Ze hadden in december geleverd moeten worden, maar ze zijn er nog steeds niet: de tablet PC’s voor leerlingen van Prathom 1 in zone 1 en 2 en de dito speeltjes voor leerlingen van Mathayom 1 en leraren in zone 4. [Om welke gebieden het precies gaat, weet ik niet.] Het ministerie van Onderwijs overweegt nu het contract met de leveranciers, een Chinees en een Thais bedrijf, te annuleren.

De leveranciers geven als verklaring dat de waardedaling van de baht hen dupeert, de kosten zouden daardoor met 10 procent gestegen zijn. Bovendien heeft brand gewoed in de fabriek die het RAM-geheugen levert.

Ontbinding van de contracten is mogelijk wanneer de boete als gevolg van de overschrijding van de uiterst leverdatum 10 procent van het aanbestedingsbedrag bedraagt. Het ministerie kan ook de borg van 60 miljoen baht in beslag nemen.De bedrijven hebben al een brief gehad van het Office of the Basic Education Commission (Obec) waarin ze gewaarschuwd worden voor een boete van 0,2 procent per dag. De komende week verwacht Obec een uitleg van de vertragingen en een bevestiging van hun voornemens.

Overigens zijn er ook problemen in zone 3. Na een rapport van de Rekenkamer heeft het ministerie de veiling ongeldig verklaard. De leverancier is daartegen in beroep gegaan. Dus ook in die zone geen tablets voor de kindertjes.

Foto: Leerlingen van een Prathom 1-klas in Nakhon Ratchasima oefenen met het nieuwe leermiddel, maar dat was wel in 2012.

– De bezettingsgraad van hotels in Bangkok is naar beneden geduikeld tot 40 à 50 procent tegen 90 procent normaal in het hoogseizoen. Ook andere bedrijven ondervinden schade door de politieke rally’s. Volgens voorzitter Payungsak Chartsuthipol van de Federation of Thai Industries nemen aankooporders af, dalen de winsten, zijn de binnenlandse bestedingen matig en verslechtert het investeringsklimaat.

Gisteren vergaderde het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking over de situatie. Wat de heren besloten hebben, wordt niet erg duidelijk uit het artikel. Issara Vongkusolkit, voorzitter van de Thai Chamber of Commerce, zegt zoiets als: de bedrijven moeten hun voorzorgsmaatregelen snel nemen om meer negatieve gevolgen te voorkomen wanneer de protesten voortduren.

Bangkok Post bericht ook over de maatregelen bij 7-Eleven, de Big-C winkels en MBK. Volgens het fotobijschrift zouden klanten aan het hamsteren zijn geslagen, maar in het artikel staat daarover geen woord. De drie bedrijven zeggen voorbereid te zijn op de acties. Ze gaan met kleinere voertuigen hun winkels bevoorraden, zodat ze bij blokkades een sluipweggetje kunnen nemen en voorraden worden vergroot.

MBK heeft voor zeven dagen butagas ingeslagen zodat de tachtig restaurants in het complex even vooruit kunnen. 7-Eleven verwacht weinig problemen omdat de winkels ’s nachts worden bevoorraad, ook met kleine vrachtwagens.

– Het lijkt soms wel de omgekeerde wereld in Thailand. Zeven demonstranten hebben bij de Counter Corruption Division van de politie een klacht ingediend over het politieoptreden op 26 december bij het Thai-Japans stadion. De politie heeft er onwettig gehandeld, heeft zich schuldig gemaakt aan diefstal en heeft eigendommen beschadigd, klagen ze. Laat ik nou gedacht hebben, dat de demonstranten zich daaraan schuldig maakten.

De zeven verongelijkten togen gisteren in gezelschap van een advocaat naar het politiebureau en overhandigden er bewijsmateriaal, zoals foto’s en videoclips. Een van de klagers zei dat haar Nissan Navara was beschadigd door de politie. En er zat nog wel een ‘emergency medical service sticker’ op de voorruit.

Het voertuig vervoerde waterflessen voor demonstranten die traangas hadden ingeademd. Niet alleen was de wagen beschadigd, maar ook haar iPad ontbrak en 30.000 baht aan contant geld in een schoudertas. De groep had eerder geprobeerd op het politiebureau van Din Daeng een klacht in te dienen, maar daar werden ze weggehoond [of zoiets].

– Een 20-jarige man uit Myanmar is maandagochtend beschoten toen hij brood ophaalde in een winkel aan de Tanaoweg bij de Khok Wua intersection. Naar verluidt zou een kogel  dwars door zijn lichaam zijn gegaan.

Op zondagavond zijn twee grote stukken vuurwerk aangestoken en er is vijf keer geschoten bij het ministerie van Onderwijs. Een van de schoten was gericht op een agent, maar die werd niet geraakt.

