Nieuws uit Thailand – 5 september 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
5 september 2013

De Nederlander Chris Slappendel (45), die met zijn project Tiger Trail een rondreis van zes maanden door 31 Aziatische landen maakt, roept op een eind te maken aan het commercieel exploiteren van tijgers, zoals onder andere gebeurt in Wat Pa Luangta Maha Bua in Kanchanaburi, waar 99 tijgers worden gehouden.

Slappendel heeft op zijn FB-pagina foto’s geplaatst die in Si Racha en Kanchanburi zijn genomen. Hij zegt dat de praktijken daar Thailand een slecht image geven. Slappendel wijst er fijntjes op dat Thailand in maart gastheer was van de Cites-conferentie. Een jaar eerder werd op die conferentie een oproep gedaan een eind te maken aan tijgerboerderijen, omdat ze pogingen de dieren te beschermen ondermijnen. Thailand telt in dierentuinen 1.328 tijgers. In het wild zouden er nog maar 200 leven.

– Geen witte rook gisteren na gesprekken tussen rubberboeren uit het Zuiden, een regeringsvertegenwoordiger en minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën). De regering is nog geen millimeter opgeschoven in het conflict dat nu al meer dan een week duurt. Drieduizend boeren blokkeerden gisteren een kruising in Surat Thani, waardoor verkeer naar en van het vliegveld niet mogelijk was. Puntsgewijs de gebeurtenissen:

  • De adjunct-secretaris-generaal van de premier arriveerde dinsdagavond voor overleg in Surat Thani. Hij praatte woensdag in het gebouw van de provinciale coöperatie met de boeren en vloog daarna met twintig vertegenwoordigers naar Bangkok.
  • Protestleider Manoon Upala zei gistermiddag na het gesprek met de regeringsvertegenwoordiger tegen vijfduizend protesterende boeren bij de Suran Thani Cooperative in het district Phunphin dat het protest over was. ‘Omdat de regering niet wijkt en haar vertegenwoordiger niet bevoegd is een besluit te nemen, rest ons niets anders dan de rally hier te beëindigen.’
  • Maar een andere protestleider sprak hem tegen en leidde drieduizend demonstranten naar de kruising bij het vliegveld. Gisteravond bevonden ze zich daar nog.
  • In Bangkok praatten de boerenvertegenwoordigers met minister Kittiratt Na-Ranong en de minister van Landbouw. Ze wezen het aanbod van de regering af om 1.260 baht per rai te betalen, omdat rubberplanters daarvan niet profiteren. De boeren willen 120 baht per kilo type 3 unsmoked rubber sheet ontvangen en 7 baht per kilo palmpitten. Na twee uur praten zakten de boeren naar 100 baht.
  • Het overleg eindigde na drie uur. Kittiratt zei de eisen van de boeren vandaag te zullen overbrengen aan het National Rubber Committee.
  • Premier Yingluck voerde voorafgaand aan het gesprek met de boeren overleg met bewindslieden en vroeg hen geduld te oefenen terwijl naar een oplossing wordt gezocht.
  • De weg- en spoorblokkade in het district Cha-uat (Nakhon Si Thammarat) gaat door totdat overeenstemming is bereikt, zegt boerenvertegenwoordiger Iad Sengiad, die met de regeringsvertegenwoordiger en Kittiratt sprak.
  • Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven informeerden minister Chadchart Sittipunt (Transport) over de schade die ze tot nu toe hebben geleden. De weg- en spoorblokkade zou al 3 miljard baht hebben gekost. Rubberexporteurs zeggen dat 10.000 rubbervellen op verscheping naar Maleisië wachten.

– In de moordzaak Akeyuth zijn vier verdachten in staat van beschuldiging gesteld. Het OM vraagt de rechter hen niet op borgtocht vrij te laten. Ze worden voor zeven vergrijpen vervolgd, waaronder moord met voorbedachten rade en beroving. Het OM heeft ook de rechter gevraagd de verdachten te bevelen 1,7 miljoen baht aan de nabestaanden te betalen als compensatie voor hetgeen ze van Akeyuth hebben gestolen en niet is teruggevonden. De ouders van drie verdachten worden ook vervolgd omdat ze gestolen goederen hebben ontvangen.

