Een in januari opgegraven beeld van de Hindugod Vishnu vormt het bewijs dat de historische stad Sithep in Petchabun in pre-Siam tijden in contact stond met de regio Zuidoost Azië. Het beeld, waarvan hoofd, armen en knieën ontbreken, werd gevonden in een gracht van het Sithep Historical Park ten westen van Sithep.

Soortgelijke beelden zijn gevonden in andere delen van het land, zoals Nakhon Si Thammarat, Surat Thani en Prachin Buri, en in Oc Eo stad in Cambodja en de Mekong delta in Vietnam. ‘Het is zeker dat Sithep op de regionale handelskaart stond’, zegt Pongdhan Sampaongern, hoofd van het historische park. ‘Het beeld vormt ook een bewijs van de culturele banden tussen Sithep en andere steden in de oudheid.’

Sithep, dat 240 km ter noorden van Bangkok ligt, is een van ’s lands belangrijkste historische parken met sporen uit het pre-Siam tijdperk die tweeduizend jaar teruggaan naar de Dvaravati en Khmer beschavingen. Prins Damrongrajanubhab (1862-1943) ontdekte de site in 1904 toen hij een inspectietocht in het Noorden maakte en gaf hem de naam Sithep.

Dertig jaar later werd de site door het Fine Arts Department geregistreerd als nationaal park. Uitgebreide archeologische arbeid begon in 1984. Binnenkort gaat in het park een informatie- en studiecentrum open. Er bestaan vooralsnog geen plannen om het park voor te dragen voor de werelderfgoedstatus van Unesco, omdat sommige delen van het park ‘all-round, effective management’ vereisen, aldus Pongdhan.

– De districtspolitiechef van Khun Yuam, die een strafoverplaatsing heeft gekregen, zegt dat enkele aanwijzingen brandstichting aannemelijk maken als oorzaak van de brand in het Karen vluchtelingenkamp, vorige week vrijdag. De autoriteiten gaan vooralsnog uit van een ongeluk.

Volgens het hoofd van de provinciale politie is Nitinart Wittayawuthikul overgeplaatst omdat hij nalatig zou zijn geweest nadat de brand was uitgebroken, maar zelf zegt hij straf te hebben gekregen omdat hij volhoudt dat de brand geen ongeluk was.

Nitinart baseert zich op verklaringen van getuigen die hebben gezien dat een brandend voorwerp uit een helicopter viel en terecht kwam op het dak van een huis. Nitinart vindt het ook vreemd dat de brand niet oversloeg van zone 1 naar zone 2, maar naar zone 4. Getuigen zeggen op hetzelfde tijdstip vlammen op verschillende plaatsen te hebben gezien. Al even merkwaardig was de kleur van de rook. Die was donker, terwijl brandend bamboe en bladeren een lichtere kleur rook zouden moeten opleveren. Volgens een bron bij het forensisch politieteam zijn bij het huis waar de brand zou zijn begonnen, sporen van fosfor gevonden.

Nitinart denkt dat de hoge onderhoudskosten van het kamp het motief voor de brandstichting kunnen zijn geweest. ’Sommige mensen hebben me gezegd dat ik mijn mond moet houden. Maar dat kan ik niet. Vluchtelingen hebben hun leven verloren. Dus moet ik de waarheid vertellen.’

– Een legerkapitein is gedood en veertien soldaten zijn gewond toen gistermiddag in Sawor (Narathiwat) een bermbom ontplofte en de soldaten die in een pickup truck zaten, onder vuur werden genomen. De aanvallers gingen er vandoor toen een back-up eenheid, gewaarschuwd door een van de gewonde soldaten, arriveerde.

De hinderlaag was een van verschillende aanvallen gisteren. In Panare (Pattani) werd een man onderweg naar een moskee in zijn hoofd en maag geschoten.

Een vrijwilliger raakte in Sungai Padi (Narathiwat) gewond door een bermbom. Hij was in het gezelschap van politie en districtsambtenaren in twee pickup trucks, die zich zouden voegen bij mariniers om te gaan zoeken naar verdachten.

In de provincie Narathiwat ontplofte een bermbom in het district Yi-ngo, terwijl acht agenten in een patrouillevoertuig passeerden. Niemand raakte gewond.

Het districtskantoor van Rangae werd donderdagavond geraakt door twee granaten. Ook hier vielen geen gewonden.

– De rebellengroepen BRN en Pulo hebben een maand de tijd om te bewijzen dat ze een eind kunnen maken aan aanvallen op burgerdoelen. Die periode tot het tweede vredesgesprek op 29 april, ook in Kuala Lumpur, is een lakmoesproef om te zien of ze hun mensen in het veld in de hand hebben.

Donderdag vond het eerste vredesgesprek tussen Thailand en de rebellen. De seperatisten eisten onder andere vrijlating van gevangenen, maar die eis is door Thailand van tafel geveegd. Over de andere eisen vindt in Thailand overleg plaats door verschillende diensten. Thailand eiste dat er een eind komt aan de aanvallen op burgerdoelen.