– De autoriteiten hebben forenzen opgeroepen volgende week hun auto thuis te laten en met het openbaar vervoer naar hun werk te gaan. Indien ze van verre komen, kunnen ze hun heilige koe kwijt op speciaal aangewezen parkeerterreinen bij luchthaven Don Mueang, het parkeerterrein van de Transport Co in Rangsit en bij winkelcentrum Future Park. Vandaar rijden shuttle bussen naar het centrum.

Automobilisten die vanuit het oosten komen, kunnen hun wagen parkeren bij luchthaven Suvarnabhumi en Bitec Bang Na; idem vanuit het westen en zuiden bij Central Rama II, Big C in Kan Kheka Thonburi of Rat Burana, winkelcentrum Bang Khae, winkelcentrum Pata Pin Klao en de parkeerterreinen bij stations.

In het gebied dat door Bangkok Shutdown wordt getroffen, bevinden zich 149 scholen en universiteiten, 51 tempels en 85 overheidsgebouwen en politiebureaus. Schooldirecteuren mogen naar eigen goeddunken beslissen of ze de deur op slot doen. Volgens de minister van Onderwijs krijgen 159 openbare scholen in Bangkok te maken met de protesten. [Iemand kan weer niet rekenen.]

– Reizigers die een vlucht op Suvarnabhumi moeten nemen, wordt geadviseerd vier uur uit te trekken om de luchthaven te bereiken, maar dit geldt uiteraard niet voor de Airport Rail Link, die ongestoord kan rijden. Volgens Airport of Thailand (AoT) zijn in totaal zestig vluchten geannuleerd door Singapore Airlines, Hong Kong Airlines en Cathay Pacific.

– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) vergadert vandaag in Nakhon Ratchasima over mogelijke tegenacties wanneer het leger een coup pleegt. UDD-voorzitter Tida Tawornseth verwacht dat de vergadering door vijfduizend roodhemden en roodhemleiders word bijgewoond. De politie is om bescherming gevraagd en die krijgt hulp van honderden UDD-beveiligers, aldus Anuwat Thinarat, een UDD-leider in het Noordoosten.

– Een dag voordat de National Anti-Corruption Commission (NACC) een wellicht ongunstig besluit zou nemen over het lot van 381 parlementsleden (zie de posting: Zwaard van Damocles hangt boven regering), heeft voormalig regeringspartij Pheu Thai om uitstel gevraagd.

Volgens Phiraphan Phalusuk, juridisch expert van de partij, is het NACC-onderzoek naar de zaak afgeraffeld, omdat slechts zes getuigen zijn gehoord. Phiraphan is bang dat de zaak wordt uitgebuit door de protestbeweging. Hij dreigt de NACC aan te klagen wegens machtsmisbruik.

Het desbetreffende onderzoek heeft betrekking op het voorstel de Senaat voortaan in zijn geheel te laten kiezen in plaats van voor de helft te benoemen. De tegenstanders zien de bui al hangen, want dan verwerft Pheu Thai ook in de Senaat een absolute meerderheid.

– De doodsoorzaak van achttien wilde gaurs in nationaal park Kui Buri zal voor altijd wel een raadsel blijven want de weefselmonsters die zijn genomen, zijn van slechte kwaliteit, zegt het National Instute of Animal Health, dat gevraagd is onderzoek te doen. De monsters zijn al te veel in ontbinding. De testresultaten worden op 21 januari bekend gemaakt, maar veel hoop op een Eureka geeft een veearts van het Niah niet.

De autoriteiten vermoeden dat de dieren vergiftigd zijn als gevolg van interne ruzies. Dat kan alleen worden vastgesteld aan de hand van voedselresten in de maag van de dieren, maar die monsters zijn onder de maat. Het vermoeden van vergiftiging is gebaseerd op de vindplaats van de dode dieren bij waterbronnen. Die wijst erop dat ze veel water moesten drinken na gif te hebben ingeslikt. De organen zijn de dieren zijn ook erg snel in ontbinding gegaan, aldus het districtshoofd van Kui Buri.

– Alhoewel oppositiepartij Democraten niet meedoet aan de verkiezingen van 2 februari, bereidt ze zich wel voor op toekomstige verkiezingen. De partij heeft een commissie van vijftien personen gevormd die mooie plannetjes mag bedenken voor ‘national development’. De commissie verzamelt eerst feedback van allerlei sectoren in de samenleving alvorens haar beleid uit te stippelen. Ze heeft vier tot zes maanden uitgetrokken voor deze schone taak.

– Van de 1,04 miljoen Thai die in het buitenland wonen, hebben 146.662 personen zich geregistreerd voor de verkiezingen van 2 februari. Ze brengen hun stem tussen 13 en 16 januari uit. De meesten wonen en/of werken in Singapore, gevolgd door de VS, Duitsland en Engeland.

