Het in mei vorig jaar geopende Queen Sirikit Museum of Textiles is sinds een week uitgebreid met een Activity Studio.

Aan de muren hangen schetsen en tekeningen van kledingstukken en er zijn doe-stations ingericht, zoals een hoekje waarin de bezoekers poppen kunnen aankleden (Dress the Dolls in Thai Style) en een quiz over textiel waarbij de bezoekers een stof voelen (die ze niet kunnen zien) en moeten raden wat voor materiaal het is. Verder kunnen bezoekers onder andere zichzelf in traditionele Thaise kleding steken, die overeenkomt met de kleur van de dag.

De vaste collectie in de centrale ruimte van het museum omvat textiel uit zuidoost, oost en zuid-Azië en de couture garderobe van de koningin. Het museum is gevestigd in het Ratsadakorn-bhibhathana gebouw op het terrein van het Grand Palace. Het is een initiatief van prinses Sirindhorn.

– Supa Piyajitti, permanent vice-secretaris van het ministerie van Financiën, zegt verkeerd geciteerd te zijn over corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst (zie Nieuws uit Thailand van woensdag). Ze heeft niet gezegd dat het systeem in elke fase door corruptie wordt geteisterd, maar ze heeft gezegd dat het systeem ‘in elke fase het risico van corruptie loopt ‘, omdat er tien diensten bij betrokken zijn, voornamelijk van de ministeries van Landbouw en Handel. Dit heeft ze verklaard tijdens een verhoor door een senaatscommissie.

Het ministerie van Financiën heeft een commissie gevormd die zich gaat buigen over Supa’s verklaringen voor de senaatscommissie. Minister Kittiratt Na-Ranong zei gisteren dat de diensten waarop Supa doelde, zich zorgen maken. Indien Supa verkeerd geciteerd is, zoals ze nu zegt, zal dit onderzoek haar naam zuiveren, aldus de minister. Premier Yingluck daagde deze week Supa uit haar beweringen hard te maken. De premier leek in haar wiek geschoten.

Supa staat aan het hoofd van een commissie die onderzoek doet naar het hypotheeksysteem. Ze zegt dat haar verklaring voor de senaatscommisie gebaseerd is op rapportages van subcommissies die de boekhouding van het systeem hebben bestudeerd. Die rapportages zijn al in oktober naar de premier gestuurd.

Supa heeft het idee dat ze wordt meegezogen in politieke tegenstellingen rond het hypotheeksysteem. ‘Ik wil doorgaan met mijn werk en niet in zo’n conflict verwikkeld raken.’ Zorgen over het aangekondigde onderzoek naar haar uitspraken maakt ze zich niet. ’Ik doe mijn werk net als de minister van Financiën en de permanent secretaris.’

Oppositiepartij Democraten herinnerde regeringspartij Pheu Thai er gisteren aan dat ze tijdens haar verkiezingscampagne beloofd heeft de boeren 15.000 baht per ton te betalen. Die belofte heette ‘een sociaal contract’.  De partij drong erop aan arme boeren te helpen, omdat alleen rijke boeren van het hypotheeksysteem profiteren. Meer dan 2 miljoen kleine boeren hebben niet de kans eraan deel te nemen [omdat ze te weinig verbouwen].

De partij pleitte ook voor verlaging van de productiekosten, verbetering van de rijstkwaliteit, de aanleg van irrigatiestelsels en informatie over de kosten van het programma. Volgens haar heeft het systeem tot nu toe 660 miljard baht gekost, veel meer dan het oorspronkelijke budget van 500 miljard baht.

– De voormalige lover en waarzegger van de grillige miljardair Nina Wang is gisteren in Hong Kong tot een gevangenisstraf van 12 jaar veroordeeld. De rechtbank achtte hem schuldig aan vervalsing van haar testament, waardoor hij haar landgoed van enkele miljarden dollar kon claimen.

Wang, een van de rijkste vrouwen in Azië, stierf in 2007 op 69-jarige leeftijd aan kanker. Haar bijnaam luidde ‘Little Sweetie’, omdat ze doorgaans jonge-meisjeskleding droeg en haar haar in een paardestaart had. Haar lover Peter Chan was 20 jaar jonger.

Chan (53), getrouwd en vader van drie kinderen, is een voormalige feng shui meester. Nadat hij zich tot het christendom had bekeerd, veranderde hij zijn naam in Tony. Hij had van Wang HK$3 miljard gekregen, toen ze nog in leven was, maar hij besloot ook haar zakenimperium en landgoed te claimen.

