Nieuws uit Thailand – 4 juli 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
4 juli 2014

Een bewaker (45) van de anti-regeringsbeweging PDRC is op verdenking van mishandelingen in april woensdag aangehouden.

Hij wordt ervan beschuldigd bij het regeringscomplex aan de Chaeng Wattanaweg, dat belegerd was door demonstranten, overheidsfunctionarissen te hebben bedreigd, mishandeld en beschoten. Nadat een arrestiebevel tegen hem was uitgevaardigd, was hij naar Nakhon Si Thammarat gevlucht.

Tijdens de persconferentie waarop hij werd getoond aan de pers, maakte de man zijn excuses aan de moeder van de ambtenaar die hij beschoten en verwond had (foto homepagina).

– De nieuwe definitieve grondwet moet regels bevatten die populistische beleidsmaatregelen voorkomen, want die beschadigen de economie. Deze opdracht krijgt de commissie die de grondwet (de achttiende sinds 1932) gaat opstellen. Maar zover is het nog niet: eerst komt er een voorlopige grondwet en die werd gisteren besproken tijdens een bijeenkomst van coupleider Prayuth en een panel van de Raad van State.

Het ontwerp bevat 45 artikelen. Het voorziet in de vorming van een 200 leden tellende wetgevende assemblee, een nationale hervormingsraad (250 leden) en een commissie van 35 personen, die de definitieve grondwet gaat opstellen. Het leger houdt bij veiligheidszaken nog een stevige vinger in de pap en de juntaleden die verantwoordelijk zijn voor de militaire coup, worden gevrijwaard van vervolging.

Behalve regels tegen populistische maatregels wil de NCPO (foto boven) ook dat de grondwetscommissie bekijkt welke zogeheten ‘onafhankelijke organisaties’ nodig zijn. Als een organisatie niet nodig is, dient ze opgeheven te worden. Andere wensen van de NCPO hebben betrekking op de bestrijding van corruptie, herziening van de rechtspraak, de introductie van een merit system en het bevorderen van morele waarden in het landsbestuur en de precieze afbakening van de verhouding tussen de centrale, regionale en lokale overheden.

Naar verwachting gaat de ontwerp-grondwet na goedkeuring door de junta eind deze maand naar de koning ter ondertekening.

– Thaise werkgevers die gisteren dachten aan de grens in Chong Chom-O Smach Cambodjaanse arbeiders te kunnen ophalen, kregen een koude douche toen bleek dat de helft van de verwachte honderd arbeiders Cambodja niet uit konden. De Cambodjaanse autoriteiten in de provincie Oddar Meanchey tegenover Surin wilden alleen een grenspasje uitgeven aan ingezetenen van de provincie.

Via de grenspost zijn tussen 26 juni en dinsdag 133 Cambodjaanse werkers de grens overgetrokken om zich melden bij het one-stop servicecentrum in Kap Choeng ter verkrijging van een tijdelijke werkvergunning.

Bij een zelfde centrum in Samut Sakhon hebben zich sinds maandag 4.070 werkers en familieleden gemeld. Woensdag kwamen er 152 werkgevers met 1.048 migranten, de meesten uit Myanmar.

De NCPO maakte gisteren bekend nog zeven centra te gaan openen. Ze hebben tot doel illegale tewerkstelling en mensenhandel te voorkomen. De tijdelijke werkvergunning is zestig dagen geldig. In die periode wordt de identiteit en nationaliteit van de migranten vastgesteld, waarna – als dat in orde is – een definitieve werkvergunning wordt verleend.

In Khlong Hat (Sa Kaeo) is een man aangehouden die probeerde 23 illegale Cambodjaanse arbeiders het land binnen te smokkelen. Ze zaten in een voertuig dat gestopt kon worden, omdat de autoriteiten getipt waren. Elk had 2.700 baht moeten betalen aan de man, die vermoedelijk lid is van een smokkelaarsbende. De politie gaat op zoek naar de andere bendeleden.

– De National Anti-Corruption Commission (NACC) gaat financiële instellingen verplichten geldtransacties van meer dan 500.000 baht en transacties met onroerend goed van meer dan 1 miljoen baht, verricht door politici en ambtenaren, te melden. Dat is gisteren besproken tijdens een vergadering van de NACC met directies van de instituten en vertegenwoordigers van het Land Department en het ministerie van Transport. De maatregel wordt over drie maanden van kracht.

In de huidige praktijk moeten financiële instellingen transacties van meer dan 2 miljoen baht melden aan het Anti-Money Laundering Office.

