Handig: een kogelvrij vest dat tevens reddingsvest is. Het is zelfs eigen makelij van de marine, ontwikkeld door Nathiphat Rattanaphithak, tweede commandant van het 1st Naval Military Police Battalion.

Het vest heeft ook een eigen naam: Suea Ko Loi Nam (drijfvest). Met zijn vinding heeft Nathiphat de titel van ‘most outstanding navy researcher’ van het jaar verworven. Gisteren nam hij de bijbehorende versierselen in ontvangst.

Het vest weegt 4 kilo en kan kogels van de M16 tegenhouden. Wanneer de drager in het water valt, vult het vest zich met lucht en fungeert het als reddingsvest. Het heeft ook een oranje knipperlicht om de aandacht van reddingswerkers te trekken. [Niet van aanvallers, mag ik aannemen.] Het vest is al enkele keren getest in het water en zie hier: het werkt goed!, zegt Nathiphat.

Aanleiding voor de ontwikkeling was de dood van een soldaat die in de Mekong was gevallen. Hij was gewond geraakt en kon daardoor niet zwemmen. Het gewicht van zijn kogelvrij vest trok hem onder het water.

– Het mag niet in Nederland en het mag niet in Thailand, maar TIT (This is Thailand) hetgeen zoveel wil zeggen als: Een verbod betekent niet dat je het niet mag doen, je mag het alleen niet doen als de politie toekijkt.

Gisteren fotografeerden agenten op negen kruisingen (foto homepagina: Klong Tan kruising) in Bangkok automobilisten die zich achter hun stuur schuldig maakten aan een van Thailand’s meest beoefende hobby’s: telefoneren. Want ook in Thailand geldt: hands-free bellen mag, de telefoon aan het oor is taboe.

Gisterochtend waren 38 automobilisten gestopt; Adul Narongsak, adjunct-hoofd  van de gemeentepolitie, verwachtte dat de rest van de dag nog eens honderd boosdoeners tegen de lamp zouden lopen. Volgens hem blijft het aantal automobilisten dat achter het stuur zit te kletsen of via Line aan het chatten is, toenemen ondanks het verbod dat in 2008 werd ingesteld. Wie gepakt wordt, kan een boete krijgen van tussen de 400 en 1000 baht. Het verbod geldt ook voor motorfietsers.

– Negen passagiers op de nachttrein van Bangkok naar Sungai Kolok zijn beroofd en een is mogelijk gedrogeerd. Na aankomst gisterochtend deden ze aangifte bij de politie. De passagiers zeiden tien mobiele telefoons kwijt te zijn en 2.500 baht. Die moeten gestolen zijn, terwijl ze op één oor lagen. De diefstallen, zo vermoeden ze, vonden plaats tussen Surat Thani en Nakhon Si Thammarat. Ze denken dat de dader op een station in Surat Thani of het district Thung Son (Nakhon Si Thammarat) is uitgestapt.

Een van de gedupeerden zei het gevoel te hebben gehad dat hij gedrogeerd was, toen hij om 6 uur wakker werd. Anderen klaagden volgens hem over duizeligheid. De politie wil de conclusie nog niet trekken dat de passagiers verdoofd zijn. Ze worden daarom op drugs getest.

– Nu het geplande tijdstip van terugkeer nadert, zegt de advocaat van voormalig premier Yingluck het nog maar een keer. Ze ontvlucht niet het land, maar komt terug van haar buitenlandse vakantie om zich te verweren tegen de beschuldiging van plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst.

Het wachten is thans op een beslissing van het OM of Yingluck vervolgd gaat worden. De National Anti-Corruption Commission (NACC) heeft dat na een lang onderzoek geadviseerd. Yingluck heeft haar taak als voorzitter van het National Rice Policy Committee verzaakt; ze heeft niet opgetreden tegen de welig tierende corruptie en de uit de hand gelopen kosten.

De advocaat van Yingluck verwijt de NACC ‘unfair practices’. Yingluck heeft enkele malen gevraagd extra getuigen te mogen oproepen, maar de NACC gaf daarvoor slechts eenmaal toestemming. De advocaat noemt het onderzoek van de NACC haastwerk; de resultaten zijn volgens hem incompleet. Vandaag overhandigt hij een petitie aan het OM met nieuwe informatie plus een pleidooi voor ‘fairness and justice’.

