De druk op tv-kanaal 3 neemt toe om de laatste episode van de soapserie Nua Mek 2 uit te zenden. De uitzending werd vrijdagavond abrupt geannuleerd, naar verluidt vanwege politieke druk. De Thai Constitution Protection Association gaat de Central Administrative Court vandaag vragen in te grijpen. 

Ze wil dat de rechter de Consumers Protection Board en tv-waakhond NBTC opdracht geeft kanaal 3 te bevelen de geschrapte episode van het politieke drama uit te zenden. De vereniging gaat de rechter ook vragen de concessie van kanaal 3 (een overheidskanaal) in te trekken omdat het de grondwettelijke rechten van consumenten heeft overtreden.

Zie verder Thais nieuws van 6 januari.

– Vorst in Thailand; dat komt niet veel voor. Bewoners van Nakhon Ratchasima, met name in het district Phimai, werden er zaterdag op getracteerd, nadat de temperatuur scherp was gedaald. Meteorologen namen in Ban Kham een kijkje om met eigen ogen te constateren dat bladeren en gras met een laagje rijp waren bedekt. Dat was niet eerder voorgekomen in de provincie, zelfs niet in de bergen van Pak Chong waar de temperaturen het laagst van de provincie zijn.

– Het aantal gevallen van knokkelkoorts (dengue fever) zal dit jaar toenemen, verwacht het ministerie van Volksgezondheid. Vorig jaar nam het aantal patiënten al toe en die trend zal zich vermoedelijk voortzetten. In 2012 raakten 74.250 personen ziek, 5.800 meer dan het jaar ervoor; 79 personen overleden. Bij bijna de helft ging het om kinderen jonger dan 15 jaar.

– Vier Muser mannen, die verdacht werden van drugshandel, zijn in een vuurgevecht met legerrangers gisterochtend vroeg in Mae Fa Luang (Chiang Rai) doodgeschoten. De rangers waren naar een vallei bij de grens van Thailand en Myanmar gestuurd na een tip dat een groep drugsrunners de grens met 1 miljoen speed pillen zou oversteken. Het vuurgevecht met de groep, die uit 15 mannen bestond, duurde een kwartier. 230.000 speed pillen zijn inbeslaggenomen.

– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung hoopt op een ontmoeting met de Maleisische premier Najib Razak om te overleggen over het geweld in het Zuiden van Thailand. Morgen vertrek Chalerm naar Maleisië; hij komt donderdag weer terug.

Chalerm wil dat Maleisië medewerking verleent wanneer opstandelingen, nadat ze aanslagen in Thailand hebben gepleegd, naar Maleisië vluchten en zich daar verbergen. Zonder die medewerking is het voor de Thaise autoriteiten moeilijk verdachten te berechten. Ook vraagt hij om samenwerking bij de bestrijding van de drugshandel.

‘Het zuidelijk probleem kan nooit worden opgelost wanneer Thailand alleen handelt. Cruciaal is een goede samenwerking met de buurlanden’, zegt Chalerm.

Tijdens Chalerm’s bezoek staan gesprekken gepland met de islamitische spirituele leider Aziz Phitakkumpon en de Maleisische ambassadeur in Thailand.

– Bij aanslagen in de provincie Narathiwat zijn zaterdagavond een vrouw om het leven gekomen en een andere ernstig gewond geraakt. De eerste aanval vond plaats in Si Sakhon. De duopassagier van een motorrijder schoot op de keuken van defensievrijwilligers. De vrijwilligers werden niet geraakt, wel de vrouw van een vrijwilliger die samen met andere vrouwen aan het koken was.

De andere aanval gebeurde voor een textielfabriek. Een 19-jarige vrouw werd beschoten toen ze op haar motorfiets op weg naar huis was.

– Thai Airways International (THAI) heeft een mooie droom: Thailand als knooppunt van luchtverkeer, onderhoud van vliegtuigen en luchtvaart training. Volgens THAI-president Sorajak Kasemsuvan is dat de beste manier om temidden van de zware concurrentie het hoofd boven water te houden.

Montree Jumrieng, vice-president van THAI’s technische afdeling, maakte eerder bekend dat de maatschappij een overeenkomst met Airbus gaat sluiten voor de bouw van een trainingscentrum in Laksi. De samenwerking zal de huidige trainingsfaciliteiten vergroten.

Sorajak zegt dat passagiers enthousiast zijn over de jumbo Airbus 380-800, waarvan THAI er al drie in gebruik heeft. Vooral op lange afstanden zijn ze populair omdat de cabines ruim en rustig zijn. THAI heeft 17 vliegtuigen in bestelling, waaronder nog drie jumbo’s.

– Onzin of realististisch: je illegale wapen inleveren en er geld voor krijgen? Vice-minister-president Chalerm Yubamrung overweegt het idee naar aanleiding van de dood van een Britse toerist op Koh Phangan, die door een verdwaalde kogel werd geraakt toen twee bendes slaag raakten.

Chalerm heeft de politie opdracht gegeven strenger te controleren, maar hij beseft ook wel dat het nooit zal lukken de straten 100 procent veilig te maken. En passant krijgt de vorige regering nog een veeg uit de pan van Chalerm. Die zou een groot aantal wapenaankopen hebben goedgekeurd. Chalerm zegt nooit een wapenvergunning te hebben getekend toen hij minister van Binnenlandse Zaken was. “Veel wapens worden aangegeven als gestolen, maar in feite zijn ze verkocht.’