High Court rechter Andrew Macrae noemde dat donderdag ‘shameless, wicked and born of unparalleded greed’. ‘Ik twijfel er niet aan dat u niets meer bent dan een slimme en ongetwijfeld bekoorlijke charlatan.’

Wang liet haar landgoed na aan een liefdadigheidsstichting, die zij en wijlen haar echtgenoot hadden opgericht.

– De drie captains of industry die deze week het economisch beleid van de regering hekelden, zijn dit weekend te gast bij een liefdadigheids talkshow van oppositiepartij Democraten. De topmannen, die zwaar gedupeerd werden door de financiële crisis van 1997, achten zelfs een herhaling mogelijk. Ze verwijten de regering consumenten te verleiden om zich in de schulden te steken en ze leent zelf ook te veel geld om de economie te stimuleren. De opbrengst van de bijeenkomst gaat naar de Seni Pramoj stichting, die actief is op het gebied van onderwijs.

– De lezers van het tijdschrift Travel+Leisure hebben voor het vierde achtereenvolgende jaar Bangkok uitgeroepen tot ’s werelds beste stad. Gouverneur Sukhumbhand Paribatra gaat over twee weken naar New York om de bijbehorende onderscheiding in ontvangst te nemen. Bangkok is uitverkoren op basis van zes criteria, onder andere toeristische attracties, de Thaise keuken, winkelmogelijkheden en vriendelijkheid van de mensen.

– De afgelopen twaalf maanden hebben 318 vermeende opstandelingen zich vrijwillig gemeld bij de autoriteiten in het Zuiden. Degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan een misdrijf, zullen worden berecht, waarbij zij steun krijgen van het leger; de anderen volgen een rehabilitatieprogramma.

Sinds in 2004 het geweld weer de kop opstak in het Zuiden zijn 120.472 misdrijven gepleegd, waarvan 9.054 de nationale veiligheid betreffen. Maar er is ook goed nieuws: Het leger heeft in samenwerking met betrokken diensten 3.000 rai rijstvelden die tijdens het geweld in het Zuiden waren vernield, hersteld.

Intussen gaat het geweld door. Twee vrijwillige rangers werden gisteren in Yaring (Pattani) gedood. Ze zaten op de motorfiets en werden vanuit een hinderlaag beschoten.

In Si Sakhon (Narathiwat) zijn vijf defensievrijwilligers bij een bomaanslag gewond geraakt. Een tweede bom ontplofte toen ze een kijkje kwamen nemen bij een eerste bom die was ontploft zonder slachtoffers te maken.

Een voormalig lid van de Patani United Liberation Organisation is gistermiddag in Thepha (Songkhla) doodgeschoten toen hij de moskee verliet.

– Drie jaar na zijn arrestatie heeft Thanthawut Taweewarodomkul als vrij man de gevangenis verlaten, nadat de koning hem gratie had verleend. Thanthawut (38), ontwerper van de (roodhemd) website Nor Por Chor USA, was veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar wegens majesteitsschennis en overtreding van de Computer Crimes Act. Vorig jaar deed hij een gratieverzoek. Activisten die zich inzetten voor de vrijlating van politieke gevangenen, bouwden gisteren een feestje bij de Bangkok Remand Prison.

Volgens het OM destijds was Thanthawut de administrator van de website. Zijn verweer dat hij slechts ontwerper was, mocht de rechter niet vermurwen. Er zitten nu nog vijf personen gevangen wegens majesteitsschennis.

– De dochter van de vermoedelijk ontvoerde en gedode zakenman Chaichana Mai-ngan heeft een beloning van 1 miljoen baht uitgeloofd voor informatie over haar vaders verblijfplaats. Ze heeft een emotionele oproep gedaan haar vader vrij te laten omdat hij diabetes en een hoge bloeddruk heeft en elke dag medicijnen nodig heeft. De dochter heeft ook een klacht ingediend bij de Crime Suppression Division [Geen verdere informatie].

Chaichana, een kledinghandelaar, wordt sinds maandag vermist, nadat hij de Rong Kluea markt in Aranyaprathet in zijn Nissan Navara had verlaten. Uit camerabeelden is gebleken dat hij gevolgd werd door twee wagens. Chaichana is een fervent aanhanger van de anti-regerings People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden).

– De notulen van de Siam Society vanaf 1904 zijn ingeschreven in het Unesco Memory of the World Register. Ze worden beschouwd als een toonbeeld van internationale samenwerking in research en de verspreiding van kennis op het gebied van kunst en wetenschap. Het register bevat al drie Thaise inschrijvingen: de King Ramkhamhaeng Inscription, documenten over de transformatie van Siam door koning Chulalongkorn en de 1.431 inscripties van Wat Pho.