Gisterochtend leverde de NACC vijf dozen met 4.000 bladzijden bewijsmateriaal in bij het OM. Het OM gaat nu een panel vormen onder voorzitterschap van de substituut-procureur om het bewijsmateriaal te bestuderen. Het heeft daarvoor 30 dagen de tijd. Daarna kan de zaak aanhangig worden gemaakt bij de afdeling Holders of Political Positions van de Supreme Court. Yingluck kan alsnog nieuwe getuigen inbrengen. Het OM beslist of die worden toegelaten.

– Generaal-majoor Jennarong Dechawan, en met hem vier anderen, is formeel in staat van beschuldiging gesteld voor afpersing van straatverkopers in Patpong. De politie beschuldigt hem van dreigend ‘gangster-style’ gedrag, geldafpersing en het aannemen van steekpenningen.

Volgens Jennarong is hij zo onschuldig als een pasgeboren baby. Gisteren maakte hij zijn excuses aan het leger omdat de beschuldiging het image van het leger heeft besmeurd. Volgens hem heeft hij de straatverkopers juist geholpen in de strijd tegen maffiafiguren, door wie ze werden afgeperst. Wie die figuren zijn, wil Jennarong niet zeggen.

Zo’n vijftig verkopers begroetten hem gisteren bij het politiebureau, waar Jennarong de beschuldiging in ontvangst had genomen. Sommigen gaven hem bloemen, anderen hielden plakkaten omhoog waarop stond dat hij niets met de afpersing te maken had.

Jennarong en zijn maatjes liepen in een undercover operatie van de politie in de val toen ze in een hotel aan de Surawongse Road steekpenningen in ontvangst namen. De 55-jarige militaire specialist werkt op het kantoor van de permanent secretaris van het ministerie van Defensie.

Zie verder: Generaal-majoor verdacht van afpersing kooplui in Patpong

– Geen hazenslaapjes, geen telefoneer, geen spelletjes spelen, niet chatten. De militairen en agenten, die zitting hebben in de onlangs gevormde NLA (noodparlement), moeten hun mobieltje thuislaten, heeft coupleider Prayuth Chan-ocha bevolen. De NLA-leden mogen de bevolking niet teleurstellen.

Naar verwachting wordt Prayuth interim-premier. Kat in het bakkie, want de meerderheid van de NLA-leden zijn politie- en (huidige en gepensioneerde) legerofficieren. In opiniepeilingen heeft hij ook de voorkeur.

De bekende anti-regerings activist Phra Buddha Isara vindt hem daarentegen niet geschikt voor de post van premier. ‘I feel that it would be disgraceful. General Prayuth vertelt ons voortdurend dat hij geen macht wil, maar alleen het land wil helpen. Ik ben blij dat hij het advies van de koning volgt.’

Volgens Isara is de permanent secretaris van het PM’s Office een betere kandidaat, want die is ‘clever and prudent’ en hij kent de ambtenarij goed. Prayuth zelf doet het er zwijgen toe als verslaggevers hem de hamvraag stellen.

Zaterdag begint de vorming van de NRC, de National Reform Council, een raad van 250 leden die hervormingsmaatregelen gaat bedenken. Elf commissies dragen 550 kandidaten voor. Daaruit kiest de NCPO (junta) er 173; de overige 77 gaan een provincie vertegenwoordigen.

– Een groep rubberboeren, die door het bedrijf van voormalig actieleider Suthep Thaugsuban is bevolen hun land te verlaten, heeft de hulp van de NCPO ingeroepen. Het bedrijf, Srisuban Farm Co, heeft de rechter om een ontruimingsbevel gevraagd. Volgens het bedrijf bezetten de boeren land dat bedrijfseigendom is, maar de boeren bestrijden dit.

– Twee vermeende leden van een bende, die auto’s steelt, zijn gisteren in de provincie Samut Prakan aangehouden. Een derde is nog voortvluchtig. De twee mannen hebben bekend het afgelopen jaar ruim dertig auto’s in Bangkok en omgeving te hebben gestolen. De auto’s werden verkocht voor bedragen variërend van 80.000 tot 90.000 baht. De derde man wordt verdacht van de diefstal van honderd wagens.