– Gisteren was Sukhumbhand Paribatra weer terug op zijn post, die hij vier jaar heeft bekleed. Nadat de Kiesraad zijn herverkiezing tot gouverneur van Bangkok had bevestigd, toog hij aan het werk. Hij riep zijn staf op om politieke meningsverschillen terzijde te schuiven.

In een bijeenkomst met personeel herhaalde hij zijn verkiezingsbeloftes (onder andere de installatie van 20.000 bewakingscamera’s). Die plannen gaat hij bespreken met een team van achttien stafleden. Vandaag brengt Sukhumbhand een bezoek aan het door droogte geteisterde oosten van Bangkok om te worden ingelicht over een brandpreventie en rampenplan.

– De rechtbank heeft gisteren straffen variërend van twee jaar en zes maanden tot 12 jaar uitgedeeld aan de inbrekers in de woning van Supoj Saplom, de voormalige permanent secretaris van het ministerie van Transport, tegen wie een onderzoek wegens ‘ongebruikelijke rijkdom’ loopt. De bendeleider kreeg de hoogste straf. Eén verdachte werd vrijgesproken.

De rechtbank heeft de bende ook bevolen de gestolen 18 miljoen baht terug te geven. Volgens de inbrekers troffen ze in de woning aanzienlijk meer geld aan dan ze konden meenemen. De inbraak vond plaats in november 2011, toen Supoj bij de bruiloft van zijn dochter was.

– Meer dan achtduizend inwoners van Nan zijn behandeld aan aandoeningen te wijten aan de smog in de provincie. De meest kwetsbare groepen zijn patiënten met hart-, long- en ademhalingsziektes of allergieën. De ellende, veroorzaakt door bosbranden en oogstresten die worden verbrand, is nog lang niet voorbij en zal volgende maand verergeren, wanneer de temperatuur stijgt.

Gisteren bedroeg het PM10 niveau 187 ug cu/m, aanzienlijk meer dan de veiligheidslimiet van 120. In buurprovincie Phayao werd de afgelopen drie dagen 176-200 gemeten. De provincie Tak telde deze maand al driehonderd bosbranden. Tot nu toe is 600 rai bosland in de as gelegd. De meeste branden werden aangestoken door stropers en boeren die land plat branden om er gewassen op te kunnen verbouwen.

– Eindelijk is een begin gemaakt met het verwijderen van het met lood verontreinigd sediment uit Klity (Kanchanaburi), maar het Pollution Control Department (PCD) zegt slechts geld te hebben om de helft weg te halen. Het sediment gaat naar een verwerkingsfabriek in Saraburi. Het is afkomstig uit de Klity kreek die jarenlang vergiftigd is door een loodmijn en –fabriek.

Uit de kreek zelf moet ook nog 10.000 ton met lood verontreinigd sediment worden gehaald. De PCD bestudeert nog hoe dat het beste kan worden gedaan zonder het sediment te verspreiden. Naar verwachting duurt de gehele schoonmaakoperatie drie jaar. De bewoners zeggen dat in het bos stapels met loodafval liggen. Ze hebben gevraagd die ook op te ruimen.

De bewoners, die ernstige gezondheidsklachten hebben als gevolg van de waterverontreiniging, hebben acht jaar moeten vechten tegen de loodmijn en in gebreke blijvende overheidsdiensten. In januari kende de rechtbank hen een schadevergoeding toe en beval de PCD het zaakje op te ruimen.

– Thailand en Rusland gaan de handelsbetrekkingen verstevigen en gaan op wetenschappelijk gebied meer samenwerken. Dat is tijdens een driedaags bezoek van minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken), zakenmensen en wetenschappers aan Moskou afgesproken. Vooral op het gebied van energie en landbouwproducten worden de banden aangehaald. Thailand wil meer agrarische producten en vis in Rusland afzetten en Rusland is goed voor wapens en hoogtechnologische producten.

– Bij een inval in een pand in Rat Burana (Bangkok) heeft de politie 5.000 nagemaakte Levi’s jeans ter waarde van 2 miljoen baht inbeslaggenomen. Zes personen werden gearresteerd. De politie nam ook naaimachines en andere uitrusting in beslag.

– Een 37-jarige man is tot 50 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij herhaalde malen een vrouwelijk staflid van zijn bedrijf, een detectivebureau, heeft verkracht, bedreigd en gechanteerd. Zijn vrouw kreeg 10 jaar. De man is in 1996 al eens veroordeeld wegens mishandeling van zijn toenmalige echtgenote, een voormalige Miss Thailand runner-up. Hij zou haar gedwongen hebben naakt door de buurt te lopen en druppelde heet kaarsvet op haar lichaam. In 1997 vuurde hij op het politiebureau van Phaya Thai uit woede dat de politie weigerde drie inbeslaggenomen pistolen terug te geven. Hij zat zes jaar achter de tralies.