De Siam Society houdt zich al meer dan 100 jaar bezig met het verzamelen en verspreiden van informatie op tal van gebieden, zoals taal, literatuur, geschiedenis, archeologie, etnische groepen, textiel, muziek, geloof, inheemse kennis, geneeskunde enzovoort.

Het register begon in 1995 en bevat nu 400 items, waaronder de Gutenberg bijbel en het Tapijt van Bayeux. Doel is menselijke schatten te bewaren en bronnen te mobiliseren waardoor toekomstige generaties kunnen genieten van het gedachtegoed dat in belangrijke bibliotheken, archieven en musea wordt bewaard.

Politiek nieuws

– De Thaise politiek is verrijkt met een nieuw begrip: ice cream gang. Daarmee worden politici bedoeld die onervaren zijn, zich kinderlijk gedragen en graag de voeten van de premier likken, figuurlijk gesproken dan. Minister Chalerm Yubamrung waarschuwde de premier deze week voor deze lieden. Ze zou erdoor in de politieke problemen kunnen geraken.

Volgens Pheu Thai-parlementslid Worachai Hema gaat het om vier of vijf mensen, die Yingluck proberen te manipuleren. Ze blokkeren de toegang van andere parlementsleden tot Yingluck en voeren de premier met verdraaide informatie.

Regeringswoordvoerder Teerat Ratanasevi plaatste gisteren een foto op Instagram (duidelijk bedoeld om de draak te steken met Chalerm’s uitspraak), waarop hij en drie functionarissen tijdens hun bezoek aan Polen met een ijsco in hun hand staan. Het bijschrift luidt ‘Ice Cream Gang’.

Volgens een bron bij Pheu Thai is oud-premier Thaksin ongelukkig met de uitval van Chalerm. De degradatie van Chalerm (van vice-premier tot minister van Werkgelegenheid) had volgens hem tot doel het leger te paaien, dat over Chalerm had geklaagd, omdat zijn methodes om de problemen in het Zuiden op te lossen, niet overeen kwamen met die van het leger.

Naar verluidt zou Thaksin de kamercommissie die zich buigt over het voorstel 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken, hebben uitgenodigd om met hem in Hong Kong een vorkje te prikken. Hij zou de commissieleden ‘morele steun’ willen verlenen. Dertig PT-parlementsleden vertrekken de komende dagen naar Beijing voor een ontmoeting met Thaksin.

Economisch nieuws

-Wie wordt de eerste Thai die met ruimteschip Xcor Lynx Mark I of Mark II een excursie van een uur op 103 kilometer hoogte boven de aarde maakt? Het reisje kan voor 4,2 miljoen baht worden geboekt bij Khiri Voyages, dat door Space Expedition Corporation is benoemd tot agent in Thailand. Passagiers krijgen eerst een training in Nederland in een simulator die G-krachten tot 3,3 Gs genereert.

Het ruimteschip vertrekt vanaf de Mojave woestijn in Californië of Curaçao. Op het hoogste punt ervaart de passagier een gewichtloze toestand. Enkelvoud, want er kan slechts één passagier per vlucht mee. De ruimtereiziger dient een goede gezondheid te hebben. ‘Het is geen picnic’, zegt Willem Niemeijer, directeur van Khiri Voyages.

Het bureau verzorgt al exclusieve reizen naar Antarctica, luxe reizen naar Afrika en trips naar de Galapagos eilanden.

– Het aantal internetgebruikers verdubbelt vermoedelijk dit jaar: van 26 miljoen eind vorig jaar (37 procent van de bevolking) naar 52 miljoen. En dat is dan dankzij de smartphone, tablet en de toenemende beschikbaarheid van breedband.

In een peiling in april en mei door het Electronic Transaction Development Agency van het ministerie van ICT zei 93,8 procent van de 23.907 respondenten dat ze de social media gebruikt en de helft ervan gebruikt ze om te winkelen.

Gemak, aantrekkelijke aanbiedingen en online betalingszekerheid zijn de drie belangrijkste redenen waarom mensen besluiten hun aankopen via de social media te doen. De best verkochte producten zijn modekleding, schoenen, mobieltjes en andere IT gadgets en cosmetica. De gemiddelde prijs van een product bedraagt 2.500 baht.

Thais besteden gemiddeld 32 uur per week aan internetten tegen 18 uur in 2011. Facebook, Google+, LINE, Instagram en Twitter zijn de vijf populairste social media. De belangrijkste obstakels zijn lage snelheid, hoge tarieven en een slechte dekking.

www.dickvanderlugt.nl –Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website