Volgens de National Human Rights Commission zou de moord niet zijn uitgevoerd door de chauffeur van Akeyuth, maar door een beroepsmoordenaar. De politie verwacht echter niet dat de chauffeur zijn bekentenis intrekt.

Akeyuth werd op 6 juni ontvoerd en verloor contact met zijn familie, nadat hij een dag later 5 miljoen baht van zijn bankrekening had gehaald. Volgens de politie betreft het een roofmoord, maar sommigen menen dat het om een politieke moord gaat. Akeyuth kwam vorig jaar in het nieuws toen hij zei door een van Yingluck’s bewakers te zijn aangevallen. Hij was er getuige van dat Yingluck in het Four Seasons Hotel in Bangkok een afspraak met enkele zakenmensen had.

– De ontslagen directeur van de Government Pharmaceutical Organisation (GPO) krijgt zijn functie niet terug. De Central Administrative Court zegt dat er niet voldoende bewijs is voor zijn bewering dat hij onrechtmatig is ontslagen. De directeur werd halverwege zijn 4-jarige termijn in mei ontslagen wegens vertragingen bij de bouw van een vaccinfabriek en onregelmatigheden bij de levering van ingrediënten voor paracetamol. De GPO heeft inmiddels een nieuwe directeur.

– De export van rijst, rubber, garnalen en elektronica trekt in de tweede helft van dit jaar aan, voorspellen de ministers van de economische driehoek en diensten, die gisteren onder leiding van premier Yingluck vergaderden. Ze schatten de rijstexport op 8 miljoen ton. China en Iran zouden belangstelling hebben voor Thaise rijst.

– De Chinese premier Li Keqing brengt in oktober een bezoek aan Thailand. Hij komt praten over de hogesnelheidslijnen, investeringen in agrarische productie, handel en de ontwikkeling van de Mekong rivier.

– Het bestuur van de Klongchan Credit Union Cooperative, die verwikkeld is in de verduistering van 12 miljard baht, mag binnenkort aan zijn stutten trekken, zegt het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI), dat onderzoek naar de zaak heeft gedaan. Tevens zullen alle financiële transacties, waardoor de leden gedupeerd kunnen worden, worden bevroren. De coöperatie wordt ervan beschuldigd bedrijven van de bestuursvoorzitter 12 miljard te hebben geleend, maar enkele leners ontkennen dat. Ze zouden het geld hebben ontvangen omdat ze leden hadden aangebracht.

– Een lector van de Chulalongkorn universiteit bestrijdt het WEF-rapport dat Thailands onderwijssysteem als slechtste van acht Aziatische landen waardeert. Die conclusie zou alleen op de mening van Thais zijn gebaseerd op basis van een 7-punts schaal. Volgens de lector geeft het rapport geen beoordeling van de onderwijskwaliteit, maar alleen van de mening van Thais daarover.

Een andere lector daarentegen meent dat de meningen tot op zekere hoogte wel degelijk een indicatie vormen van de kwaliteit. ‘Alhoewel we in een verdeelde samenleving leven, zijn we het er unaniem over eens dat onze onderwijskwaliteit onder de maat is. […] We worstelen nog steeds met het probleem, dat allen maar erger lijkt te worden.’

– Bedrijven trekken naar Myanmar, Laos, Cambodja en Vietnam, omdat ze daar kunnen profiteren van exportvoordelen naar de VS en Europa. Ze vertrekken ook, aldus Somkiat Tangkitvanich, president van het Thailand Development Research Institute, vanwege de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht. Somkiat roept de regering op speciale economische zones langs de grens in te richten, zodat bedrijven hier blijven.

Een researcher van de TDRI waarschuwt investeerders voor restricties in Vietnam. Bovendien stijgen de arbeidskosten er als gevolg van de toenemende inflatie.

– Een scheidsrechter van de Thai Premier League is gisterochtend vroeg voor de slaapzaal van de Sports Authority of Thailand in Hua Mark driemaal beschoten. Hij is opgenomen in het ziekenhuis; zijn toestand is stabiel.

