Nieuws uit Thailand – 6 januari 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
6 januari 2014

Honderden witte ballonnen gingen gisteren bij BTS station National Stadium de lucht in als steun aan de verkiezingen van 2 februari. Circa driehonderd mensen hadden zich daar verzameld, de meeste gekleed in een wit shirt, om een tegengeluid te laten horen.

De groep noemt zich ANT’s Power en manifesteert zich vooral op de social media. Naïef zijn ze niet: verkiezingen zijn niet het sluitstuk van democratie, maar de verkiezingen van 2 februari verminderen in ieder geval de huidige politieke conflicten, zeggen ze.

ANT wil niet nóg een beweging worden in het conflict, maar ze wil slechts haar standpunt duidelijk maken omdat veel mensen het oneens zijn met de anti-regerings groepen die politieke onrust stoken. Ze is ook niet van plan andere groepen met andere denkbeelden aan te vallen. De groep zegt nog vaker van zich te laten horen.

* Hunderte Luftballons auf ihrem Weg zum Horizont is een variatie op een bekend liedje van de Duitse zangeres Nena uit 1984.

Foto homepagina: Demonstranten zondag tijdens de warming-up voor Bangkok Shutdown. 

– De bevolking wil dat het leger neutraal blijft. Gevraagd wat soldaten moeten doen, zei 45 procent in een peiling van Suan Dusit onder 1.219 respondenten in het hele land dat ze onpartijdig moeten blijven; 24 procent wil dat ze voor het land moeten zorgen en de democratie beschermen; 13 procent wil niet dat het leger een politiek middel van welke groep dan ook wordt; 11 procent vindt dat ze naast de mensen moet staan en hulp moet verlenen bij ongemak en rampen en 4 procent wil dat soldaten morele steun en welzijnsvoorzieningen krijgen.

Gevraagd naar tevredenheid over het leger zei 43 erg tevreden te zijn, 30 procent redelijk tevreden en 11 procent niet tevreden. Die mensen denken dat het leger verdeeld is en met interne conflicten kampt.

– Patiënten met chronische ziektes doen er goed aan deze week een ziekenhuis te bezoeken en niet te wachten tot volgende week wanneer Bangkok Shutdown begint, de actie van anti-regerings demonstranten waarbij twintig kruispunten worden bezet.

De ziekenhuizen die onder het beheer staan van het Department of Medical Services van het ministerie van Volksgezondheid, hebben opdracht gekregen zich voor te bereiden op extra patiënten deze week. Tijdens de protestdagen dienen medische teams klaar te staan.

Sinds 26 december zijn drie personen om het leven gekomen en 172 gewond geraakt bij schermutselingen tussen politie en demonstranten. Veertien personen worden nog behandeld, waaronder zes politieagenten.

– De regering gooit met modder naar de protestbeweging, vindt oppositiepartij Democraten. Als voorbeeld noemt vice-partijleider Ong-art Klampaiboon de bewering dat demonstranten, die eerder het ministerie van Binnenlandse Zaken bezetten, een voorraad wapens hadden. Er zijn ook verhalen de wereld in geholpen dat bepaalde generaals een coup voorbereiden en dat de protestbeweging 6.000 hardliners heeft gemobiliseerd om volgende week rotzooi te trappen en een militaire coup uit te lokken.

Allemaal claims die tot doel hebben de bevolking angst aan te jagen en de rechtvaardiging van de protesten onderuit te halen. Maar volgens de Democraten hebben ze hun doel gemist, want het aantal demonstranten is er juist door toegenomen.

‘De regering heeft overduidelijk geblunderd met haar campagne de bevolking te ontmoedigen om aan de protesten deel te nemen’, zegt Ong-art. Hij kritiseert met name premier Yingluck omdat ze de andere kant uitkeek toen de roodhemden bekend maakten op 13 januari een tegenrally te zullen houden.

‘Wanneer het tot botsingen komt tussen roodhemden en demonstranten, is mevrouw Yingluck daarvoor verantwoordelijk. Ze dient elke mogelijke voorzorgsmaatregel te nemen zodat geen voorwaarden voor burgerlijke onrust worden gecreëerd. Yingluck dient de roodhemdbijeenkomsten op 13 januari te stoppen alhoewel ze buiten Bangkok plaatsvinden.’

– Regeringspartij Pheu Thai blijft ‘demissionair’ aan de touwtjes trekken, ook wanneer na de verkiezingen het Huis van Afgevaardigden niet kan worden gevormd, zegt Pokin Polakul, lid van de strategiecommissie van Pheu Thai. De partij gaat ook alle mogelijke juridische wegen bewandelen om de rechten van de kandidaten die zich niet hebben kunnen registreren, te beschermen.

