De recent door de regering gevormde National Reform Council (NRC) krijgt de steun van de People’s Council for Reform, een particulier initiatief van 31 organisaties, die gisteren ten doop werd gehouden.

Doel van de burgerraad is de regeringsraad te voeden met aanbevelingen ‘vanuit het veld’ over het verkleinen van de inkomenskloof en de rol van de bevolking in de democratie. De 31 organisaties hebben een achterban van 15.000 leden. Ze zeggen dat ‘echte hervormingen’ niet voltooid kunnen worden door de NRC, die slechts 250 leden telt.

‘Wij hebben het recht om te bepalen wat goed voor ons is’, zegt Maitree Jongkriajak, coördinator van het Community Networks on Social and Political Reform. Als voorbeeld noemt hij de plannen voor de aanleg van een diepzeehaven in het Zuiden, de bouw van kolencentrales en investeringen in de petrochemische industrie. ‘We willen een beleid gericht op schone energie, voedselveiligheid en de rubber- en palmindustrie. Dat is ons doel en daar streven we naar.’

De People’s Council heeft zich voorgenomen voor het eind van de maand een hervormingsagenda op te stellen. Het eindrapport wordt uiteindelijk aan de NRC aangeboden.

– ‘Ik waarschuw jullie. Stook geen onrust, want ik neem strenge juridische maatregelen als je mijn waarschuwing in de wind slaat. Voorkom dat we draconische wetten moeten gebruiken.’ Premier Prayut Chan-o-cha windt er geen doekjes om; hij is niet gediend van het oplaaien van politieke conflicten, waaraan hij met de coup een eind heeft willen maken.

Aanleiding voor zijn waarschuwing is een (verbale) aanvaring tussen anti-regeringsbeweging PDRC en het UDD (roodhemden). Zij kruisten de degens over de afzettingsprocedure tegen de voormalige voorzitters van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. De National Anti-Corruption Commission heeft het noodparlement (NLA) daar om gevraagd, maar er wordt stevig gekissebist of het huidige noodparlement daartoe wel bevoegd is.

De PDRC heeft zich nu in die discussie gemengd. Ze vindt dat de NLA het verzoek in behandeling in moet nemen om de twee voorzitters met terugwerkende kracht beentje te lichten. Die move schoot het UDD in het verkeerde keelgat, want de twee heren zijn lid van voormalig voormalig regeringspartij Pheu Thai.

Prayut heeft de kemphanen geadviseerd tijdens zijn regeringsperiode politieke activiteiten achterwege te laten en te wachten totdat na de verkiezingen (in 2016) een nieuwe regering is aangetreden. Over de afzettingsprocedure laat hij zich niet uit; dat is een zaak van het parlement en niet van zijn regering.

– De voormalige Britse premier Tony Blair en premier Prayut hebben gisteren een uurtje met elkaar gebabbeld in het Government House. Blair bracht er een beleefheidsbezoek, nu hij toch in Thailand was op een privéreisje. Volgens de regeringswoordvoerder heeft Blair aangedrongen op verkiezingen volgend jaar. Prayut nam de gelegenheid te baat om de bekende riedel af te steken over hervormingen, democratie, economie en het slechten van politieke scheidslijnen.

– Het leger treft voorbereidingen voor het bewapenen van nieuwe defensievrijwilligers in het Zuiden. Tijdens een vergadering gisteren, geleid door de minister van Defensie, is afgesproken dat het leger voor 2.700 geweren zorgt. Aanleiding voor de versterking van de lokale vrijwilligersgroepen is een aantal recente aanslagen, de meest recente gisteravond in Pattani waarbij twee personen werden gedood en drie gewond. De andere meldde ik al eerder: een beschieting in Tepha (Songkhla) met drie doden en zeven gewonden; bomaanslagen op vier restaurants in Muang (Pattani) en brandstichting van zendmasten in Narathiwat.

Het incident van gisteravond speelde zich af op de Pattani-Narathiwat weg in Pattani. Vanuit een pickup truck werden vijf personen in een ander voertuig beschoten. En verder was het tweemaal raak in Narathiwat. Daar werd een vrouw doodgeschoten en vier anderen raakten gewond. Ook weer, zoals de Engelse taal het beknopt kan formuleren, bij een drive-by attack.

