting met president Thein Sein in Nay Pyi Taw. Het vervallen bezoek aan Tachilek stond gepland voor vrijdag en zaterdag. Zie verder de berichtgeving in Nieuws uit Thailand van 6 november.

– Vier leden van een drugsbende van zes, die in oktober vorig jaar 13 Chinese opvarenden op de Mekong hebben vermoord, zijn door de rechtbank in China tot de doodstraf veroordeeld. Eén man kreeg een voorwaardelijke doodstraf en één kreeg een gevangenisstraf van 8 jaar. De bende die opereerde vanuit Shan in Myanmar, stond onder leiding van Naw Kham. Kham werd in april gearresteerd en door Laos naar China uitgewezen.

– Het speciaal voor de wereldkampioenschappen gebouwde Futsal stadion in Nong Chok (Bangkok) mag van de Fifa niet in gebruik worden genomen. De veiligheid van publiek, spelers en andere bezoekers is niet gegarandeerd en niet alle faciliteiten zijn in optimale conditie. De gemeente Bangkok had gehoopt dat het stadion vanaf de kwartfinales gebruikt had kunnen worden.

Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok vindt de beslissing sneu voor alle mensen die de afgelopen maanden hard gewerkt hebben om het stadion op tijd klaar te krijgen. Hij geeft vandaag een persconferentie waarop hij in detail een toelichting geeft op de beslissing van Fifa. Vice-gouverneur Taya Teepsusuwan zegt dat het stadion waarschijnlijk dienst gaat doen als jeugdsportstadion, waar nationale sportevenementen worden gehouden.

De kwartfinale wordt nu gespeeld in het Nimibutr Gymnasium , de halve finale en finale in het Hua Mark Indoor Stadium, beide in Bangkok. De kaartjes die al gekocht zijn voor het stadion, geven toegang tot deze lokaties.

– Weer zo’n leuk luchtkasteel van minister Boonsong Teriyapirom (Handel)? De regering probeert met China een deal te sluiten om van 2013 tot 2015 5 miljoen ton rijst te verkopen, zegt hij. Die intentie zou in december in een Memorandum of Understanding worden vastgelegd. Volgens een bron bij het ministerie van Handel zijn er bij de deal geen particuliere bedrijven uit China of Thailand betrokken.

Rijstexporteurs zijn sceptisch, want China importeert gemiddeld 500.000 tot 1 miljoen ton rijst per jaar uit verschillende landen, waaronder Thailand. Wel zegt Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, dat China dit jaar meer importeert omdat het zuiden van het land wordt getroffen door een grote droogte. Hij verwacht dat 2,5 tot 3 miljoen ton wordt geïmporteerd. Over de levering van 1,5 miljoen ton door Vietnam is al overeenstemming bereikt en ook uit Pakistan koopt China rijst.

Minister Boonsong beweerde eerder dat Thailand contracten met vier landen heeft afgesloten over de levering van rijst, maar de rijstexporteurs denken dat de minister ook toen blufte. De minister en zijn minsterie staan onder grote druk om de in het kader van het hypotheeksysteem opgekocht rijst te slijten. Daarvoor heeft de regering aan de boeren een prijs betaald die zo’n 40 procent boven de marktprijs ligt. Tot nu toe is er nog nauwelijks iets van verkocht.

China is ’s werelds grootste rijstproducent met vorig jaar een productie van 141 miljoen ton (gepelde) rijst. De FAO verwacht voor China dit jaar een grotere productie. De wereldproductie wordt geschat op 724,5 miljoen ton (483,1 miljoen ton gepeld). Eerder verwachtte de FAO 732,3 miljoen ton (488,2 miljoen ton gepeld).

– De Senaat heeft gisteren in eerste lezing twee wetsvoorstellen goedgekeurd tegen het witwassen van geld en terrorisme. De wetsvoorstellen hebben al het groene licht gekregen van het Huis van Afgevaardigden. Haast is geboden wil Thailand geschrapt worden van de zogeheten Tier 2 Watch List van de Financial Action Task Force (FATF). Die lijst bevat de namen van landen die te weinig tegen witwassen en terrorisme doen. Wanneer Thailand naar de Tier 3 lijst zakt, volgen handelssancties.

Senator Khamnoon Sithisamarn vindt dat een buitenlandse organisatie [lees: de FATF] zich bemoeit met de interne aangelegenheden van Thailand. Hij heeft kritiek op de tijdsdruk die op de beraadslagingen staat. ‘De economie van Thailand wordt gegijzeld.’