De scheidsrechter werd in september na de wedstrijd tussen Samut Sakhon FC en Thai Port FC belaagd door supporters van de verliezende club Thai Port. De scheidsrechter is overigens vrij op borgtocht. Hij staat terecht voor de moord op zijn baas in 2009. Tegen het vonnis van 5 jaar gevangenisstraf is hij in beroep gegaan.

– Als je de bevolking wilt overtuigen van je goede bedoelingen, dan mag het ook wat geld kosten en dat doet de tentoonstelling ‘Water For Life’ in Siam Discovery’s Grand Hall: 100 miljoen baht. Tot 12 september kunnen daar de regeringsplannen worden bekeken voor de waterwerken, waarvoor 350 miljard is uitgetrokken.

Er komen ook nog openbare hoorzittingen in de 36 provincies, waar die werken worden uitgevoerd. Die beginnen volgende maand en duren tot januari. Op 7 oktober komt Chiang Mai aan de beurt.

– De Thai Journalists Association en Myanmar Journalists Association gaan samenwerken. Gisteren tekenden ze een Memorandum of Understanding. Ze gaan in beide landen een beter begrip kweken van sociale, economische, politieke en culturele kwesties en ze gaan elk jaar een uitwisselingsprogramma uitvoeren.

– Op 22 september is Bangkok Car Free, althans zou het moeten zijn. Forenzen is gevraagd hun auto thuis te laten en met het openbaar vervoer te reizen. Ze kunnen ook een ‘blauwe’ fiets huren, die op enkele plaatsen in de stad staan. [Noot van DvdL: Het is niet te hopen dat ze in de spits reizen, want de metro barst dan al uit zijn voegen en op de perrons is nauwelijks genoeg plek om in de rij te staan.]

Commentaar

– De National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) krijgt er danig van langs in het hoofdredactioneel commentaar van Bangkok Post van woensdag. De waakhond deed er jaren over om 3G toe te staan, de veiling van de frequenties was ‘inferior and unfair’, 4G schiet ook niet op, de introductie van digitale televisie verloopt eveneens traag en nu moet Thai Airways International opnieuw een aanvraag indienen voor Wifi aan boord van haar toestellen.

THAI vroeg in 2011 al toestemming om aan boord twee systemen te installeren: WiFi en een mobiele dienst. Andere luchtvaartmaatschappijen beschikken daar al over. Na 2 jaar wees de NBTC de aanvraag af, want voor de mobiele telefonie zou een veiling verplicht zijn en om de een of andere reden kon de NBTC die niet organiseren. Vorige week kreeg THAI te horen dat ze helemaal overnieuw moet beginnen.

Politiek nieuws

– Het parlement wordt een ´familiekamer´ wanneer het verbod vervalt dat familieleden van parlementsleden zich niet mogen kandideren voor de Senaat. ´Ik ben al tientallen jaren lid van het parlement en ik heb nog nooit een dergelijk schandalig gedrag van een kamercommissie meegemaakt´, betoogde Suthep Thaugsuban (Democraten) gisteren tijdens de parlementaire behandeling van het desbetreffende wijzigingsvoorstel. Suthep refereerde aan de kamercommissie die geen bezwaar tegen het voorstel heeft. Die commissie bestaat voor het grootste deel uit regeringsparlementsleden.

Alhoewel nog 46 parlementsleden van oppositiepartij Democraten het woord wilden voeren, bracht de voorzitter het voorstel gisteravond in stemming. Suthep beloofde dat de oppositie elk kanaal zal aanwenden om het voorstel te bevechten.

[Ter toelichting: De Senaat benoemt de leden van het Constitutionele Hof, de Kiesraad en de National Anti-Corruption Commission. Pheu Thai wil de macht daarvan aan banden leggen.]

Economisch nieuws

– Bedrijven roepen de regering op om de pensioengerechtigde leeftijd op te trekken van 60 naar 65 jaar. De Thai Chamber of Commerce buigt zich binnenkort over deze suggestie. Wanneer het bestuur haar overneemt, gaat de universiteit van de Kamer de voor- en nadelen van verhoging bestuderen. Dat duurt naar verwachting zes maanden. Daarna kan het voorstel naar het kabinet.