– De regering waarschuwt demonstranten, die meedoen aan Bangkok Shutdown, dat ze het risico lopen vervolgd te worden wegens rebellie en daar staat een niet misselijke straf op. Het dreigement werd gisteren geuit door demissionair minister Chaikasem Nitisiri van Justitie in een tv-toespraak.

Premier Yingluck riep de demonstranten gisteren op de actie af te blazen. Het blokkeren van regeringsgebouwen, afsluiten van water en elektriciteit en blokkeren van het verkeer in Bangkok schaadt de economie, de nationale vooruitgang en het toerisme. Het plan om ook water en elektra van de woningen van de kabinetsleden af te snijden zou geweld kunnen uitlokken.

– Tegen 33 protestleiders gaan arrestatiebevelen gevraagd worden, omdat ze niet zijn verschenen bij het Department of Special Investigation (DSI) dat hen had opgeroepen. De DSI, het kantoor van de procureur-generaal en de gemeentepolitie Bangkok hebben daarover overeenstemming bereikt. Verder wordt de rechtbank gevraagd de borgtocht in te trekken van negen voormalige leiders van de PAD (geelhemden), tegen wie een procedure wegens de bezetting van Bangkok’s luchthavens in 2008 loopt.

– De politie heeft gisteren langs het strand van Pattaya en in Walking Street zo’n vijftig tippelende vrouwen aangehouden. Na betaling van een boete van 200 baht mochten ze het politiebureau weer verlaten. De actie had tot doel paal en perk te stellen aan misdaden tegen buitenlandse toeristen.

– Het kantoor van een bedrijf dat straatverlichting levert, in Khok Lor (Trang) is gisteren getroffen door een kogelregen. Niemand raakte gewond. De politie telde 25 kogelgaten.

– Rijstboeren uit Phitsanulok, Nakhon Sawan, Phichit, Sukothai en Kamphaeng Phet gaan vandaag een weg blokkeren uit protest tegen de trage betalingen voor de paddy die ze hebben ingeleverd. Zoals al verschillende keren eerder gemeld wachten sommige boeren al sinds oktober op hun geld. De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het rijsthypotheeksysteem voorfinanciert, heeft echter geen gelden om de boeren uit te betalen.

– Een onderwijzer in Khon Kaen heeft de hand aan zichzelf geslagen nadat hij zijn vrouw had doodgeschoten. Buren zeggen een ruzie gehoord te hebben voordat er schoten klonken. Ze zeggen dat het echtpaar de laatste weken vaak ruzie maakte. Het echtpaar laat één kind achter.

– Zaterdag is Children’s Day en dan zijn kinderen altijd welkom in het legerhoofdkwartier aan de Ratchadamnoen Avenue. Maar omdat demonstranten een deel van de weg en het nabijgelegen gebied bezet houden, zijn de kinderen nu welkom op twee andere plaatsen om het oorlogstuig te bewonderen.

– Een 31-jarige vrouw is aangehouden op beschuldiging van mensenhandel. Ze zou betrokken zijn bij de smokkel van de 21 migranten, die in oktober in Buri Ram om het leven kwamen. De pickup truck, waarin ze zaten, botste toen tegen een boom. De vrouw ontkent. Ze zegt dat de migranten in het bezit waren van de vereiste documenten en dat zij slechts tegen betaling voor onderdak en voeding zorgde.

Economisch nieuws

– Wanneer het de protestbeweging lukt de verkiezingen te laten uitstellen, loopt de begroting 2015 vertraging op, zegt Manas Jamveha. directeur-generaal van Rekenkamer. Die begroting moet er in september 2014 liggen. [Het Thaise begrotingsjaar loopt van 1 oktober tot 1 oktober.]

Normaal wordt de begroting voor het volgende begrotingsjaar in januari opgesteld. Maar de regering kan niets doen omdat ze demissionair is. Manas schat dat de planning met vier maanden wordt vertraagd. Wanneer in februari een nieuwe regering wordt gevormd, is er geen vuiltje aan de lucht.

Thans lopen uitgaven vertragingen op, omdat regeringsdiensten niet in staat zijn projecten voort te zetten. Dat geldt bijvoorbeeld voor de geplande infrastructurele werken, waarvoor de regering 2,2 biljoen baht wil lenen. Vertraging voor die projecten betekent volgens Manas een lagere economische groei.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Foto homepagina: Premier Yingluck bracht maandag een bezoek aan luchthaven Suvarnabhumi, waar ze door het personeel, opgesteld in slagorde, werd opgewacht.

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 7 januari 2014”

  1. Benno vd Molen zegt op

    Dank voor uitgebreide info Dick!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website