NACC-voorzitter Parnthep Klanarongran zegt dat de nieuwe maatregel de bestrijding van corruptie en de controle van het vermogen van topambtenaren vergemakkelijkt. Hij erkent dat de maatregel een extra last op de instellingen legt, omdat ze zowel Amlo als NACC moeten informeren. De instellingen zijn bereid mee te werken, maar ze vinden wel dat de genoemde bedragen te laag zijn.

Gouverneur Prasarn Trairatvorakul waarschuwt dat de privacy van rekeninghouders geschonden kan worden. Dat moet wettelijk goed worden geregeld. De politieke implicatie zou kunnen zijn dat sommigen worden afgeschrikt een openbare functie te bekleden en degenen die al zo’n functie bekleden onder toenemende druk komen transparant te zijn, zegt hij.

– De Bryde walvis die zondag aan een strand in Samut Prakan is aangespoeld, moet zijn overleden als gevolg van een shock, nadat hij verstrikt was geraakt in een visnet. Dat is de voorzichtige verklaring die experts geven. De mannetjes walvis was 10 jaar oud, woog 80 ton en was 11,27 meter lang.

Een Bryde walvis komt zelden voor in de Thaise wateren. Volgens het ministerie van Milieu is zijn aanwezigheid een indicatie dat het Thaise maritieme ecosysteem gezond is. De gevonden walvis krijgt geen zeemansgraf; dat zou de kwaliteit van het zeewater aantasten. Het dier wordt gecremeerd en de beenderen worden voor verder onderzoek bewaard.

– Milieu-effectrapportages (EIA) en milieu/gezondheidsrapportages (EHIA) moeten beter. Mensen die te maken hebben met een project, moeten er meer over te zeggen krijgen en bedrijven die zich niet aan de voorschriften houden, dienen strenger gestraft te worden. Dit pleidooi hielden academici en NGO’s tijdens een forumdiscussie over EIA’s en EHIA’s in de Thammasat universiteit. Topprioriteit moet volgens hen de participatie van de betrokken bevolking zijn.

Volgens een van de sprekers proberen veel politici projecten te gebruiken om bepaalde groepen te bevoordelen. Bedrijven weren soms mensen die getroffen dreigen te worden, van openbare hoorzittingen of ze mogen er niet het woord voeren. Ook wordt valse en onnauwkeurige informatie gevonden in de rapportages en maatregelen tegen negatieve gevolgen blijken ineffectief. Al deze praktijken verergeren conflicten.

– De eerste verdachte, gedetineerd onder de staat van beleg, heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand gekregen met een proeftijd van een jaar en een boete van 3.000 baht. De man was op 23 mei na een protestbijeenkomst bij het Bangkok Art and Culture Centre aangehouden. Tegelijk met hem werden twee anderen aangehouden, maar die moeten nog berecht worden.

– Nu eens geen gewonden bij een schietpartij tussen opstandelingen en agenten, gisteren in Rueso (Narathiwat). De acht agenten werden vanuit een hinderlaag in een rubberplantage aangevallen toen ze een school beschermden. Ze vroegen versterking en wisselden vuur uit met de aanvallers. Die vluchtten na enige tijd.

– De Top World supermarkt in Udon Thani is gisteren in de as gelegd. De eerste drie verdiepingen van het vier verdiepingen tellende gebouw werden geheel verwoest. De brandweer had meer dan twee uur nodig om het vuur onder controle te krijgen.

– De politie in Cambodja heeft twee mannen aangehouden die verdacht worden van de handel in nieren. De arrestatie volgde op de klacht van een man die zijn nier voor transplantatie ter beschikking had gesteld.

Vijf personen zouden een nier verkocht hebben, waaronder een jongen van 15. De nieren werden in Thailand verwijderd en vervolgens voor bedragen van tien- tot dertienduizend dollar aan Cambodjanen verkocht. De donoren kregen 5.000 dollar, de jongen slechts 3.000. De verdachten kunnen veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van 7 tot 20 jaar.

De Medical Council of Thailand dreigt met juridische actie tegen Thaise medici die betrokken zijn bij de nierhandel, maar de raad acht het vrij onwaarschijnlijk dat dit het geval is.

Economisch nieuws

– Het export image van Thailand loopt schade op door het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport, zegt de Thai Chamber of Commerce (TCC). Bedrijven zijn daarom met spoed op zoek naar manieren om de visserij-industrie te reguleren, inclusief het registreren van reders en de recrutering van buitenlandse werknemers.

