Mooie luchtfoto: het spoorweg emplacement bij Bang Sue. Nu nog een emplacement maar in de toekomst een centraal station voor de hogesnelheidtrein, lightrail en openbare bussen.

Maar dat is nog niet alles. Drie terreinen van 218 rai bij Bang Sue worden door de spoorwegen (SRT) in samenwerking met particuliere bedrijven ontwikkeld tot een groot commercieel complex, bestaand uit een winkelcentrum, hotels en andere commerciële gebouwen. De raad van bestuur van de SRT gaf gisteren het groene licht.

’t Is allemaal hard nodig, want de financiële positie van de SRT is niet erg rooskleurig en de vooruitzichten zijn dat evenmin. Voor het begrotingsjaar 2015 (oktober 2014-september 2015) wordt een verlies verwacht van 18 miljard baht. Geprobeerd wordt het verlies terug te dringen onder andere door versnelde incassering van achterstallige huurpenningen. Met staatsoliebedrijf PTT Plc wordt al sinds maart 2013 onderhandeld over verlenging van het huurcontract voor een stuk land dat eigendom is van de SRT.

– Gisteren was een teleurstellende dag voor de Thaise sporters in Incheon. Het voetbalteam beet in het stof tegen Irak en greep naast brons en datzelfde gebeurde met het mannen- en vrouwenteam 4×100 meter estafette, die eveneens op de vierde plaats eindigden.

Thailand’s eer werd alleen gered door het volleybalteam dat Japan met 3-0 versloeg en brons binnenhaalde. Voor een lichtpuntje zorgden ook de mannen en vrouwen bij sepak takraw regu. Ze schreven de semi-finale op hun naam. Vandaag staan beide teams tegenover Zuid-Korea en dat zou goed moeten zijn voor twee gouden medailles.

Bij boksen zijn de ogen gericht op Wutthichai Masuk. Hij staat vandaag tegenover de Zuid-Koreaan Lim Hyun-Chul. De voorzitter van de Thailand Boxing Association is er zeker van dat Wutthichai goud in de wacht sleept. ‘Ik heb vertrouwen in zijn kunnen, alhoewel vechten tegen een bokser uit het gastland altijd lastig is.’

Op de medaillelijst van de Asian Games is Thailand nu weer terug op de tiende plaats na twee dagen op de zevende en achtste positie te hebben gestaan. Thailand heeft nu 9 gouden, 7 zilveren en 27 bronzen medailles; in totaal 43. China staat op eenzame hoogte met 322 medailles, waarvan 142 goud, gevolgd door Zuid-Korea (213), en Japan (185).

– Het sinterklaascadeau aan de rijstboeren, dat ik gisteren meldde (zie: 3,4 miljoen boeren krijgen steuntje in de rug), krijgt niet bij iedereen de handen op elkaar. De maatregel is alleen maar een face-saving ploy (kunstgreep tegen gezichtsverlies), zeggen critici.

Narong Phetprasert, econoom aan de Chulalongkorn universiteit, zegt dat de maatregel de boeren niet op de lange termijn helpt en het economisch stimuleringspakket leidt tot meer problemen in de toekomst. Bovendien worden boeren in andere sectoren niet geholpen. Volgens Narong begrijpt de regering niet wat de problemen van de boeren zijn. Jonge mensen hebben geen zin in het boerenwerk, waardoor de boeren arbeidskrachten tekort komen.

Pichai Naripthaphan, voormalig Pheu Thai minister van Energie, vindt de 1.000 baht die boeren met minder dan 15 rai krijgen, onvoldoende. De regering kan beter de rijst voor 10.000 baht per ton opkopen omdat de productiekosten momenteel erg hoog zijn. Die bedragen momenteel circa 5.000 baht per ton, zegt de voorzitter van de Thai Farmers Association, maar de boeren krijgen slechts 4.000 baht per ton.

