De huur gaat omhoog naar 3.157 baht per maand, maar de aangekondigde borg van 20.000 baht en eenmalige betaling van 50.000 baht vervallen. Het is take it or leave it voor de kooplui op weekendmarkt Chatuchak, begin dit jaar overgenomen door de State Railway of Thailand van de gemeente Bangkok.

De huurders hebben tot 15 maart de tijd hun contract te verlengen. Voor 2 jaar en niet voor 30 jaar, zoals sommige protesterende kooplui eisen. Vooral de huurders die hun stal onderverhuren, zullen het moeilijk krijgen. De SRT is hen liever kwijt dan rijk.

– Voorgaande herbebossingsprojecten van het Royal Forest Department waren weinig succesvol. Met de lokale bevolking werd geen rekening gehouden, zodat aangeplant bos even snel door hen verwijderd werd. Dit keer gaat de RFD eerst met bewoners overleggen over de meest geschikte lokaties.

De regering heeft onlangs 1,1 miljard voor herbebossing uitgetrokken dat naar de RFD gaat en 2,29 miljard baht naar het Department of National Parks, Wildlife and Plantconservation. Die afdeling heeft weer een ander probleem: een tekort aan jonge boompjes. Confrontaties met bewoners zijn niet te verwachten omdat er weinig nederzettingen in de nationale parken zijn.

– Wishfull thinking of een slag in de lucht? Generaal Udomchai Thammasarorat, commandant van het Vierde Legerkorps, denkt dat er binnen 2 jaar een eind komt aan het geweld in het Zuiden. Hij baseert dit op betere relaties met lokale gemeenschappen, een verhevigde public relations campagne van veiligheidstroepen en een significante afname van het aantal leden van afscheidingsbeweging Runda Kumpulan Kecil (RKK). Acht jaar geleden telde die 10.000 leden, nu naar schatting de helft. De voorspelling van Udomchai staat in schril contrast met die van anderen, die het conflict nog 20 tot 30 jaar geven.

– De twee mannen, die in augustus een bewakingstoren in de centrale gevangenis van Phra Phrom (Nakhon Si Thammarat) aanvielen en daarbij met hun M16 geweer een bewaker verwondden, zijn aangehouden. De desbetreffende bewaker had geholpen mobieltjes en drugs die waren binnengesmokkeld, te onderscheppen. Bij de schietpartij waren mogelijk meer verdachten betrokken.

– Het ministerie van Handel wil dat de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives rentevrij leningen verstrekt aan boeren die cassave verbouwen en wachten op de oogst. Voorwaarde is dat ze deelnemen aan het hypotheeksysteem van de regering. De aanmeldingstermijn hiervoor is verlengd tot eind maart. Boeren krijgen in het systeem een garantieprijs van 2,75 baht per kilo; de huidige marktprijs bedraagt 2,2 tot 2,5 baht.

– De International Labour Organisation (ILO) heeft Thailand op de vingers getikt omdat buitenlandse werknemers niet profiteren van het Workmen’s Compensation Fund. Het Social Security Office, dat het fonds beheert, blijft migranten uit Myramar compensatie ontzeggen voor arbeidsongelukken. Volgens de State Enterprise Workers Relations Confederation worden buitenlandse werknemers systematisch gediscrimineerd.

– Vanwege de lage waterstand van de Mekong in de ondiepe gedeelten van de rivier in het district Chiang Saen zijn talloze Chinese vrachtvaarders vastgelopen. De waterstand bedraagt 1,58 m, 50 cm lager dan vorig jaar aldus het hydrologisch kantoor in Chiang Rai.

– Het aantal werklozen als gevolg van de overstromingen vorig jaar is verder gestegen. Op 1 maart hadden  51.056 werknemers van 132 getroffen bedrijven hun baan verloren. Meer dan 160.000 arbeiders wachten nog steeds tot ze weer aan de slag kunnen.

– De provincie Trat looft een beloning van 5.000 baht uit voor informatie die leidt tot de aanhouding van personen die verantwoordelijk zijn voor branden in de bossen, een van de oorzaken van de aanhoudende neveloverlast. Boeren die onkruid verbranden, is gevraagd daarmee te stoppen.

Wanneer politici verkiezingsfraude plegen, lopen ze niet alleen het risico 5 jaar uitgesloten te worden van een politieke functie, maar ze slepen ook hun collega’s in de val mee en hun partij wordt verboden. Die regel in de grondwet dient veranderd te worden, adviseerde eerder een nog door de vorige regering ingestelde commissie. Nu pleiten een Democratische parlementslid en een lid van de Kiesraad ervoor.

Volgens artikel 237 van de grondwet zijn bij fraude alle partijfunctionarissen de dupe, maar kiesraadlid Sodsri Satayathum stelt dat niet alle functionarissen daarvan op de hoogte hoeven te zijn. Het is dus onredelijk hen ook te straffen en de partij te ontbinden. ‘Het ontbinden van partijen is te gemakkelijk en schept politieke instabiliteit’, zegt ze.

De toenmalige commissie heeft voorgesteld het opheffen van partijen te schrappen en frauderende politici strenger te straffen. Op dit moment lopen er bij het Constitutionele Hof geen ontbindingszaken. De bekendste in het verleden waren de ontbinding van Thaksin’s Thai Rak Thai en TRT’s reïncarnatie People Power Party.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 4 maart 2012”

  1. ruud zegt op

    weekendmarkt Chatuchak

    Ik ben bang dat de wereldberoemde markt een flinke klap krijgt te verduren. Het is de vraag of de markt nog de ‘allergrootste’ zal blijven van….. Door de enorme verhoging van staangeld ( huur) zullen er minder handelaren komen en zullen de verhoogde huurprijzen worden doorberekend aan de bezoekers. Dit zal weer tot gevolg hebben dat dit aantal bezoekers zal teruglopen. Een riest verhaal voor een florerende wereldbekende markt in Bangkok.
    Het lijkt wel of de Railway de markt heeft overgenomen, om tzt over de grond te kunnen beschikken en dat ze nu al andere plannen hebben voor dit gebies. Jammer Jammer Jammer.
    Ruud


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website