Het districtskantoor van Pathumwan (Bangkok) heeft onze waarschuwing genegeerd dat de bouw van het 24 verdiepingen tellende hotel Aetas in strijd was met de bouwverordening, zegt het Public Works Department van de gemeente Bangkok.

Toen de dienst, die het project in 2005 had goedgekeurd, ontdekte dat de breedte van de Ruamrudee Road (minder dan 10 meter) een dergelijke hoogte niet toestond, heeft de dienst het districtskantoor twaalf maal gewaarschuwd, maar het kantoor kwam niet in actie. Het informeerde pas de hoteleigenaar toen de bouw bijna was afgerond.

De hoogste bestuursrechter gaf dinsdag de gouverneur van Bangkok en het districtshoofd van Pathumwan de opdracht het pand binnen 60 dagen te slopen. De rechter was ingeschakeld door bewoners, omdat vanwege de smalle straat de maximale bouwhoogte 23 meter bedraagt (acht tot negen verdiepingen).

Het PWD zegt het project te hebben goedgekeurd omdat het districtskantoor had verzekerd dat de straat breder was dan 10 meter. Een bron bij de dienst verwacht dat het hotel het districtskantoor voor de rechter gaat slepen omdat het toestemming voor de bouw heeft verleend.

De directeur van het districtskantoor moet zich nog in de zaak verdiepen want die is pas enkele maanden in dienst. Hij heeft het rechtbankbevel nog niet gezien. De adjunct-gemeentesecretaris is bang dat ook andere gebouwen in de straat te hoog zijn.

– Een voormalige assistente van een vice-premier in de regering Thaksin moet haar bezittingen ter waarde van 68 miljoen baht aan de staat afstaan. Het hooggerechtshof volgt met dit vonnis de National Anti-Corruption Commission die heeft vastgesteld dat ze ‘ongebruikelijk rijk’ was.

Een deel van het geld kwam van haar vader, voormalig adviseur van de toenmalige minister van Defensie en die had van de minister 40 miljoen baht gekregen om aan diverse projecten te besteden. [Details ontbreken verder.]

– Nierpatiënten die een dialyse nodig hebben, klagen dat het Social Security Office (SSO) erg traag de kosten vergoedt. Als gevolg daarvan moeten ze geld lenen van de bank of geldwoekeraars. Het SSO vergoedt maximaal 20.000 baht per maand. Sommige patiënten hebben drie dialyses per week nodig, wat per maand op 20.000 baht neerkomt. Het SSO zegt dat patiënten hun kosten tijdig moeten declareren; over de vertraging geen woord.

– De nieuwe president van Thai Airways International (THAI) gaat er gelijk maar hard tegenaan. Op zijn eerste werkdag maakte hij bekend de online ticketverkoop sterk te willen promoten en niet quota aan verkoopagenten te gaan geven [?]. Doel is de grote verliezen van de maatschappij terug te dringen. Vorig jaar en de eerste negen maanden van dit jaar leed THAI een verlies van 21 miljard baht.

Op het hoofdkwartier zei Charamporn Jotikasthira gisteren tijdens een bijeenkomst met stafleden dat zijn strategie erop gericht is THAI in de topvijf van het tijdschrift Skytrax te brengen. Dat doel moet binnen 5 jaar bereikt zijn.

– Het onderwerp amnestie duikt weer op in het nieuws. Enkele leden van het noodparlement (NLA, National Legislative Assembly) willen dat premier Prayut Chan-o-cha amnestie verleent aan degenen die de afgelopen jaren waren betrokken bij politieke protesten. Ter wille van de nationale eenheid, zeggen ze.

Vice-premier Wissanu Krea-ngam reageert gereserveerd op het idee. Een amnestiewet moet eerst de goedkeuring van de bevolking krijgen want anders leidt zo’n wet tot nieuwe conflicten. Hij wijst ook op het belang van een goede timing. ‘Uit de blanco amnestiewet van de vorige regering moeten we lering trekken.’

– Het Reconciliation Centre for Reform houdt tot juli volgend jaar 4.268 forums door het hele land. Op die forums kan iedereen vertellen wat voor ideeën ze hebben over landelijke hervormingen. Het centrum verzamelt de suggesties en stuurt ze door naar de NCPO (junta).

– Boontje komt om zijn loontje (foto homepagina). Ritthithep Devakul, voormalig rechter in de Criminal Division for Political Office-Holders van het hooggerechtshof, oordeelde destijds dat Thaksin zijn vermogen niet had verborgen door de aandelen van zijn telecombedrijf aan familieleden en bekenden over te dragen. En dat kostte hem gisteren zijn benoeming tot nationale ombudsman. Het noodparlement stemde met 86 tegen 76 stemmen tegen zijn benoeming.

De aandelenkwestie was voor het hooggerechtshof in februari 2010 aanleiding 46 miljard baht van Thaksin’s vermogen in beslag te nemen. Ondanks de tegenstem van Ritthithep dus.

– Het noodparlement gaat akkoord met het ontwerp-Memorandum of Understanding tussen Thailand en China over de aanleg van twee binnenlandse dubbelspoorbanen: Nong Khai-Nakhon Ratchasima-Kaeng Khoi (737 km) en Kaeng Khoi-Bangkok (133 km). Naar verwachting tekenen beide landen eind deze maand het MoU. In afwijking van de huidige spoorbreedte wordt overgestapt op de internationale standaardbreedte van 1,435 meter.