Phumin Harinsut, vice-voorzitter van de TCC, maakt zich over de gevolgen voor de export zorgen, alhoewel bedrijven verwachten dat het rapport, waarin Thailand zakte van de Tier 2 Watch lijst (waarschuwing) naar de Tier 3 lijst (onvoldoende), slechts een beperkt effect heeft. Met name de visserij-industrie zit in het beklaagdenbankje, omdat ze zwaar op buitenlandse arbeidskrachten steunt.

De TCC heeft een speciale task force gevormd die de kwestie intensief gaat bestuderen en actieplannen voor alle betrokken partijen gaat maken. Maar, zegt Phumin, dat kost wel tijd. Hij meent dat het Thailand kan lukken in het volgende TIP-rapport een plaatsje omhoog te schuiven.

Poj Aramwattananont, voorzitter van de commissie arbeidszaken van de TTC, wijst erop dat Thailand ook een gebrek aan arbeidskrachten heeft. ‘Thailand heeft nu in tal van sectoren ernstige problemen.’

De TTC heeft een plan ontwikkeld voor de komende vijf tot tien jaar om het arbeidspotentieel te ontwikkelen en te verbeteren, zodat het land niet meer afhankelijk is van zoveel buitenlandse werknemers.

– De drieduizend werknemers van Safeskin Medical and Scientific (Thailand) in Hat Yai (Songkhla), een eenheid van de in Texas gevestigde Kimberly-Clark Corporation, staan over zes maanden op straat. In de fabriek worden rubber handschoenen gemaakt. Het bedrijf zegt een ‘strategisch besluit’ te hebben genomen.

De sluiting is nodig uit het oogpunt van kostenbeheersing, concurrentie, category challenges [?] en om het bedrijf zo goed mogelijk voor doorgaand succes te positioneren. De locatie van de fabriek en de overstroming  van de fabriek twee jaar geleden vormen een risico voor de voorspelbaarheid van het bedrijf. De sluiting verbetert de flexibiliteit en reduceert de voortdurende kosten, aldus het bedrijf in een email aan Bangkok Post.

Safeskin heeft twee fabrieken in Thailand. De fabriek in Songkhla is 16 jaar oud en dringend toe aan vervanging van de apparatuur. Een probleem is ook de verwerking van afvalwater. De andere fabriek in Sadao (Songkhla), waar medische handschoenen worden gemaakt, blijft open.

– De junta heeft een budget van 4,8 miljard baht goedgekeurd, bedoeld om boeren te helpen gedurende het seizoen 2014-2015 de productiekosten terug te dringen. Het geld wordt onder andere gebruikt voor een special leningenprogramma van de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. Het is voldoende om 3,57 miljoen boeren te helpen met elk 50.000 baht.

Nog eens 1,1 miljard baht wordt aan boeren met silo’s in het Noorden en Noordoosten geleend, zodat ze de verkoop van hun paddy kunnen uitstellen, waardoor voorkomen wordt dat de marktprijs daalt.

De NCPO streeft ernaar de paddyprijs van rijst met een vochtigheidsgraad van 25 procent te stabiliseren op 8.500 tot 9.000 baht per ton en Hom Mali op 13.000 tot 14.000 baht. Het veel bekritiseerde hypotheeksysteem van de vorige regering, waarbij de boeren een bovenmarkt prijs kregen, wordt niet gecontinueerd.

– De enige manier om het probleem van te dure staatsloten op te lossen is om de lotenverkopers een fair deel van de winst te geven, die het Government Lottery Office (GLO) met de staatsloterij maakt, zegt een senior official. Daartoe dient de GLO-wet te worden veranderd, want die schrijft voor dat 12 procent van de winst bestemd is voor beheerskosten, waardoor 7 procent of 5,6 baht van een lootje van 80 baht overblijft voor de verkopers.

De NCPO wil iets doen aan de huidige hoge verkoopprijs van 100 tot 110 baht. Voor het GLO-kantoor staan nu kraampjes waar de loten 80 baht kosten. Elders in het land mag 90 baht worden gerekend, maar de junta heeft op dit moment geen plannen om verkopers die meer vragen, te gaan vervolgen, aldus NCPO-woordvoerder Winthai Suvaree.

De NCPO zoekt een oplossing waarbij de GLO de verkoopprijs op 80 baht kan handhaven en de verkopers hun handel kunnen voortzetten. Eén optie is het omzeilen van de tussenhandel door de loten direct aan kleine en middelgrote verkopers te geven, zegt Winthai.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Inspecties rijstvoorraad: Kwaliteitsverlies en korenworm

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website