Nieuws uit Thailand – 4 september 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
4 september 2013

Nog steeds is de regering niet met een aanbod over de brug gekomen dat de rubberplanters in het Zuiden en het Oosten kan bekoren.

Gisteren blokkeerden duizenden planters enkele wegen in Nakhon Si Thammarat, Rayong, Surat Thani en Patthalung. Vandaag vliegt een regeringsvertegenwoordiger voor overleg naar Nakhon Si Thammarat. De bewaking van de luchthavens van Surat Thani en Krabi is versterkt na dreigementen die te bezetten.

Minister Kittiratt Na-Ranong weigerde gisteren af te reizen naar het Zuiden. Hij zei bereid te zijn met de demonstranten te onderhandelen, maar zijn komst zou problemen opleveren voor de autoriteiten die hem moeten beveiligen. Hij ontkende lui te zijn of bang gedood te worden wanneer hij niet naar de boeren reist.

Gisteravond belastte de regering de adjunct-secretaris-generaal van de premier met de opdracht overleg te voeren. Dat zou vanochtend in Nakhon Si Thammarat plaatsvinden.

De regering heeft de boeren een subisie van 1.260 baht per rai toegezegd, uit te betalen via de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, met een maximum van 10 rai. De boeren eisen een garantieprijs voor rubbervellen van 101 tot 120 baht. De boeren in het Noorden en de Central Plains lijken het regeringsaanbod te accepteren.

– Vanaf vandaag gaat de accijns op bier, wijn en gedistilleerd omhoog. De Belastingdienst gaat streng controleren op de smokkel van alcohol en gehamster door handelaren. Als gevolg van de accijnsverhoging wordt een fles bier 3 tot 7 baht duurder. De prijs van gedistilleerd stijgt met 7 tot 15 procent, afhankelijk van het alcoholpercentage. Vandaag maakt het ministerie van Financiën details van de nieuwe berekeningswijze van de accijns bekend.

Volgens minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) vormen de nieuwe accijnstarieven geen groot probleem. Hij zegt dat ze niet tot doel hebben de staatsinkomsten te verhogen, maar drinken te ontmoedigen. ‘Nog belangrijk is dat we hopen het alcoholgebruik tijdens de boeddhistische vastenperiode terug te dringen.’

– Problemen met de ‘Easy Pass’ kaart die op tolwegen kan worden gebruikt. Het systeem schrijft soms te weinig en soms te veel geld af en soms weigert de kaart helemaal.

Minister Chadchart Sittipunt (Transport) heeft de Expressway Authority of Thailand bevolen binnen een maand een eind te maken aan de problemen anders gaan er koppen rollen bij de leiding. De kaart wordt door 700.000 automobilisten gebruikt. 20.000 tot 30.000 kaarten worden geweigerd, alhoewel er wel krediet op staat.

– Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha is het van harte eens met de suggesties van voormalig Brits premier Tony Blair, die hij maandag deed op het verzoeningsforum. ‘Verzoening betekent niet dat mensen het verleden moeten vergeten. De meeste mensen zullen nooit het verlies van hun geliefden, die in het politiek geweld zijn omgekomen, vergeten. Maar echte verzoening kan alleen maar plaatsvinden als alle partijen bereid zijn samen te werken. Eerst moeten de obstakels worden opgeruimd en daarna zijn alle partijen bereid mee te doen aan het eenheidsproces zonder dat er om gebedeld hoeft te worden.’

Blair noemde in zijn toespraak vijf principes die tot nationale eenheid kunnen leiden. Het kabinet besloot gisteren die over te nemen. Puntsgewijs:

 • Kansen moeten door allen worden gedeeld en niet door een select aantal mensen.
 • Het verleden dient eerlijk onderzocht te worden, maar niet te worden beoordeeld.
 • Toekomstige eenheidsplannen dienen een inbreng te hebben van alle conflicterende partijen.
 • Verzoening komt alleen van echte democratie waarin de minderheid niet wordt gediscrimineerd.
 • Het bestuur dient effectief te zijn.

Volgens oppositieleider Abhisit wordt de regering bij haar verzoeningsbeleid gehinderd door beperkingen die zijn opgelegd door oud-premier Thaksin en de roodhemden. Deze beperkingen zijn de reden waarom de regering niet in staat is haar verzoeningsbeleid aan alle partijen aan te passen om een gemeenschappelijke noemer te vinden, aldus Abhisit.

