Het enthousiasme voor het project om de rijstverbouw in het Zuiden te stimuleren is niet gedaald bij de lokale boeren, maar de gewonde boeren van de moordaanslag vorige week uit Sing Buri houden het voor gezien. Na behandeling in het ziekenhuis gaan ze terug. Bij de aanslag komen twee boeren om het leven.

Het project wordt niet afgeblazen door het Southern Border Provinces Administration Centre. Secretaris-generaal Thawee Sodsong heeft de lokale boeren gevraagd op de veiligheid van de trainers te letten. Die trainers komen uit Sing Buri en Suphan Buri. Ze trainen de lokale boeren in de verbouw van kwaliteitsrijst met een hoge opbrengst. Doel van het project is de boeren die zijn overgestapt op rubber, te bewegen weer rijst te gaan verbouwen.

Naar schatting ligt 100.000 rai landbouwgrond braak in de zuidelijke provincies, waarvan 30.000 in Yala, Pattani en Narathiwat. In Pattani wordt een pilotproject in het district Yaring uitgevoerd. Tweehonderd boeren uit dat district en Nong Chik en Panare trokken gisteren naar het kantoor van de PAO (provincie) in Muang om steun te betuigen aan het project. Ze zeiden dat het project een economische stimulans aan de regio geeft.

– Pongsapat Pongcharoen, de Pheu Thai-kandidaat voor de gouverneurspost van Bangkok, is in de peilingen verder uitgelopen op zijn belangrijkste rivaal, Sukhumbhand Paribatra (Democraten), die herkozen wil worden. Maar de meeste Bangkokianen hebben volgens peilingen van Nida en de Bangkok Poll nog steeds geen keuze gemaakt; rond de 40 procent; alleen de Suan Dusit Poll komt op 13,93 procent.

De Democraten gaan in de komende fase van de verkiezingscampagne aandacht besteden aan hun plannen op het gebied van milieu, gezondheidszorg, onderwijs, verkeer en transport, veiligheid, natuurrampen en de voorbereidingen voor de Asean Economic Community.

‘Al onze verkiezingsbeloftes kunnen worden uitgevoerd’, zegt Ong-art Khlampaiboon, hoofd van het Democratisch verkiezingscentrum. ‘Het is geen fantasie en er zijn genoeg financiële middelen om ze te realiseren.’ Volgens Ong-art zijn de peilingen een indicatie van de populariteit van de kandidaten; ze geven geen inzicht in wat de kiezers van de beleidsvoornemens van de kandidaten vinden. ‘Wanneer de onderzoekers de respondenten wat meer zouden vragen over het beleid, kan hen dat helpen een goed geïnformeerde keuze te maken.’

– Prinses Maha Chakri Sirindhorn brengt volgende week maandag een bezoek aan de islamitische Prateepsasana school in Narathiwat. De prinses heeft belangstelling voor de onderwijsmethoden van de school en ze stelt die ten voorbeeld aan de andere scholen in het Zuiden. De prinses is beschermvrouwe van 14 islamitische scholen in het Zuiden.

– De politie hoopt de komende twee weken te weten te komen wie Somchai Khanploem, veroordeeld wegens moord en corruptie en bijna zeven jaar op de vlucht, geholpen heeft uit haar handen te blijven. Somchai werd woensdag gearresteerd en wordt nu behandeld in het ziekenhuis van het Corrections Department aan diverse chronische ziektes. Hij is veroordeeld tot een gevangenistraf van 30 jaar voor corruptie in 1992 en een moord op een politieke rivaal in 2003.

– Een politiecommissie buigt zich over de bouw van 396 politiebureaus en 163 dienstflats, die al tijden stilligt. De aannemer is door de commissie opgeroepen tekst en uitleg te geven. De desbetreffende politiekorpsen is gevraagd te rapporteren hoe ver de bouw bij hen is gevorderd en hoeveel geld al is uitgegeven. Aan de hand daarvan beslist de commissie of het contract met de aannemer wordt geannuleerd.