– Een Japanse vrouw is rond middernacht vannacht van de 27ste verdieping van een condominium in Thong Lor (Bangkok) gevallen en overleden. Daar deelde ze een appartement met haar Amerikaanse echtgenoot. In het appartement heeft de politie geen aanwijzingen gevonden die duiden op een handgemeen. Wel werd een ziekenhuisrecept voor medicijnen tegen stress gevonden. Volgens de echtgenoot hadden ze ruzie gehad, waarna hij was weggegaan, hetgeen is bevestigd door camerabeelden.

– Drie internationale mensenrechtenorganisaties vragen om een onderzoek naar de bewering van roodhemdactiviste Kritsuda Khunasen, dat ze tijdens haar detentie van 29 dagen door het leger is gemarteld. Dit weekend heeft ze dat gezegd in een interview op YouTube. Kritsuda is na haar vrijlating samen met haar vriend naar Europa gevlucht, waar ze asiel wil aanvragen.

De NCPO ontkent de beschuldiging; ze zou het verhaal opdissen om haar asielaanvraag geloofwaardig te maken. ‘Waarom zou het leger haar martelen om haar vervolgens vrij te laten? Dat is niet logisch.’ [Bron van deze quote ontbreekt.]

De drie organisaties zijn het kantoor van de VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten in Genève, Human Rights Watch in New York en de International Commission of Jurists.

– De kudde wilde gaurs in nationaal park Kui Buri (Prachuap Khiri Khan) loopt het risico uit te sterven als gevolg van inteelt en een mogelijke herhaling van de ziekte waaraan vorig jaar 29 dieren bezweken. Dit zegt Kanita Ouitavon, hoofd van de Wildlife Forensic Science Unit van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation.

Volgens haar is de genetische hyplotype diversiteit laag, hetgeen beschouwd wordt als een gevaarlijke aanwijzing voor inteelt. Uit onderzoek van de dode dieren is gebleken dat de inteelt trend in het park toeneemt met als gevolg dat de dieren minder immuun zijn tegen ziektes. De sterfte van vorig jaar wordt toegeschreven aan mond en klauwzeer en ‘black disease’ (necrotic hepatitis).

In tegenstelling tot wat de krant gisteren meldde, is het park niet open gegaan. De parkleiding wil eerst de bron van de vorig jaar uitgebroken ziektes traceren.

– Het Anti-Money Laundering Office is tot nu toe niet gestuit op verdachte financiële transacties in het Zuiden van Thailand. Dat is gebleken uit onderzoek van de kastransacties van de afgelopen drie jaar in Pattani, Yala en Narathiwat. Vermoed wordt dat geld uit het buitenland [om het geweld te financieren] via een omweg naar het Zuiden wordt gesluisd.

De zwarte lijst van Amlo met verdachten is uitgebreid met vierduizend namen. Financiële instituten die voor deze personen transacties verrichten, krijgen een boete van 1 miljoen baht, en de leiding loopt het risico van een gevangenisstraf.

De zwarte lijst heeft tot doel financiële steun aan terrorisme te onderdrukken, zodat Thailand door de Financial Action Task Force niet geplaatst wordt op de lijst met landen, die in gebreke blijven bij de bestrijding van terrorisme en internationale financiële sancties kunnen verwachten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Gammy heeft een gezond hart, zegt het ziekenhuis


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 6 augustus 2014”

 1. Henk zegt op

  De tester van het kogelvrij/reddingsvest heeft natuurlijk ook zijn naam mee om zoiets te testen
  NATTE PAT ..

 2. tonymarony zegt op

  Ja lekker lullen achter het stuur van de auto of op de motorbike met drie kinderen erop en dan verbaasde gezichten over een bekeuring van 300 bath en vragen waarom ik , iedereen loopt de hele dag te bellen , ging 2 weken terug met de sky train overvol en bijna iedereen zat met zijn telefoontje te spelen , en die meneer of dame in de auto ligt niet zo wakker van een prent van 1000.bath , ze zouden eens naar Nederland moeten gaan en bellen in de auto 130 uries oftewel 5500 bath dat doet pijn hoor.

  • theobkk zegt op

   beste tonymarony, de boete in Nederland voor niet handsfree bellen is momenteel 220 euro en heeft daarmee de hoogste boete voor niet handsfree bellen. In Thailand zouden ze dus de boete ook flink moeten verhogen om het bellen en chatten achter het stuur tegen te gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website