Een 51-jarige vrouw was zo druk aan het telefoneren dat ze een aanstormende trein niet opmerkte en daarmee kwam niet alleen een eind aan haar leven maar ook aan het telefoongesprek.

Gisterochtend gebeurde dat op een spoorwegovergang in Tha Maka (Kanchanaburi). Tweehonderd meter vanaf de plaats waar het lichaam van de vrouw lag, trof de politie de pickup truck van de vrouw aan. Vermoedelijk was ze uitgestapt om eten te kopen op een nabijgelegen versmarkt.

– Heeft Tarit Pengdith, toenmalig hoofd van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI), in 2010 terecht afgezien van juridische actie tegen een bedrijf dat teakhout ter waarde van 240 miljoen baht had geïmporteerd uit Myanmar? Die vraag heeft de minister van Justitie, na een klacht van een houthandelaar, voorgelegd aan de permanent secretaris van Justitie. En die mag uitzoeken of de zaak dient te worden heropend.

Het Northern Special Cases Operation Centre van de DSI concludeerde destijds dat het bedrijf vervolgd diende te worden voor een valse invoerverklaring (om invoerrechten te omzeilen), maar Tarit besloot de zaak te laten rusten nadat zijn tweede man hem had ingefluisterd dat het bedrijf niet de intentie had invoerrechten te vermijden. En de openbare aanklagers volgden Tarit’s advies.

Een bron bij het ministerie van Justitie zegt dat de permanent secretaris al een voorlopig rapport over de zaak heeft ontvangen met als conclusie dat heropening van de zaak gewenst is. De vraag is niet: wilde het bedrijf de invoerrechten omzeilen; relevant is dat het bedrijf naliet de oorsprong van het hout aan te geven en of het toestemming had het hout uit Myanmar te exporteren.

Het bericht geeft nog meer details over de zaak, maar die laat ik ter wille van de duidelijkheid rusten. Eén ding is duidelijk: het zaakje stinkt.

– De Thaise Wang Patraporn is in Maagdenburg (Duitsland) verkozen tot Miss Intercontinental. Ze versloeg 68 andere mooie dames.

– De zakenman, die vijf mannen had gehuurd om een kredietverlener bij wie hij in het krijt stond te dwingen zijn schuld terug te brengen, heeft vermoedelijk via Cambodja de benen genomen naar Canada. Dit veronderstelt de politie omdat hij een visum voor Canada heeft.

De zakenman, oprichter en directeur van Wind Energy Holding Co, wilde dat zijn schuld van 120 miljoen zou worden verminderd tot 20 miljoen baht. De kredietverlener werd ontvoerd en onder druk gezet, maar daar bleef het bij.

De zaak houdt verband met de corruptiezaak tegen het voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau, die verdacht wordt van majesteitsschennis, afpersing en nog meer kwalijke zaken. Het bericht maakt niet duidelijk wat de relatie is tussen die twee zaken.

– Om te voorkomen dat ze een te sterke machtspositie krijgen, wil een commissie van de National Reform Council (het orgaan dat landelijke hervormingen moet bedenken) de zittingsduur van de rechters van het Constitutionele Hof van negen naar vijf jaar terugbrengen.

‘De huidige termijn van negen jaar is te lang’, zegt commissielid Wanchai Sornsiri. ‘Rechters die te lang op hun post zitten, kunnen zoveel invloed verwerven dat niemand hen nog durft te ontslaan.’

Behalve verkorting van de zittingsduur wil de commissie ook dat de bevoegdheden van het Hof scherper worden vastgesteld om te voorkomen dat er ruimte is voor verwarrende juridische interpretatie. De aanleiding hiervoor zijn ervaringen uit het verleden waarbij het Hof volgens critici buiten zijn boekje ging.

De samenstelling van het Hof mag gevarieerder, vindt Wanchai. De huidige rechters komen uit de strafrechtelijke en civiele rechtbanken of zijn experts in rechten of politicologie, maar experts op het gebied van openbaar bestuur ontbreken.

Wanchai hoopt dat de veranderingen een eind maken aan twijfels over het meten met twee maten en politieke bemoeienis. Hij vindt dat bij stemmingen rechters zich niet van stemmen zouden mogen onthouden ‘omdat ze benoemd zijn om beslissingen te nemen’. ‘Een onthouding komt neer op het negeren van het probleem.’

– Minister Prawit Wongsuwon (Defensie) ontkent de ambitie te hebben voor het premierschap en hij sluit de mogelijkheid uit van de oprichting van een nieuwe politieke partij. ‘Ik heb nooit nagedacht over het vormen van een politieke partij. En ik wil ook niet de politiek in’, zei hij gisteren in reactie op mediaberichten dat het leger van plan zou zijn een nieuwe politieke partij te vormen of een toekomstige partij te steunen. De vorming van een door het leger gesteunde partij zou Prawit de kans bieden premier te worden.

– De meeste politieke partijen houden vast aan een door het parlement gekozen premier en het huidige districtenstelstel, waarbij elk district één parlementslid levert. Een door de bevolking gekozen premier krijgt de handen niet op elkaar. Dit concludeert een panel van de Nationale Hervormingsraad op basis van een vragenlijst die naar alle politieke partijen is gegaan.

Het panel, dat zich bezighoudt met suggesties van de bevolking, heeft van 23 van de 74 politieke partijen voorstellen ontvangen. De meeste zijn tevreden met het huidige systeem. Ze zijn tegen beperking van de zittingsduur van parlementsleden, alhoewel sommige willen dat parlementsleden niet meer dan twee termijnen achter elkaar aan het pluche vastgekleefd zouden mogen zitten. Kandidaten zouden altijd lid moeten zijn van een politieke partij. Enkele pleiten voor een Derde Kamer met als naam People’s Council .

De Senaat, die nu voor de helft wordt gekozen en voor de andere helft benoemd, kan zo blijven maar de selectieprocedure van kandidaten kan beter; zowel de gekozen als de benoemde senatoren zouden uit een bredere laag van beroepen moeten komen.

– Op weg naar huis is in Yarang (Pattani) een 39-jarige man doorgeschoten. Hij werd vanuit een passerende auto onder vuur genomen. De plaats delict was bezaaid met kogelpatronen. Mogelijk was het motief een persoonlijk conflict omdat het slachtoffer onlangs een gevangenisstraf had uitgezeten wegens drugs- en vuurwapenbezit.

In Nong Chik (Pattani) ontplofte om 9 uur ’s ochtends bij een school een bom. Had weinig om het lijf: geen gewonden, geen schade.

In Ban Khuan Rae (Songkhla ) vond donderdag een vuurgevecht van 20 minuten plaats tussen acht vermeende opstandelingen, die zich verschanst hadden in een huis, en de politie. Daarbij werden twee agenten gewond. Eén opstandeling gaf zichzelf aan, een tweede ging er op de motorfiets vandoor, vier werden gisteren aangehouden en dan mis ik er nog twee.

– Koningin Fabiola is gisteren op 86-jarige leefijd overleden. Ze is in haar eigen woning, kasteel Stuyvenberg, gestorven. Het is nog niet bekend wanneer de begrafenis zal plaatsvinden, de ministerraad komt vandaag bij elkaar om de begrafenis te regelen. (Bron: HLN.BE)

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Teleurstelling en bezorgdheid maar ook feestvreugde

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 6 december 2014”

  1. Jan VC zegt op

    Bedankt Dick!
    Soms moet het wel echt ondankbaar zijn al je werk. Vandaar!
    Groet,
    Jan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website