– Oppositiepartij Democraten heeft de hulp van de Green Politics Group ingeroepen om een nationale hervormingsraad te vormen, parallel aan de hervormingsassemblee van de regering. De Democraten weigeren aan die assemblee deel te nemen, omdat ze vinden dat eerst de amnestievoorstellen van tafel moeten.

Green Politics-coördinator Suriyasai Katasila zegt al met bijna vijftig vertegenwoordigers van burgergroepen te hebben gesproken over de vorming van een eigen hervormingsraad. Het startschot wordt op 15 september gegeven. Volgens Suriyasai dient hervorming niet uitsluitend een zaak van politici en elites te zijn; ook de bevolking moet een inbreng hebben.

De Democraten praten morgen en vrijdag met twaalf anti-Thaksingroepen over de vraag hoe het amnestievoorstel, dat momenteel door het parlement wordt behandeld, het best bestreden kan worden. Die groepen zijn onder andere de boeddhistische secte Santi Asoke, de PAD (geelhemden), de People’s Army against the Thaksin regime (die eerder in park Lumpini een rally hield en geen kans zag voldoende mensen op de been te brengen), de multi-coloured shirts groep, V for Thailand (witte maskers), de Green Politics Group en Thai Spring.

– De Senaat heeft gisteren na een debat van twee dagen de begroting 2014 goedgekeurd. Volgens senator Phichet Sinthornpipit zijn nog geen pogingen ondernomen om de effectiviteit van uitgaven door regeringsdiensten te bepalen. Hij heeft het Budget Bureau opgeroepen in het bestaande systeem verbeteringen aan te brengen.

Senator Pornpen Boonyarattapan wil dat de regering met een strategie komt om ’s lands menselijke hulpbronnen op een duurzame wijze te ontwikkelen. Pornpen vindt het zorgelijk dat 50 procent van de Thaise kinderen een IQ lager dan 100 heeft. Ze memoreerde ook dat Thailand het hoogst aantal tienerzwangerschappen in Azië telt. ‘Dit probleem benadeelt de opvoeding en de levenskwaliteit van toekomstige generaties kinderen.’

– China gaat rubber kopen van Thailand en Chinese investeerders hebben belangstelling om er rubberfabrieken te bouwen. Met deze boodschap is premier Yingluck teruggekeerd uit China, waar ze de tiende China-Asean Expo heeft bezocht. Beide landen gaan ook een gezamenlijk panel vormen dat zich bezig zal houden met de handel in agrarische producten.

Volgende week vliegt Yingluck naar Geneve, waar ze als eerste Thaise leider de VN Human Rights Council toespreekt. Thailand bekleedde het voorzitterschap van de raad in 2010 en 2011 en werd als lid gekozen voor de zittingstermijn 2010-2013. Het heeft zich voor een tweede termijn van 2015 tot 2017 kandidaat gesteld.

Tijdens haar bezoek aan Geneve gaat Yingluck lobbyen voor Thailands lidmaatschap van de Veiligheidsraad als niet-permanent lid. Tot nu toe heeft ze de steun verworven van 60 van de 193 VN-lidstaten. Asean steunt Thailand’s aanvraag ook. De inaugurele rede voor de kandidatuur van de Veiligheidsraad is vorige maand uitgegeven. Van 1985 tot 1983 was Thailand al een keer niet-permanend lid.

– Het in Thailand geboren Amerikaanse congreslid Ladda Tammy Duckworth uit de staat Illinois roept de regering op nauwer met Washington samen te werken bij de bestrijding van mensenhandel. Ze zei dit gisteren op de laatste van haar achtdaags bezoek aan Thailand. Thailand staat voor het vierde achtereenvolgende jaar op de zogeheten Tier-2 lijst van het Trafficking in Persons rapport, hetgeen betekent dat het land te weinig tegen mensenhandel doet.

– Het Thaise onderwijs wordt door het World Economic Forum (WEF) als slechtste beoordeeld van acht Aziatische landen. Dit blijkt uit het Global Competitiveness Report 2012-2013. Het rapport wordt jaarlijks opgesteld tijdens een vergadering in Davos van zakenmensen, regeringen en burgergroepen. Singapore, Maleisië en Brunei voeren de lijst aan, Cambodja en Vietnam staan op de zesde en zevende plaats. Myanmar en Laos zijn niet beoordeeld.

De slechte onderwijskwaliteit blijkt ook uit het Programme for International Student Assessment (Pisa), waarop Thaise leerlingen in 2012 slecht scoorden.