Het bedrijfsleven houdt intussen zijn adem in. De Federation of Thai Industries hoopt dat de wetten tijdig worden gepubliceerd in de Royal Gazette, want begin volgend jaar buigt de FATF zich over herziening van de lijst.

– Na 7 jaar overleggen Myanmar en Thailand weer over grenskwesties. De laatste keer dat dit gebeurde was in november 2005. Vandaag en morgen vergadert het Thai-Myanmar Joint Boundary Committee in Nay Pyi Taw (Myanmar). Concrete afspraken zullen er waarschijnlijk nog niet worden gemaakt. Eerst moet het ijs worden gebroken. ’Nadat we goede verhoudingen hebben opgebouwd, kunnen we de volgende keer over grenskwesties discussiëren’, zegt Vasin Teeravechyan, hoofd van de Thaise delegatie. Dan wordt in Thailand vergadert.

Belangrijke onderwerpen zijn verbetering van de nu nog tijdelijke grensovergang Ban Nam Pu Ron in Kanchanaburi, reparatie van grenspaaltjes langs de rivieren Sai en Ruak in de districten Chiang Saen en Mae Sai (Chiang Rai), de constructie van kades langs de rivieren en het upgraden van de tijdelijke grenspost Singkorn in de provincie Prachuap Khiri Khan.

– Twee overlopers, die betrokken zijn geweest bij aanslagen in het Zuiden, hebben van de provinciale rechtbank van Na Thawi (Songkhla) geen gevangenisstraf gekregen, maar moeten een trainingsprogramma van 6 maanden volgen. De Internal Security Act van 2008 biedt die mogelijkheid.

De commandant van het Vierde Legerkorps geeft de rechtbank een pluimpje, want hij hoopt dat dit besluit andere potentiële overlopers zal overhalen zich bij de autoriteiten aan te geven. Eén heeft dat al laten weten, nadat hij van het vonnis hoorde. Twintig anderen zouden dat overwegen.

– Erg succesvol zijn de maatregelen tegen roken nog niet. Tussen 2009 en vorig jaar is het percentage rokers toegenomen van 20,7 naar 21,36 procent, aldus cijfers van het Tobacco Control Research and Knowledge Management Centre. In de leeftijdscategorie 15-18 jaar steeg het percentage van 7,62 naar 9,21 procent.

Het Thailand Health Promotion Institute dringt er bij de regering op aan de strengere anti-tabaksregels (van de WHO) die in april aan artikel 5.3 van de bestaande wetgeving zijn toegevoegd, toe te passen. Het 4 jaar oude artikel 5.3 regelt onder meer de verhouding tussen overheid, belangengroepen en de tabaksindustrie; verhoging van de tabaksaccijns en een verbod op de verkoop van rookwaren via internet. Volgens het instituut ontbreekt het nog steeds aan een goede controle.

– Het leger is enigszins in verlegenheid gebracht doordat een document met het stempel ‘vertrouwelijk’ in handen van een verkoper van gehaktballen is terecht gekomen. Hij had er een papieren zak van gemaakt; de klant die ermee naar huis ging, zette het document op internet. Volgens het leger was er weinig vertrouwelijk aan de informatie; het document bevatte algemene informatie over de plannen van het leger in de komende jaren.

– Een 28-jarige post-graduate studente is in haar woning in Muang (Chiang Mai) verkracht en gewurgd. Ze werd naakt, met de handen vastgebonden op de rug, in haar woonkamer gevonden. Het huis was geplunderd.

– Zo’n honderd studenten van de E-Sarn universiteit hebben de minister van Onderwijs gevraagd de universiteit nog drie maanden open te houden. Het Office of the Higher Education Commission heeft sluiting bevolen, omdat gebleken is dat de universiteit diploma’s aan studenten heeft verkocht. De sluiting ging eind oktober in.

De sluiting treft 8.000 studenten, inclusief degenen die hun bachelor of mastersgraad hebben gehaald, maar nog geen diploma hebben ontvangen. De drie maanden zijn volgens de studenten, die aan de bel hebben getrokken, nodig om diploma’s uit te reiken aan studenten die daarop recht hebben.

– Het huizenplan van de regering wordt met zes maanden verlengd omdat nog slechts 8.701 aanvragen van in totaal 5,3 miljard baht zijn goedgekeurd, terwijl de target 20 miljard baht is. Kopers van een eerste huis hebben via deze regeling recht op een rentevrije hypotheek gedurende de eerste 3 jaar. Aanvragers hebben ook geklaagd dat veel woningprojecten niet op tijd klaar zijn om in aanmerking te komen voor de regeling. De Government Housing Bank die de hypotheken verstrekt, denkt dat aan het eind van de verlenging de target wel wordt gehaald.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website