Een ander ideetje van Chalerm is het instellen van wapenvrije toeristenzones.

– Krijgt het Noordoosten eindelijk de al zo lang gewenste 196 kilometer lange snelweg tussen Bang Pa-in, net ten noorden van Bangkok, en Nakhon Ratchasima? Vice-minister Prasert Chanruangthong (Transport) zegt dat het kabinet volgende maand het voorstel op tafel krijgt om daarvoor 64 miljard uit te trekken.

Deze maand worden hoorzittingen gehouden over de gewenste op- en afritten. Bewoners in het district Muang  en Pak Chong verzetten zich tegen de aanleg of willen dat de op- en afrit verplaatst wordt. De aanleg duurt 4 jaar.

– Deelnemers aan het Kiesraad-programma over politieke ontwikkelingen en verkiezingen hebben voorgesteld oud-premier Thaksin, die in ballingschap leeft, als gastspreker uit te nodigen. Via een video-verbinding, want Thaksin durft geen voet op Thaise bodem te zetten daar hij een gevangenisstraf van 2 jaar is ontvlucht. De Kiesraad heeft nog niet besloten of ze het verzoek honoreert.

Politiek nieuws

– Partijleiders van regeringspartij Pheu Thai hebben gisteren tijdens een seminar in Khao Yai (Nakhon Ratchasima) besloten voorlopig pas op de plaats te maken met de parlementaire behandeling van twee controversiële wetsvoorstellen. Alhoewel roodhemden het daar niet mee eens zijn, vindt de partijtop dat beter ‘ter wille van de stabiliteit van de regering’, aldus een bron. Pas wanneer de partij een mandaat van de bevolking heeft [door middel van een referendum] wordt doorgegaan.

Het draait allemaal om het voorstel door middel van een burgerassemblee de grondwet van 2007 te wijzigen en een verzoeningsvoorstel om degenen die tussen 2005 en 2010 wegens politieke vergrijpen zijn aangehouden, amnestie te verlenen. Van dat verzoeningsvoorstel zouden onder anderen de roodhemdleiders profiteren, die zich tijdens het seminar dan ook fel verzetten tegen het uitstel.

Volgens PT-partijleider Charupong Ruangsuwan is de grondwet van 2007 (opgesteld door de regering die na de militaire coup in het zadel is geholpen) ‘ondemocratisch’. Hij geeft onafhankelijke organisaties te veel macht, ondermijnt politieke partijen, is een obstakel voor internationale samenwerking en betrekt de bevolking niet bij het bestuur.

Voormalig parlementslid en roodhemdleider Adisorn Piangket betoogde tijdens het seminar dat het parlement moet doorgaan met de in juli door het Constitutionele Hof stilgelegde behandeling van het voorstel artikel 291 van de grondwet te wijzigen, zodat een burgerassemblee kan worden gevormd. ‘Het parlement dient zijn taak te vervullen. Het parlement is de wetgevende macht. Als jullie bang zijn je werk te doen, moet je vertrekken.’

Volgens Adisorn kan 1 miljard baht worden bespaard door het referendum achterwege te laten en aan het Constitutionele Hof twee vragen te stellen: 1 Heeft het Hof in juli bevolen een referendum te houden alvorens de behandeling te hervatten [van artikel 291] en 2 Verbiedt het Hof het parlement het voorstel in stemming te brengen? Maar volgens minister Pongthep Thepkanchana (Onderwijs) is het onwaarschijnlijk dat het Hof die vragen beantwoordt.

Kortom: Er zal nog heel wat water door de Chao Praya rivier stromen alvorens het grondwetgedoe voorbij is.

– Wat doet de regering om de Preah Vihear-zaak die voor het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag dient, te winnen, vraagt oppositieleider Abhisit. De minister van Buitenlandse Zaken, die eerder zijn twijfels uittte of de zaak valt te winnen, moet dat aan de bevolking uitleggen, vindt Abhisit. De minister moet zich daarop concentreren en niet op de kritiek die zijn twijfel heeft opgeroepen.

Cambodja heeft het ICJ gevraagd het vonnis van 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen,  te herinterpreteren met als doel het Hof een uitspraak te ontlokken over de 4,6 vierkante kilometer bij de tempel die door beide landen wordt betwist. In 2010 onder de regering Abhisit raakten soldaten er enkele malen slaags. In een tussenvonnis heeft het Hof vorig jaar een gedemilitariseerde zone ingesteld en beide landen bevolen hun troepen eruit terug te trekken, maar dit is nog nauwelijks gebeurd. Dit jaar wordt in oktober de einduitspraak verwacht.

Het besluit van het Hof om de tempel aan Cambodja toe te wijzen was destijds gebaseerd op de zogeheten Dangrek kaart. Als het Hof consequent is en ingaat op het verzoek van Cambodja, lijdt het geen twijfel dat het omstreden gebied aan Cambodja wordt toegewezen en dan heb je de poppen aan het dansen in Thailand. Wie geïnteresseerd is in de details, zie: http://tinyurl.com/d9ok3mm.

Overigens wijst Bangkok Post er vandaag in haar hoofdredactioneel commentaar op dat het grondgebied rond Preah Vihear alleen bereikbaar is vanuit Thailand, dus zou het ‘unfair and illogical’ zijn wanneer het door het Hof aan Cambodja wordt toegewezen. En daar is ook weer wat voor te zeggen. Maar je weet het nooit bij dit soort zaken: het dubbeltje kan de ene kant en de andere kant op vallen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website