– Het was weer bar en boos gisteren in het Zuiden van Thailand: drie doden en één gewonde in een serie aanvallen. In Narathiwat werd een 52-jarige vrouw doodgeschoten, in Pattani een voormalig assistent-dorpshoofd en in Yala een 20-jarige man. Een tweede persoon zag kans tijdig van de motorfiets te springen, waarop ze reden. Beide mannen waren dorpsveiligheidsvrijwilligers.

– Zestien vermeende stropers in Mae Sariang (Mae Hong Son) zijn op borgtocht vrijgelaten dankzij een borgtochtsom van het Rights and Liberties Protection Department en het Derde Legerkorps. Ze schoten 6,3 miljoen baht voor.

De 16 zijn de eersten van een groep van 738 gedetineerden die volgens de criteria van het ministerie van Justitie in aanmerking komen voor borgtocht. Sinds woensdag zijn 130 verdachten vrijgelaten, wat het ministerie 19 miljoen baht heeft gekost. De overigen komen later deze maand aan de beurt. Het geld komt uit het Justice Fund, een fonds gevormd om mensen met juridische problemen te helpen.

– De exploitant van een goudmijn in Wang Saphung (Loei) heeft een deal gesloten met lokale demonstranten. Hij trekt acht aangiftes terug en de demonstranten beëindigen hun blokkade van de mijn. Die afspraak is vastgelegd in een Memorandum of Understanding, getekend tijdens een bijeenkomst onder voorzitterschap van de gouverneur van Loei.

De inwoners van zes dorpen verzetten zich al acht jaar tegen de mijn, die volgens hen schadelijke gevolgen heeft voor hun gezondheid en het milieu. Het bedrijf deed aangifte nadat bewoners de weg naar de mijn hadden geblokkeerd. Volgende week haalt het bedrijf 1.600 ton erts weg uit de mijn, die vanwege de protesten tijdelijk gesloten was.

Economisch nieuws

– Na zeven jaar is een eind gekomen aan de subsidiëring van LPG. Als gevolg daarvan ging de prijs van een kilo LPG met 1,03 baht omhoog naar 24,16 baht, exclusief 7 procent BTW. Alleen lage-inkomensgroepen en straatverkopers die geregistreerd zijn bij het ministerie van Energie, kunnen gesubsidieerde LPG kopen voor 18,13 baht.

Het Internal Trade Department waarschuwt straatverkopers voor overhaaste prijsverhogingen. Het heeft uitgerekend dat de verhoging voor een afzonderlijk gerecht neerkomt op 30 satang extra en dat is geen reden om de gerechten 5 tot 10 baht duurder te maken, zoals schijnt te gebeuren. De autoriteiten houden de prijzen scherp in de gaten. Voor verkopers die menen een slaatje te kunnen slaan uit de prijsverhoging, zwaait er wat.

CNG (compressed natural gas, aardgas) is ook sinds woensdag duurder: 1 baht per kilo. Particulieren betalen 12,50 baht per kilo; openbaar vervoerders 9,50 baht. De prijsverhoging dient om de verliezen van PTT Plc, de enige producent van CNG, te compenseren. Voor de transportsector heeft de verhoging geen gevolgen want de meeste vrachtauto’s rijden op diesel en die wordt nog steeds gesubsidieerd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Happy Birthday, koning Bhumibol!
Koh Tao moorden: OM voelt geen druk van bevolking

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 5 december 2014”

 1. mr. G zegt op

  “een kilo LPG met 1,03 baht omhoog naar 24,16 baht, exclusief 7 procent BTW”

  Thailand begint nu wel erg duur te worden voor de autorijder op gas.
  Hier in België betalen we voor LPG € 0,37. Dat is nog geen 15 bath per liter!

  • LPG zegt op

   Mr. G… volgens mij gaat er bijna 2 liter in een kilo LPG… dan is Thailand zo duur toch niet..?

 2. bas snijder zegt op

  Bovenstaande vergelijking is helaas incorrect: een kilo LPG is ongeveer 1,8 liter. Dus De prijs in belgie zou dan 1,8 x 37 euro cent =66,7 cent per kilo ofwel 27 baht per kilo zijn, hoger dan in Thailand.

 3. tonymarony zegt op

  Ja meneer .G ook hier gaan ze met de tijd mee maar het is 7 jaar gesubsideerd geweest dus , nu is het feest over en ja waar praten we over 1.03 bath omhoog het is een ramp voor de zuinige auto rijders maar ja alles word duurder ook hier, maar is nog steeds goedkoper dan Europa .

 4. tonymarony zegt op

  PS meneer G. ik heb nog even gekeken op google in Nederland kost vandaag 1 kilo LPG 82.5 euro cent per liter dus een geluk dat u niet daar woont toch ?

 5. Daniel zegt op

  Loei. de goudmijn gaat weer open maar de schadelijke gevolgen blijven. Wat heeft men daar dan gewonnen? Buiten intrekken van aanklachten tegen demonstranten is alles bij het oude gebleven en de mijn die deed voort.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website