De kans is groot dat het Huis niet kan worden gevormd omdat de wet voorschrijft dat tenminste 95 procent van de 500 kamerzetels bezet dient te zijn. Nu in 28 kiesdistricten in het Zuiden demonstranten de registratie van districtskandidaten hebben geblokkeerd, wordt dat percentage niet gehaald. De Kiesraad moet zijn best doen dat probleem op te lossen, zegt Pokin. ‘De vraag hoe lang de regering Yingluck demissionair blijft, hangt af van de Kiesraad.’

Vandaag stapt Pheu Thai naar de Supreme Administrative Court voor een dwangmaatregel, zodat kandidaten zich alsnog kunnen registreren. De Kiesraad ziet die mogelijkheid niet, want die heeft het verzoek van Pheu Thai om verlenging van de registratieperiode afgewezen. De wet zou dat niet toestaan. Pokin weet wel zeker dat de rechtbank in het voordeel van de partij zal vonnissen. Wanneer de rechtbank de zaak niet in behandeling neemt, stapt de partij naar andere rechtbanken.

– Om de geruchten te ontzenuwen dat het leger een coup voorbereidt, heeft het bekendgemaakt dat zware artillerie, tanks en wapenuitrusting uit vier provincies naar Bangkok worden gebracht ter gelegenheid van een parade op Army Day (18 januari). De colonnes hebben niets te maken met een eventuele coup, waarover gespeculeerd wordt.

– Een foto, waarop te zien is dat premier Yingluck geld overhandigt aan de familie van de agent die op 26 december werd doodgeschoten, is ge-photoshopt. Adjunct-politiecommissaris Adul Narongsak beschuldigt de protestbeweging ervan de foto te hebben verspreid. Geld geven zou de premier in moeilijkheden kunnen brengen omdat het beschouwd kan worden als stemmen kopen. De oorspronkelijke foto toont Yingluck die een gebedsboek van de familie in ontvangst neemt.

– Een 50-jarige olifant heeft de val van 20 meter van een heuvel in Muang (Trang) niet overleefd. De eigenaresse had de jumbo aan een boom vastgebonden. Ze vermoedt dat het dier geschrokken is van een slang en de benen nam.

– Kooplui op de Muang Kao grensmarkt in Chiang Khong (Chiang Rai) klagen dat ze niets meer te doen hebben sinds de vierde Friendsip Bridge naar Laos is geopend en het douanekantoor van Laos, dat tegenover de markt stond, naar de brug is verhuisd. Het aantal toeristen dat de markt bezoekt, is volgens hen met 70 procent afgenomen.

– Anti-regerings demonstranten zijn gisteren in Chiang Mai belaagd door roodhemden en hun voertuigen zijn beschadigd. De demonstranten werden bekogeld met stenen, potplanten en waterflessen. De demonstranten hadden eerder flyers aan automobilisten uitgedeeld. Op weg naar het Monument of the Three Kings vond het treffen plaats. Details over het aantal gewonden en de schade ontbreken.

– Drie leefruimtes van monniken in de bijna twee eeuwen oude Wat Suwannaram in Bangkok Noi zijn gisteren in vlammen opgegaan. Een even oude bronzen afbeelding van Phra Rattana Buddha raakte zwaar beschadigd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 6 januari 2014”

 1. rene zegt op

  De Bangkok Post is, zoals steeds, enkel geinteresseerd in wat er in Bangkok gebeurt. Enkel de Nation maakte melding van de incidenten in Chiangmai. Er zijn twee gewonden te betreuren.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rene Dan heeft u toch niet goed gelezen, want Bangkok Post heeft zowel op de website als in de krant het incident gemeld. Alleen het aantal slachtoffers ontbreekt bij BP.

 2. Benno vd Molen zegt op

  Wat er in ChiangMai gebeurde is kinderspel bij wat Bangkok staat te wachten, vree ik.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Benno vd Molen Ik begrijp niet waarop uw vrees is gebaseerd. In Chiang Mai werden demonstranten belaagd door roodhemden. Roodhemdleider Jatuporn Prompan en Nattawut Saikuar hebben beiden gezegd dat de roodhemden Bangkok zullen mijden om confrontaties te voorkomen. Dat zijn twee leiders met gezag, naar wie geluisterd wordt. Als er in Bangkok gevechten uitbreken, kan dat hooguit tussen de radicale tak van de protestbeweging zijn en oproerpolitie. Maar het beleid van de regering is om geweld te voorkomen. Tot nu toe is dat met uitzondering van de gevechten bij het Thai-Japans stadion goed gelukt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website