Nieuws uit Thailand – 4 september 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
4 september 2014

Winkels die ivoor verkopen, hebben twee maanden de tijd om hun inventaris te registreren. Die tijd hebben ze gekregen van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP).

Het ultimatum maakt deel van een actieplan tegen illegale ivoorhandel, dat deze maand wordt ingeleverd bij de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna en Flora (Cites). In juli kreegThailand nog een onvoldoende van Cites.

Thailand heeft de handel in Afrikaans ivoor verboden, maar niet de handel in ivoor van tamme olifanten. Milieuactievoerders zeggen dat dit een sluipweggetje biedt voor de illegale handel omdat de bron van ivoor vaak moeilijk te bepalen is. Wanneer de winkels het bevel van de DNP negeren, krijgen ze met de rechter te maken. De raad van State buigt zich momenteel over twee wetsvoorstellen ter regulering van de ivoorhandel.

– Naar schatting 100.000 rai is in het hele land illegaal in gebruik genomen, schat het Internal Security Operations Command (Isoc). Het heeft zijn regionale kantoren opgedragen verdachte percelen onder de loupe te nemen.

Voor het eind van de maand moeten ze rapport uitbrengen aan een werkgroep met vertegenwoordigers van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, het Royal Forest Department en het Land Department. Die gaat de frauduleus verkregen grondaktes intrekken. Normaal zou daar jaren overheen gaan met juridische procedures, maar op deze manier kan binnen een jaar een eind worden gemaakt aan het euvel van encroachment (door een blogger vertaald als landkraken).

‘Als we het nu niet doen, krijgen we waarschijnlijk nooit een andere kans’, zegt Phongphet Ketsupha, omschreven als ‘plannings specialist’ verbonden aan Isoc. Hij coördineert ook een commissie die van de junta de opdracht heeft gekregen een masterplan voor bosbehoud en herbebossing te maken. Doel is het bosareaal uit te breiden van 23 naar 40 procent van ’s lands totale oppervlakte.

Thammasak Chana, adjunct-hoofd van het Land Department, zet vraagtekens achter het ambitieuze  plan van Isoc. Grondaktes intrekken is een gecompliceerd en tijdrovend proces, dat niet binnen een jaar kan worden afgerond, zegt hij.

– Thailand verleent voor een bedrag van 5 miljoen baht humanitaire hulp aan de West-Afrikaanse landen die geteisterd worden door een uitbraak van ebola. Gisteren werd een symbolische cheque overhandigd aan de vertegenwoordiger van de WHO in Thailand. De hulp, die bestaat uit rijst, medicijnen, medische apparatuur en personeel, gaat naar Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone.

– Rolstoelgebruikers weten er alles van: met de toegankelijkheid van gebouwen, treinen en bussen, de aanwezigheid van speciale toiletten en voor hen gereserveerde parkeerplaatsen is het slecht gesteld in Thailand. Het ministerie van Transport, dat er bij vorige regeringen geen gehoor voor kreeg, gaat nu het nieuwe kabinet vragen geld uit te trekken voor betere voorzieningen.

Tot nu toe belandden budgetten voor gehandicapten en ouderen bij de ministeries van Onderwijs en Binnenlandse Zaken. Waaraan dat geld besteed is, blijft vaag: ‘Only a few facilities have been built.’

Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok heeft op vier bussen van lijn 39 een rolstoellift; 29 bussen van lijn 12 zijn zogeheten ‘talking buses’. De bussen sturen wanneer ze een bushalte naderen, een boodschap naar luidsprekers in de halte, zodat visueel gehandicapten horen welke bus er aan komt. Dit systeem werd in 1998 geïntroduceerd. De Thaise spoorwegen heeft in tien rijtuigen rolstoelliften en grote toiletten, evenals op veel stations.

– Zo, dat vuiltje is ook weer weggewerkt. Gisteren meldde ik in Nieuws uit Thailand dat de lokale bestuursorganen moord en brand schreeuwden over de halvering van hun budget, maar na een gesprek met minister Panadda Diskul (PM’s Office) is de lucht geklaard. Er gaat weliswaar 24 [of 30, beide bedragen worden genoemd in het bericht] miljard baht van hun budget af , maar ze zijn gepaaid met 20 miljard baht uit een wegenbouwfonds.

De halvering was overigens geen echte halvering, meer een onder curatele stelling want de ingetrokken helft kwam onder het beheer van de centrale regering. Het besluit stuitte echter op weerstand van de betrokken instanties omdat ze liever hun eigen (financiële) boontjes doppen.

Tussendoor was er nog een incidentje omdat Panadda kritiek had gehad op geldverspilling door lokale bestuursorganen. Later nuanceerde hij dat met ‘sommige’ en maakte zijn excuses.

– Zes van de zeven universiteiten waarvan een master’s cursus rechten niet geaccrediteerd is, hebben nul op het rekest gekregen van de Judicial Commission. Hun beroep is afgewezen omdat ze geen nieuwe informatie konden geven. Het beroep van de Kasem Bundit universiteit is wel geaccepteerd omdat de cursus aan de eisen bleek te voldoen. Bij de andere is dit niet het geval, omdat er te weinig colleges worden gegeven, het aantal docenten onvoldoende is of docenten niet voldoende gekwalificeerd zijn.

Graduates die de cursus met succes afronden, kunnen daarna toelatingsexamen doen voor de functie van assistent-rechter. Als gevolg van het besluit zijn veertig kandidaten die dit weekend het examen in Bangkok wilden afleggen, gediskwalificeerd.

– De Japanse zakenman Mitsutoki Shigeta, die 15 baby’s in Thailand bij draagmoeders zou hebben verwekt, is bereid bij de politie een verklaring af te leggen. Zijn advocaat heeft dat gisteren aan de politie gemeld. De politie wil weten waarom hij zoveel baby’s wilde en of er wellicht sprake is van mensenhandel.

Shigeta heeft het ministerie van Sociale Zaken om toestemming gevraagd twaalf babysitters te sturen om voor de baby’s te zorgen, waarover het ministerie zich heeft ontfermd. Die zijn samen met hun verzorgsters aangetroffen in een condo in Lat Phrao.

Verder meldt het bericht dat Interpol is gevraagd onderzoek te doen naar de drie baby’s die Shigeta naar Cambodja heeft gebracht. Naar verluidt zouden die goed verzorgd worden. Zaterdag dient de directeur van de All IVF kliniek bij de politie een verklaring af te leggen. Hij verzorgde de IVF-behandelingen voor de Japanner. De kliniek wordt ervan beschuldigd illegale diensten te hebben verricht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Bende perst bestuurders af met botsauto’s
Staat van beleg wordt deels opgeheven
Thawan Duchanee †: Thailand verliest een legende

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 4 september 2014”

 1. Dirkphan zegt op

  Eindelijk aanpak van de ivoorhandel.
  Goede punten voor de generaal.
  Nu nog het houden van olifanten verbieden..
  En dan strenge ontrolde, met scherp, in de reservaten..

  Juichen maar…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website