Minister Chaturon Chaisaeng (Onderwijs) heeft zijn ambtenaren opdracht gegeven het WEF-rapport te bestuderen.

– Minister Pradit Sintawanarong (Volksgezondheid) heeft gisteren van wereldgezondheidsorganisatie WHO in Sri Lanka een onderscheiding ontvangen voor zijn strijd tegen roken. Hij krijgt de onderscheiding vanwege de voorgenomen vergroting van de waarschuwing op sigarettenpakjes van 55 naar 85 procent van het oppervlakte.

– De 4 jaar oude reuzenpanda Lin Ping gaat een jaartje naar China om er een mannetje te zoeken. Ter voorbereiding krijgt ze nu alleen nog maar Chinese bamboe te eten, wat daar haar belangrijkste voer is. Nadat Lin Ping een partner heeft gevonden, keren beide terug naar Thailand, waar ze 15 jaar zullen blijven. Lin Ping is een belangrijke publiekstrekker van de dierentuin van Chiang Mai.

– Spuwen, alcohol, onzedelijke handelingen, grove taal, roken, je hand of arm uit het raampje steken: het is binnenkort allemaal verboden in openbare bussen. Passagiers in touringcars worden verplicht een veiligheidsgordel te dragen. De nieuwe regels worden 30 dagen na publicatie in de Royal Gazette van kracht.

– De levering van drie Zweedse Gripen gevechtsvliegtuigen is een dag vertraagd omdat één toestel onderweg naar Thailand door bliksem werd getroffen en lichte schade aan de vleugel opliep. De luchtmacht heeft twaalf Gripens gekocht; de laatste drie hadden gisteren moeten arriveren. De toestellen zijn geland op een vliegveld in India. Ze zouden vanochtend in Surat Thani arriveren.

Commentaar

– De meest nuttige bijdrage die de drie buitenlandse sprekers maandag op het verzoeningsforum leverden, was ongetwijfeld die van Priscilla Hayner van het Centre for Humanitarian Dialogue, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van dinsdag. Ze hield geen theoretisch betoog of sprak over de problemen in andere landen, maar ze ging in op de huidige kern van verzoening in Thailand, de door de regering voorgesteld amnestiewet. Daarover zei ze twee belangrijke dingen.

Geen enkele wet kan verzoening afdwingen of garanderen. In tegendeel, een wet kan de scheidslijnen vergroten. Haar tweede punt was dat het idee om een amnestiewet te gebruiken teneinde een eind te maken aan geweld – ‘verzoening gebaseerd op vergeten’ – verkeerd is  voor het land en een soort van misdaad tegen de slachtoffers.

Hayner haalde Zuid-Afrika en Oost Timor aan als twee landen die hebben geaccepteerd dat ze gedurende lange tijd aan verzoening moeten werken. Verzoening, aldus Hayner, moet onmiddellijk maar kan niet worden opgejaagd.

Economisch nieuws

– Goed nieuws nu zondag de prijs van LPG en elektriciteit en het toltarief omhoog gingen. De inflatie in augustus zakte voor de achtste achtereenvolgende maand en bereikte het laagste percentage in 45 maanden. Op basis van 450 consumentenartikelen kwam de inflatie op jaarbasis uit op 1,59 procent tegen 2 procent in juli; 2,25 procent in juni; 2,3 procent in mei en 2,4 procent in april.

Phacharaphot Nuntramas, econoom bij het SCB Economic Intelligence Center, is niet verbaasd over de lagere inflatie omdat de brandstofprijzen stabiel zijn. De gematigde inflatie kan ook een indicatie zijn van een lagere huishoudelijke vraag. Phacharaphot denkt niet dat Thailand het risico van deflatie loopt, ondanks de trage stijging van de inflatie. Mogelijk gaat de olieprijs in september omhoog als gevolg van zorgen over een mogelijke aanval van de VS op Syrië, waardoor de inflatie weer oploopt.

Vatchari Vimooktayon, permanent secretaris van het ministerie van Handel, noemt de huidige prijsverhogingen marginaal. Het Internal Trade Department houdt de prijzen goed in de gaten. Het heeft fabrikanten gevraagd de rest van het jaar geen prijzen te verhogen. De door de mensen ervaren stijging van de kosten van levensonderhoud noemt hij niet meer dan ‘een gevoel’.

Verder valt van het prijzenfront nog te melden dat de prijs van importgoederen mogelijk stijgt, omdat de baht momenteel zwak is.