Thailand komt 1 miljoen werkers te kort. De verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht en de subsidiëring van landbouwproducten doen veel arbeiders terugkeren naar hun geboorteplaats, ook al vanwege de hoge kosten van levensonderhoud in Bangkok.

Thailand’s werkloosheidspercentage bedroeg in juni 0,4 procent, een percentage waarbij feitelijk gesproken kan worden van volledige werkgelegenheid. Nieuwe ondernemers zien zich genoodzaakt een hoger loon dan 300 baht te bieden om arbeidskrachten aan te trekken. Dientengevolge stijgt ook het loon van het middenkader, waardoor alles bij elkaar de productiekosten toenemen.

De bouw wordt het hardst getroffen door een tekort aan ongeschoolde arbeid, gevolgd door de visserij. In de automobielindustrie, het toerisme en de servicesector bestaat een tekort aan geschoold personeel.

– Het kabinet heeft de knoop doorgehakt over voortzetting van het hypotheeksysteem voor rijst. In de hoofdoogst (oktober-februari) blijft de garantieprijs gelijk, in de tweede oogst (maart-september) gaat de prijs voor een ton paddy omlaag van 15.000 naar 13.000 baht. Per huishouden mag maximaal voor 350.000 baht (hoofdoogst) en 300.000 baht (tweede oogst) rijst worden aangeboden. Tot nu toe was dat 500.000 baht.

Als gevolg van deze maatregelen koopt de regering het volgend seizoen 16,5 miljoen ton op, waardoor het verlies maximaal 100 miljard baht bedraagt. Sinds de regering Yingluck het (controversiële) systeem herinvoerde, heeft de regering er 600 miljard baht aan uitgegeven. Ruim 17 miljoen ton ligt nog opgeslagen. De richtprijs voor Thaise rijst is sinds april met een vijfde gedaald naar US$470, de laagste prijs in 2 jaar, waardoor het verlies nog hoger dreigt te worden.

– Leveranciers van dakzonnepanelen dringen aan op wijziging van de regels om projecten haalbaar te maken. De Thai Photovoltaic Industries Association (TPVA) doet dit verzoek aan het ministerie van Energie. Op 20 september eindigt de inzendingstermijn voor nieuwe projecten. Bedrijven moeten bovendien aan andere overheidsdiensten toestemming vragen. Het Industrial Works Department (IWD) doet daar een jaar over.

TPVA-voorzitter Dusit Kruangsam noemt de vergunningsvoorwaarden tegenstrijdig. Bewoners wordt gestimuleerd zonne-energie toe te passen, maar het City Planning Department is niet in staat een vergunning te verlenen voor dakpanelen. Dusit vraagt zich ook af waarom een vergunning van het IWD nodig is, omdat de leveranciers de panelen importeren en niet zelf produceren. De inzendingstermijn zou ook moeten opschuiven naar december tot begin volgend jaar, zodat de bedrijven meer tijd hebben de levensvatbaarheid van projecten te bestuderen. De output limit van 200 MW [voor fabrieken; voor woningen geldt 100 MW] is te klein, vindt de TPVA verder.

– De Government Housing Bank gaat haar NPL’s van 8,34 procent terugbrengen naar 5 procent, voornamelijk door het herstructureren van leningen en het verkopen van slechte leningen. De bank, die lage inkomens van hypotheken en leningen voorziet, wil zo haar balans op de lange termijn versterken. Eind dit jaar moeten de NPL’s (non-performing loans) al op 6,35 procent staan.

Eind vorig jaar bedroegen de NPL’s nog 7,71 procent. Het hogere percentage van 8,34 heeft te maken met toepassing van de classificatie van de Bank van Thailand in plaats van die van het ministerie van Financiën, die minder streng is.

Eind juni had de GHB 721 miljard baht aan leningen uitstaan, 2,13 procent meer dan in december. Dit jaar wil de bank 120 miljard baht uitlenen. In het eerste half jaar werd al 57,6 miljard baht uitgeleend; de nettowinst bedroeg 3,71 miljard baht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website