Korn Chatikavanij, voormalig minister van Financiën in de regering Abhisit, steunt de geldinjectie. Hij roept de regering op ook de 800.000 boeren te helpen die geen land hebben. [en dus land moeten huren om rijst te kunnen verbouwen.]

– Japan is bereid Thailand en Myanmar te helpen bij de ontwikkeling van het Dawei-project in Myanmar, dat de aanleg van een diepzeehaven, industrieterrein en pijpleiding behelst. En dat is goed nieuws, want investeerders kijken nog steeds de kat uit de boom om geld in te steken in het ambitieuze project.

Japans steun werd gisteren bekend gemaakt door regeringswoordvoerder Yongyuth Mayalarp na een gesprek tussen premier Prayut, de Japanse ambassadeur en de Japanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Minoru Kiuchi. Kiuchi heeft voorgesteld dat tussen de drie landen trilaterale gesprekken worden gehouden om de Japanse investeringen te versnellen.

De heren hebben ook nog gesproken over investeringen in Thailand, zoals in de speciale economische grenszones bij vijf grensposten en in gebieden rond industrieterreinen in achttien provincies.

– Generaal-majoor Apirat Khonsompong heeft gisteren het commando van de 1st Division, King’s Guard overgedragen aan generaal-majoor Pongsawasdi Phannajit. Ik vermeld dit eigenlijk alleen maar omdat ik in het bericht las dat de eenheid bekend staat als ‘coup division’. Verder meldt de schrijfster dat Apirat en opvolger klasgenoten waren aan de militaire academie. Maar dat kan geen verrassing zijn voor wie weet hoe baantjes worden vergeven in Thailand.

– Hoe vaak ik de uitdrukking ‘is van plan’ in de krant ben tegengekomen, weet ik niet, maar ik denk: erg vaak. Toen ik vroeger nog voor een dagblad werkte, zou zo’n bericht niet eens de krant halen onder het motto ‘Geen woorden maar daden’. Ik schrijf het bericht wel als het plan in uitvoering komt. Maar goed, Bangkok Post denkt er anders over, dus vooruit dan maar.

Het ministerie van Milieu is van plan samen met het ministerie van Toerisme [dat geleid wordt door de minister van de polsbandjes] vier nationale parken te gaan renoveren. De geplande verbeteringen hebben betrekking op veiligheid, faciliteiten, bezoekerscentra en toiletten met als doel meer toeristen te trekken. De vier parken zijn Khao Yai (Nakhon Ratchasima), Inthanond (Chiang Mai), Erawan (Kanchanaburi) en Auo Pang-nga (Phangnga).

Het idee is eerder bedacht door toenmalig minister Suwit Khunkitti. Hij wilde particuliere investeerders het werk laten doen en de bezoekersontvangst laten overnemen. Milieuactievoerders vonden het geen goed idee: investeringen door particulieren kunnen ten koste gaan van de ecologie van de parken. Ze vreesden ook voor verhoging van de toegangsprijzen.

Uiteindelijk belandde het plannetje in de prullenbak, waar het dan nu weer uitgehaald is, alhoewel onduidelijk is of er gewerkt gaat worden met particulieren. ‘Het is geen slecht idee’, zegt milieuminister Dapong. ‘Particuliere investeerders hebben de mogelijkheid om te investeren en wij hebben een beperkt budget. Maar ik moet eerst naar de pros en cons kijken.’ Thailand telt 147 nationale parken. Die zijn jaarlijks goed voor 500 miljoen baht aan toegangsgelden.

– Het salaris van het NCPO-hoofd en de voorzitter van de NLA (het noodparlement) is vastgesteld op 75.590 baht per maand plus een toelage van 50.000 baht. Leden van de NCPO (junta) beuren maandelijks 74.420 plus 45.500 baht en NLA-leden 71.230 plus 42.330 baht. Dit en nog veel meer betalingen staan allemaal vermeld in een Koninklijk Besluit, dat nog wel even ondertekend moet worden door de vorst.