– Het werd de politie wel erg gemakkelijk gemaakt, zaterdag tijdens invallen in een massagesalon en uitgaansgelegenheid in Prawet (Bangkok), die beide verdacht worden van seksuele dienstverlening. Ze stuitte in de massagesalon op een lijst met maandelijkse betalingen van steekpenningen aan agenten. Drieëntwintig agenten van het bureau Prawet hebben nu een onderzoek aan hun broek hangen en drie leidinggevenden zijn overgeplaatst naar een inactieve post.

– Amerikaanse bedrijven willen meer in Thailand investeren, met name in projecten op het gebied van de digitale economie. Dat hebben ze volgens een regeringswoordvoerder gisteren gezegd tijdens een bijeenkomst in het Government House met premier Prayut.

Vertegenwoordigers van 34 bekende Amerikaanse bedrijven, vertegenwoordigd in de US-Asean Business Council, gaven er acte de présence, waaronder Ford, Microsoft, Google, Coca-Cola en Chevron. Andere sectoren waar de Amerikanen op azen zijn energie, gezondheidzorg en infrastructuur.

– De politie die de moorden op Koh Tao onderzoekt, heeft voor de vierde maal  geweigerd naar de National Human Rights Commission te komen om zich te verweren tegen de beschuldiging dat de bekentenis van de twee verdachten (die ze inmiddels hebben herroepen) door marteling is afgedwongen. De NHRC overweegt nu bij de politie een klacht in te dienen tegen de betrokken diensten: de forensische politie, politieregio 8 en het Metropolitan Police Bureau (hoofdbureau van de gemeentepolitie Bangkok).

Somyot Pumpunmuang, hoofd van de landelijke politie, zegt dat de politie onmogelijk iets kan zeggen over haar onderzoek, want dat is in strijd met de Criminal Code. Ze zou dan vertrouwelijke en gevoelige informatie verstrekken. De NHRC brengt daar tegenin dat ze niet de moordzaak onderzoekt, maar de vermeende marteling van de verdachten.

– De Ban Phol Songkram school in Non Sung (Nakhon Ratchasima) was gisteren de eerste van zestien scholen, waar een team van de Rekenkamer metingen deed aan het futsalveld om te bepalen of het veld van inferieure kwaliteit is (foto homepagina).

De aanleg van futsalvelden bij 100 scholen in 17 provincies ligt onder vuur vanwege het vermoeden van prijsopdrijving en het gebruik van ondeugdelijke materialen. Vier regeringsdiensten doen er onderzoek naar. Omdat de meeste velden in Nakhon Ratchasima werden aangelegd, krijgt die provincie de meeste aandacht. Verdachten in deze zaak zijn ambtenaren van het Office of the Basic Education Commission, de bedrijven die de velden hebben aangelegd en de onderwijzers die erop moesten toezien.

– De Professional Guide Association of Thailand vraagt de Royal Thai Police in een petitie om buitenlandse tourgidsen, die illegaal in het land werken, aan te pakken. Volgens de vereniging doen ze hun werk niet goed en geven ze vaak onnnauwkeurige informatie over toeristische attracties en de geschiedenis van het land.

Naar verluidt zouden 8.000 buitenlandse gidsen illegaal in Thailand werkzaam zijn: Chinezen, Russen, Zuid-Koreanen en Vietnamezen. Ze komen doorgaans onder het mom van restauranteigenaar het land binnen en pakken 80 procent van de inkomsten, zegt de vereniging.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Vandaag geen Nieuws Uitgelicht.

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 4 november 2014”

 1. Rob V. zegt op

  Alweer dat gedoe over die gidsen, als er inderdaad zoveel gebruik van wordt gemaakt doen ze toch iets goed. Betere begeleiding bijvoorbeeld zo gok ik op gebied van taalaansluiting, aanvoelen van wat toeristen van bepaalde herkomst interresant vind enzovoort. De echte oplossing is natuurlijk OF het niveau en populariteit van Thaise gidsen opkrikken OF -dan zal wel niet gebeuren gezien de beperkte maten waarin dit mogelijk is onder de Thaise wet- buitenlandse gidsen toestaan. Einddoel moet zijn: goede begeleiding van toeristen.

 2. NicoB zegt op

  Dirk ik lees steeds over futsalvelden, wat is een futsalveld?
  Dankjewel alvast.
  NicoB

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ NicoB Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Zaalvoetbal


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website