– Flight 001, de Amerikaanse speciaalzaak in reisbenodigdheden, heeft zijn eerste zaak in Thailand geopend in Siam Discovery Center. De twee oprichters van het bedrijf waren speciaal voor de gelegenheid naar Bangkok gekomen.

Het bedrijf wil zijn vleugels in Azië uitslaan omdat het aantal reizigers er voortdurend stijgt. Thailand is het achtste Aziatische land waar de Flight 001-producten te koop zijn. De eerste winkel in Thailand meet 80 vierkante meter en verkoopt 1.000 producten in prijs variërend van 190 tot 10.000 baht.

– Thai AirAsia begint op 28 oktober met twee dagelijkse vluchten op Khon Kaen. De budgetmaatschappij probeerde al eerder tweemaal tevergeefs Khon Kaen toe te voegen aan haar regionale vluchten. Directeur Tassapon Bijleveld denkt dat het nu wel lukt omdat mensen vertrouwd zijn met internetboeken en promotietarieven.

Vanaf Don Mueang vliegt TAA ook op Nakhon Phanom, Udon Thani en Ubon Ratchatani. In de toekomst komen daar andere regionale vluchten bij tussen steden anders dan Bangkok. Nu al vliegt TAA tussen Phuket en Udon Thani. Hartebreker Nadech Kugimiya (22) is de nieuwe merkambassadeur van TAA. Hij is (toevallig?) afkomstig uit Khon Kaen.

– Interferentie van signalen is er de oorzaak van dat het tv-beeld van sommige kanalen wordt ontsierd door sneeuw. Kijkers die gebruik maken van PSI Holdings, Infosat of Dynasat kunnen sommige kanalen helemaal niet meer ontvangen. Veel tv-kanalen zijn na de lancering van de Thaicom 6 satelliet overgestapt van Thaicom 5 naar Thaicom 6. Interferentie verstoort het beeld. Waakhond NBTC is is gevraagd te bemiddelen tussen Thaicom Plc en CAT Telecom, zodat de technische problemen worden opgelost.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 4 september 2013”

 1. Tino Kuis zegt op

  Grappig dat senator Pornpen het zorgelijk vindt dat 50 procent van de Thaise kinderen een IQ lager dan 100 heeft. Dat geldt namelijk voor alle kinderen over de hele wereld. Meestal wordt het getal 100 genomen voor het gemiddelde IQ van een land.

 2. GerrieQ8 zegt op

  Goed nieuws voor Gerrie. Die paar baht op een flesje bier kan ik wel ophoesten. De verhoging van de accijns op pure alcohol van 100 naar 2000 baht per liter was dus een fout bericht. Moest dus 200 zijn, maar ja wat is een 0 ?
  Achter de komma niets, maar ervoor …….

 3. Jacques zegt op

  Leuk, zo’n bericht dat de minister van onderwijs zijn ambtenaren opdraagt een rapport over het Thaise onderwijs te bestuderen. Zouden ze daar zelf niet opgekomen zijn?

  De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat -volgens Bangkok Post- een ‘assistant to the minister’ (dat moet toch een hele hoge ambtenaar zijn) het rapport al heeft gelezen en verder gaat bestuderen om het te bespreken met de minister. Blijkbaar heeft de minister niet veel vertrouwen in die bestudering door zijn assistant.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jacques Ter aanvulling. Ministers in Thailand hebben allemaal ook persoonlijke assistenten. Voor zover ik weet zijn dat bij deze regering voornamelijk roodhemden die zo beloond worden. Ze zullen wel op de loonlijst van het ministerie staan, maar maken geen deel uit van de hiërarchie. Als de minister sneuvelt of vertrekt, dan gaat de assistent mee. Ik sta zelf regelmatig verbaasd over de open deuren die bewindslieden intrappen, zoals de studieopdracht die je noemt. Van het onderwijs dat ministers hebben genoten, hebben ze blijkbaar weinig opgestoken.

 4. H van Mourik zegt op

  – Vanaf vandaag gaat de accijns op bier, wijn en gedistilleerd omhoog…geweldig.,
  dagelijks minder verkeersongevallen nationwide.

 5. rene zegt op

  “Verder valt van het prijzenfront nog te melden dat de prijs van importgoederen mogelijk stijgt, omdat de baht momenteel zwak is.” Prachtige grap. Zijn die prijzen gedaald toen de baht sterk stond ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website