– Researchers van het Siriraj ziekenhuis, verbonden aan de Mahidol universiteit, claimen ’s werelds eerste Ebola antilichaam te hebben ontwikkeld. Het antilichaam wordt als een belangrijke stap beschouwd naar een uiteindelijk medicijn voor de ziekte, die dit jaar in Afrika al drieduizend dodelijke slachtoffers heeft geëist.

Het in Thailand ontwikkelde antilichaam is vijfmaal kleiner dan het antilichaam dat in de VS wordt getest en daardoor zou het efficiënter zijn waardoor genezing effectiever is. De artsen in Siriraj hebben nog niet hun resultaten voorgelegd aan de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De volgende stap bestaat uit testen op dieren en daarna op mensen. Als de testen succesvol zijn, kan het antilichaam in productie gaan maar dat is niet eerder dan over een jaar.

Voor alle duidelijkheid. Een antilichaam is geen vaccin. Het stimuleert het immuunsysteem in de strijd tegen infecties en kopieert antilichamen.

– Wie wordt benoemd als hoofd van het Department of Special Investigation (de Thaise FBI)? De plaats is vrij gevallen nadat het waarnemend hoofd benoemd is tot permanent secretaris van het ministerie van Justitie.

Naar de benoeming wordt vol verwachting uitgekeken, want de nieuwe man kan twee dingen doen: de ‘men in black’ aanpakken, die tijdens de roodhemd ongeregeldheden in 2010 soldaten beschoten of de jacht heropenen op toenmalig premier Abhisit en vice-premier Suthep.

Zij zijn eerder door de DSI aangeklaagd voor moord, omdat ze het leger toestemming gaven met scherp te schieten. Maar die zaak lig stil omdat de Criminal Court zich niet bevoegd achtte de zaak in behandeling te nemen.

Wie in aanmerking komt voor de functie van DSI-hoofd weet Bangkok Post blijkbaar ook niet, want er worden in het bericht geen namen genoemd.

– De Metropolitan Waterworks Authority waarschuwt voor droogte volgend jaar en roept de bevolking op zuinig met water te zijn. In de twee grootste waterreservoirs Bhumibol en Sirikit staat aanzienlijk minder water dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens het Irrigation Department zijn de grote reservoirs in het hele land voor 58 procent gevuld. De Kiewlom dam in Lampang heeft het laatste waterpeil, 25 procent, en de Nam-Un dam in Sakon Nakhon het hoogste: 83 procent.

– Het ene belachelijke voorstel is nog niet gelanceerd of het volgende komt alweer uit de koker van het ministerie van Onderwijs. De minister stelt voor leerlingen van beroepsopleidingen te verplichten een cursus van een maand te volgen waarin ze discipline en kameraadschap wordt bijgebracht. Dat zou dé oplossing zijn om aan de gevechten tussen leerlingen van rivaliserende opleidingen een eind te maken. Tijdens de cursus zou het leger een lesje in moraal, ethiek en eenheid kunnen geven, en de deelnemers zouden ook vrijwilligerswerk moeten doen.

Minister Narong Pipatanasai gelooft er wel in: ‘Ze vechten niet meer met elkaar wanneer ze leerlingen van andere scholen hebben ontmoet.’

– De familie van een Thai die al 5 jaar spoorloos is, heeft een beroep op de regering gedaan om hem te lokaliseren. De man werd destijds gelokt om op een vissersboot in de Indonesische wateren te werken. De familie vreest dat hij in gevaar is.

Onlangs keerden zes vissers terug uit Indonesië, die er eveneens werkzaam zijn geweest. Ze zouden het slachtoffer zijn van mensenhandel: gedwongen om aan boord te werken en nooit betaald. Dertig Thaise en Myanmarese vissers die er nog zijn, deden kort geleden een beroep op een arbeidsrechtennetwerk hen te helpen.

– Negentien procent van de Thaise bevolking rookt. De meesten zijn laag-betaalde arbeiders, die bovendien met schulden kampen, blijkt uit een onderzoek van een mensenrechtenvereniging [geen naam]. De vereniging is begonnen met een anti-rook campagne gericht op deze doelgroep.