Economisch nieuws

– De vaste prijs van LPG wordt vermoedelijk volgende maand nog niet losgelaten omdat meer tijd nodig is om een subsidiesysteem voor straatverkopers en mensen met een laag inkomen uit te werken. Dit zei minister Pongsak Raktapongpaisal (Energie) gisteren in een toelichting op de plannen. Volgens een studie van de Rajabhat universiteit komen 8,5 miljoen huishoudens in aanmerking voor de subsidie.

Sinds 2008 heeft Thailand LPG gesubsidieerd, wat het land de lieve duit van 130 miljard baht heeft gekost. Vorig jaar werd de subsidie op LPG voor industrieel gebruik opgeheven, maar voor huishoudens en de transportsector werd die gehandhaafd. De bedoeling was de prijs van LPG voor de transportsector vorig jaar met 50 satang per maand te verhogen, maar na protesten van chauffeurs kwam daar na vier maanden een einde aan.

Huishoudens betalen thans 18,13 baht per kilo en transporteurs 21,38 baht. Nadat de benzineprijs omhoog was gegaan, zijn steeds meer automobilisten, met name taxichauffeurs, overgestapt op LPG, waardoor Thailand sinds 2008 een netto importeur van LPG is.

– De export is in februari met 5,8 procent op jaarbasis afgenomen als gevolg van een zwakke mondiale vraag, koersstijging van de baht en afnemende agrarische verschepingen. Maar de regering treurt niet, want die rekent voor dit jaar nog steeds op een exportgroei van 8 tot 9 procent. In geld uitgedrukt werd voor 530 miljard baht geëxporteerd, 11,3 procent minder.

Volgens Vatchari Vimooktayon, permanent secretaris van het ministerie van Handel, was de koerstijging van de baht de belangrijkste boosdoener. Wanneer de koers blijft stijgen, zal de export daar de komende twee à drie maanden het nodige nadeel van ondervinden. De vertraging van de wereldeconomie dupeert vooral de Thaise export naar de VS, Europa en Japan, traditioneel de belangrijkste markten van Thailand.

Met de import ging het vorige maand goed; die steeg met 5,3 procent naar $19,5 miljard, voornamelijk dankzij goud, sieraden en machinerie. Het tekort op de handelsbalans stond in februari op $1,55 miljard.

– FedEx Express, ’s werelds grootste pakketdienst, heeft een kantoor in Khon Kaen geopend. Pakjes voor 13 uur gebracht, worden nog dezelfde dag naar Bangkok gevlogen. Het kantoor is van maandag tot vrijdag geopend van 9.30 tot 18 uur en op zaterdag van 10 tot 15 uur. Ter gelegenheid van de opening heeft het bedrijf nieuw meubilair voor de eetzaal aan de Ban Kamin Non Hua Na lagere school geschonken.

– Dit jaar komen er twaalf tot vijftien nieuwe filialen bij van Tops Market, Tops Supermarket en Central Food Hall, plus vijftig nieuwe filialen van Tops Daily. Central Food Retail Co (CFR) heeft nog niet beslist welke filialen van Tops Daily worden omgezet in een Family Mart winkel. Vorig jaar verwierf CFR de Family Mart-keten.

– De subsidie op cassave kan in het seizoen 2013-2014 vervallen omdat de prijs van tapioca zich heeft hersteld als gevolg van de grote vraag naar ethanol, met name in China. Voor het seizoen 2012-2013 heeft de regering 44 miljard baht uitgetrokken. In de eerste maand (oktober 2012) betaalde de regering 2,50 baht per kilo cassavewortel. Dat bedrag werd elke maand met 5 satang verhoogd tot 2,75 baht deze maand, wat tevens de laatste maand is van het subsidieprogramma. Van de oogst van 24 miljoen ton heeft de regering 10 miljoen ton gekocht, wat 27 miljard baht kostte.

– Turkish Airlines doet het goed op de route Istanbul-Bangkok. In de eerste twee maanden van dit jaar bedroeg de bezettingsgraad 91 procent tegen 82 procent in 2012 en 74 procent in 2011. De maatschappij vliegt in het hoogseizoen 14 keer per week naar Bangkok en vanaf maandag zes maanden 11 keer. In juli 2012 introduceerde Turkije een visum-vrije entree van 12 dagen voor Thais, waarvoor grote belangstelling bestaat.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 30 maart 2013”

  1. Cornelis zegt op

    M.b.t. Het in de laatste alinea gemelde succes van Turkish Airlines op de route Istanbul – Bangkok moet ik zeggen dat dat me niet verbaast. Vorig jaar een keer met die maatschappij – net als o.a. Thai Airways lid van de Star Alliance – gevlogen en ik was aangenaam verrast door het niveau van de service aan boord. Er zijn prima doorverbindingen vanaf Amsterdam. Vond overigens Istanboel een hele drukke en wat rommelige luchthaven waar je nog regelmatig met de bus van en naar het vliegtuig moet, kennelijk onvoldoende zgn. airbridges.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website