Volgens Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit is de bouw in de Andaman-provincies Phangnga, Phuket en Surat Thani een jaar geleden stilgelegd. Hij zegt dat de vorige regering de bevolking een verklaring schuldig is, omdat ze de bouw in één hand legde in plaats van elk regionaal politiekorps toe te staan dit lokaal te regelen.

– De politie te water heeft gisteren voor de kust van Sikao een boot met 145 Rohingya vluchtelingen onderschept. Ze kregen voedsel en water en moesten daarna hun tocht voortzetten. De vluchtelingen waren moe en hongerig, omdat ze al twee dagen niet gegeten hadden. Ze zeiden op weg naar Maleisië te zijn.

– De regering hoopt dat de Organisation of Islamic Cooperation (OIC) waardering krijgt voor haar pogingen het geweld in het zuiden van Thailand te beteugelen. Vorige week bezochten buitenlandse ambassadeurs en vertegenwoordigers van zeventien OIC-diplomaten Pattani en Yala. De regering hoopt dat het bezoek duidelijk heeft gemaakt dat de situatie in het Zuiden minder ernstig is dan wat de media suggereren.

In november vorig jaar noemden de ministers van Buitenlandse Zaken van de OIC-landen de vorderingen van de Thaise regering in een verklaring ‘mager’. Minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken) verbaast zich nog steeds over die verklaring, omdat een functionaris van de OIC tijdens een bezoek in mei juist had gezegd tevreden te zijn over het werk van de regering.

De Turkse ambassadeur in Thailand verwacht dat de volgende verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de OIC-landen aanzienlijk positiever zal zijn.

– Het 1992 May Heroes Relatives Committee steunt het amnestievoorstel van de onafhankelijke National Rule of Law Commission, een van de drie amnestievoorstellen. In dit voorstel krijgen alle politieke overtreders die tussen 2006 en 2010 zijn opgepakt amnestie, met uitzondering van de autoriteiten en leiders van politieke rally’s. Het comité bestaat uit de nabestaanden van degenen die tijdens de ‘Black May’-protesten in 1992 om het leven kwamen.

De amnestievoorstellen die lange tijd werkloos op de plank hebben gelegen, worden volgens premier Yingluck naar de Raad van State gestuurd voor advies. Het comité vindt dat ze nog tijdens deze zittingsduur van het parlement moeten worden behandeld. Als dat niet gebeurt, gaat het 10.000 handtekeningen verzamelen om een initiatief-wetsvoorstel te kunnen indienen.

– Minister Plodprasop Suraswadi heeft de autoriteiten in de noordelijke provincies gelast satellietsurveillance te gebruiken om bosbranden op te sporen en de neveloverlast terug te dringen. Iedere provincie dient dagelijks brandhaarden te controleren, zowel in bossen als in woonkernen en landbouwgebieden, zei de minister gisteren tijdens een bezoek aan Lampang

Negen provincies in het Noorden zijn risicogebieden: Chiang Mai, Chiang Rai, Lampang, Lamphun, Mae Hong Son, Nan, Phrae, Phayao en Tak. De neveloverlast doet zich voor in februari en maart, wanneer boeren oogstresten verbranden (slash-and-burn) en land in bossen platbranden om er te kunnen planten.

– De politie in Chumpon heeft twintig olifantenslagtanden inbeslaggenomen. Ze waren verstopt in een kunstmestzak in een auto die zaterdag werd gestopt. De chauffeur, een politieofficier, is gearresteerd.

– Vier personen, waaronder een bejaarde en een peuter, zijn gisterochtend in de vlammen omgekomen toen hun auto tegen een elektriciteitspaal in Nakhon Sawan botste. Volgens getuigen ging de chauffeur kort voordat hij de macht over het stuur verloor, op de remmen staan. Ze zeiden de oudere vrouw te hebben horen gillen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website