Het onderzoek vond plaats onder motortaxibestuurders, verkopers van oude metalen en verkopers in drie districten in Bangkok en een in Samut Prakan. De grootste groep rokers vormden de motortaxibestuurders in Phra Pradaeng (Samut Prakan). Zestig procent zei te willen stoppen met roken en acht bestuurders is dat gelukt met hulp van de Quit Line 1600 en anti-rook groepen.

– Het treinverkeer in Cha-am is gisteravond hervat. Woensdagnacht was de trein Kantang (Trang) – Bangkok er ontspoord, hetgeen resulteerde in beschadigde rails. Niemand van de passagiers raakte gewond. Op dinsdag ontspoorde een trein in Kanchanaburi. Ook daar geen gewonden.

– Zwemmen of pootje baden in Hua Hin zit er even niet in. De burgemeester heeft gewaarschuwd voor grote aantallen giftige kwallen. Overigens niets bijzonders gedurende het regenseizoen, vooral in oktober. Er zijn borden neergezet met waarschuwingen. Wie gestoken wordt en een allergische reactie krijgt dient onverwijld naar het ziekenhuis te gaan.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Thailand terug als ’s werelds grootste rijstexporteur

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 3 oktober 2014”

 1. sjaak f zegt op

  Nationale parken.
  Het is in Thailand niet te geloven dat ze nog meer bezoekers willen hebben.
  Ik kan me herinneren een paar jaar geleden dat er een voorstel was gedaan om het bezoekers aantal niet hoger dan 100.000 personen per park.
  Het zijn grote attractie parken aan het worden.
  Er worden concerten en auto shows geven.
  De 3 parken die worden genoemd zijn juist die 3 die het hele jaar open zijn.
  De overige parken gaan ieder jaar 3 maanden dicht om de dieren rust te geven.
  Jagen mag overegens wel het hele jaar door.
  Ik weet dit zo zeker omdat ik al ruim 10 jaar in vrijwel alle parken in Thailand komt.
  Alleen in de wildlife sansury is het officieel verborgen om te jagen.
  Uitgezonderd de lokale bevolking,omdat deze hier hun hele leven al hun voedsel hebben gezocht.

  Gr sjaak.

 2. Rob Piers zegt op

  Beste Dick,
  Toen jij vroeger bij de krant werkte, zo stel je, komen berichten over: “We zijn van plan…..” niet in de krant. Geen woorden maar daden!
  Met alle respect, maar ik heb echt liever eerst woorden dan daden. Door deze volgorde komen de burgers/mensen, die belang hebben bij die daden, niet voor verrassingen te staan en kunnen zelfs in discussie treden met de plannenmakers voordat dus tot daden wordt overgegaan.
  Het lijkt mij dat je meer doelt op ‘luchtballonnetjes oplaten”! In dat geval kan ik je opmerking alleen maar onderschrijven. Is dat niet het geval, dan kan ik het niet me je eens zijn.
  Overigens: heerlijk al die vaak heel terechte opmerkingen van jou bij de verschillende items!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rob Piers Mijn opmerking is erg algemeen gesteld. Laat ik haar toelichten. Ik lees heel vaak in BP dat een minister/ministerie iets van plan is. Vaak wordt bedoeld: er is een voornemen en bestaat er niet eens een concreet plan. De media (ook in Nederland) zouden hun agenda beter moeten bijhouden en na enige tijd controleren wat er terecht is gekomen van dat fraaie voornemen/plan.

 3. Sir Charles zegt op

  Dat een land met toch ongeveer 65 miljoen inwoners niet in staat is om een beter team te kunnen creëeren geeft toch te denken. Winnen of zelfs gelijkspelen tegen de ‘grote’ voetballanden is te voorstellen doch verliezen van een verscheurd land Irak wil zeggen dat het Thaise voetbal wel van heel erg laag armoedig niveau is, jammer!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website